- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ УКРАЇНИ
Н А К А З
Про затвердження Збірника примірних інструкцій з охорони праці для працівників під час виконання робіт у рослинництві
На виконання пункту 50 Національної програми "Поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 1996-2000 роки", затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 2 листопада 1996 р.
N 1345, і пункту 6.1 Галузевої програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці і виробничого середовища на 1999-2000 роки Мінагропрому України, погодженої Держнаглядохоронпраці Міністерства праці та соціальної політики від 29 червня 1999 року,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити і ввести в дію з 1 січня 2000 року Збірник примірних інструкцій з охорони праці для працівників під час виконання робіт у рослинництві (додається).
2. Відділу охорони праці, пожежної безпеки і безпеки дорожнього руху (Скафа) разом з центром "Укрсільгоспохоронпраці" (Пащенко) забезпечити Міністерство агропромислового комплексу Автономної Республіки Крим і управління агропромислового комплексу облдержадміністрацій примірником Збірника примірних інструкцій з охорони праці для працівників під час виконання робіт у рослинництві на електронних носіях.
3. Міністерству агропромислового комплексу АР Крим, управлінням агропромислового комплексу облдержадміністрацій організувати забезпечення господарств, підприємств і установ, що перебувають у безпосередньому їх віданні, необхідною кількістю Збірника примірних інструкцій з охорони праці для працівників під час виконання робіт в рослинництві.
4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Шпака В.Ф.
Перший заступник Міністра | Ю.Я.Лузан |
Додаток
до наказу Міністерства
агропромислового комплексу
України
15.12.1999 N 368
ЗБІРНИК ПРИМІРНИХ ІНСТРУКЦІЙ
з охорони праці для працівників під час виконання робіт у рослинництві
ВСТУП
Збірник примірних інструкцій з охорони праці для працівників під час виконання робіт у рослинництві розроблений Українським науково-виробничим інженерним центром по охороні праці у сільському господарстві.
Примірні інструкції розроблені відповідно до
Положення про розробку інструкцій з охорони праці і призначені для надання допомоги власникам, керівникам виробничих підрозділів та спеціалістам з охорони праці при розробці інструкцій для працівників, зайнятих на роботах у рослинництві (за винятком роботи трактористів-машиністів, вимоги з охорони праці для яких викладені в Примірній інструкції для трактористів-машиністів сільськогосподарського виробництва).
Вимоги примірних інструкцій сформовані на основі:
- чинних нормативних актів з охорони праці;
- аналізу травматизму працівників рослинництва за останні роки;
- вивчення технологічних процесів;
- вивчення умов праці, характерних для відповідних видів робіт у рослинництві;
- визначення найбільш небезпечних методів та прийомів виконання робіт.
На основі примірних інструкцій з врахуванням конкретних умов виробництва можуть бути розроблені інструкції щодо конкретних видів робіт або професій.
ПОГОДЖЕНО ЗАТВЕРДЖЕНО
Лист Національного НДІ Наказ Мінагропрому України
охорони праці 15.12.1999 N 368
01.09.1999 N 158
ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ
з охорони праці під час виконання ручних робіт у рослинництві ПІ 2.0.00-081-99
1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
1.1. В Інструкції викладені вимоги безпеки під час виконання ручних робіт у рослинництві під час копання, при сівбі та садінні, при догляді за рослинами, при збиранні овочевих і баштанних культур (помідори, огірки, перець, капуста, кавуни, дині, кабачки тощо), під час збирання моркви, столових буряків, цибулі, часнику, під час збирання цукрових і кормових буряків, під час збирання картоплі.
1.2. До виконання ручних робіт у рослинництві допускаються особи, які пройшли вступний інструктаж та первинний інструктаж на робочому місці.
1.3. Виконуйте тільки ту роботу, яка Вам доручена відповідним нарядом (крім екстремальних та аварійних ситуацій), не допускайте на робоче місце сторонніх осіб і не передоручайте свою роботу іншим особам.
1.4. До роботи приступайте у спецодязі, упевнившись, що він не має пошкоджень, елементів, що звисають, не прилягають, а також у необхідних засобах індивідуального захисту, що відповідають виду виконуваних робіт.
1.5. Не приступайте до роботи у стані алкогольного, наркотичного або медикаментозного сп'яніння, у хворобливому або стомленому стані.
1.6. Ознайомтесь із розташуванням місця для відпочинку й вживання їжі. Переконайтеся у наявності в місці відпочинку питної води, мила і медичної аптечки. Перед вживанням їжі вимийте руки з милом, витріть їх рушником або висушіть.
1.7. Не торкайтесь до лежачих, виглядаючих із землі або звисаючих проводів і кабелів.
Не торкайтесь до лежачих, невідомого походження і вибухонебезпечних предметів (міни, снаряди, гранати тощо).
1.8. Не ховайтеся від дощу і грози під транспортними засобами, сільськогосподарськими машинами, в копицях, скиртах, під одинокими деревами й іншими предметами, які височіють над навколишньою місцевістю. Під час грози знаходьтесь від названих предметів на віддалі не менше 20 м, а від широкозахватних дощувальних машин не менше 100 м.
1.9. Не приступайте до роботи, не витримавши строків виходу людей на оброблені пестицидами площі, для проведення ручних робіт по догляду за посівами.
1.10. Не знаходьтесь з боку рухомого агрегату на відстані менше 5 м, а також на шляху його руху. Наближайтесь до агрегату на меншу відстань тільки після повідомлення про це водія і повної зупинки агрегату.
1.11. Переходьте через зрошувачі тільки по обладнаних для цих цілей переходах і переїздах.
1.12. Не ставайте на кришки колодязів закритої зрошувальної систеи.
1.13. Інструмент, інвентар і пристосування використовуйте тільки за призначенням і у справному стані.
1.14. Відпочивайте в полі тільки у спеціально відведених місцях. Не відпочивайте під транспортними засобами і сільськогосподарськими машинами, в копицях, стогах, скиртах, у високій траві і в кущах.
1.15. Дотримуйтесь виконання правил внутрішнього розпорядку підприємства.
1.16. Не використовуйте для їжі немиті овочі.
1.17. Дотримуйтесь граничнодопустимих норм піднімання і переміщення вантажів: граничнодопустима вага вантажу для жінок при підніманні й перенесенні його при чергуванні з іншою роботою (до 2 разів на годину) - 10 кг. Піднімання й переміщення вантажів постійно протягом робочої зміни - 7 кг.
Сумарна вага вантажу, який переміщується протягом кожної години робочої зміни, не повинна перевищувати: з робочої поверхні - 350 кг, з підлоги - 175 кг.
1.18. Припиніть всі види польових робіт під час грози, зливи, урагану.
2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ
2.1. Копання
2.1.1. При отриманні ручного ґрунтообробного інструменту переконайтесь у його справності. Лопата, сапка повинні бути міцно набиті на держаки і закріплені.
Держак повинен бути виготовлений із твердої й в'язкої деревини (клен, дуб, в'яз, горобина, тощо) із гладкою поверхнею. Довжина держака повинна забезпечувати зручну позу під час роботи працівника. Лезо лопати (сапки) повинно бути заточеним.
2.1.2. Огляньте площу, що підлягає копанню, очистіть її від сміття, каміння, пожнивних решток та інших зайвих предметів.
2.1.3. Працюйте в головному уборі й взутті із закритими передками.
2.2. Сівба та садіння
2.2.1. Огляньте засоби індивідуального захисту, переконайтесь, що вони справні і відповідають Вашому розміру.
2.2.2. Переконайтесь у наявності й справності пристосувань для очищення робочих органів сівалки. Під час роботи з протруєним насінням перевірте наявність спеціальної лопатки для розрівнювання насіння в насіннєвих ящиках сівалки.
2.2.3. Огляньте сівалку, саджалку, переконайтесь, що на них, в насіннєвих ящиках і тукових банках, на площадках для розміщення ящиків із розсадою відсутні сторонні предмети (каміння, ручний інструмент, обтиральний матеріал тощо).
2.2.4. Огляньте робоче місце. Підніжна дошка повинна бути справною й обладнана перилами висотою не менше 1 м, сидіння повинно бути надійно закріплене на рамі й обладнане спинкою й опорою для ніг.
2.2.5. Переконайтесь у наявності, справності, надійності кріплення й фіксування захисних кожухів і огороджень механічних приводів робочих органів.
2.2.6. Огляньте кришки насіннєвих ящиків і тукових банок. Вони повинні бути зафіксовані в закритому положенні. Фіксуючий пристрій повинен виключати можливість самовільного відкривання кришок під час руху агрегату.
2.2.7. Перевірте наявність спеціального гака для піднімання сошника при його очищенні, чистика, гака для прочищання висівних апаратів, насіннє- і тукопроводів.
2.2.8. Перевірте наявність та справність пристрою для підключення двосторонньої сигналізації і переконайтесь у справності сигналізації.
2.2.9. Перед роботою в темний період доби перевірте справність освітлювальних пристроїв агрегату. Переконайтесь у тому, що пряме й відбите світло від ламп не осліплює Вас.
2.3. Догляд за рослинами
2.3.1. Отримайте у керівника робіт відомості про поле: наявність і позначення віхами небезпечних місць, маршрути транспорту, проведення інших видів робіт.
2.3.2. Працюйте в головному уборі й взутті із закритими носками.
2.3.3. Отримайте ручний ґрунтообробний інвентар, переконайтесь, що він справний.
2.4. Збирання овочевих і баштанних культур (помідори, огірки, перець, капуста, кавуни, дині, кабачки тощо)
2.4.1. Отримайте відомості про характер і особливості виконання роботи у керівника робіт.
2.4.2. Перевірте справність тари (піддонів, ящиків, кошиків, відер, контейнерів). Ручки кошиків і відер повинні бути цілими, без задирок. Не використовуйте тару, якщо стирчать гвіздки, дріт, металеві смужки та поламані дошки.
2.4.3. Перевірте справність ручного інвентарю. Рукоятка ножа повинна бути овальною, гладенькою, без ребер, задирок та інших пошкоджень. Лезо повинно бути гострим. Не перевіряйте пальцями гостроту леза. Інструмент повинен мати міцний і справний чохол або піхви.
2.5. Збирання моркви, столових буряків, цибулі, часнику
2.5.1. Отримайте відомості про характер і особливості виконання роботи у керівника робіт.
2.5.2. Огляньте робоче місце. Майданчик повинен бути рівним, очищеним від рослинних решток і сторонніх предметів.
2.5.3. Підготуйте робоче місце. При цьому розташуйтесь самі у зручному місці відносно перероблюваних овочів і поставте у зручному й безпечному для роботи положенні тару.
2.5.4. Перевірте справність інструменту й тари.
2.6. Збирання цукрових та кормових буряків
2.6.1. Отримайте відомості про особливості роботи, що буде виконуватись.
2.6.2. Огляньте робоче місце. Підготовте майданчики для майбутніх тимчасових буртів цукрових чи кормових буряків. Майданчики повинні бути рівними, очищеними від рослинних решток та інших сторонніх предметів (каміння, металу, великих грудок сухої землі тощо). Під час роботи в темну пору доби перевірте освітлення.
2.6.3. Підготуйте робоче місце. Якщо збирання буде проводитись у тару, то перевірте справність контейнерів.
2.6.4. Перевірте справність інструменту. Ніж повинен мати справний міцний чохол-піхви. Рукоятка ножа повинна бути гладкою, без гострих ребер, задирок та інших пошкоджень. Лезо ножа повинно бути правильно загострено. Не перевіряйте пальцями гостроту ножа.
2.7. Збирання картоплі
2.7.1. Перевірте справність тари (ящиків, кошиків, відер, контейнерів).
2.7.2. Перед переїздом самохідних і причіпних збиральних агрегатів зійдіть із перебиральної площадки комбайна.
3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ
3.1. Копання
3.1.1. Під час переїзду на роботу та з роботи одночасно з інструментом слідкуйте, щоб інструмент був зачохлений.
3.1.2. Під час перенесення ручного інструменту для обробітку ґрунту витримуйте віддаль між працівниками не менше 2 м і не робіть різких поворотів з інструментом на плечі.
3.1.3. Під час обробітку ґрунту наближайте лезо сапи і лезо лопати до ноги на безпечну віддаль.
3.1.4. Перед обробітком ґрунту лопатою займіть зручну і стійку позу. Для запобігання зісковзуванню ноги з лопати й утрати рівноваги натискуйте на лопату підошвою взуття, опираючись при цьому каблуком у плече лопати.
3.1.5. Роботи по обробітку ґрунту проводьте тільки у взутті із закритим носком.
3.1.6. Роботи по обробітку ґрунту на ділянках, що розміщуються поряд із полями, що обробляються пестицидами, проводьте з навітряного боку. При переміні напрямку вітру, що викликає перенесення парів пестицидів або продуктів їх розпаду у Вашу робочу зону, роботу зупиніть і покиньте зону.
3.1.7. Під час перерви в роботі інструмент складайте у спеціально відведене місце лезом униз. Лопату можна застромити вертикально у ґрунт.
3.2. Сівба та садіння
3.2.1. Заправку сівалок насінням і добривами, розміщення ящиків із розсадою, підняття й опускання маркерів, очищення сошників, прочищення насіннє-, тукопроводів здійснюйте під час остаточної зупинки агрегату і виключеному валі відбору потужності. Під час піднімання (опускання) маркерів слідкуйте, щоб у зоні їхнього руху не було людей.
3.2.2. Ящики з розсадою розміщуйте стійко на площадці розсадосаджальної машини.
3.2.3. Перевозити протруєне насіння дозволяється тільки в мішках із щільного матеріалу одноразового користування або автомобільними завантажувачами сівалок. На мішках повинен бути напис "Отрутне" або "Протруєно".
3.2.4. Заправку сівалок протруєним насінням і мінеральними добривами проводьте в засобах індивідуального захисту, при цьому розміщуйтесь із навітряного боку.
3.2.5. Розрівнюйте насіння в ящиках спеціально для цього призначеною лопаткою.
3.2.6. Під час заправляння сівалок вручну дотримуйтесь норм граничнодопустимих навантажень при підніманні й переміщенні вантажу вручну.
3.2.7. Під час роботи посівного, саджального агрегатів:
- не залишайте своє робоче місце (крім аварійних випадків);
- знаходьтесь на підніжній дошці сівалок, тримаючись за поручень, або на сидінні;
- не перевозьте на підніжній дошці сівалки мішки з насінням, туками або інші вантажі;
- не замінюйте порожній ящик із-під розсади повним ящиком на ходу агрегату;
- не сідайте на підніжну дошку, насіннєвий ящик, тукову банку тощо;
- не відволікайтесь від роботи і не відволікайте інших працівників;
- не сходьте з агрегату і не залазьте на нього, не переходьте з однієї сівалки на другу;
- не прокручуйте руками та ногами загальмовані диски сошників;
- не прочищайте висівні апарати.
3.2.8. Перед поворотом, після остаточної зупинки агрегату й одержання сигналу від тракториста, зійдіть з агрегату, переведіть маркер у транспортне положення і відійдіть у безпечне місце.
3.2.9. Після повороту агрегату й остаточної його зупинки переведіть маркер у робоче положення і займіть своє робоче місце.
3.2.10. Під час роботи на розсадосаджальних машинах розсаду тримайте біля основи кореневої системи і не підводьте руку ближче, ніж на 3 см до розсадотримача.
3.2.11. При виникненні несправностей або небезпечних ситуацій подайте сигнал про термінову зупинку агрегату.
3.2.12. При ручній посадці розсади розпушуйте ґрунт і робіть ямки за допомогою спеціального інструменту. Не виконуйте ці роботи руками.
3.3. Догляд за рослинами
3.3.1. Під час проріджування рослин із використанням сап розміщуйтесь уступами на віддалі 2-3 м один від одного.
3.3.2. Зрубуйте бур'яни і розпушуйте землю на безпечній віддалі від ніг. При наявності каміння на ґрунті направляйте лезо так, щоб уникнути удару інструменту об камінь.
3.3.3. Під час тимчасових перерв у роботі кладіть сапу на землю лезом униз осторонь від проїжджих шляхів, пішохідних доріжок, на видному місці.
3.3.4. Під час переходу з інструментом на плечі витримуйте віддаль між працівником, що йде попереду не менше 2 м. Перед поворотом переконайтесь у тому, що, повертаючись, Ви нікого не травмуєте інструментом.
3.3.5. Не виконуйте ручних робіт на ділянках, де одночасно проводяться механізовані роботи.
3.3.6. У спекотний період працюйте в легкому головному уборі і верхньому одязі світлих відтінків.
3.4. Збирання овочевих і баштанних культур (помідори, огірки, перець, капуста, кавуни, дині, кабачки тощо)
3.4.1. Проїзд до місця роботи та з роботи здійснюйте тільки на автобусах і обладнаних для перевезення людей автомобілях. Не дозволяється проїзд у кузовах тракторних причепів і на необладнаних для цих цілей автомобілях.
3.4.2. При переміщенні по плантації не наступайте на плоди овочів, грудки землі тощо.
3.4.3. Бережіть очі! Перед збиранням овочів і баштанних культур обминайте або притискуйте до землі ногами високі і грубі стебла бур'янів.
3.4.4. Виберіть рівний майданчик для складання ящиків з овочами. Очистіть його від сторонніх предметів і сміття.
3.4.5. Перед перенесенням або завантаженням ящиків на транспортні засоби надіньте рукавиці.
3.4.6. Не перевантажуйте овочеві платформи.
3.4.7. Складайте ящики на майданчику в перев'язку на зручну висоту, а на піддони - по схемі, вказаній керівником робіт. При підході до штабеля ящиків переконайтесь, що він стійкий.
3.4.8. Чітко виконуйте робочі операції при збиранні капусти. Лівою рукою відхиліть качан капусти вліво і різким, точним ударом ножа зрубайте качан. Оберігайтесь травмування ножем рук або ніг, а також працівника, що працює поруч.
Зрізаний качан капусти положіть у ящик (контейнер), розміщений на платформі або на стрічку транспортера.
3.4.9. Під час руху агрегату не відволікайтесь від роботи, не залишайте своє робоче місце.
3.4.10. Прислухайтесь до сигналів, які подає тракторист-машиніст.
3.4.11. Під час перерви (навіть короткочасної) вкладіть ніж у чохол-піхви і положіть його в безпечному місці. Не залишайте ніж без чохла.
3.4.12. При обрізанні плодів і овочів рухи ножем робіть тільки від себе.
3.4.13. Ручне навантаження проводьте тільки у транспортні засоби із заглушеним двигуном.
3.4.14. Під час навантаження затареної продукції знаходьтесь збоку вантажу, що подається. При цьому один (два) працівник(и) повинен(ні) знаходитись у кузові транспортного засобу і приймати вантаж.
3.4.15. Відкривайте й закривайте борти транспортного засобу вдвох, при цьому знаходьтесь збоку від бортів. Перед закриттям чи відкриттям бортів переконайтесь у безпечному розміщенні вантажу в кузові.
3.5. Збирання моркви, столових буряків, цибулі, часнику
3.5.1. Чітко виконуйте операції технологічного процесу при очистці моркви, столових буряків, цибулі, часнику. (Брати необхідно по одному коренеплоду в ліву руку так, щоб гичка розміщувалась у бік правої руки. Точним рухом ножа обріжте гичку на віддалі 1-2 см від голівки коренеплоду і киньте його в тару для очищених коренеплодів або на майданчик. Гичку на цибулині й часнику відрізайте на віддалі 1 см від голівки.)
3.5.2. Під час роботи не займайтесь сторонніми розмовами й справами, не відволікайте від роботи інших працівників.
3.5.3. Під час перерви (навіть короткочасної) вкладіть ніж у чохол-піхви й покладіть його в безпечному місці. Не залишайте ніж без чохла.
3.5.4. При механічному навантаженні контейнерів із продукцією на транспортні засоби відійдіть у безпечне місце, вказане керівником робіт.
3.5.5. Не захаращуйте робоче місце відходами продукції.
3.5.6. Роботу на перебиральних столах пересувних комбайнів (видалення стебел рослин і предметів, що випадково потрапили) проводьте в рукавицях.
3.5.7. Не скидайте під ноги нестандартну продукцію й інші відходи сортування. Направляйте їх у спеціальні щілини.
3.5.8. Розрівнюйте овочі в бункері тільки при заглушеному двигуні агрегату.
3.5.9. Розрівнюйте продукцію в кузовах і контейнерах транспортного засобу тільки при зупиненому комбайні і транспортному засобі.
3.5.10. При пробуксовуванні транспортерної стрічки, переповненні бункера або контейнера транспортного засобу подайте трактористу звуковий сигнал.
3.5.11. Очищайте транспортер тільки з дозволу тракториста при відключеному приводі транспортерів і заглушеному двигуні комбайна (трактора). Очистку проводьте в комбінованих рукавицях чистиками й гаками.
3.5.12. Піднімайтесь на площадку комбайна і сходьте з неї тільки з дозволу тракториста і при зупиненому комбайні.
3.5.13. Не знаходьтесь на комбайні при його переїздах.
3.6. Збирання цукрових та кормових буряків
3.6.1. Ручне підбирання коренеплодів, їхню доочистку й затарювання проводьте на ділянках полів, на яких не ведуться механізовані роботи.
3.6.2. При ручному доочищенні коренеплодів розмістіться у зручному місці відносно перероблюваної продукції. При наявності контейнерів (тари) для очищеної продукції поставте їх на віддалі витягнутої руки.
3.6.3. Очистку коренеплодів від гички вручну проводьте в такій послідовності:
- надіньте на ліву руку рукавичку, візьміть коренеплід так, щоб гичка розміщалась із правого боку. Після огляду точним рухом ножа від себе обріжте гичку на віддалі 1-2 см від голівки і киньте коренеплід у тару, контейнер або на майданчик.
3.6.4. При груповій роботі на доочищенні, перебиранні коренеплодів із кагатів витримуйте віддаль між працівниками не менше 2 м.
3.6.5. Вкладайте (вибирайте) коренеплоди в (із) кагатів, не допускаючи утворення порожнин і козирків, які можуть обвалитися й травмувати.
3.7. Збирання картоплі
3.7.1. Ручне підбирання бульб і їх затарювання у ящики проводьте на ділянках, на яких не ведуться механізовані роботи.
3.7.2. При завантаженні навалом знаходьтесь, з одного боку, на віддалі не менше 1-2 м від борту транспорту, що завантажується, з таким розрахунком, що коли транспорт почне рухатись, не опинитись на його шляху.
3.7.3. При завантаженні затареної продукції знаходьтесь збоку вантажу, що подається, при цьому один (два) працівник(и) повинні знаходитись у кузові транспортного засобу і приймати вантаж. Ящики беріть тільки під дно або за спеціальні ручки.
3.7.4. Ручне навантаження картоплі здійснюйте у транспортні засоби, які знаходяться в загальмованому стані із заглушеним двигуном.
3.7.5. Не навантажуйте на автомобіль, причіп картоплю понад габарити кузова.
3.7.6. Не розрівнюйте вручну клубні в кузові транспортного засобу під час його руху.
3.7.7. Під час роботи не застосовуйте способи, що прискорюють роботу за рахунок порушення вимог безпеки.
3.7.8. Не знаходьтесь у радіусі дії вивантажувального транспортера.
4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ
4.1. Здайте робочий інструмент та інвентар на зберігання.
4.2. Зніміть і приведіть у порядок спецодяг і засоби індивідуального захисту і здайте їх на зберігання.
4.3. Помийте руки й обличчя з милом.
5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ
5.1. Будьте обережні при виявленні вибухонебезпечних предметів (гранат, снарядів, мін тощо). При виявленні цих предметів роботу зупиніть, виведіть людей на безпечну віддаль від предметів, організуйте їхню охорону і повідомте керівнику робіт про їх виявлення.
5.2. При з'явленні на комбайні диму, запаху горілого, полум'я, незвичайного шуму або вібрації включіть звукову сигналізацію. Сповістіть трактористу (комбайнеру) про випадок, що трапився. В подальшому дійте за вказівкою тракториста.
5.3. Припиніть всі види польових робіт під час грози, зливи, урагану.
5.4. При травмуванні працівників припиніть роботу, по можливості усуньте або нейтралізуйте джерело небезпеки і надайте першу долікарську допомогу, повідомте у медичний заклад і керівника робіт.
ПОГОДЖЕНО ЗАТВЕРДЖЕНО
Лист Національного НДІ Наказ Мінагропрому України
охорони праці 15.12.1999 N 368
01.09.1999 N 158
ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ
з охорони праці під час виконання робіт із пестицидами та агрохімікатами ПІ 2.0.00-082-99
1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
1.1. В Інструкції викладені вимоги безпеки під час виконання робіт із пестицидами та агрохімікатами при приготуванні розчинів, при ручному обприскуванні рослин, при приготуванні й застосуванні отруєних принад, при протруюванні й зберіганні протруєного насіння.
1.2. До роботи з пестицидами й агрохімікатами допускаються особи, що пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідні посвідчення, допуск та наряд на виконання робіт із пестицидами.
До роботи з пестицидами й агрохімікатами не допускаються вагітні жінки, жінки-годувальниці, особи пенсійного віку, молодше 18 років та ті, що мають медичні протипоказання.
1.3. Під час виконання робіт працівники, що працюють із пестицидами й агрохімікатами, повинні мати при собі посвідчення на право роботи з пестицидами й агрохімікатами, медичну книжку й наряд на виконання робіт і пред'являти їх на вимогу представників державного нагляду та відомчого контролю.
1.4. Усі роботи з пестицидами слід проводити при температурі не вище 24 град. C при мінімальних висхідних повітряних потоках. При похмурій погоді дозволяється проводити роботи з пестицидами при температурі не нижче +10 град. C. Тривалість роботи з пестицидами першого й другого класів небезпеки не повинна перевищувати 4 години (із обов'язковим допрацюванням 2 годин на операціях, не пов'язаних з застосуванням пестицидів).
1.5. Виконуйте тільки ту роботу, яка Вам доручена відповідним нарядом (крім екстремальних та аварійних ситуацій), не допускайте на робоче місце сторонніх осіб і не передоручайте свою роботу іншим особам.
1.6. Погоджуйте з безпосереднім керівником робіт чітке визначення меж Вашої робочої зони *.
---------------
* У даному випадку робочою зоною може бути стаціонарний розчинний вузол або пункт із використанням засобів механізації виробничих процесів, спеціальні приміщення для приготування отруєних принад, спеціальні приміщення або майданчики на відкритому повітрі для протруєння насіння, склади для зберігання протруєного насіння, поле, теплиці, відкриті майданчики або спеціальні приміщення для обробки сільськогосподарських тварин, птиці.
1.7. До роботи приступайте у спецодязі, упевнившись, що він не має пошкоджень, елементів, що звисають, не прилягають, а також у необхідних засобах індивідуального захисту, що відповідають виду виконуваних робіт.
1.8. Перевірте наявність засобів індивідуального захисту (ЗІЗ).
До ЗІЗ повинні входити: спецодяг, спецвзуття, рукавиці, рукавички гумові, захисні окуляри, респіратори або протигази.
1.9. При роботі з малолеткими речовинами необхідно користуватись респіраторами при обприскуванні - типу Ф-62Ш, "Астра-2", "Кама".
1.10. При роботі з леткими сполуками необхідно користуватися універсальними або протигазовими респіраторами типу РУ-60М або РПГ-67 із протигазовими патронами або протигазами, що фільтрують. Для захисту від ртутьорганічних препаратів використовуються патрони марки "РГ" від хлор- і фосфороорганічних пестицидів - марки А і В, кислих парів і газів - марки В, аміаку й сірководню - марки КД.
1.11. При роботі з розчинами пестицидів для захисту рук використовуйте гумові рукавички з трикотажною основою, для захисту ніг гумові чоботи з підвищеною стійкістю до дії пестицидів і дезінфекційних засобів. Для захисту очей від попадання пестицидів використовуйте герметичні окуляри типу "Г" або захисні окуляри герметичні - ПО-2.
1.12. Під час контактування з розчинами пестицидів і агрохімікатів застосовуйте спецодяг, що виготовлений зі спеціальних тканин із просоченням, а також додаткові засоби індивідуального захисту шкірних покровів - фартухи, нарукавники з плівкових матеріалів.
1.13. Під час фумігації приміщення і ручному обприскуванні ранцевими обприскувачами рослин використовуйте ізолюючі ЗІЗ шкіряних покровів або спеціальний одяг із плівкових матеріалів.
1.14. Не приступайте до роботи в голодному стані, у стані алкогольного, наркотичного або медикаментозного сп'яніння, у хворобливому або стомленому стані.
1.15. Протягом зміни слідкуйте за самопочуттям. При настанні стомленості, сонливості, раптового болю не примушуйте себе продовжувати роботу, а залишіть роботу, використайте медичні препарати з аптечки або зверніться по допомогу до присутніх осіб.
1.16. Ознайомтесь із місцем для відпочинку й вживання їжі. Перевірте наявність у місці відпочинку бачка з питною водою, рукомийника і медичної аптечки. Місце відпочинку повинне знаходитись не ближче 200 м від робочої зони.
1.17. Огляньте засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) і переконайтесь, що вони не мають пошкоджень і відповідають вимогам захисту при роботі із застосовуваними пестицидами, агрохімікатами й консервантами, а також у тому, що строк придатності патронів респіраторів і коробок протигазів не минув.
1.18. Під час роботи з пестицидами дотримуйтесь вимог особистої гігієни.
1.19. На ділянках, оброблених пестицидами, проводьте роботи після закінчення терміну, що гарантує безпеку робітників у відповідності нормативних документів.
1.20. Під час роботи з пестицидами не вживайте їжу, не пийте, не куріть. Перед вживанням їжі, питтям та курінням покиньте зону дії пестицидів, вимийте руки та обличчя водою з милом, прополощіть рот водою.
2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ
2.1. Приготування робочих розчинів і сумішей
2.1.1. До початку приготування робочого розчину або сумішей перевірте відповідність препаратів їхньому найменуванню й призначенню.
2.1.2. Перед початком роботи огляньте робоче місце, переконайтеся, що у робочій зоні відсутні сторонні особи, тварини, непотрібні машини й механізми, проїзди й проходи вільні, небезпечні місця (ями, колодязі тощо) огороджені, а територія не захаращена сторонніми предметами, тарою тощо.
2.1.3. Огляньте обладнання, переконайтесь у наявності огороджень приводів і обертових частин машин і механізмів.
2.1.4. Перевірте наявність та справність засобів механізації для приготування робочих розчинів пестицидів і заправки обприскувачів (насоси, мішалки, герметичні ємності, шланги, помпи).
2.1.5. Переконайтеся в герметичності з'єднань магістралей у машинах, що використовуються для приготування робочих розчинів і сумішей. Через з'єднання не повинно бути просочувань та краплепадінь рідини.
2.1.6. На машинах, які працюють під тиском, перевірте справність манометрів. На манометрі повинна бути пломба або клеймо з датою перевірки, скло повинно бути цілим, на шкалі повинна бути червона риска або припаяна до корпусу металева пластинка червоного кольору, яка показує дозволений тиск, стрілка манометра повинна повертатися в нульове положення при з'єднанні внутрішньої порожнини приладу з атмосферою, переконайтесь, що строк їх чергової перевірки не минув.
2.1.7. Перевірте наявність і надійність контакту заземлюючого проводу електрифікованих машин і обладнання.
2.2. Ручне обприскування рослин
2.2.1. Ознайомтесь із характеристиками пестицидів і агрохімікатів, що вносяться, особливостями їхньої дії на організм людини.
2.2.2. Перед обприскуванням ранцевою апаратурою перевірте технічний стан апаратури згідно з інструкцією заводу-виробника.
Проведіть випробування обприскувачів чистою водою.
2.2.3. Огляньте манометр. Переконайтесь, що він справний. На приладі повинна бути пломба або клеймо з датою перевірки, скло повинно бути цілим, на шкалі повинна бути червона риска або припаяна до корпусу металева пластинка червоного кольору, яка показує дозволений тиск, стрілка манометра повинна повертатися в нульове положення при з'єднанні внутрішньої порожнини приладу з атмосферою.
2.2.4. Перевірте справність ручного насоса (ежектора) для заповнення резервуара обприскувача рідкими пестицидами шляхом пробного перекачування чистою водою.
2.3. Приготування й застосування отруєних принад
2.3.1. Перед приготуванням отруєних принад у приміщеннях перевірте наявність і справність тяги у витяжній шафі.
2.3.2. Стаціонарний агрегат для приготування сумішей приведіть у робочий стан згідно з інструкцією заводу-виробника. Перевірте наявність та справність захисних огороджень, справність робочих органів.
2.3.3. Огляньте засоби індивідуального захисту, переконайтесь, що вони справні і відповідають Вашому розміру.
2.3.4. Перед розкладанням отруєних принад перевірте наявність і справність дозуючих мірок (ложечок, кухликів тощо).
2.3.5. Перевірте справність спеціальних змішувачів або пристроїв, наявність паперових чи поліетиленових мішечків.
2.4. Протруювання й зберігання протруєного насіння
2.4.1. Перевірте робоче місце. Протруювання повинно проводитись у спеціально призначених приміщеннях (складах, механізованих протруювальних пунктах) при наявності в них вентиляції або на огороджених відкритих спеціальних майданчиках, в дощову погоду - під навісом. На робочому місці повинні бути: машина для протруювання, інвентар для зважування (дозування) пестицидів, машина для зашивання мішків.
2.4.2. Перевірте наявність і справність транспортерів подачі отрутохімікатів до протруювальної машини, наявність інвентарю для зважування (дозування) пестицидів, а також засоби для знешкодження пестицидів (вода для технічних цілей, хлорне вапно і марганцевокислий калій).
2.4.3. Перед початком роботи перевірте технічний стан машин і агрегатів для протруювання зерна пестицидами (АПЗ-10, АПС-4А, ПСШ-5, ПС-10 А, КПС-10 "Мобітокс-Супер" тощо): герметичність з'єднувальних шлангів і ємностей, стан ежектора на резервуарі. Усуньте виявлені недоліки, відрегулюйте норму витрати пестицидів і зволожуючої рідини.
2.4.4. Установіть протруювач у відповідності з напрямом вітру, незалежно від характеру і стану місця його розташування на відкритому майданчику.
2.4.5. Перевірте наявність та справність спеціальних пристосувань (лопаток, чистиків тощо).
3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ
3.1. Приготування робочих розчинів і сумішей
3.1.1. Робочі розчини готуйте на спеціальних розчинних вузлах або пунктах із використанням засобів механізації виробничих процесів і під контролем спеціалістів. На пунктах необхідно мати: апаратуру для приготування робочих розчинів, резервуари з водою, баки з герметичними кришками і пристрої для наповнення резервуарів обприскувача (насос, ежектор, шланги), вагу, дрібний інвентар, метеорологічні прилади, а також аптечку, мило, рушник, умивальник.
3.1.2. Кількість препаратів, які знаходяться на майданчику, не повинна перевищувати норму одноденного використання. Крім тари з препаратами, на майданчику повинні знаходитися ємності з водою та гашеним вапном.
3.1.3. Не допускайте сторонніх осіб у місця приготування робочих розчинів і сумішей пестицидів, рідких комплексних агрохімікатів і хімічних консервантів і в місця їхнього внесення.
3.1.4. Для приготування робочих розчинів пестицидів, агрохімікатів використовуйте пересувні агрегати або стаціонарні станції для заправки типу СЗС-10. Не допускайте приготування робочих розчинів пестицидів вручну.
3.1.5. Під час заповнення резервуарів обприскувачів знаходьтеся з навітряного боку. Не допускайте попадання пестицидів на взуття, одяг і відкриті частини тіла. При випадковому попаданні пестициду на відкриті частини тіла терміново видаліть його за допомогою ватних тампонів, а потім ці місця промийте мильною водою.
3.1.6. Для приготування розчинів консервантів у приймальний бак (ємність) спочатку налийте воду, і тільки потім, добавте необхідну кількість консерванту. У протилежному випадку можливі опіки, отруєння.
3.1.7. Не проводьте ремонт і регулювання апаратури при наявності в ній пестицидів. Ремонтні роботи виконуйте при зупинці всіх механізмів з обов'язковим застосуванням засобів індивідуального захисту. Під час роботи механізмів не підтягуйте болтів, сальників, ущільнень, хомутів, магістралей, ланцюгів тощо.
3.1.8. Не відкривайте люки й кришки бункерів і резервуарів, які знаходяться під тиском, не розкривайте нагнітальні клапани насосів, запобіжні й редукційні клапани, не вигвинчуйте манометри.
3.1.9. Не залишайте без охорони пестициди або приготовлені з них робочі розчини.
3.2. Ручне обприскування рослин
3.2.1. Під час хімічної обробки сільськогосподарських культур ранцевою апаратурою знаходьтесь із підвітряного боку з розрахунком виключення попадання пестицидів у зону дихання працюючих. Витримуйте віддаль між працюючими не менше 10 метрів і обробляйте ділянку в одному напрямку.
3.2.2. Заповнюйте резервуар обприскувача за допомогою насоса (ежектора) через фільтр не більше як на 85-90% його об'єму.
3.2.3. При роботі слідкуйте за показаннями манометра. Підтримуйте тиск системи в межах, вказаних в технічному паспорті апарату.
3.2.4. Перед прочисткою розбризкувача зрівняйте тиск усередині резервуара обприскувача з атмосферним шляхом відкриття контрольної пробки або інших пристроїв, що дозволяють з'єднати внутрішню порожнину резервуара з атмосферою. Під час прочищення розбризкувача направляйте сопло в бік від себе.
3.2.5. Не носіть у кишенях пакети й флакони з пестицидами, не працюйте в самоті.
3.2.6. Не використовуйте ранцеву апаратуру й інші прилади хімічного захисту для інших господарських потреб.
3.2.7. Не проводьте обприскування пестицидами рослин ранцевою апаратурою при швидкості вітру понад 3 м/с.
3.3. Приготування й застосування отруєних принад
3.3.1. Отруєні принади готуйте у спеціальному виділеному приміщенні, обладнаному витяжною шафою, із цементною або покритою керамічною плиткою підлогою, або на майданчиках із твердим покриттям на відкритому повітрі.
3.3.2. В польових умовах поблизу майданчика повинен бути навіс або намет для зберігання засобів індивідуального захисту, умивальник і шафка для мила і рушників. Питна вода повинна знаходитись у спеціальному бачку з краном і кришкою, закритою на замок.
3.3.3. Готуйте отруєні принади у спеціальних змішувачах або у пристосуваннях. Зсипайте принади в паперові або поліетиленові мішки з написом "ОТРУТНЕ" або "ПРОТРУЄНО".
3.3.4. При виготовленні приманок на польових майданчиках ставайте з підвітряного боку: отруйний пил, пара й гази при цьому повинні відноситися у протилежний бік.
3.3.5. При розкиданні або розкладанні принад вручну використовуйте дозуючі мірки (ложечки, кухлики тощо).
3.3.6. Не застосовуйте родентициди у принадах:
- на території заповідників і навколо них у межах установлених охоронних зон;
- в період весняного перельоту водоплавної птиці і на шляхах їхнього масового перельоту.
3.3.7. Невикористані лишки отруєних принад здайте під розписку на склад зберігання пестицидів. Випадково розсипану принаду (при виготовленні або при транспортуванні) або її рештки, непридатні для подальшого використання, спаліть у ямі, попередньо обливши пальним, і закопайте.
3.3.8. Після закінчення робіт майданчик для приготування отруєних принад без твердого покриття перекопайте на глибину не менше 25 см з обертанням пласта. Перекопану поверхню засипте гашеним вапном. Майданчик із твердим покриттям ретельно очистіть від розсипаної принади або пестициду і помийте 2% розчином кальцинованої соди або 5% розчином гашеного вапна, а потім водою.
3.3.9. У перервах при приготуванні й застосуванні отруєних принад обов'язково помийте руки й обличчя милом, рот прополощіть чистою водою.
3.4. Протруєння й зберігання протруєного насіння
3.4.1. При розміщенні протруювача насіння у приміщенні перед початком робіт включіть місцеву й загальну припливно-витяжну вентиляцію.
3.4.2. Насіння протруюйте тільки на справних агрегатах і в машинах заводського виробництва (АПЗ-10, АПС-4А, ПС-10, ПСШ-5, "Мобитокс-Супер", "Гуматокс С" тощо), які виключають вібрацію й розпилювання пестицидів в атмосферу. Не протруюйте насіння шляхом ручного перелопачування й перемішування.
3.4.3. У випадку зависання насіння або пестицидів із плівкоутворюючими препаратами в бункерах зупиніть протруювач і за допомогою спеціальних лопаток усуньте зависання.
3.4.4. Постійно слідкуйте за роботою зернонавантажувача, не допускайте перевантаження бункера протруювача насінням, дотримуйтесь пропорції насіння і робочого розчину, що подаються у змішувальний барабан.
3.4.5. Не допускайте відведення змивних вод у водойми без попереднього знешкодження.
3.4.6. Здійснюйте вологе протруєння посівного матеріалу з використанням плівкоутворюючих препаратів. Не допускайте сухого протруєння.
3.4.7. Протруєне насіння затарюйте в мішки (щільна тканина, паперові або поліетиленові).
3.4.8. Не використовуйте протруєне зерно для харчових цілей, на годівлю домашнім тваринам і птиці, не промивайте, не провітрюйте, не очищайте від пестицидів, а також не змішуйте його з непротруєним.
3.4.9. Завантаження протруєного насіння проводьте тільки в щільно пригнані до вивантажувальних устроїв мішки з міцних, непроникних для пестицидів матеріалів або завантажувачі сівалок. На мішках повинен бути напис стійкою фарбою "ОТРУТНЕ" або "ПРОТРУЄНО".
3.4.10. Не допускайте пересипання розфасованого протруєного насіння в іншу тару.
4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ
4.1. При позмінній роботі передайте залишки пестицидів, агрохімікатів наступній зміні. Зробіть про це запис у книзі обліку. Не залишайте протравлене насіння без охорони. Після закінчення робіт здайте залишки пестицидів на склад, а також зробіть запис у книзі обліку й видатку.
4.2. Знешкодьте приміщення та майданчик, де виконувались роботи, а також обладнання, апаратуру, інструмент, транспорт і тару.
4.3. Знешкодження виконуйте з використанням засобів індивідуального захисту на спеціально обладнаних майданчиках на відкритому повітрі або у приміщеннях, які мають витяжну вентиляцію з механічним спонуканням.
4.4. Під час прибирання приміщень, забруднених пестицидами, користуйтесь розчином кальцинованої соди (200 г соди на відро води), потім 10% розчином хлорного вапна.
4.5. Ділянки землі, які забруднені пестицидами, знешкоджуйте хлорним вапном з обов'язковим переорюванням або перекопуванням.
4.6. Тару з-під пестицидів та агрохімікатів, яка звільнилась, здайте на склад з подальшим вирішенням питання щодо її знешкодження, повторного використання за призначенням.
4.7. Засоби індивідуального захисту знімайте в такій послідовності: не знімаючи з рук, вимийте гумові рукавички в 3-5% розчині кальцинованої соди або у розчині вапняного молока і обмийте їх водою, після чого зніміть чоботи, комбінезон (очистіть його від пилу шляхом струшування або вибивання), зніміть захисні окуляри і респіратор. Повторно промийте гумові рукавички, не знімаючи з рук, у знешкоджувальному розчині, а потім у воді і зніміть їх.
4.8. Промийте гумову частину респіратора (протигаза) теплою водою з милом, продезінфікуйте ватним тампоном, змоченим у спирті або 0,5% розчині марганцевокислого калію, потім ще раз обмийте в чистій воді і висушіть при температурі 30-35 град. C.
4.9. Приведіть у порядок спецодяг і засоби індивідуального захисту, здайте їх на зберігання.
4.10. Прополощіть порожнину рота і носа, помийте руки й обличчя теплою водою з милом, при можливості прийміть душ.
4.11. Не зберігайте засоби індивідуального захисту в одному приміщенні з пестицидами.
4.12. Повідомте керівника робіт про виявлені недоліки, помічені у процесі роботи, і вжиті заходи до їх усунення.
5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ
5.1. Під час роботи з пестицидами й консервантами при з'явленні тріщин у ємкостях, резервуарах, трубопроводах, пошкодженні гумових шлангів, порушенні герметичності виключіть насос і двигун змішувального апарату.
Якщо усунути несправність власними силами не можете, повідомте керівника робіт.
Розлиті на землю пестициди, консерванти обробіть хлорним вапном і перекопайте.
5.2. Якщо під час роботи з пестицидами, агрохімікатами й консервантами трапилось порушення захисних властивостей засобів захисту органів дихання, терміново зупиніть обладнання, вийдіть із зони проведення хімічних робіт.
5.3. При виникненні пожежі викличте пожежну команду, повідомте керівництво і приступіть до ліквідації осередку загорання згідно з інструкцієюапро заходи пожежної безпеки.
5.4. При виникненні пожежі у виробничому приміщенні відключіть систему вентиляції, повідомте пожежну охорону, керівника робіт і прийміть участь у ліквідації пожежі.
5.5. Під час гасіння пожежі вилучіть із зони можливого попадання води пестициди, взаємодія з водою яких недопустима (фосфід цинку тощо), або, в крайньому випадку, закрийте брезентом, засипте піском, землею.
5.6. Особливих заходів дотримуйтесь під час гасіння пестицидів, які затарені в металеві бочки, барабани, каністри, які від надмірного тиску при підвищенні температури можуть вибухнути, розлитися на великі відстані.
5.7. Гасіння локальних вогнищ загорання пестицидів виконуйте у протигазах із коробками, які мають фільтр.
5.8. Аміачну селітру, що загорілась на складі, гасіть великою кількістю води у протигазах із коробками марки "В" і "М".
5.9. При появі напруги на металевих частинах машин, обладнанні у складах або приміщеннях необхідно припинити роботу (відключити їх) і повідомити про це чергового електрика або керівника робіт.
ПОГОДЖЕНО ЗАТВЕРДЖЕНО
Лист Національного НДІ Наказ Мінагропрому України
охорони праці 15.12.1999 N 368
01.09.1999 N 158
ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ
з охорони праці під час післязбиральної доробки зерна ПІ 2.0.00-083-99
1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
1.1. До роботи машиністом (оператором) зерноочисно-сушильних комплексів і пересувних зерносушарок допускаються особи не молодше 18 років, які пройшли навчання з обслуговування і безпечної експлуатації цих агрегатів та попереднє навчання й перевірку знань із питань охорони праці і мають про це відповідне посвідчення.
Машиністи (оператори) з обслуговування електрифікованих комплексів, агрегатів та машин повинні мати відповідну кваліфікаційну групу з електробезпеки.
До ручних робіт на токах (підгрібання зерна до завантажувальних транспортерів машин, перелопачування буртів зерна, очищення приямків норій, затарювання зерна, завантаження у транспортні засоби тощо) допускаються особи, які навчені безпечним способам виконання робіт і пройшли інструктаж з охорони праці.
1.2. Узгоджуйте з безпосереднім керівником чітке визначення меж Вашої робочої зони. Не допускайте знаходження сторонніх осіб у робочій зоні.
1.3. До роботи приступайте у спецодязі, упевнившись, що він не має пошкоджень, елементів, які звисають, не прилягають і можуть бути захоплені деталями, що рухаються й обертаються.
Якщо під час роботи виділяється багато пилу, то захищайте органи дихання респіратором типу "Лепесток", а органи зору - окулярами захисними ПО-2.
1.4. Не приступайте до роботи у стані алкогольного, наркотичного або медикаментозного сп'яніння, у хворобливому або стомленому стані.
1.5. Куріть тільки у спеціально відведених і обладнаних для цих цілей місцях.
1.6. Не працюйте несправним інструментом і пристосуваннями, не використовуйте їх не за призначенням, а також не користуйтесь сторонніми предметами.
1.7. Перед вживанням їжі вимийте руки з милом, витріть їх чистим рушником або висушіть повітрям.
1.8. Не відпочивайте на буртах зерна.
2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБІТ
2.1. Для машиністів (операторів) зерноочисних і сортувальних машин і зернонавантажувачів
2.1.1. Отримайте від керівника робіт завдання.
2.1.2. Одягніть спецодяг та засоби індивідуального захисту (не переодягайтесь поблизу обертових або рухомих деталей і механізмів машин і обладнання).
2.1.3. Проведіть технічне обслуговування згідно з інструкцією заводу-виготовлювача.
2.1.4. Пересувні машини й обладнання встановіть на току так, щоб вітер відносив пил із робочої зони.
2.1.5. Перевірте наявність і справність захисних огороджень приводів робочих органів, наявність захисних (запобіжних) решіток на завальних ямах та приймальних бункерах.
2.1.6. Забезпечте захист струмопідвідних проводів і кабелів до електрифікованих машин і установок від механічних пошкоджень або підвісьте їх на висоту, недоступну для пошкодження машинами та торкання людьми.
2.1.7. Перевірте надійність кріплення й наявність заземлення електрообладнання машин і пультів керування ними. Не приступайте до роботи на машинах з відчиненими дверцятами пультів керування, знятих кришках магнітних пускачів та іншої електроапаратури.
2.1.8. Перед включенням зерноочисної машини переконайтесь, що нікому із присутніх біля машини не загрожує небезпека від рухомих частин і механізмів.
2.1.9. Випробуйте роботу машини на холостому ходу, виявлені недоліки усуньте.
2.1.10. Під час готування машин до роботи на пульті керування вивісьте плакат "Не включати! Працюють люди!".
2.2. Для машиністів (операторів) зерноочисних агрегатів і зерноочисно-сушильних комплексів
2.2.1. Переконайтесь, що у приміщенні пульта керування агрегатом, комплексом є:
- запас запобіжників і сигнальних ламп;
- набір інструментів;
- покажчик напруги;
- комплект захисних засобів;
- аптечка;
- інструкція з охорони праці.
2.2.2. Переконайтесь у відсутності зерна у приямках норій. У випадку його виявлення повідомте керівника робіт і з допомогою виділених допоміжних працівників приберіть його.
2.2.3. Огляньте робочі органи машин і при виявленні недоліків усуньте їх.
2.2.4. Перевірте затяжку болтових з'єднань, при необхідності затягніть їх.
2.2.5. Перевірте натяг ківшової стрічки норії, ланцюгових і пасових передач, а також правильність центрування ківшової стрічки на барабанах.
2.2.6. Огляньте струмопровідні кабелі (проводи) і переконайтесь, що ізоляція не пошкоджена. У випадку виявлення пошкодження ізоляції викличте електрика.
2.2.7. Перевірте справність перил стаціонарних драбин і площадок.
2.2.8. Переконайтесь у тому, що люк у підлозі для доступу в бункер - накопичувач зерна замкнений на замок.
2.2.9. Переконайтесь, що є в наявності й справності евакуаційна й переносна драбини.
2.3. Для машиністів (операторів) пересувних зерносушарок
2.3.1. Пересувну зерносушарку встановлюйте на віддалі не менше 20 м від зерноскладу.
2.3.2. Огляньте робоче місце. Майданчик повинен бути рівним, чистим, без вибоїн і розсипаного зерна, підходи до машини повинні бути вільними.
2.3.3. Огляньте струмопідвідний кабель до сушильної машини. Він повинен бути захищений від механічних пошкоджень або надійно підвішений на стійких опорах на недоступній для людей і транспортних засобів висоті.
2.3.4. Перевірте заземлення. Переконайтесь у тому, що заземлюючі проводи не обірвані і забезпечений надійний контакт їх з корпусом машини.
2.3.5. Перевірте систему подавання палива до форсунки. Переконайтесь у герметичності з'єднань паливопроводів.
2.3.6. Огляньте топку. На ній не повинно бути сторонніх предметів. Переконайтесь в тому, що теплоізоляція справна, у внутрішній порожнині на поду немає підтікання палива, оглядові отвори оснащені самозакриваючими кришками, мембрани вибухових клапанів заводського виготовлення (є клеймо).
2.3.7. Огляньте контрольно-вимірювальну апаратуру і переконайтесь у її справності. При виявленні несправностей апаратури повідомте про це відповідальну особу.
2.3.8. Перевірте справність системи запалювання й приладу контролю факела.
2.3.9. Не експлуатуйте сушарку без обладнання топки засобами контролю температури агента сушіння й наявності факела в топці. Невиконання цих умов може привести до вибуху.
2.3.10. Переконайтесь у наявності захисних екранів (сіток), що огороджують повітроводи теплоносія, відкриті місця зерносушарок, а також місця, які призначені для ремонтно-обслуговуючих робіт.
2.3.11. Перевірте наявність первинних засобів пожежогасіння.
2.3.12. Перевірте роботу сушильної машини на холостому ходу. Уключіть привід тільки після того, як переконаєтесь в тому, що включення машини нікому не загрожує. Перевірте, чи нема сторонніх шумів, вібрації й запаху горілого. При виявленні несправностей зупиніть машину і сповістіть керівнику робіт. Перевірте наявність спеціальних гаків для відкривання оглядових отворів.
2.4. Для робітників, які виконують ручні роботи під час доробки зерна
2.4.1. Перевірте справність ручного інструменту (дерев'яних лопат, вил, граблів, пристосувань для очищення робочих органів машин тощо). Держаки ручного інструменту повинні бути виготовлені із сухого дерева твердих і в'язких порід (клен, дуб, в'яз, горобина тощо). Поверхня держака повинна бути гладкою, без тріщин, сучків, задирок із поздовжнім розміщенням волокон по всій довжині.
2.4.2. Роботу проводьте згідно з одержаним завданням і технологією. Не працюйте в бункерах і завальних ямах без дозволу керівника робіт і організації контролю (страхування).
2.4.3. Перевірте справність пристроїв для закривання бортів на кузові транспортного засобу.
2.4.4. Перевірте наявність і справність драбин-стрем'янок. Щаблі повинні бути без тріщин, сухі. Нижні кінці переносних драбин повинні мати пристрої, які виключають можливість самовільно змінювати відстань між опорами.
2.4.5. Переконайтесь, що в робочій зоні відсутні сторонні предмети й сміття.
3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБІТ
3.1. Для машиністів (операторів) зерноочисних і сортувальних машин і зернонавантажувачів
3.1.1. Перед включенням машин переконайтесь, що поблизу машин відсутні люди, і подайте звуковий сигнал.
3.1.2. Не працюйте зі знятими огородженнями пасових і ланцюгових передач трієрних циліндрів та інших обертових частин зерноочисних машин, муфт, блоків натяжних пристроїв, місць набігання полотен транспортерів на барабани, опорних роликів і роликів нижньої гілки стрічки в зонах робочих місць, а також рухомих частин машин і механізмів, що знаходяться в місцях, вільних для доступу.
3.1.3. Усувайте пошкодження, проводьте очищення машини від зерна й домішок, мащення й регулювання тільки при виключеному рубильнику, відключеному штепсельному з'єднанні і зупиненій машині.
3.1.4. Під час обслуговування й очищення вузлів машин і електрообладнання, що знаходяться високо, користуйтесь розсувною або переносною драбиною з опорними наконечниками, що виключають можливість сковзання її по підлозі (землі, площадці тощо).
3.1.5. При переміщенні самопересувних машин не допускайте натягу живильного кабелю, а також наїзд на нього.
3.1.6. Під час зміни місця роботи зерноочисних і сортувальних машин, навантажувачів зерна та іншого пересувного обладнання від'єднуйте від силової шафи живильний кабель.
3.1.7. Очищайте решета спеціальною щіткою.
Регулювання щіток проводьте тільки після зупинки машини.
3.1.8. При обслуговуванні решітних станів зерноочисних машин не ставайте на раму щіткового механізму.
3.1.9. Під час роботи зерноочисних машин зерно й відходи прибирайте зі скатних дощок і лотків спеціальними скребками з довгими ручками.
3.1.10. Не чистіть руками осадові камери аспіраційних улаштувань через оглядові люки. Цю роботу виконуйте після повної зупинки машини.
3.1.11. Не допускайте накопичення пилу, відходів соломи, зернових решток і іншого сміття біля машин, в робочій зоні.
3.2. Для машиністів (операторів) під час обслуговування транспортерів для переміщення зерна
3.2.1. Під час роботи транспортера не ставайте на раму машини, не відкривайте кришки люків кожуха.
3.2.2. Для очищення шнеку, що забився зерном, зупиніть машину і відкрийте кришки кожуха.
3.2.3. Переміщуйте транспортери по території току із швидкістю не більше 5 км/год., уникаючи їх перекидання. Не знаходьтесь у цей час поруч із транспортером.
3.2.4. При переміщенні транспортерів їхні поворотні скребкові частини встановлюйте паралельно ходовим колесам.
3.2.5. Під час переміщення транспортерів вручну не ставайте збоку.
3.3. Для машиністів (операторів) зерноочисних агрегатів, зерносушильних комплексів і пересувних зерносушарок
3.3.1. Перед початком роботи зерносушарки переконайтесь в тому, що пуск її нікому не загрожує, подайте попереджувальний сигнал.
3.3.2. В передпусковий момент пуску сушарок, які працюють на рідкому паливі, продуйте топку повітрям і слідкуйте за тим, щоб не було подачі палива до моменту запалювання свічок. Не допускайте розпалювання топки факелом. Недотримання цих вимог може призвести до вибуху.
3.3.3. Для розпалювання топок зерносушарок, які працюють на твердому паливі, застосовуйте дерев'яні стружки, тріски, солому, папір. Не застосовуйте легкозаймисті рідини. Запас твердого палива у приміщенні сушильного пункту не повинен перевищувати добової потреби.
3.3.4. Не залишайте без нагляду працююче обладнання зерносушильного пункту.
3.3.5. Під час роботи сушарки здійснюйте контроль за температурою зерна шляхом відбору проб через кожні дві години. При нагріванні зерна вище допустимих значень температури знизьте температуру теплоносія.
3.3.6. Очищайте машини, обладнання, майданчики, робочі приміщення від пилу, зернових відходів і соломи не менше двох разів за зміну. Сміття й відходи відносьте у спеціально відведене місце, безпечне в пожежному відношенні.
3.3.7. Ремонт зерносушарок проводьте тільки після їхньої повної зупинки й охолодження нагрітих частин до температури не вище 45 град. C.
3.3.8. Під час знаходження працівника в зерносушильному апараті або в нижньому бункері щільно закрийте засувки для впускання й випускання зерна.
З метою попередження випадкового відкривання засувок або включення вентилятора на пускових улаштуваннях електродвигунів і на засувках вивісьте попереджувальні написи: "Не відкривати, працюють люди!", "Не включати, в сушильному відділенні працюють люди!".
3.3.9. При обслуговуванні топки, що працює на твердому паливі, для видалення шлаку з колосникової решітки користуйтесь різаками та іншими пристосуваннями, що забезпечують безпеку цих робіт. Шлак вигрібайте в металевий ящик із кришкою і після охолодження вивозьте із приміщення.
3.3.10. Для запобігання опікам не заливайте водою видалений з топки шлак. Під час обслуговування топки працюйте в захисних окулярах і рукавицях.
3.3.11. При технічному обслуговуванні зерносушарок усуньте тріщини й нещільності, щоб виключити можливість проникання топкових газів у виробничі приміщення.
3.3.12. Під час відкривання оглядових отворів знаходьтесь від них на віддалі витягнутої руки. Відкривання кришок оглядових отворів здійснюйте спеціальними гаками.
3.3.13. Не включайте машину в роботу, якщо зняті захисні обладнання, несправні контрольно-вимірювальні прилади.
3.3.14. Не залишайте працюючу машину без нагляду.
3.4. Для працівників, які виконують ручні роботи під час доробки зерна
3.4.1. Виконуйте вказівки тільки керівника робіт.
3.4.2. Не підгрібайте руками зерно до завантажувальних транспортерів зерноочисних і сортувальних машин, робочих органів навантажувачів, транспортерів тощо. Для роботи використовуйте тільки інструмент (лопати, граблі, совки).
3.4.3. Не переступайте через неогороджені ланцюги скребкових завантажувальних транспортерів машин.
3.4.4. Не спускайтеся в бункери-накопичувачі, завальні ями (приймальні бункери) для розрівнювання зерна або зернових відходів, а також для відпочинку в них.
3.4.5. Очищення приямків заглиблених норій з метою запобігання отруєнню газами, що накопичуються в них, проводьте бригадою не менше 2 осіб під наглядом керівника робіт із використанням ЗІЗ, страхувального пояса і шнура.
3.4.6. Не виходьте на бурт зерна висотою більше 1,5 м і не переміщайтесь по ньому з метою запобігання попаданню в сипуче середовище.
3.4.7. Для обвалювання склепінь зерна використовуйте спеціальні скребки з ручками такої довжини, щоб знаходитись на безпечній віддалі від призми обвалення насипу і виключити можливість бути засипаним зерном.
3.4.8. При в'їзді автомашин у склад для завантаження або розвантаження не знаходьтесь у дверному отворі і поблизу машин.
3.4.9. Ручне завантаження запакованого зерна здійснюйте у транспортні засоби із заглушеним двигуном і поставлених на ручне гальмо.
3.4.10. Відкривайте й закривайте борти транспортного засобу вдвох, при цьому знаходьтесь збоку бортів.
3.4.11. При завантаженні мішків знаходьтесь збоку вантажу, що подається, при цьому один або два працівники (залежно від ваги вантажу) повинні знаходитися в кузові транспортного засобу і приймати вантаж.
3.4.12. Слідкуйте, щоб мішки не перевищували рівня бортів.
3.4.13. При переїздах автомобіля не знаходьтесь у кузові, не сидіть на мішках і бортах кузова, не переїжджайте на підніжках і на даху кабіни, не сідайте і не сплигуйте на ходу.
3.4.14. Для піднімання (спускання) у кузов (із кузова) транспортного засобу користуйтесь розсувною драбиною.
3.4.15. Розрівнюйте зерно в кузові шляхом переміщення транспортного засобу.
4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ
4.1. Відключіть двигуни машин агрегату, комплексу в зворотній послідовності їхнього включення.
4.2. Очистіть машини, обладнання, майданчики, робочі приміщення від пилу, зернових відходів і солом'яних решток, сміття віднесіть у спеціально відведене місце.
4.3. Топки, що працюють на рідкому паливі, зупиніть шляхом перекриття подачі палива, а на твердому - згідно з вимогами пункту 3.3.11 цієї Інструкції.
4.4. Приберіть робоче місце. Очистіть інструмент, інвентар, пристрої і покладіть у відведене місце. Приведіть у порядок спецодяг і засоби індивідуального захисту і здайте їх на зберігання.
4.5. Помийте руки й обличчя теплою водою з милом.
4.6. При здачі зміни повідомте змінника про технічний стан обладнання і розкажіть про особливості роботи.
4.7. Повідомте керівника про всі помічені недоліки у процесі роботи і вжиті заходи для їх усунення.
5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ
5.1. При зриві факела в топці терміново зупиніть подачу палива, усуньте несправність і після продувки топки повітрям протягом 10-15 хвилин приступайте до повторного розпалювання.
5.2. Зупиніть машину при електроударі, з'явленні стороннього шуму, вібрації, запаху горілого, іскор і полум'я з випускного отвору вентилятора сушильної камери і загорянні зерна в сушильній камері. Зупинку машини починайте з припинення подавання палива до форсунки.
5.3. При появі напруги на корпусі машини терміново відключіть загальний рубильник. Викличте чергового електромонтера. Усі пошкодження електроприводів, пульта управління, силової й освітлювальної мереж повинен усувати тільки електромонтер.
5.4. При враженні працівника електричним струмом як можна швидше звільніть потерпілого від його дії (тривалість дії струму визначає тяжкість травмування), для цього негайно відключіть рубильник чи інший пристрій.
5.5. При неможливості швидкого відключення електроустановки вживіть заходів для звільнення потерпілого від струмоведучих частин, користуючись мотузкою, палицею, дошкою чи іншими сухими діелектричними предметами, або відтягніть потерпілого за одежу (якщо вона суха і відстає від тіла), наприклад за поли піджака, за комір, при цьому уникайте дотику з оточуючими металевими предметами й частинами тіла потерпілого, не покритих одягом.
5.6. Якщо потерпілий торкається проводу, який лежить на землі, то перш ніж підійти до нього, положіть собі під ноги суху дошку, згорток сухої одежі або суху, що не проводить електричний струм підставку і відокремте провід від потерпілого за допомогою сухої палиці, дошки. При цьому рекомендується діяти по можливості однією рукою.
5.7. Якщо потерпілий судорожно стискає в руці один струмоведучий елемент (наприклад, провід), відокремте потерпілого від землі (просуньте під нього суху дошку, відтягніть ноги від землі мотузкою або за одежу).
5.8. Якщо нема можливості відокремити потерпілого від струмоведучих частин чи вимкнути електроустановку від джерела живлення, то перерубайте провід сокирою із сухим дерев'яним держаком або перекусіть їх інструментом з ізольованими ручками. Перерубуйте й перекушуйте кожний провід окремо. Можна скористатися і неізольованим інструментом, тільки необхідно обгорнути його ручки сухою вовняною або прогумованою тканиною.
5.9. При зриві факела в топці терміново зупиніть подачу палива, усуньте несправність і після продувки топки повітрям протягом 10-15 хвилин приступайте до повторного розпалювання.
5.10. В разі виникнення пожежі на стаціонарних об'єктах, викличте пожежну команду, повідомте керівництво і приступіть до ліквідації осередку загоряння згідно з вимогами інструкції про заходи з пожежної безпеки.
5.11. При виникненні пожежі на електроустановках у першу чергу необхідно повідомити про це в пожежну охорону, відповідального за електрогосподарство, керівника робіт.
5.12. При виникненні пожежі в самій електроустановці чи поблизу неї, в першу чергу до прибуття пожежників, вимкніть електроустановки з мережі. Якщо це неможливо, спробуйте перерізати проводи (послідовно по одному) інструментом з ізольованими ручками.
5.13. У випадку загоряння зерна погасіть топку, виключіть вентилятори і вивантажувальні пристрої, закрийте випускні заслінки і, не зупиняючи подачі вологого зерна, відкрийте люки дифузорів, виявивши осередок загоряння, через вікно короба спробуйте витягнути його із шахти. Якщо осередок загоряння усунути не вдається, включіть розвантаження на максимальну продуктивність, а осередки загоряння зерна гасіть водою й усувайте з основного потоку зерна. Після розвантаження всього зерна ретельно очистіть стінки камери й поверхню коробів від нагару.
5.14. При загорянні одежі постарайтесь зняти її або накрийте палаючу ділянку щільною матерією, при можливості занурте у воду.
ПОГОДЖЕНО ЗАТВЕРДЖЕНО
Лист Національного НДІ Наказ Мінагропрому України
охорони праці 15.12.1999 N 368
01.09.1999 N 158
ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ
з охорони праці під час заготівлі кормів ПІ 2.0.00-084-99
1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
1.1. В даній Примірній інструкції викладені вимоги безпеки під час виконання таких робіт: косінні вручну; допоміжних роботах під час роботи кормозбиральних машин; скиртуванні; штучному сушінні та закладанні сіна на зберігання; силосуванні.
1.2. Виконуйте тільки ту роботу, яка Вам доручена відповідним нарядом (крім екстремальних та аварійних ситуацій), не передоручайте її іншим особам.
1.3. Не приступайте до роботи у стані алкогольного, наркотичного або медикаментозного сп'яніння, в хворобливому або стомленому стані.
1.4. Узгоджуйте з керівником виробничої дільниці чітке визначення меж Вашої робочої зони, не допускайте перебування сторонніх осіб у робочій зоні.
1.5. До роботи приступайте у спецодязі, упевнившись, що він не має пошкоджень, звисаючих, не прилягаючих елементів, які можуть бути захоплені деталями, що обертаються.
1.6. Протягом зміни слідкуйте за самовідчуттям. Не примушуйте себе продовжувати роботу, відчуваючи стомленість, сонливість, раптові болі. Припиніть виконання роботи, використайте медичні препарати з аптечки або зверніться по допомогу до присутніх осіб.
1.7. Під час роботи машин, обладнання, транспортерів, вентиляторів не допускайте пробуксовування пасів і торкання обертовими робочими органами захисних кожухів або корпусів агрегату, це може призвести до пожежі.
1.8. Під час грози відключайте електродвигуни від мережі живлення.
1.9. Не користуйтесь відкритим вогнем у місцях заготівлі, досушування і зберігання кормів у безпосередній близькості від них (ближче ніж 100 м).
2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ
2.1. Косіння вручну
2.1.1. Перевірте стан ручної коси:
- допоміжна ручка повинна бути міцно закріплена на ручці-кіссі на рівні пояса косаря;
- металеве кільце для з'єднання коси з ручкою-кіссям повинно бути достатньо міцним і відповідати розмірам нижнього кінця ручки-кісся і клину для кріплення коси;
- коса не повинна мати деформацій, тріщин і задирок. Лезо коси повинно бути правильно заточене.
2.1.2. Огляньте лезо коси. При значному затупленні коси поклепайте її молотком на спеціальній наковальні-бабці. Поверхня бійка бабки повинна бути злегка випуклою, гладкою, без задирок. Заточування леза коси виконуйте спеціальним наждачним бруском або напилком. Наждачний брусок повинен мати довжину не менше 200-250 мм. Під час заточування коси держіть наждачний брусок (напилок) за ручку і не підводьте руку на небезпечну віддаль до леза коси. Напрямок руху бруска (напилка) повинен бути від руки до кінця бруска (напилка).
................Перейти до повного тексту