- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ
З ДЕРЖАВНОГО МАТЕРІАЛЬНОГО РЕЗЕРВУ
Н А К А З
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства
аграрної політики
N 407/224 від 22.08.2005 )
Про затвердження та введення в дію "Вимог до якості зерна державного резерву"
Для забезпечення продовольчої безпеки держави, установлення вимог щодо якості зерна державного резерву при закладенні, поповненні, освіженні запасів державного резерву та врегулювання при цьому взаємовідносин між підприємствами системи державного резерву, підприємствами-відповідальними зберігачами, власниками зерна та контролюючими організаціями
НАКАЗУЄМО:
1. Затвердити "Вимоги до якості зерна державного резерву", які додаються.
2. Підприємствам системи державного резерву та підприємствам відповідальним - зберігачам забезпечити закладення зерна до державного резерву згідно "Вимог до якості зерна державного резерву".
3. Цей наказ набуває чинності з 20 липня 2005 року.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на Державну інспекцію з контролю якості сільськогосподарської продукції та моніторингу її ринку Мінагрополітики України, Управління зерна та продовольчих товарів Держкомрезерву України та Український державний науково-дослідний інститут "Ресурс".
Міністр аграрної політики України Голова Держкомрезерву України | О.П.Баранівський В.О.Бойко |
ЗАТВЕРДЖЕНО ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держкомрезерву України Наказ Мінагрополітики
від 20 липня 2005 року N 183 України
від 20 липня 2005 року N 326
ВИМОГИ
до якості зерна державного резерву
"Вимоги до якості зерна державного резерву" розроблено на виконання Закону України
"Про стандартизацію", постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2002 р.
N 288 "Про затвердження переліків центральних органів виконавчої влади, на які покладаються функції технічного регулювання у визначених сферах діяльності та розроблення технічних регламентів" та на виконання доручення Держкомрезерву України від 16.04.2005 року N 9-1/1703.
1. Сфера застосування
"Вимоги до якості зерна державного резерву" є одним із основних документів, що визначає загальні принципи щодо формування, розміщення, зберігання, поповнення та освіження запасів державного матеріального резерву (далі державний резерв) і регулює відносини у цій сфері.
Цей документ регулює відносини Держкомрезерву з центральними і місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями у процесі формування і розміщення зерна державного резерву.
"Вимоги до якості зерна державного резерву" безпосередньо і через посилання містять обов'язкові для виконання вимоги до якості зерна пшениці, жита, гречки, рису, ячменю, що закладаються до державного резерву з подальшою переробкою на продовольчі потреби, і поширюються на постачальників, підприємства, установи та організації системи державного резерву, а також підприємства-відповідальні зберігачі.
Контроль за дотриманням "Вимог до якості зерна державного резерву" покладається на Управління зерна та продовольчих товарів Держкомрезерву України, Український державний науково-дослідний інститут "Ресурс" та Державну інспекцію з контролю якості сільськогосподарської продукції та моніторингу її ринку Мінагрополітики України.
2. Терміни та визначення
Терміни і відповідні їм визначення, використані у цьому документі згідно з чинними в Україні документами.
Базисні кондиції для приймання зерна на зберігання - показники якості зерна (вологість, вміст смітної домішки і т. ін.), визначені діючою нормативною документацією.
Відповідність - здатність продукції, процесу чи послуги відповідати встановленим вимогам.
Власник зерна - фізична або юридична особа незалежно від форми власності і підпорядкування, якій належить зерно на праві власності, а також держава в особі Кабінету Міністрів України або уповноважених ним органів у разі переходу до неї права власності на зерно.
Відповідальне зберігання матеріальних цінностей державного резерву - зберігання закладених до державного резерву матеріальних цінностей у постачальника (виробника) або одержувача (споживача) без надання йому права користуватися цими матеріальними цінностями до прийняття у встановленому порядку рішення про відпуск їх з державного резерву.
Державний резерв є особливим державним запасом матеріальних цінностей, призначених для використання в цілях і в порядку, передбачених цим
Законом. У складі державного резерву створюється незнижуваний запас матеріальних цінностей (постійно підтримуваний обсяг їх зберігання).
Домішка - будь-який у масі зерна матеріал, що може і повинен бути відокремлений від зерна.
Доробка зерна - сукупність технологічних операцій, спрямованих на забезпечення або поліпшення (при необхідності) визначених показників якості зерна відповідно до вимог договору складського зберігання зерна, контракту, державних стандартів.
Засміченість зерна - домішки органічного й неорганічного походження, що підлягають видаленню із зерна при його використанні за цільовим призначенням.
Зерно - плоди (насінини) зернових, зернобобових, олійних культур і гречки, що використовуються для харчових, насіннєвих, кормових та технічних потреб.
Зернова домішка - неповноцінні зерна основної та інших зернових культур, які за стандартами на них віднесені до зернової домішки.
Закладення матеріальних цінностей до державного резерву - прийняття матеріальних цінностей для зберігання в державному резерві.
Заміна матеріальних цінностей державного резерву - відпуск матеріальних цінностей з державного резерву за умови одночасного закладення тієї ж кількості аналогічних або інших однотипних матеріальних цінностей у зв'язку із зміною стандартів і технології виготовлення виробів, передбачених мобілізаційним завданням.
Клас зерна - категорія розподілення зернової культури, що визначається державним стандартом за сукупністю показників, характеристик і норм якості зерна.
Нормативний документ - документ, що встановлює правила, загальні принципи чи характеристики різного виду діяльності або їх результатів.
Нормативна документація - перелік нормативних документів, що використовуються для повної і всебічної характеристики різних видів діяльності, їх результатів, сировини, готової продукції, операцій з нею, проведення досліджень (випробувань) тощо.
Обмежувальні кондиції - обумовлені договором показники якості зерна, що дають змогу його тимчасово зберігати, а після відповідної доробки - забезпечити його тривале зберігання.
Очищення зерна - видалення смітної та зернової домішок із зернової культури.
Освіження запасів державного резерву - відпуск матеріальних цінностей з державного резерву у зв'язку із закінченням встановленого терміну зберігання матеріальних цінностей, тари, упаковки, а також внаслідок виникнення обставин, які можуть призвести до псування або погіршення якості продукції до закінчення терміну її зберігання, за умови одночасної або наступної поставки і закладення до державного резерву тієї ж кількості аналогічних матеріальних цінностей, в установленому Кабінетом Міністрів України порядку.
Партія зерна - певна кількість одного виду та однієї якості зерна, що приймається або відпускається з силосів чи складу однією транспортною одиницею.
Показник якості продукції - кількісна характеристика однієї чи декількох властивостей продукції, що характеризують її якість, яку розглядають стосовно визначених умов її створення та експлуатації або споживання.
Придатна продукція - продукція, що задовольняє усі установлені норми.
Поставка матеріальних цінностей до державного резерву - закупівля та (або) відвантаження (доставка) матеріальних цінностей на підприємства, в установи і організації для їх зберігання.
Регламент - прийнятий органом влади нормативний документ, що передбачає обов'язковість правових положень.
Смітна домішка - мінеральна, органічна та шкідлива домішки; фузаріозне і зіпсоване зерно.
Стандарт - створений на основі консенсусу та ухвалений визнаним органом нормативний документ, що встановлює, для загального і багаторазового користування, правила, настановні вказівки або характеристики різного виду діяльності чи її результатів і який є спрямованим на досягнення оптимального ступеня впорядкованості у певній сфері та доступним широкому колу користувачів.
Технічний регламент - регламент, що містить технічні вимоги або безпосередньо, або через посилання на стандарт, технічні умови, настанову чи їхній зміст.
Фізична вага зерна - фактична маса зерна, що визначена на відповідних вагах, за його показниками якості.
Якість зерна та продуктів його переробки - сукупність споживчих властивостей зерна та продуктів його переробки, що відповідають вимогам державних стандартів, технічних умов, фітосанітарних і ветеринарно-санітарних норм та інших чинних нормативних документів.
3. Склад основного зерна, смітної і зернової домішок
Склад основного зерна, смітної і зернової домішок визначається згідно чинної нормативної документації для даного виду зерна (Додаток 1).
4. Загальні технічні вимоги
4.1. Зерно, що закладається до державного резерву повинно бути у здоровому стані, не зіпріле, без теплового пошкодження під час сушіння, мати властивий здоровому зерну кожного виду нормальний запах (без затхлого, солодового, пліснявого, інших сторонніх запахів), мати нормальний колір, зараження зерна шкідниками зерна не допускається.
4.2. 3 метою забезпечення реалізації державної політики у сфері державного матеріального резерву та закладення до державного резерву високоякісної продукції, придатної для довготривалого зберігання та подальшої переробки на борошно та інші продовольчі потреби держави зерно повинно відповідати вимогам до якості відповідно таблиць NN 1, 2, 3, 4, 5.
Таблиця 1
ВИМОГИ
до зерна пшениці, що закладається до державного резерву на довготривале зберігання
Найменування показників |
Пшениця |
3 клас |
4 клас |
5 клас |
1 |
2 |
3 |
4 |
Натура, г/л, не менше |
730 |
710 |
710 |
Вологість, %, не більше |
13,5 |
13,5 |
13,5 |
Зернова домішка, % не більше, зокрема пророслі зерна, %, не більше |
5,0 1,0 |
6,0 1,0 |
7,0 1,0 |
Смітна домішка, %, не більше, в тому числі: зіпсовані зерна фузаріозні зерна (ушкоджені хворобами) кукіль мінеральна домішка, зокрема галька, шлак, руда шкідлива домішка, у тому числі: сажка і ріжки гірчак повзучий, пажитниця п'янка, софора листохвоста, термопсис ланцетний (разом) в'язіль різнокольоровий геліотроп опушеноплідний триходесма сива |
1,0 Не дозволено Не дозволено 0,5 0,2 Не дозволено 0,1 0,05 0,05 Не дозволено Не дозволено Не дозволено |
1,0 Не дозволено Не дозволено 0,5 0,3 Не дозволено 0,2 0,05 0,05 Не дозволено Не дозволено Не дозволено |
2,0 Не дозволено Не дозволено 0,5 0,5 Не дозволено 0,5 0,05 0,05 Не дозволено Не дозволено Не дозволено |
Сажкове зерно, % не більше |
3,0 |
5,0 |
5,0 |
Масова частка білка, у перерахунку на суху речовину, %, не менше |
12,0 |
11,0 |
10,0 |
Масова частка клейко- вини, %, не менше |
23,0 |
20,0 |
19,0 |
Якість клейковини: - група - одиниць приладу ВДК |
I-II 45-95 |
I-II 45-95 |
I-III 45-105 |
Число падіння, с, понад |
170 |
150 |
130 |
................Перейти до повного тексту