- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
06 травня 2016 р.
за № 688/28818
Про затвердження Вимог до продуктів з какао та шоколаду
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства
аграрної політики та продовольства
№ 705 від 28.12.2017 )
1. Затвердити Вимоги до продуктів з какао та шоколаду, що додаються.
2. Відділу міжнародної інтеграції в сфері технічного регулювання, санітарних та фітосанітарних заходів в АПК подати цей наказ в установленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з 01 січня 2018 року.
4. Установити, що надання на ринку продуктів з какао та шоколаду, які введені або будуть введені в обіг до 01 липня 2019 року, не може бути заборонено або обмежено з причин невідповідності усім чи окремим положенням Вимог, затверджених цим наказом, до закінчення строку придатності таких продуктів.
( Наказ доповнено новим пунктом 4 згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 705 від 28.12.2017 )
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра з питань європейської інтеграції Рутицьку В.В.
ПОГОДЖЕНО: Перший заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Міністр охорони здоров'я України Міністр економічного розвитку і торгівлі України Голова Державної регуляторної служби України |
В.І. Лапа О. Квіташвілі А. Абромавичус К.М. Ляпіна |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
13.04.2016 № 157
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
06 травня 2016 р.
за № 688/28818
ВИМОГИ
до продуктів з какао та шоколаду
1. Ці Вимоги поширюються на маркування продуктів з какао та шоколаду для забезпечення належної поінформованості споживачів (користувачів) та запобігання підприємницькій практиці, що вводить споживача в оману.
2. Ці Вимоги застосовуються до продуктів з какао та шоколаду, що призначені для споживання людиною.
3. У цих Вимогах терміни вживаються в таких значеннях:
1) білий шоколад - харчовий продукт, отриманий із какао-масла, молока чи молочних продуктів та цукрів, який містить не менше 20 % какао-масла, не менше 14 % молочних продуктів, отриманих повною або частковою дегідратацією незбираного молока, частково або повністю знежиреного молока, вершків, дегідратованого молочного жиру в перерахунку на сухі речовини (зокрема не менше ніж 3,5 % молочного жиру);
2) какао-масло - жир, отриманий із какао-бобів або частин какао-бобів, який містить вільні жирні кислоти, визначені за олеїновою кислотою, не більше ніж 1,75 %, а вміст неомилюємих речовин в якому складає не більше 0,5 % (визначений за допомогою петролейного ефіру), для пресованого какао-масла - не більше 0,35 %;
3) какао-порошок/какао - харчовий продукт, отриманий подрібнюванням обсмажених і очищених від твердої оболонки (какао вели) какао-бобів у порошок, в якому масова частка какао-масла становить не менше ніж 20 % у перерахунку на сухі речовини і масова частка вологи - не більше 9 %;
4) какао-порошок/какао зі зниженим вмістом жиру - какао-порошок, в якому масова частка какао-масла становить менше 20 % у перерахунку на сухі речовини;
5) молочний шоколад - харчовий продукт, отриманий із какао-продуктів, цукру, молока та молочних продуктів, який містить не менше ніж 25 % загальної кількості какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини (зокрема знежирених какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини не менше ніж 2,5 %), із загальним вмістом сухих молочних продуктів, отриманих повною або частковою дегідратацією незбираного молока, частково або повністю знежиреного молока, вершків, дегідратованого молочного жиру в перерахунку на сухі речовини не менше ніж 14 %, не менше ніж 3,5 % молочного жиру та не менше ніж 25 % усього жиру (какао-масла та молочного жиру);
6) пористий шоколад - харчовий продукт із комірчастою структурою, виготовлений з одного або кількох продуктів, визначених у підпунктах 1, 5, 7 та 10 цього пункту, які оброблені повітрям, азотом чи вуглекислим або іншим газом, дозволеним для використання в харчовій промисловості;
7) родинний молочний шоколад - харчовий продукт, отриманий із какао-продуктів, цукрів і молока чи молочних продуктів, який містить: не менше ніж 20 % какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини, не менше ніж 20 % молочних продуктів, отриманих повною або частковою дегідратацією незбираного молока, частково або повністю знежиреного молока, вершків, дегідратованого молочного жиру в перерахунку на сухі речовини, не менше ніж 2,5 % знежирених какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини, не менше ніж 5 % молочного жиру, не менше ніж 25 % усього жиру (какао-масла та молочного жиру);
8) розчинний шоколад/какао з цукром/какао-порошок з цукром - харчовий продукт, який складається із суміші какао-порошку та цукру, із вмістом какао-порошку не менше ніж 25 %;
9) рослинні жири - еквіваленти какао-масла, окремо чи у сумішах, повинні відповідати таким вимогам:
не повинні бути лауриновими;
повинні мати високий вміст симетричних мононенасичених тригліцеридів типу ПОП, ПОСт та СтОСт (П - пальмітинова кислота, О - олеїнова кислота, Ст - стеаринова кислота);
повинні змішуватися у будь-яких співвідношеннях з какао-маслом;
за своїми фізичними властивостями повинні бути сумісними з фізичними властивостями какао-масла (температура плавлення та кристалізації, швидкість плавлення, потреба в темперуванні);
повинні вироблятися тільки шляхом рафінування та/або фракціювання, що виключає ферментні модифікації структури тригліцериду;
10) шоколад - харчовий продукт, отриманий із какао-продуктів і цукру, який містить не менше ніж 35 % загальної кількості какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини, в тому числі не менше ніж 18 % какао-масла та не менше ніж 14 % знежирених какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини;
11) шоколад з добавленнями - харчовий продукт, виготовлений з одного або кількох продуктів, визначених у підпунктах 1, 5, 7, 10, 15 та 16 цього пункту, з уведенням добавлень;
12) шоколад з начинкою, шоколад з наповнювачем - харчовий продукт з начинкою/наповнювачем, зовнішня частина якого складається із одного з продуктів, визначених у підпунктах 1, 5, 7 та 10 цього пункту, і складає не менше 25 % загальної маси продукту, за винятком продукції, внутрішня частина якої складається з булочних, борошняних кондитерських виробів, сухого печива чи харчового льоду;
13) шоколадна цукерка - харчовий продукт, виготовлений з одного чи декількох видів шоколаду, які визначені у підпунктах 1, 5, 7, 10 та 12 цього пункту, за умови, що шоколад складає не менше 25 % загальної маси продукту;
14) шоколад у порошку - харчовий продукт, який складається із суміші какао-порошку та цукру, в якому вміст какао-порошку має бути не менше ніж 32 %;
15) шоколад "a la taza" - харчовий продукт, отриманий із какао-продуктів, цукрів, борошна або крохмалю із пшениці, рису чи кукурудзи, до якого входить не менше 35 % какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини, включаючи не менше 18 % какао-масла і не менше 14 % знежирених какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини, і не більше 8 % борошна чи крохмалю;
16) шоколад "familiar a la taza" - харчовий продукт, отриманий із какао-продуктів, цукрів, борошна або крохмалю із пшениці, рису чи кукурудзи, до якого входить не менше 30 % какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини, включаючи не менше 18 % какао-масла і не менше 12 % знежирених какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини, і не більше 18 % борошна чи крохмалю.
................Перейти до повного тексту