1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
НАКАЗ
11.12.2023 № 2113
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 грудня 2023 р.
за № 2261/41317
Про затвердження Змін до Державних санітарних правил і норм "Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах" та визнання такими, що втратили чинність, наказів Міністерства охорони здоров’я України від 06 травня 2003 року № 197 та від 11 грудня 2007 року № 811
( Заголовок із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024 )
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024 )
Відповідно до пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), пунктів 221, 246 плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106, з метою вдосконалення законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів НАКАЗУЮ:
( Преамбула із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024 )
1. Затвердити Зміни до Державних санітарних правил і норм "Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах", затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 травня 2013 року № 368, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 18 травня 2013 року за № 774/23306 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 22 травня 2020 року № 1238), що додаються.
( Пункт 1 в редакції Наказу Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024 )
2. Визнати такими, що втратили чинність, накази Міністерства охорони здоров’я України:
1) від 06 травня 2003 року № 197 "Про затвердження Державних санітарних правил і норм для підприємств і суден, що виробляють продукцію з риби та інших водних живих ресурсів", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04 червня 2003 року за № 435/7756;
2) від 11 грудня 2007 року № 811 "Про затвердження Державних санітарних норм і правил для підприємств, що виробляють солод, пиво та безалкогольні напої", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 26 грудня 2007 року за № 1411/14678.
3. Департаменту громадського здоров’я (Олексію Даниленку) забезпечити:
1) подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
2) оприлюднення цього наказу на офіційному вебсайті Міністерства охорони здоров’я України після його державної реєстрації Міністерством юстиції України.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра охорони здоров’я України - головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна.
5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Міністр

В. Ляшко

ПОГОДЖЕНО:

Т.в.о. Голови Державної служби України
з питань безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів

Міністр аграрної політики та продовольства України

Президент Національної академії
медичних наук України

Уповноважений Верховної Ради України
з прав людини





С. Ткачук

М. Сольський


В. Цимбалюк


Д. Лубінець
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
охорони здоров’я України
11 грудня 2023 року № 2113
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 грудня 2023 р.
за № 2261/41317
ЗМІНИ
до Державних санітарних правил і норм "Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах", затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 травня 2013 року № 368, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 18 травня 2013 року за № 774/23306 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 22 травня 2020 року № 1238)
( Див. текст )
( Заголовок в редакції Наказу Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024 )
1. Доповнити ці Державні санітарні правила і норми новим розділом такого змісту:
( Абзац перший пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024 )
"VIII. Максимально допустимі рівні загальних азотлетких основ (TVB-N) у неперероблених рибних продуктах з окремих видів риб
( Абзац другий пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024 )
1. Неперероблені рибні продукти вважаються непридатними для споживання людиною, якщо за органолептичною оцінкою виникають сумніви щодо їх свіжості, та за результатами лабораторних досліджень (випробувань) рівень загальних азотлетких основ (TVB-N) перевищує максимально допустимі рівні, наведені в розділі Х Додатка.
( Абзац третій пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024 )
2. Якщо за органолептичною оцінкою виникають будь-які сумніви щодо свіжості неперероблених рибних продуктів, відбираються зразки для визначення рівнів загальних азотлетких основ (TVB-N).".
( Абзац четвертий пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024 )
2. У додатку до цих Державних санітарних правил і норм:
( Абзац перший пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024 )
1) у розділі III:
( Абзац перший підпункту 1 пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024 )

................
Перейти до повного тексту