1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мінагрополітики
України
14.05.2009 N 332
( z0671-09 )
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
22 липня 2009 р.
за N 676/16692
( Документ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства N 638 від 28.10.2013 )
ПОЛОЖЕННЯ
про Центральну галузеву дегустаційну комісію з оцінки якості харчової продукції, яка випускається підприємствами Української спілки об'єднань, організацій і підприємств по виробництву продовольчих товарів "Укрпродспілка"
I. Загальні положення
1.1. Центральна галузева дегустаційна комісія (далі - ЦГДК) з оцінки якості харчової продукції, яка випускається підприємствами Української спілки об'єднань, організацій і підприємств по виробництву продовольчих товарів "Укрпродспілка", організовується для проведення органолептичної оцінки якості вищевказаної продукції, що виробляється, та нових видів, які рекомендуються для поставлення на виробництво підприємствами, що входять в систему Укрпродспілки.
1.2. ЦГДК у своїй діяльності керується цим Положенням та іншими нормативно-правовими актами.
1.3. До складу ЦГДК входять кваліфіковані спеціалісти Укрпродспілки, МОЗ, Держспоживстандарту, Мінагрополітики, представники підприємств і установ (за згодою) з правом дорадчого голосу.
1.4. ЦГДК створена з метою оцінки якості харчових продуктів та напоїв, які виробляються підприємствами Укрпродспілки, за номенклатурою:
кондитерські вироби;
хлібобулочні вироби;
макаронні вироби;
мінеральні води;
питні води;
безалкогольні напої;
слабоалкогольні напої міцністю до 12%;
вина плодово-ягідні;
напої винні плодово-ягідні та виноградні;
напої слабоалкогольні (слабоградусні) винні;
напої міцні плодово-ягідні та медові;
напої лікерні;
консерви;
майонез;
хрін;
гірчиця;
оцет;
харчові концентрати;
борошно та крупи;
напівфабрикати харчові.
Поставлення на виробництво нових видів харчової продукції та напоїв може проводитись за наявності позитивного висновку ЦГДК, оформленого протоколом засідання.
II. Функції ЦГДК
2.1. Оцінка якості нових видів харчової продукції та прийняття рішення про поставлення їх на виробництво.
2.2. Оцінка якості та зовнішнього оформлення харчової продукції, яка пропонується до поставки на експорт та для подання на міжнародні і вітчизняні ярмарки, виставки та конкурси, - за зверненням підприємств-виробників.
2.3. Розгляд і подання підприємствам заходів, спрямованих на поліпшення якості продукції і забезпечення дотримання технологічних режимів виробництва (при встановленні фактів їх порушення за результатами дегустаційної оцінки якості продукції).
III. Порядок подання зразків на дегустацію
3.1. Зразки продукції, що подаються на розгляд ЦГДК для оцінки якості, повинні бути відібрані відповідно до діючої нормативної документації (ДСТУ, ГСТУ) на правила приймання і методи відбору проб для конкретного виду продукції та мати такі документи:
акт відбору проб;
коротка характеристика зразка;
декларація виробника;
дані лабораторного аналізу фізико-хімічних показників, передбачених стандартом для даного продукту, із зазначенням дати проведення аналізу.
На нові види додатково подаються:
проект нормативно-технічної документації (технічні умови, технологічна інструкція, рецептура);
протокол випробувань продукції.
3.2. Подання зразків на засідання ЦГДК проводиться головним спеціалістом-технологом, начальником лабораторії, головним технологом заводу-виробника в пакетах, ящиках або коробах, запломбованих у присутності працівників, що підписали акт відбору проб.
3.3. Зразки продукції для дегустації подаються в кількості згідно з нормою витрат на одного дегустатора, але не менше двох пляшок або упаковок:
безалкогольних напоїв, мінеральних та питних вод - 1,0 куб.дм;
слабоалкогольних та лікерних напоїв - 0,7 куб.дм;
вин та винних напоїв - 0,7 куб.дм;
оцту - 0,1 куб.дм;
кондитерських виробів - 0,5 кг;
макаронних виробів - 0,5 кг;
консервів - 0,5 кг;
харчових концентратів, борошна та крупів - 0,5 кг;
майонезу, хрону, гірчиці - 0,1 кг кожного ( на хліб або м'ясні вироби).
3.4. Макаронні вироби, харчові концентрати подаються в готовому вигляді (готуються в спеціально виділеній кімнаті, оснащеній необхідним устаткуванням).
3.5. Вартість зразків продукції, поданих до ЦГДК, витрати з доставки їх до місця призначення відносяться на рахунок підприємства-виробника.
IV. Порядок проведення дегустації
4.1. Засідання ЦГДК скликається головою або заступником голови. На засідання можуть запрошуватися спеціалісти відповідних галузей і зацікавлених організацій.
4.2. Засідання ЦГДК є правомочним, якщо на ньому присутні не менше сімдесяти п'яти відсотків членів ЦГДК. Рішення ЦГДК приймається не менше як 2/3 голосів присутніх членів ЦГДК.
У разі рівної кількості голосів - голос голови, а в разі його відсутності - заступника голови ЦГДК є ухвальним.
4.3. Засідання ЦГДК проводиться згідно із затвердженим графіком проведення дегустацій. За необхідності ЦГДК може скликатися додатково головою комісії, а за його відсутності - заступником голови.
4.4. Дегустація продукції проводиться відкритим способом, результати дегустації кожним членом комісії окремо заносяться в дегустаційний лист.
4.5. Засідання ЦГДК проводяться за дегустаційними столами, сервірованими необхідним посудом в Укрпродспілці.

................
Перейти до повного тексту