- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комітету
статистики України
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
22 вересня 2008 р.
за N 885/15576
ІНСТРУКЦІЯ
щодо заповнення форм державних статистичних спостережень N 24 "Стан тваринництва за 200 _ рік" (річна) та N 24-сг "Стан тваринництва на "_"________200_ року" (місячна)
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Державної
служби статистики
N 87 від 11.04.2011 )
( Додатково див. наказ
N 533/19271 від 29.04.2011 )
I. Загальні положення
1.1. Форми державних статистичних спостережень N 24 "Стан тваринництва за 200_рік" (річна) та
N 24-сг "Стан тваринництва на "__"_____200_року" (місячна) (далі - форми N 24 (річна) і N 24-сг (місячна)) подаються органу державної статистики за місцем здійснення виробничої діяльності (місцем утримання худоби або заготівлі кормів) респондента, який здійснює сільськогосподарську діяльність, зокрема мав худобу та птицю (власну або орендовану) на початок або протягом звітного року, або не мав худоби та птиці, але займався заготівлею кормів (у такому разі заповнюється лише розділ 7 "Баланс кормів" форми N 24 (річна)) незалежно від підпорядкування, організаційно-правової форми господарювання.
1.1.1. Перелік підприємств, якими подається форма
N 24-сг (місячна), визначається відповідними територіальними органами державної статистики.
1.2. Якщо підприємство має у своєму складі відокремлені підрозділи, які розташовані в різних адміністративно-територіальних одиницях, то форми подаються відповідним районним органам державної статистики за місцем здійснення виробничої діяльності (місцем утримання худоби або заготівлі кормів).
1.3. На бланках форм N 24 (річна) і
N 24-сг (місячна) зазначаються повне найменування і юридичне місцезнаходження респондента згідно з реєстраційними даними та місце здійснення його діяльності.
1.4. Заповнення форм N 24 (річна) і
N 24-сг (місячна) проводиться на підставі первинних облікових документів та регістрів журнально-ордерної форми бухгалтерського обліку.
1.5. Форма
N 24-сг (місячна) складається щомісячно за коротким переліком показників, а форма N 24 (річна) - за рік у цілому за повним колом показників. Усі показники форм заповнюються у відповідних одиницях виміру (в цілих числах), крім показників у рядках 30-32, 36 і 38, які заповнюються з двома знаками після коми.
( Пункт 1.5 розділу I із змінами, внесеними згідно з Наказом
Державної служби статистики
N 87 від 11.04.2011 )
1.6. Показники щодо чисельності поголів'я худоби та птиці, наявності кормів наводяться станом на звітну дату; щодо виробництва продукції, обсягів заготівлі та витрат кормів - зростаючим підсумком з початку року (за звітний рік).
1.7. У рядках і графах форм N 24 (річна) і
N 24-сг (місячна), де показники відсутні, ставиться прочерк.
1.8. Інструкцію складено відповідно до нумерації рядків та граф форми N 24 (річна). При заповненні для відповідних рядків та граф форми
N 24-сг (місячна) необхідно керуватися цією Інструкцією.
1.9. Усі показники у формах N 24 (річна) і
N 24-сг (місячна) повинні бути взаємоузгоджені, достовірні та обґрунтовані документами, які оформлені в установленому законодавством порядку.
1.10. Форми N 24 (річна) і
N 24-сг (місячна) підписуються керівництвом підприємства, яке несе відповідальність згідно з чинним законодавством.
1.11. Підприємства на 1 січня кожного року обов'язково повинні здійснювати інвентаризацію худоби з перерахунком її у натурі. Якщо перерахунок худоби у натурі проводився до 1 січня, то при складанні форми N 24 (річна) слід урахувати всі зміни, що мали місце в обороті поголів'я (з моменту перерахунку до 1 січня).
1.12. У разі реорганізації підприємства та передачі худоби іншому підприємству передана худоба відображається підприємством у рядку 63, а підприємство, яке прийняло худобу, враховує її у рядку 48. Підприємство, яке було реорганізовано, повинно додати письмові пояснення у довільній формі стосовно того, кому передана худоба (або від кого прийнята), і вказати кількість переданої (або прийнятої) худоби.
1.12.1. Усі дані про виробництво продукції, рух худоби до моменту передання обліковуються за тим підприємством, з якого виділилося нове. У новому підприємстві всі показники про виробництво продукції, надходження та вибуття худоби записуються зростаючим підсумком з моменту його організації.
1.12.2. Якщо протягом року відбулося об'єднання двох або більше підприємств, то нове збільшене підприємство повинне показати дані про надходження та вибуття худоби, виробництво продукції тощо сумою за підприємствами, що об'єднались.
1.13. У разі передання худоби підприємством в найм (оренду) юридичній або фізичній особі чисельність поголів'я, продукція, що отримується від переданої в найм (оренду) худоби, та відповідно реалізація цієї продукції на період найму (оренди) враховується за орендарем, якщо інше не передбачене конкретними умовами оренди.
1.14. Підприємства, які виконують функції відгодівельних господарств (скотобази, пункти передзабійного утримання худоби переробних підприємств тощо), які приймають худобу на відгодівлю від інших підприємств, а також можуть мати і власну худобу, складають дві форми: одну - на худобу, яка належить підприємству і рахується на його балансі, враховуючи одержану продукцію від цієї худоби, із заповненням усіх розділів форми N 24 (річна) або
N 24-сг (місячна); другу - на куплену худобу із заповненням розділів 1 і 2 даної форми та показників щодо чисельності худоби та птиці на початок і кінець року (розділ 3 "Рух поголів'я худоби та птиці" зазначених форм).
II. Порядок заповнення розділу 1 "Виробництво продукції тваринництва" форми N 24 (річна)
2.1. У рядку 01 відображається загальний обсяг реалізованих на забій для виробництва м'яса тварин усіх видів у живій масі, а саме: проданих переробним підприємствам, організаціям споживчої кооперації, торгівлі, забитих у своєму підприємстві при використанні м'яса для харчування та проданих на ринку, іншим організаціям та підприємствам, комерційним структурам для подальшого забою для продовольчих потреб. У загальний обсяг виробництва м'яса включаються реалізовані на забій велика рогата худоба, свині, вівці та кози, птиця всіх видів, коні, кролі.
2.1.1. У відгодівельних підприємствах у цьому рядку відображається також приріст, одержаний від купленої худоби. Тому в підприємствах, які мають куплену худобу, різниця даних показника про реалізацію худоби на забій за видами у розділі 1 форми N 24 (річна) і аналогічного показника у рядку 57 розділу 3 цієї форми буде складати одержаний приріст від купленої худоби цього ж виду. У підприємствах, де відсутня куплена худоба, дані показників про реалізацію на забій кожного виду худоби та птиці у розділах 1 і 3 форми N 24 (річна) будуть однаковими.
2.2. У рядках 02-08 проставляється реалізована на забій (у живій масі) худоба за видами відповідно до заповнення рядка 01.
2.3. У рядку 11 відображається загальний обсяг молока, надоєного від усіх, без винятку, корів: молочного та м'ясного стада, ялових корів, корів на відгодівлі та нагулі, розтелених телиць. У цей показник також ураховується надоєне молоко і молозиво, витрачене на випоювання телят і поросят. У цих обсягах не враховується молоко, виссане телятами; молоко, куплене у населення і прийняте без оплати як розрахунок за проданих корів; молоко, одержане від інших видів худоби (козяче, овече, кобиляче).
2.3.1. Якщо молоко у первинних документах обліковується у літрах, то для перерахунку в кілограми ці дані потрібно помножити на коефіцієнт 1,03.
2.4. У рядку 12 проставляється молоко, яке надоєне від корів молочного стада, ялових корів, корів на відгодівлі та нагулі, розтелених телиць, але без врахування молока, надоєного від корів м'ясного стада. Обсяг молока, що вказаний у цьому рядку, приймається для розрахунку середнього надою молока від однієї корови.
2.5. У рядку 13 обліковується молоко, куплене у фізичних осіб. Куплені у населення молочні продукти (масло, вершки, сир та інше) у цей рядок не враховуються.
2.6. У рядках 14 і 15 відповідно наводиться молоко, надоєне від усіх кобил та від усіх овець.
2.7. У рядку 16 відображається загальна кількість яєць, одержана від птиці усіх видів (курей, качок, гусок, індичок тощо), уключаючи втрати яєць (бій, псування тощо) і яйця, витрачені на виведення курчат, каченят, гусенят та індиченят квочками або в інкубаторі. Яйця, куплені або одержані на стороні для інкубації та інших потреб, у цьому рядку не обліковуються.
2.8. У рядку 17 проставляється кількість яєць, одержана від курей різного віку (дорослих та молодняку).
2.9. У рядку 18 показуються яйця тільки від дорослих курей-несучок, без врахування яєць, одержаних від молодняку птиці (яйценесучих порід - до 5 місяців, м'ясних та м'ясо-яєчних порід - до 6 місяців).
2.10. У рядку 19 наводиться вся кількість яєць (від птиці всіх видів), закладених та проінкубованих у інкубаторі, як власного виробництва, так і куплених або одержаних для цієї мети на стороні. Яйця, передані для інкубації іншому підприємству, в цьому показнику не враховуються (тобто, рядок 19 заповнюють лише ті підприємства, що безпосередньо займаються інкубацією яєць).
2.11. У рядку 20 відображається одержаний після інкубації здоровий молодняк, тому дані цього показника будуть меншими за показник кількості закладених на інкубацію яєць.
2.12. У рядку 21 обліковується загальний настриг вовни від овець у натуральній масі, тобто у фізичній масі після стрижки, враховуючи вовну, використану для внутрішньогосподарських потреб. Тут не враховується вовна, що куплена або одержана з інших джерел, а також вовна, одержана від інших видів тварин.
2.13. У рядку 22 проставляється кількість купленої у населення овечої вовни (у фізичній масі).
2.14. У рядках 23 і 24 показується фактично оприбуткований начіс козячого пуху і настриг козячої вовни від кіз. Козячий пух і козяча вовна, куплені або одержані з інших джерел, у ці рядки не враховуються.
2.15. У рядку 25 записується молоко, надоєне від усіх кіз.
2.16. У рядках 26 і 27 проставляється обсяг виробництва продукції бджільництва: у рядку 26 - валовий вихід меду, враховуючи мед, який залишено у вуликах як зимовий кормовий запас для підгодівлі бджіл; у рядку 27 - валовий вихід воску, враховуючи віск кожної відбудованої рамки та вихід воску малого збору. Кількість меду, залишеного на зимову годівлю бджолам, розраховується із середніх норм з урахуванням терміну зимового періоду.
III. Порядок заповнення розділу 2 "Вирощування худоби та птиці" форми N 24 (річна)
3.1. Продукція вирощування худоби та птиці складається із ваги одержаного приплоду, приросту ваги молодняку і худоби на відгодівлі та нагулі, птиці дорослої за мінусом падежу молодняку і худоби на відгодівлі та нагулі.
3.2. У рядку 30 показується жива маса при народженні приплоду молодняку. Якщо в акті про приплід тварин відсутні дані про живу масу народжених телят, поросят, ягнят і козенят, то середню масу однієї голови молодняку приймають за оцінкою зоотехніка.
3.2.1. При визначенні обсягу вирощування птиці у живу масу одержаного приплоду враховується жива маса молодняку птиці, виведеного квочками або в інкубаторах, уключаючи живу масу добових півників. Маса добового молодняку, купленого на інкубаторно-птахівничій станції або в іншому підприємстві, у цей рядок не враховується.
3.3. У рядку 31 враховується:
приріст живої маси молодняку худоби;
приріст худоби (дорослої та молодняку), одержаний при відгодівлі (нагулі) з початку року.
3.3.1. У прирості живої маси молодняку худоби обліковуються:
за великою рогатою худобою: телята, телиці неосіменені та осіменені до переведення їх у групу корів; воли та волики до переведення їх у групу робочих волів або до досягнення трирічного віку; бички до переведення їх у групу бугаїв-плідників або до досягнення трирічного віку;
за свинями: молодняк до переведення у доросле виробниче стадо;
за вівцями та козами: молодняк до переведення у доросле стадо;
за птицею: птиця різного віку.
3.3.2. Одержаний з початку року приріст живої маси молодняку складається з приросту живої маси молодняку на звітну дату і приросту молодняку, реалізованого за звітний період (ураховуючи масу павшого молодняку).
3.3.3. Для визначення приросту живої маси молодняку, одержаного з початку року, необхідно використати дані проведених зважувань молодняку та порівняти цю масу з масою того ж молодняку на початок року, при купівлі чи при народженні. Різниця маси складе приріст молодняку.
3.3.4. У разі, якщо зважування неможливе (нетелів, супоросних свиноматок, які перевіряються, і ярок на певній стадії вагітності тощо), їх маса приймається умовно за останнім зважуванням або за допомогою зоотехнічних промірів худоби. Після отелення, опоросу чи окоту цих тварин їх живу масу та приріст уточнюють шляхом зважування або зоотехнічних промірів худоби.
3.3.5. Одержаний з початку року приріст живої маси молодняку - це прямі дані зважувань, які складаються за великою рогатою худобою з приросту маси:
1) телят, які народилися у звітному році:
а) збережених; б) вибулих;
2) молодняку народження минулих років (без врахування купленого у звітному році):
а) збереженого; б) вибулого;
3) телят і молодняку, куплених у звітному році:
а) збережених; б) вибулих.
3.3.6. Щоб визначити одержаний з початку року приріст живої маси наявного (збереженого) молодняку від кожної групи, необхідно відняти від маси молодняку на звітну дату: для телят групи 1"а" - масу при народженні, для молодняку групи 2"а" - живу масу на початок року (1 січня поточного року) і для молодняку групи 3"а" - живу масу при купівлі. Для контролю слід визначити середньодобовий приріст молодняку за кожною групою як співвідношення одержаного приросту до числа кормоднів.
3.3.7. Для визначення одержаного з початку року приросту живої маси молодняку, який у звітному періоді був проданий переробним підприємствам на ринку, виданий у рахунок оплати праці, орендної плати за землю та майнових паїв або забитий, а також переведений у доросле стадо, необхідно із маси при вибутті відняти масу телят при народженні групи 1"б", або масу на початок року (1 січня поточного року) молодняку групи 2"б", або масу при купівлі молодняку групи 3"б". Різниця між масою молодняку при вибутті та його масою станом на 1 січня поточного року, при народженні або при купівлі покаже, який приріст маси був одержаний від молодняку, який вибув.
3.3.8. Сума приросту наявного і реалізованого молодняку, а також молодняку, переведеного у доросле стадо та поставленого на відгодівлю, складе загальний приріст живої маси молодняку з початку року (враховуючи масу павшої худоби та птиці).
3.3.9. У підприємствах, де зважування та запис ваги молодняку проводять не в кінці кожного місяця, а тільки при досягненні кожною твариною певного віку, маса молодняку на звітну дату визначається на підставі його останнього зважування або зоотехнічних промірів.
3.3.10. Для визначення приросту худоби на відгодівлі та нагулі встановлюється жива маса худоби, яка знаходиться на відгодівлі (нагулі) на звітну дату, до неї додається жива маса худоби, знятої з відгодівлі (нагулу) за період з початку року до звітної дати, та віднімається жива маса всієї худоби, поставленої на відгодівлю (нагул) з початку року, і жива маса худоби, яка була на відгодівлі (нагулі) на початок року. Кількість одержаного приросту худоби та птиці на відгодівлі та нагулі приймається за даними відомостей зважування тварин і розрахунків приросту.
3.4. Приріст тварин, які будуть відправлені на м'ясокомбінат, переробне підприємство, визначається на підставі даних про зважування безпосередньо у підприємстві та розрахунків приросту.
3.5. Приріст, одержаний при вирощуванні худоби і птиці населенням за договорами, вважається продукцією, одержаною підприємством, та враховується у рядку 38.
3.6. У відгодівельних підприємствах, які мають лише куплену худобу і не мають власної худоби, рядок 31 повинен дорівнювати рядку 38 і показнику щодо реалізації худоби та птиці на забій (у живій масі) розділу 1 за відповідним видом худоби.
3.7. Якщо за результатами розрахунків визначення приросту отримано відвіс (тобто, маса тварин на звітну дату менше такої ж маси на початок року, при купівлі чи при народженні), то рядок 31 за відповідним видом худоби не заповнюється.
3.8. У рядку 32 проставляється приріст поросят та ягнят, який визначається як різниця живої маси приплоду, визначеного при відлученні поросят та відбивці ягнят від маток, та їх маси при народженні.
3.9. У рядку 34 показується кількість кормоднів худоби, від якої був одержаний приріст на вирощуванні, відгодівлі та нагулі. У загальну кількість кормоднів ураховуються і кормодні павшого молодняку.
3.9.1. У загальну кількість кормоднів не враховуються кормодні поросят до відлучки та ягнят до відбивки від маток.
3.9.2. Дані рядка 34 повинні відповідати загальному числу кормоднів усіх груп молодняку худоби. При цьому дні постановки та зняття худоби з відгодівлі вважаються за один день. Показник визначається як сума кількості кормоднів худоби на відгодівлі та нагулі за кожний місяць за схемою: якщо протягом квітня на відгодівлі знаходилось 100 голів, то кількість кормоднів складе 3000 (100 х 30). Якщо протягом місяця із цієї кількості, наприклад, 50 голів було знято з відгодівлі 20 квітня, то кількість кормоднів визначається таким чином: (50 х 20)+(50 х 30) = 2500 кормоднів.
3.10. Падіж і загибель молодняку худоби, а також худоби на відгодівлі (нагулі) характеризують втрати і в рахунок продукції вирощування худоби та птиці (рядок 38) не враховуються. Проте у рядках 30 і 31 маса молодняку худоби і птиці на відгодівлі, що згодом пали та загинули, повинна бути врахована.
3.11. У рядку 36 наводиться маса павшого молодняку народження поточного року і молодняку народження минулих років, а також маса павшої худоби і птиці (дорослих і молодняку), що знаходилась на відгодівлі та нагулі. У цей рядок у графі 4 враховується і маса півників, забитих у добовому віці. Дані про масу павшої худоби проставляються за останнім зважуванням до загибелі тварин.
3.12. У рядку 38 проставляються дані про масу вирощеної худоби, розраховані як сума живої маси приплоду, приросту молодняку і приросту худоби на відгодівлі, а також приросту від вирощування худоби у населення за договорами, одержаними з початку року, після відрахування маси павшої худоби та птиці. У випадку, коли значення рядка 38 за окремим видом худоби є негативним, показник не заповнюється.
IV. Порядок заповнення розділу 3 "Рух поголів'я худоби та птиці" форми N 24 (річна)
4.1. У цьому розділі відображається наявність і рух поголів'я худоби (за видами) та птиці. У рядках 42-73 показники наводяться за звітний рік (період), а у рядках 40, 75 і 76 - станом на зазначену дату.
4.2. У рядку 40 проставляється загальна чисельність худоби і птиці станом на 1 січня (враховуючи поголів'я, яке знаходиться у населення за договорами). У поголів'я корів (графа 2) враховуються корови молочного та м'ясного напряму основного стада, сухостійні та ялові, корови-годувальниці, але не враховуються корови, переведені на відгодівлю та нагул.
4.3. У рядку 42 показуються лише ті матки, від яких одержана хоча б одна голова живого приплоду. У разі, якщо матка розплодилася два рази у звітному році, така матка враховується двічі, тобто у цей рядок ураховується число отелень, опоросів, окотів. На кожне отелення, опорос і окіт акти на оприбуткування приплоду повинні складатися протягом доби, в яку вони відбулися. Випадки аборту або мертвонародженого приплоду у цей рядок не враховуються.
4.4. У рядку 43 у графі 1 наводиться кількість усіх осіменених телиць, що розтелилися, незалежно від того, переведені вони у корови чи ні; у графі 2 - кількість переведених у групу корів розтелених за рік осіменених телиць, ураховуючи телиць, які дали мертвонароджений приплід. У графі 3 показується кількість свиноматок, що опоросилися вперше.
4.5. У рядку 44 у відповідних графах відображається загальна кількість телят, поросят, ягнят, козенят, лошат, курчат, каченят, гусят та індичат, що народилися живими, враховуючи приплід, який пізніше був проданий, забитий або загинув навіть у день народження. У цю кількість не враховується мертвонароджений приплід.
4.6. У рядку 45 із загальної кількості одержаного приплоду виділяються телята, одержані від корів, та поросята, одержані лише від основних свиноматок.
4.6.1. У кількість одержаного приплоду не враховується молодняк народження поточного року, придбаний на стороні.
4.7. У рядках 48 і 49 наводиться кількість голів і жива маса худоби з різних джерел надходжень до підприємства у вигляді купівлі, обміну за іншу худобу, за корм, за інвентар, інші передання тощо. Тут ураховується і худоба, куплена через племінні об'єднання, худоба, прийнята від іншого підприємства при його реорганізації тощо. У цих же рядках показується молодняк худоби, одержаний для відгодівлі та дорощування з іншого підприємства.
4.8. У рядках 50 і 51 записується кількість голів і жива маса худоби, що надійшла від населення у вигляді купівлі, обміну за іншу худобу, за корм, за інвентар тощо. Також у ці рядки ураховується худоба, яка надійшла в рахунок відшкодування за худобу, яка загинула або пропала з вини громадян.
4.9. У рядках 56 і 57 відображається кількість голів і жива маса худоби та птиці, яка була реалізована на забій для виробництва м'яса.
................Перейти до повного тексту