23.05.2008 N 327 |
В.о. Міністра | Б.К.Супіханов |
93 |
Розробка удосконаленої технології виробництва посадкового матеріалу винограду з використанням біотехнологічних методів для створення сертифікованих маточників і розробки молекулярно-генетичних паспортів (кодів) |
НІВіВ "Мага- рач" УААН |
96,3 |
Оздоровлений посадковий матеріал від вірусних хвороб та бактеріального раку. (СВК "Ізумрудний" Джанкойського району АР Крим, 2 га). Створення в АР Крим маточників винограду, вільних від хвороб, з яких можна заготовлювати лозу для розмноження і одержання екологічно чистої продукції (СВК "Більшовик). Молекулярно- генетичні паспорти ідентифікованих сортів (Помолого- ампілографічна інспекція; Державна комісія України по випробовуванню та охорони сортів рослин) |
94 |
Підтримуюча клонова селекція традиційних сортів винограду та впровадження у виробництво сортів нового покоління |
НІВіВ "Мага- рач" УААН |
19,0 |
Виділені та розмножені кусто-клони традиційних сортів на площі виробничих насаджень (НВАО "Масандра") |
95 |
Підвищення ефективності культури винограду при застосуванні універсального меліоранту в посушливих умовах Криму та при впровадженні технології збору й здрібнювання обрізків виноградної лози на кам'янистих ґрунтах з використанням подрібнювача ПВ-1,5 |
НІВіВ "Мага- рач" УААН |
38,4 |
Суперабсорбент підсилює ростові процеси (середня довжина втечі в межах 17%); підвищує продуктивність куща (урожай з 1 куща до 30%). Подрібнювач ПВ-1,5 витрачає на 1 м ширини захвата в 2,0-2,5 рази менше енергії й в 1,5 рази менше металоємність і зможе працювати на кам'янистих ґрунтах. Господарства НВАО "Масандра" та західної передгірно- приморської зони АР Криму ("ООО Качинский +", ДПДГ АФ "Магарач". Пропонований обсяг впровадження 200 га |
96 |
Вивчення продуктивності і товарної якості ягід столового винограду, призначеного для споживання в свіжому вигляді та зберігання у зв'язку з використанням мікро - та макро-елементних добрив нового покоління |
НІВіВ "Мага- рач" УААН |
38,0 |
Підвищення врожайності (на 5-7%) та масової концентрації цукрів. Буде вивчено продуктивність та вихід стандартної продукції в процесі зберігання сорту Шоколадний. НВАО "Масандра" |
97 |
Оцінити сучасний виробничий потенціал столового виноградарства України і розробити програму заходів щодо його сталого розвитку. Провести оцінку агрокліматичних чинників на раціональне розміщення столових сортів винограду з урахуванням морфометричних особливостей |
НІВіВ "Мага- рач" УААН |
39,4 |
Пропозиції та програма заходів, спрямованих на сталий розвиток столового виноградарства України у перспективі до 2025 року. Рекомендації по розміщенню сортів винограду у Бахчисарайсько- му районі |
98 |
Моніторинг яблуневої і східної плодожерок в плодових насадженнях Півдня України з метою удосконалення захисних заходів (на базі ВАТ "Інгулецький", Миколаївської області |
НІВіВ "Мага- рач" УААН |
19,8 |
Моніторинг яблуневої і східної плодожерок в плодових насадженнях Півдня України з метою удосконалення захисних заходів (на базі ВАТ "Інгулецький", Миколаївсь- кої обл. |
99 |
Моніторинг розвитку оїдіуму, мілдью та сірої гнилі на виноградниках Півдня України з метою екологізації системи захисних заходів (на базі СВК "Лиманський" та ВАТ "Коблево") |
НІВіВ "Мага- рач" УААН |
59,4 |
Захист винограду, диференційованого за сортами з урахуванням їх стійкості, застосовуючи бакові суміші фунгіцидів і інсектицидів різних хімічних груп, включно і біологічні засоби. Очікується скорочення пестицидного навантаження на 30% порівняно з традиційними системами захисту винограду в цілому по Україні |
100 |
Розроблення ресурсо - та енергозберігаючої технології крапельного зрошення винограду і фертигації для одержання екологічно чистої продукції |
Херсон- ський ДАУ |
19,6 |
Нова ресурсо - і енергозберігаюча технологія, яка дозволяє одержувати 150-180 ц/га високоякісної продукції. Місце впровадження - Херсонська і Миколаївська область, 8-10 тис.га |
101 |
Розробка конструкторської документації камерного (тунельного) виноградного оприскувача з виготовленням та випробуванням дослідних зразків |
НВСГП "Наука" |
18,0 |
Буде виготовлено та випробувано дослідні зразки тунельного оприскувача одно- та дворядного типу |
102 |
Розробка комплексу агроприйомів для виноградної шкілки, що забезпечуватиме більш високий вихід щеплених стандартних саджанців |
ДП "ПКТІ "Плод- маш- проект" |
40,0 |
Підвищення ефективності розсадництва за рахунок покращення якості саджанців і збільшення їх виходу з одиниці площі на 4-5%, прискорення плодоношення |
103 |
Проведення комплексу науково-дослідних робіт з відновлення технічного сорту винограду Педро хіменес кримський (Мускатель) та введення його в районований сортимент |
ДП "ПКТІ "Плод- маш- проект" |
40,0 |
Буде відновлено цінний для виробництва марочних вин та високоякісних хересних виноматеріалів сорт |
104 |
Проведення досліджень з агротехнічної та технологічної оцінки підщепно-прищепних комбінацій і клонів технічних сортів винограду, завезених з країн Західної Європи. Приготування зразків вина. Розробка рекомендацій щодо їх використання |
ДП "ПКТІ "Плод- маш- проект" |
60,0 |
Підвищення ефективності виробництва за рахунок використання кращих підщепно- прищепних комбінацій і клонів технічних сортів винограду та більш раціонального їх використання у виноробстві |
105 |
Розробка ресурсозберігаючих прийомів (операцій), що знижують вартість проектування і будівництва прищеплювальних майстерень з виробництва виноградних саджанців |
ДП "ПКТІ "Плод- маш- проект" |
40,0 |
Зменшення капітальних затрат та поточних витрат за рахунок використання більш ефективних прийомів виробництва виноградних саджанців |
106 |
Розробка методів контролю визрівання виноградної лози і визначення впливу показників визрівання на зимостійкість і плодоносність бруньок зимуючих вічок винограду та придатність лози до розмноження |
ДП "ПКТІ "Плод- маш- проект" |
50,0 |
Підвищення ефективності вирощування винограду за рахунок кращого збереження кущів у зимовий період |
107 |
Проведення приймальних випробувань плуга викопочного для виноградної шкілки, корегування конструкторської документації з урахуванням результатів випробувань |
ДП "ПКТІ "Плод- маш- проект" |
45,0 |
Буде виготовлений повний комплект технічної документації на викопочний плуг для серійного виробництва |
108 |
Проведення приймальних випробувань установника стовпів на виноградниках, корегування конструкторської документації з урахуванням результатів випробувань |
ДП "ПКТІ "Плод- маш- проект" |
45,0 |
Буде виготовлений повний комплект технічної документації на установник стовпів для серійного виробництва |
109 |
Виготовлення макетного зразка культиватора для виноградників, проведення виробничих випробувань, корегування документації |
ДП "ПКТІ "Плод- маш- проект" |
50,0 |
Буде виготовлена ескізна документація для випуску малої партії культиваторів з метою випробуван- ня в умовах сільськогосподар- ського виробництва |
110 |
Розробка ескізної конструкторської документації на ямокопач з поворотним робочим органом для ремонту багаторічних насаджень з виготовленням і випробуванням макетів основних вузлів |
ДП "ПКТІ "Плод- маш- проект" |
50,0 |
Буде виготовлена ескізна конструкторська документація для випуску малої партії ямокопачів з метою випробування в умовах сільсько- господарського виробництва |
111 |
Розробка ескізної документації на підбирач лозиння та гілля на виноградниках і в садах |
ДП "ПКТІ "Плод- маш- проект" |
40,0 |
Буде виготовлена ескізна конструкторська документація для виготовлення малої серії підбирачів з метою випробування в умовах сільсько- господарського виробництва |
II ВИНОРОБСТВО | ||||
112 |
Розробка технічного завдання та принципової апаратурно-технологічної схеми малогабаритної лінії для переробки плодів і ягід |
ДП "ПКТІ "Плод- маш- проект" |
37,0 |
Малі переробні підприємства зможуть використовувати обладнання для безперервної переробки плодів і ягід, що значно підвищать рівень рентабельності садівничих та агропромислових підприємств |
113 |
Розробка Технологічної інструкції на виробництво виноматеріалів для ігристих вин |
ДП "ПКТІ "Плод- маш- проект" |
30,0 |
Буде розроблена галузева технологічна інструкція. Впровадження - на всіх виноробних підприємствах України |
114 |
Розробка Технологічної інструкції на виробництво виноматеріалів для шампанського України |
ДП "ПКТІ "Плод- маш- проект" |
30,0 |
Буде розроблена галузева технологічна інструкція. Впровадження - на всіх виноробних підприємствах України |
115 |
Розробка Основних правил виробництва міцних витриманих плодових напоїв (На заміну "Основных правил производства крепких яблочных напитков", затв. Головупрдержпродресурсів СРСР 17.05.1990 р.) |
ДП "ПКТІ "Плод- маш- проект" |
35,0 |
Буде розроблено галузевий нормативний документ. Впровадження - на всіх виноробних підприємствах, що здійснюють вироблення і витримку плодових спиртів та виробництво міцних витриманих плодових напоїв |
116 |
Продовження дослідних робіт з метою уточнення режимів обробки плодово - ягідних виноматеріалів і соків зброджених, зброджено - спиртованих і спиртованих для надання їм стабільності |
ДП "ПКТІ "Плод- маш- проект" |
35,0 |
Будуть розроблені регламенти обробки плодово - ягідної продукції - вихідні дані для розробки галузевої Технологічної інструкції |
118 |
Розробка Інструкції з розрахунку виробничих потужностей підприємств (цехів) з вироблення та витримки коньячних (плодових) спиртів, виготовлення і розливу коньяків (витриманих міцних плодових напоїв) |
ДП "ПКТІ "Плод- маш- проект" |
35,0 |
Буде розроблено галузевий керівний документ - Інструкція для всіх підприємств, які виробляють коньячні (плодові) спирти і коньяки (витримані міцні плодові напої) |
119 |
Розробка галузевих норм технологічного проектування підприємств з виробництва шампанського України та ігристих вин резервуарним способом (на заміну галузевих норм ВНТП - 26-85, затверджених МХП СРСР 25.12.85) |
ДП "ПКТІ "Плод- маш- проект" |
40,0 |
Буде розроблено галузевий нормативний документ для використання при проектуванні підприємств з виробництва шампанського України і ігристих вин |
120 |
Розробка галузевих норм технологічного проектування виноробних підприємств з переробки винограду (на заміну галузевих норм ВНТП - 25-85, затверджених МХП СРСР в 1986 р.) |
ДП "ПКТІ "Плод- маш- проект" |
40,0 |
Буде розроблено галузевий нормативний документ для використання при проектуванні підприємств первинного виноробства |
121 |
Доробка 3-х Інструкцій з визначення виробничих потужностей підприємств первинного плодово-ягідного виноробства, переробки вторинної виноробної сировини та про порядок обліку коньячних виноматеріалів, коньячних спиртів і коньяків України |
ДП "ПКТІ "Плод- маш- проект" |
59,7 |
Будуть розроблені галузеві технологічні інструкції. Впровадження - на виноробних підприємствах України |
122 |
Доробка 4-х Технологічних інструкцій на виробництво плодово-ягідних вин, вермутів, концентратів виноградного соку та з переробки коньячної барди |
ДП "ПКТІ "Плод- маш- проект" |
79,6 |
Будуть розроблені галузеві технологічні інструкції. Впровадження - на виноробних підприємствах України |
123 |
Апробація нових методів ідентифікації винопродукції з метою виявлення її фальсифікації |
НІВіВ "Мага- рач" УААН |
29,5 |
Методи вимірювання органічних кислот та виявлення добавки заборонених НД речовин. Підвищення точності ідентифікації винопродукції. захист економічних інтересів держави й виновиробників, престижу України на світовому ринку вина, здоров'я вітчизняних споживачів винопродукції. Центральна лабораторія виноробної промисловості Мінагрополітики України |
124 |
Впровадження нових методів випробування розливостійкості виноматеріалів і вин, розробка режимів і параметрів застосування допоміжних матеріалів нового покоління з метою продовження строків стабільності винопродукції |
НІВіВ "Мага- рач" УААН |
30,0 |
Методи оцінки розливостійкості на схильність вин до різних видів помутнінь. Нові методи оцінки допоміжних матеріалів, розробка режимів та параметрів їхнього застосування з метою продовження термінів стабільності вітчизняної винопродукції. ЗАТ "Одесавинпром" на весь обсяг виробництва |
125 |
Розробка раціональних способів та режимів виготовлення виноматеріалів з урахуванням технологічного потенціалу винограду |
НІВіВ "Мага- рач" УААН |
19,8 |
Обґрунтований вибір напряму технологічного використання винограду конкретної партії (сорту, ділянки, господарства), вибір раціональних схем його переробки для того або іншого виду винопродукції. СВК "Лиманський" "Миколаївсадвин- пром" |
126 |
Удосконалення технології виробництва ігристих вин на основі використання нових препаратів, ресурсозберігаючих і стабілізуючих засобів, підвищення ефективності контролю |
НІВіВ "Мага- рач" УААН |
79,2 |
Уточнений тепловий енерго- зберігаючий режим виготовлення ігристих вин. Дешевий вітчизняний прилад для мобільного визначення вмісту СО2 у винах.. Підвищення якості і стабільності ігристих вин, зниження витрат на холод, підвищення ефективності контролю. ЗАТ "Київський завод шампанських вин "Столичний". Обсяг впровадження: 22 тис.дал шампанських виноматеріалів, 12 тис.дал шампанських та ігристих вин, 2 пробовідбірники |
127 |
Розробка наукових принципів проведення мікробіологічного контролю та поліпшуючого відбору виробничих культур дріжджів гігієнічно небезпечних для виноробного виробництва. |
НІВіВ "Мага- рач" УААН |
58,6 |
Методика відбору культур дріжджів для ігристих та столових вин, нова редакція ІК 10-04-05-11-87 та ІК 10-04-05-40- 89. Заводи первинного виноробства та заводи ігристих вин УкраЇни. Обсяг 220 тис. пляшок та 300 тис.л виноматеріалів |
128 |
Розробка і впровадження енергозберігаючої технології й установки для зброджування виноградного сусла на м'яззі |
НІВіВ "Мага- рач" УААН |
19,9 |
Енергозберігаюча технологія й освоєння вітчизняного дешевого обладнання для приготування вин "за червоним" способом, яка дасть можливість підвищити якість червоних вин, у тому числі зі слабозабарвлених сортів винограду знизити енергоспоживання при виробництві виноматеріалів і їхньою собівартість. ДП "Алушта" НПАО "Масандра", 4200 дал виноматеріалів |
129 |
Дослідити вплив сортових особливостей винограду в процесі отримання коньячних виноматеріалів з використанням пневматичних пресів періодичної дії |
НІВіВ "Мага- рач" УААН |
19,8 |
Науково- обґрунтовані режими і параметри отримання сусла для коньячних виноматеріалів, що забезпечить максимальний вихід виноматеріалів високої якості. Збільшення виходу коньячних виноматеріалів з одиниці вихідної сировини до 20%; підвищення якості винопродукції; зменшення витрат на обробку сусла та виноматеріалів за рахунок застосування оптимальних схем переробки винограду. ЗАТ "ЗМВиК "Коктебель", ВАТ АПФ "Таврія" |
130 |
Розробка методики визначення діглікозидів антоціанів у столових винах методом ВЕРХ |
НІВіВ "Мага- рач" УААН |
19,6 |
Буде розроблено та погоджено з Укрметртестстан- дартом методику контролю діглікозидів антоціанів у винах, що нормуються в країнах ЄС на рівні не більше 15 мг/куб.дм |
131 |
Розробити Програму розвитку виноградарства і виноробства на період до 2025 року |
НІВіВ "Мага- рач" УААН |
55,8 |
Програма розвитку виноградарства і виноробства на період до 2025 року. Міністерство аграрної політики України |
132 |
Розробка заявочних та середньогалузевих норм витрат допоміжних матеріалів у виноробній промисловості |
ДП УНВП "Плод- викон- серв" |
39,7 |
Будуть переглянуті "Середньо галузеві норми витрат допоміжних матеріалів у виноробній промисловості", затверджені Державним департаментом продовольства 23.11.2001 р. та "Заявочні норми витрат допоміжних матеріалів у виноробній промисловості" з метою внесення змін і доповнень |
133 |
Внесення змін і доповнень в "Перелік НД, які застосовуються на підприємствах виноробній промисловості Мінагрополітики України" згідно з покажчиками "Міждержавні стандарти" та "Державні стандарти України" |
ДП УНВП "Плод- викон- серв" |
23,8 |
Інформування підприємства щодо внесення змін до діючих нормативних документів |
134 |
Розробка галузевої норми втрат вино продукції під час розливу її в упаковку типу "Tetra Pak", "Bag in box" |
ДП УНВП "Плод- викон- серв" |
19,8 |
Будуть внесені доповнення до норм втрат продукції у цехах розливу на підприємствах виноробної промисловості згідно Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" |
135 |
Розробка норм витрат сировини під час виробництва шаманського та ігристих вин безперервним та класичним методами |
ДП УНВП "Плод- викон- серв" |
35,8 |
Розроблені норми втрат будуть науково обґрунтовані, оптимізовані втрати сировини згідно зПостановою Кабінету Міністрів від 15.02.99 р. , затверджені в установленому порядку та доведені шампанським підприємствам |
136 |
Розробка та визначення норм втрат безводного спирту під час обробки теплом коньяків з витримкою до 30 діб |
ДП УНВП "Плод- викон- серв" |
19,9 |
Будуть внесені доповнення до "Норм втрат безводного спирту при виробництві коньяків", затверджені Департаментом з питань адміністрування акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів ДПА України 12.04.04 р. |
137 |
Розробити національні технології виробництва медових напоїв та вин оздоровчого призначення |
ІС УААН | 56,0 |
Будуть розроблені вітчизняні конкурентоспро- можні напої та вина з підвищеною біологічною цінністю на основі меду, Чуднівський завод, Дніпропетровський виноробний завод |
138 |
Розробити наукові основи оцінки та використання сировинних ресурсів деревини дуба в Україні для виноробства |
Інститут агроеко- логії УААН |
18,0 |
Будуть розроблені рекомендації по методиці оцінки та технології використання деревини дуба для виноробних підприємств |
139 |
Розробка та впровадження способу лікування хвороби вин "мишачий тон" |
Інститут агроеко- логії УААН |
18,0 |
Буде розроблено та впроваджено на виноробних підприємствах спосіб лікування хвороби "мишачий тон" |
140 |
Розробка та впровадження у виробництво способу деметалізації коньяків на основі ефіру фосфорного целюлози |
Інститут агроеко- логії УААН |
17,0 |
Буде розроблено та впроваджено на виноробних підприємствах спосіб деметалізації коньяків |
141 |
Розробка та впровадження у виробництво технології виробництва конкурентоспроможного сидру в Україні |
Інститут агроеко- логії УААН |
15,0 |
Буде розроблено та впроваджено на виробництво технології виробництва конкурентоспро- можного сидру |
142 |
Науково-правовий аналіз проблеми розвитку корпоративних формувань у сфері садівництва та шляхи створення сприятливих умов для їх функціонування |
Сумський націона- льний аграрний універ- ситет |
22,0 |
Буде проведено аналіз чинного законодавства України щодо створення, розвитку корпоративних формувань у сфері садівництва та виноградарства |
143 |
Розробка збірника нормативно-правових актів з питань регулювання відносин у сфері виноградарства та садівництва, аналіз практики та рекомендації по застосуванню судами вказаного законодавства |
Сумський націона- льний аграрний універ- ситет |
25,0 |
Буде проведено аналіз чинного законодавства України у сфері виноградарства та садівництва, розроблено збірник нормативно- правових актів з питань регулювання відносин у сфері виноградарства та садівництва, а також проведено аналіз практики застосування судами вказаних нормативно- правових актів та рекомендації по їх застосуванню |