- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ, ТОРГІВЛІ ТА СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
19 квітня 2021 р.
за № 530/36152
Про затвердження Порядку офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 585 від 22.03.2023 )
Відповідно до
статті 31 Закону України "Про карантин рослин", постанови Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2019 року
№ 1177 "Деякі питання реалізації Закону України "Про карантин рослин" та пункту 9 Положення про Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, затвердженого
постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 459 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124), НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, що додається.
2. Визнати таким, що втратив чинність,
наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07 серпня 2012 року № 487 "Про затвердження Порядку офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки", зареєстрований у Міністерстві юстиції України 28 серпня 2012 року за № 1444/21756.
3. Директорату державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів подати в установленому порядку цей наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України згідно з розподілом функціональних обов’язків.
Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України |
І. Петрашко |
ПОГОДЖЕНО: Т.в.о. Голови Державної регуляторної служби України В.о. Голови Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів |
О. Мірошніченко О. Пінчук (за вмовчанням) |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства розвитку
економіки, торгівлі та сільського
господарства України
04 березня 2021 року № 451
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
19 квітня 2021 р.
за № 530/36152
ПОРЯДОК
офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки
I. Загальні положення
1. Цей Порядок визначає процедуру встановлення, поновлення, підтвердження підтримання, позбавлення статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмів (далі - офіційний статус), та фітосанітарні заходи (процедури), спрямовані на запобігання проникненню та розповсюдженню в Україні таких організмів.
2. У разі якщо фітосанітарними заходами країни-імпортера або міжнародними договорами України передбачено, що об’єкт регулювання повинен походити з місць виробництва або виробничих ділянок з офіційним статусом вільних від певного шкідливого організму, а такий організм не належить до
Переліку регульованих шкідливих організмів, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики України від 29 листопада 2006 року № 716, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 11 грудня 2006 року за № 1300/13174 (у редакції наказу Міністерства аграрної політики України від 16 липня 2019 року № 397), застосовуються процедури з урахуванням особливостей, визначених цим Порядком.
3. Установлення, поновлення, контроль шляхом підтвердження підтримання офіційного статусу здійснюються територіальними органами Держпродспоживслужби за заявою особи, яка займається виробництвом об’єктів регулювання і є власником або користувачем місця виробництва або виробничої ділянки, або уповноваженою особою (далі - заявник).
Кожні місце виробництва або виробнича ділянка, вільні від регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмів, мають нероздільні межі, які визначені заявником.
4. У цьому Порядку терміни вживаються в такому значенні:
буферна зона - зона, яка межує або оточує місце виробництва чи виробничу ділянку, вільні від регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмів, де здійснюються фітосанітарні заходи (процедури) з метою запобігання занесенню та/або поширенню регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмів під час виробництва, увезення або вивезення об’єктів регулювання, та встановлюється для кожного регульованого шкідливого організму або шкідливого організму окремо на підставі біологічних особливостей шкідливого організму, рівня ризику його занесення або проникнення та аналізу фітосанітарного ризику;
вегетаційний сезон - період або періоди року, протягом яких відбувається активна життєдіяльність та ріст рослини в певній зоні, місці виробництва або ділянці виробництва;
реєстр місць виробництва або виробничих ділянок, вільних від регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмів,- електронна база даних, що містить відомості про місце виробництва або виробничу ділянку, вільні від регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмів;
схематичне зображення розміщення місця виробництва чи виробничої ділянки - графічна інформація про розміщення об’єкта на конкретній території місцевості, створена на основі даних, отриманих за допомогою мережевих та геоінформаційних сервісів національного геопорталу або інших геоінформаційних сервісів, у довільній формі із зазначенням географічних координат однієї точки в межах такого об’єкта та, за наявності, інших даних, які уточнюють його розташування на цій місцевості;
( Абзац п’ятий пункту 4 розділу I в редакції Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 585 від 22.03.2023 )
уповноважена особа - особа, яка на підставі договору або належно оформленого доручення, виданого власником або користувачем місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмів, наділена правом учиняти дії, пов’язані з установленням, або поновленням, або підтвердженням підтримання статусу місця виробництва, виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмів.
Інші терміни вживаються в значенні, наведеному в
Законі України "Про карантин рослин" (далі - Закон),
Порядку проведення інспектування, огляду, фітосанітарної експертизи (аналізів), повторної фітосанітарної (арбітражної) експертизи (аналізів), нагляду, обстеження, моніторингу, знезараження об’єктів регулювання, оформлення сертифікатів, передбачених Законом України "Про карантин рослин" , контролю за проведенням огляду в частині відбору зразків та вибіркового контролю за проведенням фітосанітарної експертизи (аналізів), затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2019 року № 1177 (далі - Порядок, затверджений постановою КМУ № 1177).
II. Офіційне встановлення, підтримання або поновлення статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмів
1. Установлення та/або контроль шляхом підтвердження підтримання (далі - підтвердження підтримання) та/або поновлення офіційного статусу на відповідній території здійснюється шляхом проведення:
1) державним фітосанітарним інспектором - процедур перевірки, фітосанітарних процедур (огляд, обстеження об’єктів регулювання та обстеження об’єктів);
2) фітосанітарними лабораторіями - фітосанітарної експертизи (аналізів) зразків об’єктів регулювання або інших рослин чи продуктів рослинного походження.
2. Для встановлення або поновлення офіційного статусу заявник подає територіальному органу Держпродспоживслужби за місцем знаходження місця виробництва або виробничої ділянки:
1) заяву про встановлення, підтвердження підтримання, поновлення офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмів (додаток 1) (далі - заява), із зазначенням інформації про особу, у власності або користуванні (у тому числі оренді) якої перебуває відповідне місце виробництва чи виробнича ділянка;
2) схематичне зображення розміщення місця виробництва чи виробничої ділянки, завірене заявником, на якій планується встановлення офіційного статусу;
3) документ, що підтверджує внесення плати за обстеження посівів сільськогосподарських культур, плодових культур, розсадників, промислових садів, присадибних ділянок та лісосмуг, лісів щодо виявлення карантинних організмів для надання та/або підтвердження статусу місця виробництва або виробничої ділянки на вимогу особи, що здійснює виробництво об’єктів регулювання, передбачених
Законом, або обстеження складів та інших місць зберігання об’єктів регулювання щодо виявлення карантинних організмів для надання та/або підтвердження статусу місця виробництва або виробничої ділянки на вимогу особи, що здійснює їх виробництво.
Для уповноваженої особи також надаються документи, що підтверджують її повноваження.
Обстеження об’єктів регулювання або інших рослин чи продуктів рослинного походження та об’єктів здійснюються у присутності заявника або уповноваженої особи, що зазначається в актах, вимоги до яких визначено в додатках до
Порядку, затвердженого постановою КМУ № 1177.
Державний фітосанітарний інспектор не несе відповідальності за достовірність документів та іншої інформації, що надається заявником, у тому числі відомостей про пред’явлені об’єкти регулювання та об’єкти.
Державний фітосанітарний інспектор надає консультації щодо:
заповнення в заяві інформації про назви регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмів;
періоду проведення фітосанітарних процедур у вегетаційний сезон з урахуванням біологічних особливостей регульованого шкідливого організму або шкідливого організму, щодо якого встановлюється або підтримується офіційний статус.
3. Для підтвердження підтримання офіційного статусу разом із заявою заявник подає територіальному органу Держпродспоживслужби за місцем знаходження місця виробництва або виробничої ділянки документ, що підтверджує внесення плати за обстеження посівів сільськогосподарських культур, плодових культур, розсадників, промислових садів, присадибних ділянок та лісосмуг, лісів щодо виявлення карантинних організмів для надання та/або підтвердження статусу місця виробництва або виробничої ділянки на вимогу особи, що здійснює виробництво об’єктів регулювання, передбачених
Законом, або обстеження складів та інших місць зберігання об’єктів регулювання щодо виявлення карантинних організмів для надання та/або підтвердження статусу місця виробництва або виробничої ділянки на вимогу особи, що здійснює їх виробництво, а також схематичне зображення розміщення місця виробництва чи виробничої ділянки, завірене заявником, на яких планується встановлення офіційного статусу.
У разі відсутності змін щодо меж місця виробництва або виробничої ділянки заявник має право не подавати схематичного зображення розміщення місця виробництва або виробничої ділянки, завіреного заявником, на яких планується встановлення офіційного статусу, зазначивши в графі "Додаткова інформація" заяви про відсутність таких змін. У такому випадку державний фітосанітарний інспектор використовує дані щодо місця виробництва або виробничої ділянки, отримані під час подання заявником попередніх заяв щодо такого місця виробництва або виробничої ділянки.
4. Під час підтвердження підтримання офіційного статусу в межах повноважень державний фітосанітарний інспектор і фітосанітарна лабораторія здійснюють процедури, передбачені пунктом 1 цього розділу цього Порядку, та контроль за виконанням вимог, передбачених пунктом 20 цього розділу цього Порядку.
Підтвердження підтримання офіційного статусу здійснюється у вегетаційний сезон не менше ніж один раз на рік за заявою особи.
5. Особа, яка планує встановити, підтвердити підтримання або поновити офіційний статус, пред’являє та надає доступ державному фітосанітарному інспектору до об’єктів регулювання та об’єктів, а також інформації щодо їх фітосанітарного стану.
6. Державний фітосанітарний інспектор:
1) перед початком проведення фітосанітарних процедур щодо встановлення, поновлення або підтвердження підтримання офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки - здійснює попередній аналіз документів, які стосуються місця виробництва або виробничої ділянки;
2) під час здійснення фітосанітарних процедур щодо встановлення, поновлення або підтвердження підтримання офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки - здійснює:
установлення меж буферної зони (за необхідності). Розмір буферної зони визначається відповідно до наукових даних, міжнародних стандартів або вимог фітосанітарних заходів країни-імпортера, прийнятих відповідно до наукових даних, міжнародних стандартів;
обстеження посівів сільськогосподарських культур, плодових культур, розсадників, промислових садів, присадибних ділянок і лісосмуг, лісів, складів та інших місць вирощування та/або зберігання об’єктів регулювання, з оформленням акта про результати нагляду відповідно до
Порядку, затвердженого постановою КМУ № 1177;
огляд рослин, продуктів рослинного походження та інших об’єктів регулювання та/або об’єктів, які розташовані на території місця виробництва або виробничої ділянки та/або місця зберігання;
відбір зразків для проведення фітосанітарної експертизи (аналізів) до фітосанітарної лабораторії;
інші фітосанітарні процедури, які належать до його компетенції та передбачені
Законом.
7. Державний фітосанітарний інспектор проводить обстеження або моніторинг місця виробництва або виробничої ділянки з урахуванням вимог
Порядку, затвердженого постановою КМУ № 1177.
8. Державний фітосанітарний інспектор відбирає шкідливі організми, підозрілі на регульовані шкідливі організми, а також ті, стосовно яких здійснюються фітосанітарні процедури щодо встановлення офіційного статусу, та рослини з ознаками ураження ними, виявлені під час здійснення фітосанітарних процедур.
9. Державний фітосанітарний інспектор запаковує відібрані зразки в сейф-пакети для направлення їх до фітосанітарної лабораторії для проведення фітосанітарної експертизи (аналізів) відповідно до Порядку, затвердженого постановою КМУ № 1177.
10. Для встановлення фітосанітарного стану за результатами обстеження або моніторингу місця виробництва або виробничої ділянки та на підставі висновку фітосанітарної експертизи (аналізів) державний фітосанітарний інспектор складає акт про результати нагляду (далі - акт про результати нагляду), вимоги до якого визначені в додатку 11 до
Порядку , затвердженого постановою КМУ № 1177.
В інформації щодо висновків за результатами обстеження або моніторингу акта про результати нагляду зазначається одна з пропозицій щодо:
1) установлення офіційного статусу;
2) підтвердження підтримання офіційного статусу із зазначенням реєстраційного номера місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмів;
3) поновлення офіційного статусу;
4) позбавлення офіційного статусу із зазначенням реєстраційного номера місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмів, та причини такого позбавлення;
5) неможливості встановлення офіційного статусу та причин такої неможливості.
11. У разі надходження заяви та інших документів, передбачених пунктом 2 цього розділу цього Порядку, державний фітосанітарний інспектор відповідного територіального органу Держпродспоживслужби протягом 10 робочих днів:
проводить попередній аналіз документів;
здійснює фітосанітарні процедури, передбачені пунктом 6 цього розділу цього Порядку;
складає акт про результати нагляду за результатами фітосанітарних процедур, у тому числі висновку фітосанітарної експертизи (аналізів).
Після складання акта протягом трьох робочих днів відповідний територіальний орган Держпродспоживслужби зобов’язаний видати наказ про встановлення або поновлення офіційного статусу або повідомлення про неможливість установлення офіційного статусу, яке надається заявнику в паперовій формі або засобами електронної комунікації.
12. У разі надходження заяви та документів, передбачених пунктом 3 цього розділу цього Порядку, державний фітосанітарний інспектор відповідного територіального органу Держпродспоживслужби протягом 10 робочих днів проводить перевірку та здійснює фітосанітарні процедури, передбачені пунктом 6 цього розділу цього Порядку.
За результатами перевірки та фітосанітарних процедур, у тому числі висновку фітосанітарної експертизи (аналізів), державний фітосанітарний інспектор складає акт про результати нагляду.
В інформації щодо висновків за результатами обстеження або моніторингу акта про результати нагляду зазначається інформація щодо підтвердження підтримання офіційного статусу або пропозиції щодо позбавлення офіційного статусу та причини такого позбавлення.
Відповідний територіальний орган Держпродспоживслужби протягом 10 робочих днів на підставі акта про результати нагляду може прийняти рішення щодо позбавлення офіційного статусу.
У разі відсутності підстав щодо позбавлення офіційного статусу такий статус вважається підтвердженим.
13. У наказі про встановлення або поновлення офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмів, з переліком процедур, що підлягають обов’язковому здійсненню для підтримання офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмів, зазначаються:
1) реєстраційний номер місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмів, що присвоюється за таким алгоритмом: XX/ XXXXX УУ, де XX - код територіального органу Держпродспоживслужби, XXXXX - п’ятизначний порядковий номер, УУ - серія. Механізм застосування такого алгоритму визначається Держпродспоживслужбою;
................Перейти до повного тексту