1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Регламент


Регламент Комісії (ЄС) N 884/2007
"Про надзвичайні заходи, що призупиняють використання Е 128 Red 2G в якості харчового барвника"
від 26 липня 2007 року
(Текст дотичний ЄЕП)
КОМІСІЯ ЄВРОПЕЙСЬКИХ СПІВТОВАРИСТВ,
Беручи до уваги Договір про заснування Європейського Співтовариства,
Беручи до уваги Регламент (ЄС) N 178/2002 Європейського Парламенту і Ради від 28 січня 2002 року, що встановлює основні принципи і вимоги законодавства про продукти харчування, про заснування Європейського Органу з безпеки продуктів харчування, що також встановлює процедури у сфері безпеки продуктів харчування(1), та зокрема частину 1 його статті 53,
----------------
(1) ОВ L 31, 1.2.2002, С. 1 Регламент з останніми змінами, внесеними Регламентом Комісії (ЄС) N 575/2006 (ОВ L 100, 8.4.2006 С. 3)
Оскільки:
(1) У відповідності до частини 1 статті 53 Регламенту (ЄС) N 178/2002 Комісія може призупинити реалізацію або використання продуктів харчування, що можуть являти собою значний ризик для здоров'я людини, якщо такий ризик не може бути в достатній мірі обмежений засобами або заходами, вжитими відповідними державами-членами.
(2) Директива Європейського Парламенту і Ради 94/36/ЄС від 30 червня 1994 року про барвники, що використовуються в продуктах харчування(2) дозволяє в своєму Додатку I використання барвника Е 128 Red 2G для продуктів харчування. У відповідності до Додатка IV цієї Директиви барвник Е 128 Red 2G дозволяється використовувати в сосисках для сніданку з мінімальним вмістом злаків, що складає 6%, і в м'ясі для гамбургерів з мінімальним вмістом овочів і злаків, що складає 4%. В обох продуктах харчування максимально дозволений рівень складає 20 мг/кг.
----------------
(2) ОВ L 237, 10.9.1994, С. 13. Директива зі змінами, внесеними Регламентом (ЄС) N 1882/2003 Європейського Парламенту і Ради (ОВ L 284, 31.10.2003, С. 1).
(3) Використання цього барвника було дозволено на підставі висновку Наукового Комітету з продуктів харчування від 27 червня 1975 року(3). Цей Комітет визначив прийнятну денну норму (ADI) Е 128 Red 2G в розмірі 0,1 мг/кг від маси тіла.
----------------
(3) НКПХ (1975). Звіти Наукового Комітету з продуктів харчування (Перша серія), С. 17, 19, 24.
(4) Харчові добавки повинні знаходитись під постійним наглядом, а норми, що стосуються цих добавок, повинні час від часу переглядатись в світлі змін в умовах використання і нових наукових даних. Оскільки оцінка багатьох харчових добавок проводилась багато років тому, Європейська Комісія висловила думку про те, що є необхідність в систематичному перегляді всіх харчових добавок, дозволених для використання, до спливу терміну чинності останньої оцінки. Таким чином, Комісія направила вимогу до Європейського Органу з Безпеки продуктів харчування (ЄОБПХ) щодо перегляду всіх харчових добавок, на даний момент дозволених до використання на території ЄС.
(5) В зв'язку з цим Наукова Комісія ЄОБПХ з харчових добавок, ароматизаторів, технологічних добавок і речовин, що контактують з харчовими продуктами, переглянула норми безпеки щодо барвника Е 128 Red 2G і ухвалила висновок(4) 5 липня 2007 року.
----------------
(4) ЄОБПХ (2007). Висновок Наукового Комітету з харчових добавок, ароматизаторів, технологічних добавок і речовин, що контактують з харчовими продуктами, про повторну оцінку харчових барвників Red 2G (Е 128).
(6) Оцінка ЄОБПХ здійснювалась на основі звіту Європейського Союзу(5) про оцінку ризиків, викликаних аніліном. В цьому звіті висловлюється висновок про те, що анілін слід вважати канцерогеном для якого генотоксичний механізм не може бути виключено. Оскільки барвник Е 128 Red 2G активно та обширно перетворюється на анілін, ЄОБПХ дійшов висновку про те, що доцільно розглядати цю речовину як таку, що загрожує безпеці. Таким чином ЄОБПХ скасував ADI для барвника Е 128 Red 2G. Однак ЄОБПХ вважає, що пухлино-провокуючий механізм аніліну необхідно дослідити в майбутньому з метою визначення і/або зниження його допустимого рівня для людини і що необхідно повторно дослідити барвник Е 128 Red 2G для використання його в якості харчової добавки.

................
Перейти до повного тексту