- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
N 191 від 04.09.2000 м.Київ | Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22 вересня 2000 р. N 633/4854 |
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства
економіки
N 250 від 15.08.2005 )
Про затвердження Положення про порядок присвоєння звань "Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер" працівникам підприємств громадського харчування
З метою визначення кращих фахівців підприємств громадського харчування, їх відзнаки, відповідно до Указу Президента України від 11 липня 1995 р.
N 603/95 "Про державне регулювання відносин у сфері торгівлі"
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити погоджене з Міністерством праці та соціальної політики України, Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва Положення про порядок присвоєння звань "Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер" працівникам підприємств громадського харчування, що додається.
2. Управлінню з питань побутових послуг та громадського харчування (Шалимінов О.В.) зареєструвати цей наказ у Міністерстві юстиції України.
3. Управлінню з питань побутових послуг та громадського харчування (Шалимінов О.В.) забезпечити опублікування цього наказу в газеті "Урядовий кур'єр".
4. Республіканському комітету з торгівлі та захисту прав споживачів Автономної Республіки Крим, управлінням з питань торгівлі та побутового обслуговування населення обласних (міських) державних адміністрацій довести Положення про порядок присвоєння звань "Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер" працівникам підприємств громадського харчування до суб'єктів господарювання, що здійснюють підприємницьку діяльність у громадському харчуванні, та встановити контроль за його виконанням.
5. Визнати таким, що втратило чинність, Положення про порядок присвоєння звань "Мастер-кухар" і "Мастер-кондитер" працівникам підприємств громадського харчування, затверджене наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 27.05.97
N 277 та зареєстроване в Мін'юсті України 21.08.97 за N 330/2134.
Виконуючий обов'язки Міністра | В.Кальник |
Затверджено
Наказ Міністерства економіки
України
04.09.2000 N 191
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
22 вересня 2000 р.
N 633/4854
Положення про порядок присвоєння звань "Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер" працівникам підприємств громадського харчування
Це Положення вводиться з метою відзначення високої кваліфікації фахівців, які працюють у сфері громадського харчування (виробничо-торговельної діяльності), для стимулювання росту їх майстерності з підвищенням якості продукції, що виробляється, культури харчування населення, рівня професійної підготовки та зростання престижу кадрів масових професій у громадському харчуванні.
1. Звання "Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер" можуть бути присвоєні висококваліфікованим кухарям, кондитерам, які зайняті на підприємствах громадського харчування, незалежно від їх відомчої підпорядкованості та форм власності.
2. Звання "Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер" присвоюються працівникам, які забезпечують:
приготування широкого асортименту високоякісної продукції, яка відповідає встановленим рецептурам, технології приготування і має відмінні смакові якості та гарне зовнішнє оформлення;
випуск продукції та виробів, які користуються підвищеним попитом споживачів, за рецептурами та технологією, розробленими цими кухарями та кондитерами;
кваліфіковану розробку меню та асортименту виробів, удалий підбір різних страв та борошняних кондитерських виробів при складанні індивідуальних та святкових замовлень;
відмінний санітарний стан робочих місць та обладнання;
передачу досвіду та знань, а також надання практичної допомоги молодим кухарям та кондитерам.
3. Звання "Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер" можуть бути присвоєні кухарям, кондитерам зі стажем роботи за вищим кваліфікаційним розрядом не менш п'яти років.
Як виняток, звання "Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер" можуть бути присвоєні при меншому стажі роботи окремим кухарям та кондитерам - переможцям загальнодержавних або загальносистемних професійних конкурсів на краще приготування, оформлення страв, кулінарних та борошняних кондитерських виробів.
4. Суб'єкти господарювання, зацікавлені у підвищенні майстерності працівників громадського харчування, подають клопотання про присвоєння цих звань до Республіканського комітету з торгівлі та захисту прав споживачів Автономної Республіки Крим, управлінь з питань торгівлі та побутового обслуговування населення обласних державних адміністрацій, управлінь з питань торгівлі Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.
5. До клопотання додаються:
подання щодо присвоєння звань "Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер", згідно з додатком;
копії відгуків споживачів на якість продукції, що вироблена кандидатом на звання "Майстер-кухар" і "Майстеркондитер", за останній рік;
технологічні карти фірмових страв або борошняних кондитерських виробів, розроблених цим кандидатом і затверджених у встановленому порядку;
висновок територіальної санітарно-епідеміологічної служби про належний санітарний стан приміщень, обладнання, про знання кандидатом санітарного мінімуму та результати досліджень якості виробленої продукції за останній рік;
дві фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см;
виписка з трудової книжки про стаж роботи за VI кваліфікаційним розрядом для кухарів або за V кваліфікаційним розрядом для кондитерів, відповідно до пункту 3 цього Положення.
Усі зазначені документи повинні мати підпис керівника підприємства (закладу) та печатку.
6. При Республіканському комітеті з торгівлі та захисту прав споживачів Автономної Республіки Крим, управліннях з питань торгівлі та побутового обслуговування населення обласних державних адміністрацій, управліннях з питань торгівлі Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій створюються комісії, які перевіряють практичні навички та теоретичні знання кандидатів. До їх складу включають висококваліфікованих спеціалістів сфери громадського харчування Міністерства економіки, вищезазначених управлінь, кулінарів та кондитерів, що мають звання "Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер".
................Перейти до повного тексту