- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Рекомендації
МІНІСТЕРСТВО СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА І ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
ІНСТИТУТ АГРАРНОЇ ЕКОНОМІКИ УААН
Методичні рекомендації про порядок отримання майнового паю при виході із колективного сільськогосподарського підприємства його членів
Методичні рекомендації розроблені на основі законодавчих актів та інших нормативних документів, результатів досліджень з питань реформування відносин власності в аграрній сфері економіки. Вони розраховані на спеціалістів агропромислового виробництва, членів колективних сільськогосподарських підприємств.
Зазначені рекомендації підготовлені відділом відносин власності і підприємництва Інституту аграрної економіки (Малік М.Й., Лупенко Ю.О., Пулім В.А., Романова Л.В., Німчук В.П., Зіновчук В.В.) за участю спеціалістів Міністерства сільського господарства і продовольства України (Артикульний Л.О., Федієнко П.М.).
Методичні рекомендації схвалені і рекомендовані до друку секцією економіки та ринкових відносин Науково-технічної ради Мінсільгосппроду України (протокол N 9 від 19 червня 1996 року) і відділом відносин власності та підприємництва Інституту аграрної економіки (протокол N 5 від 10 червня 1996 року).
Відповідальний за випуск Артикульний Л.О.
1. Загальні положення
1.1. Перехід до ринкової економіки на селі зумовлюється реформуванням власності колективних сільськогосподарських підприємств і формуванням на цій основі багатоукладної економіки. Одним з шляхів формування такої структури є паювання майна і земель, створення приватних товаровиробників і ринкових механізмів їх взаємодії. В ряді випадків це досягається шляхом виходу з колективного підприємства його членів з наступним створенням приватного підприємства, але такий вихід з господарства здійснюється через паювання.
1.3. Об'єктами майнової колективної власності підприємств є основні і обігові засоби виробництва, грошові та майнові внески його членів, вироблена ними продукція, доходи, інші активи і пасиви, майно, придбане на законних підставах. Об'єктами власності підприємства є також частки (пайові внески) у майні та прибутках міжгосподарських підприємств, в які входить підприємство.
При нарахуванні члену підприємства частини прибутку у формі дивідендів останні за його бажанням можуть бути зараховані на збільшення частки пайового фонду.
1.4. Майновий пай - це грошовий еквівалент трудового внеску кожного працівника в колективне надбання (майно) за період роботи в господарстві (на дату паювання).
1.5. Розрахунок трудового внеску членів підприємства для паювання майна обчислюється через суму всіх форм оплати праці матеріального стимулювання, включаючи натуральні видатки, за весь період роботи в ньому. Період вибірки заробітної плати рекомендується брати якомога триваліший, що дає змогу в більш повній мірі врахувати трудовий внесок не тільки працюючих, але й пенсіонерів.
1.6. Суть паювання колективної власності полягає у подоланні відчуженості працівників підприємства та прирівняних до них осіб від засобів виробництва і результатів праці, перетворення їх у реальних власників майна.
Пай є власністю члена підприємства і право розпоряджатися своїм паєм за власним розсудом останній набуває після припинення членства в підприємстві. Пай може успадковуватися відповідно до цивільного законодавства України та статуту підприємства.
1.7. У разі виходу із підприємства працівник має право на пай натурою, грішми або цінними паперами, що визначається конкретними умовами господарської діяльності підприємства.
1.8. Практично в основній масі колективних підприємств вже проведено паювання майна, але при цьому нерідко виходили з різних методичних передумов, що мало небажані наслідки. Зокрема, брали для паювання майна лише основні засоби, створювали неподільні фонди, куди відносили до 50% їх вартості основних засобів, враховували оборотні засоби і не враховували борги. То у при виході членів підприємства необхідно провести ряд додаткових організаційних заходів, здійснення яких може бути покладено на відповідні комісії по паюванню і персоніфікації майна.
2. Створення і повноваження комісії по паюванню і персоніфікації майна
2.1. Комісія по паюванню і персоніфікації майна підприємства (надалі - комісія) створюється загальними зборами членів підприємства. До складу комісії можуть входити керівник і спеціалісти підприємства та його структурних підрозділів, представники ревізійної комісії і громадських організацій та інші члени підприємства.
2.2. Комісія визначає списки осіб, які мають право на отримання майнового паю, та розмір і перелік майна, яке підлягає паюванню; обчислює розмір паю; розглядає претензії щодо правильності визначення розмірів майнового паю і його нарахування; перевіряє достовірність інвентаризації майна та платіжних і інших зобов'язань підприємства; встановлює достовірність участі членів підприємства у трудовій діяльності і, у випадку порушення прав, захищає їх інтереси, в установлений термін вносить на розгляд загальних зборів підприємства оформлені в установленому порядку всі матеріали про паювання і персоніфікацію майна; несе відповідальність за достовірність включення до списку осіб, які мають право на майновий пай, розмір майна, що підлягає паюванню, встановлює розмір майнового паю кожному члену підприємства та забезпечує одержання його у разі виходу із підприємства його членів.
2.3. Термін та порядок роботи вказаної комісії в кожному конкретному випадку визначаються рішенням загальних зборів членів підприємства.
3. Організаційно-методичні підходи до паювання майна
3.1. Виходячи з реального стану реформування відносин власності, підприємства умовно можна поділити на три групи, кожна з яких має свої варіантні підходи щодо виділення майнового паю конкретній фізичній особі в разі виходу її із підприємства:
перша група, коли паювання майна не проведено або проведено з відхиленнями від загальноприйнятих норм;
друга група, коли розпайовано частково або повністю лише виробничі фонди;
третя група, коли паювання проведено і все майно пропайовано та визначено частки кожного працівника, включаючи щорічні прирісні паї з урахуванням індексації майна.
3.2. Для підприємств першої групи паювання майна є основним етапом їх реформування з метою створення умов виходу, на якому передбачається визначення реальної частки майна кожного члена підприємства в колективному надбанні.
3.3. Організаційний механізм паювання майна включає ряд підетапів.
3.3.1. Проведення паювання майна починається з прийняття рішення загальними зборами колективу підприємства з цього приводу. Одночасно затверджується комісія по паюванню майна.
3.3.2. Визначаються категорії працівників та їх поіменний склад, що мають право на пай, а саме:
- працюючі на дату проведення паювання;
- пенсіонери;
- особи, які звільнені у зв'язку зі скороченням штату і не працюють не більше як два роки з моменту звільнення;
- особи, що мають право повернутися на попереднє місце роботи у відповідності з чинним законодавством;
- інваліди, які працювали на підприємстві, в ньому одержали інвалідність і в даний час не працюють.
Загальні збори членів підприємства можуть прийняти рішення про нарахування паїв іншим категоріям, наприклад, особам, що відпрацювали довгий час на підприємстві і вибули з поважних причин, звільненим із даного підприємства по переводу тощо.
Такого права можуть набути також колишні члени підприємства у випадку повернення їх на роботу та поновленні в членстві (для пенсіонерів - при поверненні їх на постійне проживання в даний населений пункт) тощо.
3.3.3. До пайового фонду майна включається вартість виробничих і обігових фондів, створених за рахунок діяльності підприємства, цінні папери, акції, грошові кошти та відповідна частка в майні і прибутках інших підприємств та організацій.
................Перейти до повного тексту