1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


СЛУЖБА БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ
Центральне управління
НАКАЗ
07.09.2018 № 1545
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
28 вересня 2018 р.
за № 1117/32569
Про затвердження Інструкції з організації продовольчого забезпечення Служби безпеки України шляхом залучення суб’єктів господарювання
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Служби безпеки № 120 від 06.05.2020 )
Відповідно до статей 10, 13 Закону України "Про Службу безпеки України", постанов Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року № 426 "Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, поліцейських, осіб рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення антитерористичної операції Державної фіскальної служби, осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту" та від 15 жовтня 2001 року № 1348 "Про норми годування штатних тварин військових частин, закладів, установ і організацій Збройних Сил, інших військових формувань, структурних підрозділів Державної спеціальної служби транспорту, органів і підрозділів Національної поліції, цивільного захисту та установ кримінально-виконавчої служби" та з метою врегулювання питань продовольчого забезпечення в Службі безпеки України шляхом залучення суб’єктів господарювання
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Інструкцію з організації продовольчого забезпечення Служби безпеки України шляхом залучення суб’єктів господарювання, що додається.
2. Начальникам Управління правового забезпечення Служби безпеки України та Департаменту господарського забезпечення Служби безпеки України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому законодавством порядку.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Голова Служби
генерал армії України

В. Грицак
ПОГОДЖЕНО:

Голова Державної регуляторної служби України

В.о. Міністра охорони здоров’я України


К. Ляпіна

У. Супрун
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ
Центрального управління
Служби безпеки України
07 вересня 2018 року № 1545
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
28 вересня 2018 р.
за № 1117/32569
ІНСТРУКЦІЯ
з організації продовольчого забезпечення Служби безпеки України шляхом залучення суб’єктів господарювання
І. Загальні положення
1. Ця Інструкція визначає порядок взаємодії Служби безпеки України та суб’єктів господарювання з метою забезпечення харчуванням військовослужбовців, інших осіб, які мають право на продовольче забезпечення за рахунок держави (далі - військовослужбовці), а також годування штатних тварин.
2. Залучення підрозділами Центрального управління Служби безпеки України, регіональними органами, органами військової контррозвідки, а також навчальними, науково-дослідними та іншими закладами, установами Служби безпеки України та штабом Антитерористичного центру при Службі безпеки України (далі - органи, підрозділи, заклади) суб’єкта господарювання для забезпечення харчуванням військовослужбовців здійснюється за погодженням з начальником Головного управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України або особою, яка виконує його обов’язки.
( Пункт 2 розділу I із змінами, внесеними згідно з Наказом Служби безпеки № 120 від 06.05.2020 )
3. Продовольче забезпечення органів, підрозділів, закладів у разі залучення суб’єктів господарювання здійснюється шляхом:
визначення обсягів послуг щодо забезпечення харчуванням військовослужбовців, годування штатних тварин та встановлення особливостей їх отримання;
проведення закупівель послуг щодо забезпечення харчуванням військовослужбовців, годування штатних тварин;
отримання цих послуг;
забезпечення військовим майном, необхідним для організації харчування військовослужбовців в стаціонарних та польових умовах;
здійснення контролю за станом забезпечення харчуванням військовослужбовців, годування штатних тварин.
4. У цій Інструкції терміни вживаються у таких значеннях:
балансоутримувач - органи, підрозділи, заклади, на балансі яких знаходиться військове майно;
виконавець - суб’єкти господарювання незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, визначені за результатами проведеної процедури закупівлі відповідно до чинного законодавства, з якими укладено договір про закупівлю послуг з харчування військовослужбовців, годування штатних тварин;
замовник - органи, підрозділи, заклади, які є ініціаторами закупівлі послуг щодо забезпечення харчуванням військовослужбовців, годування штатних тварин;
представник виконавця - визначена виконавцем відповідно до чинного законодавства особа, уповноважена на укладення договорів та контроль за їх виконанням;
представник замовника - особи органів, підрозділів, закладів, уповноважені на укладення договорів та контроль за їх виконанням;
продовольче забезпечення - послуги щодо забезпечення харчуванням військовослужбовців, у тому числі полівітамінними препаратами, водою питною бутильованою, освіження запасів продовольства, а також годування штатних тварин;
уповноважений представник виконавця - визначена виконавцем особа, наділена повноваженнями щодо організації забезпечення харчуванням військовослужбовців органу, підрозділу, закладу на умовах укладеного договору.
ІI. Порядок отримання послуг щодо забезпечення харчуванням
1. Приготування їжі здійснюють згідно з розкладкою продуктів, складеною відповідно до Норм харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року № 426 (зі змінами) (далі - Норми харчування). Розкладку продуктів складає представник виконавця спільно із представником замовника з урахуванням розподілу продуктів та порядку планування страв (додаток 1) і затверджує керівник органу, підрозділу, закладу.
За рішенням замовника, враховуючи сезонність поставок харчових продуктів, для урізноманітнення харчування дозволяється вносити зміни до розкладки продуктів та порядку планування страв в органах, підрозділах, закладах за умови дотримання Норм харчування та Норм заміни продуктів харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року № 426 (далі - Норми заміни).
Заміну одних продуктів харчування іншими проводять відповідно до Норм заміни.
2. Послуги щодо забезпечення харчуванням у стаціонарних умовах можуть надаватися одним із таких шляхів:
приготування їжі виконавцем з використанням власного майна, підвезення гарячої їжі в місце розташування органу, підрозділу, закладу та її роздавання;
приготування їжі виконавцем з використанням майна замовника та її роздавання у місці розташування органу, підрозділу, закладу;
приготування їжі виконавцем з використанням його власного рухомого майна, а також нерухомого майна замовника, її роздавання у місці розташування органу, підрозділу, закладу;
через заклади громадського харчування.
3. Послуги щодо забезпечення харчуванням в польових умовах можуть надаватися одним із таких шляхів:
приготування їжі виконавцем з використанням польових технічних засобів приготування їжі замовника та її роздавання в районі розміщення військовослужбовців органу, підрозділу, закладу;
приготування їжі виконавцем в стаціонарних умовах з використанням власного майна, підвезення та роздавання готової їжі в районі розміщення військовослужбовців органу, підрозділу, закладу;
приготування їжі військовослужбовцям виконавцем з використанням майна замовника в стаціонарних умовах, підвезення та роздавання готової їжі в район розміщення військовослужбовців органу, підрозділу, закладу;
приготування їжі виконавцем з використанням його власного рухомого майна, а також нерухомого майна замовника в стаціонарних умовах, підвезення та роздавання готової їжі в район розміщення військовослужбовців органу, підрозділу, закладу.
4. Представник замовника визначає місце (місця), час та обсяги надання послуг щодо забезпечення харчуванням відповідно до розпорядку дня та специфіки завдань, у тому числі окремих підрозділів, прикріплених на продовольче забезпечення. Ці місця мають бути облаштовані відповідно до вимог чинного законодавства.
5. Обсяги послуг з харчування представник замовника відповідно до укладеного договору доводить до виконавця шляхом подання уповноваженому представнику виконавця заявки на приготування їжі за основними та додатковими нормами харчування (додаток 2) щодоби до 18:00 дня, що передує дню надання послуг.
6. Продовольче забезпечення інших військовослужбовців, які не мають права на забезпечення харчуванням за рахунок держави, здійснюється за плату відповідно до норми № 1 - загальновійськової Норм харчування. Особи, які виявили відповідне бажання, зараховуються на продовольче забезпечення згідно з наказом керівника органу, підрозділу, закладу.
7. Під час організації харчування виконавець забезпечує постійну наявність персоналу відповідної кваліфікації, який повинен мати відповідну професійну (професійно-технічну) освіту, пройти обов’язковий профілактичний медичний огляд із занесенням даних до особистої медичної книжки та бути забезпеченим чистим спеціальним одягом.
За 10 діб до початку надання послуг виконавець надає замовнику перелік персоналу, який буде задіяний у наданні послуг згідно з договором.
Зазначений персонал допускають до надання послуг після погодження Головним управлінням внутрішньої безпеки Служби безпеки України. Погодження здійснюється відповідно до резолюції на переліку персоналу, який задіюватимуть у наданні послуг згідно з договором.
( Абзац третій пункту 7 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Служби безпеки № 120 від 06.05.2020 )
8. Під час забезпечення харчуванням використовується технологічне, холодильне, немеханічне обладнання, ваговимірювальні прилади, столово-кухонний посуд та інше майно, що мають відповідати вимогам, визначеним законодавством.
У польових умовах дозволяється використання одноразового столового посуду із розрахунку на одну особу, що харчується, на добу, а саме: тарілка глибока - 1 шт.; тарілка мілка - 3 шт.; тарілка десертна - 3 шт.; ложка столова - 1 шт.; виделка столова - 3 шт.; стакан - 3 шт.
9. Приготування страв здійснюється відповідно до рецептур, визначених технологічною документацією.
Температура готової їжі до початку приймання її особовим складом має бути такою: для перших страв - не нижче ніж 75 °С, для других страв - не нижче ніж 65 °С, чаю - 80 °С, третіх страв (компоту, соків) - кімнатної температури. Хліб нарізається скибочками масою 50-75 г.
Вихід перших страв має становити 500 г, зокрема густа частина страви - 40-50 % (200-250 г) усієї страви.
Харчування за нормою № 5 - лікувальною Норм харчування здійснюється з урахуванням вимог Порядку організації системи лікувального харчування хворих у закладах охорони здоров’я, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29 жовтня 2013 року № 931, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26 грудня 2013 року за № 2205/24737, та Інструкції з організації лікувального харчування у закладах охорони здоров’я, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29 жовтня 2013 року № 931, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 26 грудня 2013 року за № 2206/24738.

................
Перейти до повного тексту