- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
НАКАЗ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
9 серпня 2013 р.
за № 1364/23896
Про затвердження Параметрів безпечності м’яса птиці
1. Затвердити Параметри безпечності м’яса птиці, що додаються.
2. Управлінню громадського здоров’я (А. Григоренко) забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Цей наказ набирає чинності через три роки з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Міністра О. Качура.
В.о. президента Національної академії медичних наук України |
В.М. Запорожан |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
охорони здоров’я України
06.08.2013 № 695
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
9 серпня 2013 р.
за № 1364/23896
ПАРАМЕТРИ
безпечності м’яса птиці
Таблиця 1
№ з/п |
Харчові продукти |
Показники |
Допустимі рівні, мг/кг, не більше |
Примітка |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
М’ясо птиці, в тому числі напівфабрикати, охолоджені, заморожені (всі види птиці для забою, пернатої дичини) |
Токсичні елементи: |
свинець |
0,1 |
Крім дикої птиці |
миш’як |
0,1 |
кадмій |
0,05 |
ртуть |
0,03 |
афлатоксин В1 |
0,005 |
|
Антибіотики: |
левоміцетин |
Не допускається |
На рівні чутливості методу (0,0088 од/г) |
тетрациклінова група |
Не допускається |
< 0,01 од/г |
бацитрацин |
Не допускається |
< 0,02 од/г |
Нітрозаміни: сума НДМА та НДЕА |
0,002 |
|
Пестициди: |
гексахлорциклогексан (альфа-, бета-, гамма-ізомери) |
0,1 |
|
ДДТ та його метаболіти |
0,1 |
|
Діоксини і ПХБ
Таблиця 2
№ з/п |
Харчові продукти |
Максимальні рівні |
сума діоксинів (WHO-PCDD/F-TEQ) |
сума діоксинів і діоксиноподіб-них PCB (WHO-PCDD/F-TEQ) |
сума PCB28, PCB52, PCB101, PCB138, PCB153 та PCB180 (ICES-6) |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
М’ясо і м’ясна продукція домашньої птиці |
1,75 пг/г жиру |
3,0 пг/г жиру |
40 нг/г жиру |
2 |
Печінка птиці і похідні з неї |
4,5 пг/г жиру |
10,0 пг/г жиру |
40 нг/г жиру |
3 |
Жир домашньої птиці |
1,75 пг/г жиру |
3,0 пг/г жиру |
40 нг/г жиру |
Таблиця 3
№ з/п |
Харчові продукти |
Показники |
Допустимі рівні, мг/кг, не більше |
Примітка |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Субпродукти, напівфабрикати із субпродуктів птиці |
Токсичні елементи: |
свинець |
0,5 |
|
миш’як |
1,0 |
|
кадмій |
0,3 |
|
ртуть |
0,1 |
|
афлатоксин В1, антибіотики та пестициди |
Згідно з пунктом 1 таблиці 1 |
|
Таблиця 4
№ з/п |
Харчові продукти |
Показники |
Допустимі рівні, мг/кг, не більше |
Примітка |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Ковбасні вироби, копченості, кулінарні вироби з використанням м’яса птиці |
Токсичні елементи: |
свинець |
0,5 |
|
миш’як |
0,1 |
|
кадмій |
0,05 |
|
ртуть |
0,03 |
|
бенз(а)пірен |
0,002 |
|
Нітрозаміни: сума НДМА та НДЕА |
0,002 |
|
0,004 |
Для копчених продуктів |
Афлатоксин В1, антибіотики та пестициди |
Згідно з пунктом 1 таблиці 1 |
|
Таблиця 5
№ з/п |
Харчові продукти |
Показники |
Допустимі рівні, мг/кг, не більше |
Примітка |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
М’ясопродукти з використанням субпродуктів птиці, (паштети, ліверні ковбаси тощо) |
Токсичні елементи |
Згідно з пунктом 1 таблиці 1 |
|
бенз(а)пірен та нітрозаміни |
Згідно з пунктом 1 таблиці 4 |
|
антибіотики та пестициди |
Згідно з пунктом 1 таблиці 1 |
|
Таблиця 6
№ з/п |
Харчові продукти |
Показники |
Допустимі рівні, мг/кг, не більше |
Примітка |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
11 |
Консерви із м’яса птиці (із м’яса птиці та м’ясо-рослинні у тому числі паштетні і фаршеві) |
Токсичні елементи: |
свинець |
0,5 |
|
1,0 |
Для консервів у збірній жерстяній тарі |
миш’як |
0,1 |
|
кадмій |
0,05 |
|
0,1 |
Для консервів у збірній жерстяній тарі |
ртуть |
0,03 |
|
олово |
200,0 |
Для консервів у збірній жерстяній тарі |
хром |
0,5 |
Для консервів у збірній жерстяній тарі |
Нітрозаміни: сума НДМА та НДЕА |
0,002 |
|
Пестициди: гексахлорциклогексан (альфа-, бета-, гамма-ізомери) |
0,1 |
|
ДДТ та його метаболіти |
0,1 |
|
афлатоксин В 1, антибіотики і пестициди |
Згідно з пунктом 1 таблиці 1 |
|
бенз(а)пірен |
0,002 |
|
Мікробіологічні показники
За мікробіологічними показниками сире м’ясо птиці, м’ясні продукти, виготовлені із м’яса птиці, у тому числі напівфабрикати, м’ясо механічного обвалювання, фарш із м’яса птиці повинні відповідати вимогам Мікробіологічних критеріїв для встановлення показників безпечності харчових продуктів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2012 року № 548, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 3 серпня 2012 року за № 1321/21633.
Таблиця 7
Мікробіологічні показники для консервів із м’яса птиці
№ з/п |
Харчові продукти |
|
1 |
Консерви пастеризовані із м’яса птиці |
Повинні відповідати вимогам промислової стерильності для консервів групи "Д" |
2 |
Консерви стерилізовані із м’яса птиці з рослинними добавками та без них, в тому числі і паштети |
Повинні відповідати вимогам промислової стерильності для консервів групи "А" |
Таблиця 8
№ п/п |
Харчові продукти |
Показники |
Допустимі рівні, мг/кг, не більше |
Примітка |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Продукти із м’яса птиці сублімаційної та теплової сушки |
Токсичні елементи: |
Згідно з пунктом 1 таблиці 1 |
У перерахунку на початковий продукт з урахуванням сухих речовин у ньому та в кінцевому продукті |
Нітрозаміни: сума НДМА та НДЕА |
Згідно з пунктом 1 таблиці 4 |
|
Антибіотики і пестициди |
Згідно з пунктом 1 таблиці 1 |
|
Таблиця 9
Максимально допустимий рівень фармакологічно активних речовин в частинах тушок птиці
№ з/п |
Назва діючої речовини |
МДР(мг/кг) |
Частини тушки птиці |
Види птиці |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Авіламіцин Avilamycin |
0,05 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,1 |
Жир |
0,3 |
Печінка |
0,2 |
Нирки |
2 |
Амоксіциллін Amoxicyllin |
0,05 |
Жир |
Усі види птиці |
0,05 |
Печінка |
0,05 |
Нирки |
3 |
Ампіцилін Ampicillin |
0,05 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,05 |
Жир |
0,05 |
Печінка |
0,05 |
Нирки |
4 |
Бензилпеніцилін Benzylpenicillin |
0,05 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,05 |
Жир |
0,05 |
Печінка |
0,05 |
Нирки |
5 |
Данофлоксацин Danofloxacin |
0,2 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,1 |
Шкіра та жир |
0,4 |
Печінка |
0,4 |
Нирки |
6 |
Диклазурил Diclazuril |
0,5 |
М'язи |
Усі види птиці |
1,5 |
Печінка |
1,0 |
Нирки |
0,5 |
Шкіра та жир у природній пропорції |
7 |
Диклоксацилін Dicloxacillin |
0,3 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,3 |
Жир |
0,3 |
Печінка |
0,3 |
Нирки |
8 |
Дифлоксацин Difloxacin |
0,3 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,4 |
Шкіра та жир |
1,9 |
Печінка |
0,6 |
Нирки |
9 |
Доксициклін Doxycycline |
0,1 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,3 |
Шкіра та жир |
0,3 |
Печінка |
0,6 |
Нирки |
10 |
Енрофлоксацин Enrofloxacin |
0,1 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,1 |
Шкіра та жир |
0,2 |
Печінка |
0,3 |
Нирки |
11 |
Еритроміцин Erythromycin A |
0,2 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,2 |
Жир |
0,2 |
Печінка |
0,2 |
Нирки |
12 |
Канаміцин Kanamycin |
0,1 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,1 |
Жир |
0,6 |
Печінка |
2,5 |
Нирки |
13 |
Клоксацилін Сloxacillin |
0,3 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,3 |
Жир |
0,3 |
Печінка |
0,3 |
Нирки |
14 |
Колістин Colistin |
0,15 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,15 |
Жир |
0,15 |
Печінка |
0,2 |
Нирки |
15 |
Ласалоцид Lasalocid |
0,02 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,1 |
Шкіра та жир |
0,1 |
Печінка |
0,05 |
Нирки |
16 |
Левамізол Levamisole |
0,01 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,01 |
Жир |
0,1 |
Печінка |
0,01 |
Нирки |
17 |
Лінкоміцин Lincomycin |
0,1 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,05 |
Жир |
0,5 |
Печінка |
1,5 |
Нирки |
18 |
Натрію саліцилат Sodium salicylate |
0,4 |
М'язи |
Індики |
2,5 |
Шкіра та жир |
0,2 |
Печінка |
0,15 |
Нирки |
19 |
Неоміцин (включаючи фраміцетин) neomycin |
0,5 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,5 |
Жир |
0,5 |
Печінка |
5,0 |
Нирки |
20 |
Оксацилін Oxacillin |
0,3 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,3 |
Жир |
0,3 |
Печінка |
0,3 |
Нирки |
21 |
Окситетрациклін Oxytetracycline |
0,1 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,3 |
Жир |
0,6 |
Печінка |
0,1 |
Нирки |
22 |
Оксолінова кислота Oxolinic acid |
0,1 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,05 |
Шкіра та жир |
0,15 |
Печінка |
0,15 |
Нирки |
23 |
Сарафлоксацин Sarafloxacin |
0,01 |
Шкіра та жир |
Курчата |
0,1 |
Печінка |
24 |
Спіраміцин Spiramycin |
0,2 |
М'язи |
Курчата |
0,3 |
Шкіра та жир |
0,4 |
Печінка |
25 |
Тілмікозин Tilmicosin |
0,075 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,075 |
Шкіра та жир |
1,0 |
Печінка |
0,25 |
Нирки |
26 |
Тілозин Tylosin |
0,1 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,1 |
Жир |
0,1 |
Печінка |
0,1 |
Нирки |
27 |
Тілвалоцин Tylvalosin |
0,05 |
Шкіра та жир |
Усі види птиці |
0,05 |
Печінка |
28 |
Тіамфенікол Thiamphenicol |
0,05 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,05 |
Шкіра та жир |
0,05 |
Печінка |
0,05 |
Нирки |
29 |
Триметоприм Trimethoprim |
0,05 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,05 |
Жир |
0,05 |
Печінка |
0,05 |
Нирки |
30 |
Парамоміцин Paromomycin |
0,5 |
М'язи |
Усі види птиці |
1,5 |
Печінка |
1,5 |
Нирки |
31 |
Спектиноміцин Spectinomycin |
0,3 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,5 |
Жир |
1,0 |
Печінка |
5,0 |
Нирки |
32 |
Сульфаніламіди (сума сульфаніламідів) Sulfonamides |
0,1 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,1 |
Жир |
0,1 |
Печінка |
0,1 |
Нирки |
33 |
Тетрациклін Tetracycline |
0,1 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,3 |
Печінка |
0,6 |
Нирки |
34 |
Тіамулін Tiamulin |
0,1 |
М'язи |
Курчата |
1,0 |
Печінка |
0,1 |
Шкіра та жир |
0,1 |
М'язи |
Індики |
0,1 |
Шкіра та жир |
0,3 |
Печінка |
35 |
Толтразурил Toltrazuril |
0,1 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,2 |
Шкіра та жир |
0,6 |
Печінка |
0,4 |
Нирки |
36 |
Фенбендазол Fenbendazole |
0,05 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,05 |
Жир |
0,5 |
Печінка |
0,05 |
Нирки |
37 |
Феноксиметилпеніцилін Phenoxymethylpenicillin |
0,025 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,025 |
Печінка |
0,025 |
Нирки |
0,025 |
Шкіра та жир |
38 |
Флорфенікол Florfenicol |
0,1 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,2 |
Жир |
2,5 |
Печінка |
0,75 |
Нирки |
39 |
Флюбендазол Flubendazole |
0,05 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,05 |
Шкіра та жир |
0,4 |
Печінка |
0,3 |
Нирки |
40 |
Флюмеквін Flumequine |
0,4 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,25 |
Шкіра та жир |
0,8 |
Печінка |
1,0 |
Нирки |
41 |
Фоксим Phoxim |
0,025 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,55 |
Шкіра та жир |
0,05 |
Печінка |
0,03 |
Нирки |
42 |
Хлортетрациклін Chlortetracycline |
0,1 |
М'язи |
Усі види птиці |
0,3 |
Печінка |
0,6 |
Нирки |
................Перейти до повного тексту