1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Інструкція


ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комітету
статистики України
30.08.2004 N 497
( z1134-04 )
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
13 вересня 2004 р.
за N 1136/9735
ІНСТРУКЦІЯ
щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 16-сг "Баланс сільськогосподарської продукції на 1 січня 200_ року"
1. Загальні положення
1.1. Форму N 16-сг подають юридичні особи, їхні відокремлені підрозділи, які здійснюють сільськогосподарську діяльність, незалежно від форм власності та підпорядкування.
1.2. Заповнення форми проводиться на підставі первинних облікових документів, форм бухгалтерської звітності.
1.3. Усі показники даної форми заповнюються у центнерах, за винятком показників рядка 18 "Яйця всіх видів птиці", які заповнюються в тисячах штук.
1.4. Адресна частина форми заповнюється таким чином:
- реквізит "Найменування організації - складача інформації" - вказується повна назва підприємства (господарства), що звітує (згідно з установчими документами);
- реквізит "Поштова адреса" - вказується фактична повна адреса сільгосппідприємства, що звітує;
- сітка кодів заповнюється підприємствами згідно з довідкою про включення підприємства до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ).
1.5. У рядках і графах форми, де показники відсутні, ставиться прочерк.
2. Заповнення бланку звіту
2.1. У графах 1 і 11 проставляється загальна кількість наявної у підприємстві продукції за видами на початок і кінець звітного року, незалежно від її призначення (на насіння, на годівлю худоби, на продаж тощо) та джерел надходження (виробництво, купівля, одержання позик тощо).
2.2. У графі 2 показується загальна кількість виробленої продукції сільськогосподарськими підприємствами у звітному році, включаючи продукцію, що вироблена на засадах оренди і надійшла на баланс підприємства.
Дані про зернові та зернобобові культури всього і за видами (рядки 01-05) та соняшник наводяться у вазі після доробки, включаючи корисні відходи у фізичній масі (без перерахунку у повноцінне зерно).
Продукція тваринництва показується та, що одержана у своєму підприємстві протягом календарного року, тобто з 1 січня по 31 грудня.
2.3. У графі 3 відображається продукція, куплена та одержана за обмінними операціями (обмін за плату та без неї, включаючи бартер), іншими надходженнями, включаючи насіннєві та фуражні позики, а також продукція, що отримана підприємством як плата за переробку сировини населення.
2.4. У графі 4 відображаються всі витрати продукції: продаж заготівельним організаціям, враховуючи реалізацію за прямими зв'язками, організаціям споживчої кооперації, здача в обмінні фонди, витрати на насіння, годівлю худоби, промислову переробку, повернення насіннєвих та фуражних позик, витрати на громадське харчування, інша реалізація, а також усі інші витрати за рік.
2.5. У графі 5 відображається вся фактично реалізована протягом звітного року продукція у фізичній масі. Сюди відноситься продукція, що реалізована:
- організаціям споживкооперації, переробним підприємствам;
- безпосередньо підприємствам торгівлі та громадського харчування всіх форм власності та господарювання, санаторіям, дитсадкам, школам, лікарням, будинкам відпочинку, закритим закладам (за прямими зв'язками);
- населенню через систему громадського харчування підприємства (в рахунок оплати праці своїм працівникам і працівникам, залученим зі сторони для збирання врожаю);
- для забезпечення працівників сільськогосподарських підприємств через власні їдальні, буфети, лотки та магазини, дошкільним та навчальним закладам, іншим установам і організаціям, які знаходяться на балансі сільськогосподарського підприємства, педагогічним працівникам, що проживають у сільській місцевості;
- промисловим підприємствам і організаціям (для забезпечення їхніх працівників);
- населенню продукції рослинництва безпосередньо з ланів, а також поросят, телят, іншого молодняку;
- через фірмову торговельну мережу;
- на ринку;
- через біржі та аукціони;
- іншим сільськогосподарським підприємствам за договорами;
- комерційним структурам;
- за кордон;
- пайовикам в рахунок оплати за оренду земельних та майнових паїв. У ці обсяги не включається виділення члену сільгоспкооперативу майнового паю натурою (худобою). Такі операції обліковуються за кредитом рахунку 67 "Розрахунки з учасниками" і не є реалізацією;
- за бартерними угодами.
2.6. У графі 6 показується продукція, витрачена на годівлю худоби та птиці.
2.7. У графі 7 показуються витрати насіння сільськогосподарських культур, посадкової картоплі, які використані на посів та садіння.

................
Перейти до повного тексту