- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
фінансів України
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
16 червня 2022 р.
за № 663/37999
ПОРЯДОК
встановлення відповідності умов контрольованої операції з експорту зернових, олійних культур та продуктів їх переробки принципу "витягнутої руки"
1. Цей Порядок застосовується разом із Порядком встановлення відповідності умов контрольованої операції щодо сировинних товарів принципу "витягнутої руки" (загальний) та визначає відповідні правила для контрольованої операції з експорту зернових культур, олійних культур та продуктів їх переробки, що класифікуються за такими товарними позиціями згідно з
УКТ ЗЕД: 1001, 1003, 1005 90 00 00, 1201, 1205, 1512 11, 2306.
У цьому Порядку основні поняття та терміни вживаються у значеннях, наведених у
Податковому кодексі України та Порядку встановлення відповідності умов контрольованої операції щодо сировинних товарів принципу "витягнутої руки" (загальний), затвердженому наказом Міністерства фінансів України від 18 січня 2022 року № 19.
2. Інформація щодо умов, що визначають котирувальні ціни на зернові, олійні культури та продукти їх переробки, зазначена в додатку до цього Порядку.
3. Котирувальні ціни, які використовуються для порівняння з цінами контрольованої операції з експорту зернових культур, олійних культур та продуктів їх переробки, зокрема, повинні містити таку інформацію:
найменування товару (культура, продукт переробки);
якість продукції;
валюта ціни;
котирувальна ціна;
тип контракту (спотовий або форвардний);
умови поставки (базис поставки);
обсяг товару для обраних умов поставки;
строк поставки;
умови платежу.
4. Визначення зіставних цін для контрольованої операції з експорту зернових культур, олійних культур та продуктів їх переробки на основі котирувальних цін здійснюється за такою формулою:
Цз = Цді +/- Тк + Ок +/- Вк,
де |
Цз |
- |
котирувальна ціна на товар, зіставна з умовами контрольованої операції; |
|
Цді |
- |
котирувальна ціна на товар, зазначена у джерелі інформації, з найбільш відповідними умовами постачання; |
|
Тк |
- |
коригування відмінностей у витратах на зберігання та доставку (перевалка, транспортування, зберігання тощо); |
|
Ок |
- |
коригування відмінностей в умовах оплати (позитивне або негативне значення); |
|
Вк |
- |
коригування відмінностей у валюті ціни. |
5. Зерно - плоди зернових, зернобобових та олійних культур, які використовуються для харчових, насіннєвих, кормових та технічних цілей. Зерно продовольче - зерно, що використовується для переробки та виготовлення харчових продуктів. Зерно фуражне - зерно групи фуражних та інших зернових культур, призначене для годівлі худоби та птиці у вигляді комбікормів, дерті тощо.
6. Якість зерна та продуктів його переробки, що виробляються в Україні або ввозяться на митну територію України, має відповідати нормативно-правовим актам. Якість експортного зерна та продуктів його переробки може відповідати вимогам, що зафіксовані сторонами в експортному контракті.
7. Пшениця:
1) ДСТУ 3768:2019 "Пшениця. Технічні умови" - національний стандарт на пшеницю. Стандарт поширюється на зерно м’якої (Triticum aestivum L.) і твердої (Triticum durum Desf.) пшениці, призначене для використовування на продовольчі та непродовольчі потреби, а також для торгівлі;
2) залежно від показників якості зерно м’якої пшениці поділяють на чотири класи. Зерно твердої пшениці залежно від показників якості поділяють на п’ять класів (див. таблиці 1 та 2);
Таблиця 1. Показники якості зерна м’якої пшениці
Показник |
Характеристика і норма для м’якої пшениці за класами |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Натура-1, г/л, не менше ніж |
775 |
750 |
730 |
Не обмежено |
Склоподібність, %, не менше ніж |
50 |
40 |
Не обмежено |
Не обмежено |
Вологість, %, не більше ніж |
14 |
14 |
14 |
14 |
Зернова домішка, %, не більше ніж |
5 |
8 |
8 |
15 |
Сміттєва домішка, %, не більше ніж |
1 |
2 |
2 |
3 |
Сажкове зерно, %, не більше ніж |
5 |
5 |
8 |
10 |
Масова частка білка, у перерахунку на суху речовину %, не менше ніж |
14 |
12,5 |
11 |
Не обмежено |
Масова частка сирої клейковини, %, не менше ніж |
28 |
23 |
18 |
Не обмежено |
Якість клейковини: одиниць приладу ВДК |
45-100 |
45-100 |
45-100 |
Не обмежено |
Число падання, с, не менше ніж |
220 |
220 |
180 |
Не обмежено |
Таблиця 2. Показники якості зерна твердої пшениці
Показник |
Характеристика і норма для твердої пшениці за класами |
Зерна м’якої пшениці, %, не більше ніж |
4 |
4 |
8 |
10 |
Не обмежено |
Натура, г/л, не менше ніж |
750 |
750 |
730 |
710 |
Не обмежено |
Вологість, %, не більше ніж |
14,5 |
14,5 |
14,5 |
14,5 |
14,5 |
Склоподібність, %, не менше ніж |
70 |
60 |
50 |
40 |
Не обмежено |
Зернова домішка, %, не більше ніж |
5 |
5 |
8 |
10 |
15 |
Сміттєва домішка, %, не більше ніж |
2 |
2 |
2 |
5 |
5 |
Сажкове зерно, %, не більше ніж |
5 |
5 |
5 |
5 |
10 |
Масова частка білка, у перерахунку на суху речовину, %, не менше ніж |
14 |
13 |
12 |
11 |
Не обмежено |
Число падання, с, не менше ніж |
220 |
200 |
150 |
100 |
Не обмежено |
__________
-1Натурою називають масу 1 л зерна, виражену в грамах, а також масу в кілограмах 1 г/л зерна.
3) м’яку пшеницю 1-3 класів використовують для продовольчих (переважно в борошномельній та хлібопекарській галузях) потреб і для експортування. Пшеницю 4-го класу використовують на продовольчі й непродовольчі потреби та для експортування. На вимогу замовника у зерні м’якої та твердої пшениці можна визначати інші показники якості, які є необов’язковими (некласоутворюючими): вміст зерен, ушкоджених клопом-черепашкою, сила борошна за альвеографом, індекс седиментації тощо;
4) у кожній партії пшениці визначають стан зерна, запах, колір, склоподібність, натуру, вологість, зернову і сміттєву домішки, зараженість шкідниками, зерно, пошкоджене клопом-черепашкою (на вимогу), сажкове зерно, масову частку білка та сирої клейковини, її якість, число падання, силу борошна (на вимогу).
8. Кукурудза:
1) ДСТУ 4525:2006 "Кукурудза. Технічні умови" - національний стандарт на кукурудзу. Стандарт поширюється на кукурудзу в зерні і качанах, призначену для використовування на продовольчі та непродовольчі потреби і для експортування;
2) зерна кукурудзи поділяють на 3 класи відповідно до вимог, зазначених у стандарті;
3) кукурудза, яку формують для експортування, повинна бути у здоровому стані, мати нормальний запах та колір, бути не зараженою шкідниками зерна. Вимоги до якості кукурудзи за іншими показниками зазначають у контракті між постачальником і покупцем зерна.
9. Ячмінь:
1) ДСТУ 3769-98 "Ячмінь. Технічні умови" - національний стандарт на ячмінь. Стандарт поширюється на зерно ячменю, яке заготовляють суб’єкти підприємницької діяльності всіх форм власності і постачають для продовольчих, технічних, кормових цілей, пивоварної промисловості і експорту;
2) ячмінь поділяють на 3 класи залежно від його використання відповідно до вимог зазначених у стандарті;
3) ячмінь, який готують для експорту, повинен бути здоровим, не зараженим шкідниками хлібних запасів, мати нормальний запах і колір та відповідати вимогам, викладеним у стандарті. Вимоги до якості ячменю за іншими показниками встановлюють у договорі (контракті) між постачальником і покупцем.
10. Ріпак:
1) ДСТУ 4966:2008 "Насіння ріпаку для промислового переробляння. Технічні умови" - національний стандарт на ріпак. Стандарт поширюється на насіння ріпаку, призначене для заготівлі та постачання для промислового переробляння;
2) насіння ріпаку, що заготовляють і постачають, залежно від масової частки ерукової кислоти та глюкозинолатів поділяють на три класи: вищий клас, І клас та II клас. Насіння ріпаку призначено: вищого класу - для харчових цілей; І класу - для харчових цілей у разі промислового переробляння; II класу - для технічних цілей;
3) вимоги до показників якості насіння ріпаку, що експортують, установлюють у договорі (контракті) між постачальником і покупцем.
11. Соєві боби:
1) ДСТУ 4964:2008 "Соя. Технічні умови" - національний стандарт на сою. Стандарт поширюється на насіння сої, призначене для використовування на продовольчі, кормові та технічні потреби і для експортування;
2) насіння сої, що формують для експортування, має бути у здоровому стані, не зараженим шкідниками, мати нормальний запах та колір. За іншими показниками якості насіння сої повинно відповідати вимогам, встановленим у договорі (контракті) між постачальником та іноземним покупцем.
12. Олія соняшникова:
1) ДСТУ 4492:2017 "Олія соняшникова. Технічні умови" - національний стандарт на олію соняшникову. Стандарт поширюється на соняшникову олію, яку виробляють пресуванням або екстрагуванням соняшникового насіння;
2) соняшникову олію залежно від технології (добування, переробляння) і показників якості поділяють на види, ґатунки та марки.
13. Шрот соняшниковий:
1) ДСТУ 4638:2006 "Шрот соняшниковий. Технічні умови" - національний стандарт на шрот соняшниковий. Стандарт поширюється на шрот соняшниковий, одержаний за схемою форпресування екстрагування з попередньо обробленого насіння соняшнику;
2) шрот соняшниковий призначено для кормових цілей безпосереднім уведенням у раціон тварин, з також для виробляння комбікормової продукції;
3) залежно від способу виробляння та показників якості і безпеки шрот соняшниковий поділяють на універсальний і високопротеїновий. Шроти виготовляють гранульованими, негранульованими і збагаченими "Л".
14. Під час визначення зіставності котирувальних цін на сировинні товари з умовами контрольованої операції ключові якісні характеристики котирувальних культур, як правило, узгоджуються з відповідними класами/характеристиками за ДСТУ (див. таблицю 3).
Таблиця 3. Відповідність якісних характеристик зернових, олійних культур та продуктів їх переробки класам/характеристикам за ДСТУ
Культура/продукт переробки |
Якість |
Клас/характеристика за ДСТУ |
1 |
2 |
3 |
Пшениця м’яка |
вміст протеїну - 12,5 % |
2 клас |
Пшениця м’яка |
вміст протеїну - 11,5 % |
3 клас |
Пшениця |
фуражна |
4 клас |
Кукурудза |
фуражна |
3 клас |
Ячмінь |
фуражний |
3 клас |
Ріпак |
технічний |
2 клас |
Соєві боби |
- |
- |
Олія соняшникова |
сира |
нерафінована |
Шрот соняшниковий |
гранульований |
гранульований |
................Перейти до повного тексту