1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
N 154 від 06.06.2002
м. Київ

Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
19 червня 2002 р.
за N 516/6804
Про затвердження Інструкції з бонітування великої рогатої худоби м'ясних порід, Інструкції з ведення племінного обліку в м'ясному скотарстві та зразків форм племінного обліку в м'ясному скотарстві
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства N 50 від 10.02.2017 )
Відповідно до Закону України "Про племінну справу у тваринництві" та з метою проведення комплексної оцінки великої рогатої худоби м'ясних порід за племінними і продуктивними якостями, забезпечення чіткої організації племінної роботи в галузі
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити:
1.1. Інструкцію з бонітування великої рогатої худоби м'ясних порід (додається).
1.2. Інструкцію з ведення племінного обліку в м'ясному скотарстві.
1.3. Зразки форм племінного обліку в м'ясному скотарстві (додаються):
форма N 1-м'яс "Картка племінного бугая м'ясної породи";
форма N 2-м'яс "Картка племінної корови (телиці) м'ясної породи";
форма N 3-врх "Журнал з відтворення стада великої рогатої худоби за 20__ р.";
форма N 4-м'яс "Журнал реєстрації приплоду та вирощування молодняку великої рогатої худоби м'ясних порід за 20__ р.";
форма N 5-м'яс "Журнал бонітування корів м'ясних порід";
форма N 6-м'яс "Журнал бонітування племінного молодняку великої рогатої худоби м'ясних порід";
форма N 7-м'яс "Звіт про результати бонітування великої рогатої худоби м'ясного напрямку продуктивності відповідної породи".
2. Департаменту ринків продукції тваринництва з Головною державною племінною інспекцією (Мельник Ю.Ф.) забезпечити подання в установленому порядку цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Департаменту ринків продукції тваринництва з Головною державною племінною інспекцією, Державному науково-виробничому концерну "Селекція" (Буркат В.П., за згодою) видати інструкції, зазначені в пункті 1.
4. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Державного секретаря Лузана Ю.Я.
Міністр С. Рижук
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики України
06.06.2002 N 154
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
19 червня 2002 р.
за N 516/6804
ІНСТРУКЦІЯ
з бонітування великої рогатої худоби м'ясних порід
( У тексті Інструкції слова "головні управління сільського господарства і продовольства обласних державних адміністрацій" та "управління сільського господарства і продовольства районних державних адміністрацій" в усіх відмінках замінено відповідно словами "структурні підрозділи з питань агропромислового розвитку обласних державних адміністрацій" та "структурні підрозділи з питань агропромислового розвитку районних державних адміністрацій" у відповідних відмінках згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства N 50 від 10.02.2017 )
1. Загальні положення
1.1. Ця Інструкція, розроблена на виконання Закону України "Про племінну справу у тваринництві", визначає порядок проведення бонітування великої рогатої худоби м'ясних порід.
1.2. Бонітування великої рогатої худоби м'ясних порід - комплексна оцінка худоби за племінними і продуктивними якостями, яка проводиться в усіх господарствах незалежно від належності та підпорядкованості, що мають племінних тварин.
1.3. Мета бонітування - визначення комплексного класу худоби, у залежності від якого визначається їх племінне та виробниче призначення.
1.4. Бонітування великої рогатої худоби м'ясних порід проводиться щорічно відповідно до наказу Міністерства аграрної політики України.
1.5. Організацію проведення бонітування здійснюють Міністерство агропромислового комплексу Автономної Республіки Крим, структурні підрозділи з питань агропромислового розвитку обласних державних адміністрацій разом із галузевими структурними підрозділами Мінагрополітики й науководослідними установами УААН.
1.6. Бонітування великої рогатої худоби м'ясних порід проводиться протягом року при досягненні тваринами певного віку.
1.7. Бонітуванню підлягає усе племінне поголів'я, за винятком молодняку віком до 6-ти місяців та тварин на відгодівлі.
1.8. Бонітування поголів’я великої рогатої худоби м’ясних порід проводить комісія, до складу якої:
входять спеціалісти господарства (зоотехніки, зоотехніки з племінної справи та лікарі ветеринарної медицини) - за призначенням керівника підприємства (за згодою);
залучаються фахівці із спеціальною підготовкою наукових та учбових установ, селекційних центрів, зоотехніки з практичним досвідом роботи та працівники громадських організацій (об’єднань), які відповідають кваліфікаційним вимогам і можуть виконувати спеціальні роботи, пов’язані з племінними (генетичними) ресурсами, відповідно до вимог чинного законодавства (за згодою);
залучаються представники структурних підрозділів з питань агропромислового розвитку районних державних адміністрацій.
( Пункт 1.8 розділу 1 в редакції Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства N 50 від 10.02.2017 )
1.9. Перед бонітуванням комісія проводить:
перевірку ідентифікаційних номерів тварин і при необхідності їх відновлення;
зважування тварин і визначення їх вгодованості;
узяття промірів тварин відповідних статево-вікових груп;
перевірку відтворної здатності корів і бугаїв;
підведення підсумків оцінки бугаїв за власною продуктивністю та якістю потомків;
уточнення записів племінного обліку.
1.10. При бонітуванні комісія:
проводить огляд худоби, аналізує показники її власної продуктивності, продуктивності батьків та потомків, заповнює відповідні форми обліку;
оцінює худобу за основними ознаками, які характеризують її продуктивність та племінні якості;
присвоює за основними ознаками такі комплексні класи: еліта-рекорд, еліта, I клас, II клас.
1.11. Худобу, що не відповідає мінімальним вимогам для визначення класу, оцінюють як некласну.
1.12. Худобу, на яку відсутні необхідні дані, за якими визначають комплексний клас, відносять до нерозподіленої за класом.
1.13. За результатами бонітування складається звіт ( форма N 7-м'яс за станом на 1 січня наступного року, який подається підприємством (господарством):
до 20 січня - до управлінь сільського господарства районної державної адміністрації - для затвердження;
до 1 лютого - організаціям (установам), визначеним Міністерством аграрної політики України, - для зведення.
1.14. Організації (установи), визначені Міністерством аграрної політики України:
проводять аналіз результатів бонітування худоби в розрізі порід, типів та статевовікових груп;
визначають племінну цінність стад;
затверджують класність пробонітованої худоби;
подають зведені дані та аналіз бонітування до Міністерства аграрної політики України до 25 лютого наступного року.
1.15. Зведені дані та аналіз бонітування використовуються для розробки і коригування програм селекції у м'ясному скотарстві.
2. Основні ознаки при визначенні комплексного класу худоби м'ясних порід
2.1. Основними ознаками при визначенні комплексного класу бугаїв є жива маса, конституція та екстер'єр, відтворна здатність, оцінка за власною продуктивністю та генотип.
2.2. Основними ознаками при визначенні комплексного класу корів є жива маса, конституція та екстер'єр, молочність, відтворна здатність та генотип.
2.3. Основними ознаками при визначенні комплексного класу молодняку є жива маса, конституція та екстер'єр, оцінка за власною продуктивністю та генотип.
3. Оцінка та визначення класу худоби м'ясних порід за основними ознаками
3.1. Визначення класу за живою масою
3.1.1. Визначення класу за живою масою бугаїв та корів проводиться згідно з мінімальними вимогами до живої маси бугаїв і корів м'ясних порід для визначення класу при бонітуванні (додаток 1).
3.1.2. Визначення класу за живою масою молодняку проводиться згідно з мінімальними вимогами до живої маси молодняку великої рогатої худоби м'ясних порід для визначення класу при бонітуванні (додаток 2).
3.1.3. Бугаїв-плідників і корів до 5-річного віку, а також молодняк оцінюють за даними останнього зважування.
3.1.4. Тварин старше 5 років оцінюють за вищою живою масою.
3.2. Визначення класу за конституцією та екстер'єром
3.2.1. Дорослих тварин оцінюють за конституцією та екстер'єром за 100-бальною шкалою.
3.2.2. Бугаїв оцінюють щорічно до 5-річного віку відповідно до шкали оцінки конституції та екстер'єру бугаїв (додаток 3).
3.2.3. Корів оцінюють у віці трьох і п'яти років відповідно до шкали оцінки конституції та екстер'єру корів (додаток 4).
3.2.4. При оцінці враховують:
типовість та гармонійність будови тіла;
наявність недоліків конституції та екстер'єру, за які знижують бальну оцінку (додаток 5).
3.2.5. Молодняк оцінюють за конституцією та екстер'єром за 5-бальною шкалою.
3.2.6. При оцінці молодняку враховують загальний вигляд та розвиток. Оцінку "відмінно" одержують тварини, типові для породи і статі, що мають добрий розвиток і ріст, відмінну будову тіла.
3.2.7. Клас за конституцією та екстер'єром визначається відповідно до:
шкали оцінки бугаїв за комплексом ознак (додаток 9);
шкали оцінки корів за комплексом ознак (додаток 10);
шкали оцінки молодняку за комплексом ознак (додаток 11).
3.3. Визначення класу корів за молочністю
3.3.1. Молочність корів оцінюють за живою масою потомків у віці 210 днів.
3.3.2. При оцінці молочності молодих корів фактичну масу потомків у віці 210 днів збільшують:
у первісток - на 10 %;
за другим отеленням - на 5 %.
3.3.3. При народженні декількох телят молочність установлюють за сумарною живою масою приплоду.
3.3.4. Молочність корів з трьома отеленнями і старше оцінюють за даними отелення, при якому одержано теля з найбільш високою живою масою.
3.3.5. Клас корів за молочністю відповідає класу приплоду за живою масою у віці 210 днів.
3.4. Визначення класу за відтворною здатністю
3.4.1. Відтворну здатність тварин оцінюють за даними племінного обліку і даними ветеринарної медицини.
( Підпункт 3.4.1 пункту 3.4 розділу 3 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства N 50 від 10.02.2017 )
3.4.2. Бугаїв оцінюють за кількістю одержаних за рік стандартних спермодоз або за кількістю запліднених самок протягом парувального сезону.
3.4.3. Корів оцінюють:
первісток - за перебігом отелень і віком першого отелення;
корів старшого віку - за перебігом отелень і тривалістю міжотельного періоду.
3.4.4. Клас за відтворну здатність визначається згідно з вимогами до відтворної здатності бугаїв і корів (додаток 6).
3.5. Оцінка за генотипом
3.5.1. Генотип тварин оцінюють за породністю та походженням (комплексним класом батьків та оцінкою батька за якістю потомків). При оцінці бугаїв-плідників ураховують власну оцінку за якістю потомків.
3.5.2. Породність тварин визначають на підставі документів про походження з обов'язковим оглядом тварин для встановлення їх відповідності типу породи.
3.5.3. До чистопородних відносять тварин, що походять від батьків однієї породи, а при відтворному схрещуванні (створенні порід) - від розведення помісей III і IV поколінь "у собі" залежно від консолідованості ознак і вираженості бажаного типу при комплексному класі не нижче першого.
3.5.4. До помісей відносять тварин, одержаних від схрещування різних порід, а також маток молочних порід з чистопородними і помісними II - IV поколінь м'ясними бугаями та від розведення помісей I - III поколінь "у собі".
3.5.5. Ступінь породності тварин визначають згідно з додатками 7 і 8.
3.5.6. При відсутності документів про походження, за умови добре вираженої типовості і відповідності за комплексом ознак I класу, тварин відносять до I або II поколінь.
4. Визначення класу тварин за комплексом ознак
4.1. Клас бугаїв, корів і молодняку за комплексом ознак установлюють за сумою одержаних балів відповідно до:
шкали оцінки бугаїв за комплексом ознак (додаток 9);
шкали оцінки корів за комплексом ознак (додаток 10);
шкали оцінки молодняку за комплексом ознак (додаток 11).
За сумою одержаних балів тварин відносять до класу:
81 бал і більше - "еліта-рекорд";
71 - 80 балів - "еліта";
61 - 70 балів - I клас;
51 - 60 балів - II клас.
4.2. Комплексний клас корів-первісток, приплід яких у період бонітування не досяг 6-місячного віку, визначають за шкалою оцінки молодняку за комплексом ознак (додаток 11), при цьому клас за живою масою встановлюють згідно з мінімальними вимогами до живої маси бугаїв і корів м'ясних порід для визначення класу при бонітуванні (додаток 1) для корів 3-річного віку.
4.3. Комплексний клас корови підвищують на один за умови наявності трьох дочок з вищим класом.
5. Групування корів за результатами бонітування та визначення виробничого призначення молодняку
5.1. На підставі результатів комплексної оцінки корів визначають напрям подальшого їх використання і розподіляють на такі групи:
племінне ядро (краща частина стада) - 50 - 60 % від загального поголів'я корів;
селекційна (входить до племінного ядра) - 18 - 20 % від загального маточного поголів'я;
виробнича - корови, що не включені до племінного ядра.
5.2. Для ремонту стада використовують молодняк, що одержали:
бугайців - від корів селекційної групи;
телиць - від корів племінного ядра.
5.3. За результатами бонітування визначають тварин, призначених для:
ремонту стада;
племінної реалізації;
відгодівлі і реалізації на м'ясо.
6. Заходи щодо поліпшення племінної справи
6.1. За даними бонітування складають звіт ( форма N 7-м'яс) та аналіз за такими даними:
кількість пробонітованої худоби та її розподіл за породністю і класами;
характеристика стада й окремо корів племінного ядра за живою масою, конституцією та екстер'єром, молочністю, розвитком потомків;
вік і жива маса маток при першому осіменінні і отеленні;
результати оцінки бугайців і телиць за власною продуктивністю і оцінки бугаїв за якістю потомків;
класність реалізованого молодняку.
6.2. Матеріали бонітування поточного року порівнюють із даними минулого. Аналізують виконання плану селекційно-племінної роботи з підбору, оцінки бугаїв за якістю потомків, відбору ремонтних бугаїв, створення заводських ліній.
6.3. За результатами бонітування:
складають план підбору на наступний рік, план комплектування стада за рахунок вирощування ремонтного молодняку і придбання племінної худоби;
визначають тварин для запису до Державної книги племінних тварин;
розробляють плани проведення оцінки: бугайців і телиць - за власною продуктивністю, бугаїв - за якістю потомків;
складають план проведення заходів ветеринарної медицини.
Начальник Департаменту ринків
продукції тваринництва з Головною
державною племінною інспекцією


Ю.Ф. Мельник
Додаток 1
до пункту 3.1.1 Інструкції з
бонітування великої рогатої
худоби м'ясних порід
Мінімальні вимоги
до живої маси бугаїв і корів м'ясних порід для визначення класу при бонітуванні
Порода Клас Жива маса бугаїв, кг, у віці Жива маса корів, кг, у віці
два роки три роки чотири роки п'ять років і
старше
три роки чотири роки п'ять років
і старше
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Українська
м'ясна
Еліта-
рекорд

690

850

970

1100

540

580

650
Еліта 650 810 930 1000 520 560 620
I клас 620 790 890 950 490 540 580
II клас 550 690 790 850 440 490 530
Волинська
м'ясна
Еліта-
рекорд

650

820

940

1050

490

550

600
Еліта 610 780 900 980 470 520 570
I клас 580 750 860 940 440 500 540
II клас 520 670 770 830 400 440 490
Поліська
м'ясна
Еліта-
рекорд

660

800

890

960

500

540

600
Еліта 630 770 860 900 480 520 570
I клас 600 740 830 880 460 500 550
II клас 540 680 750 800 420 450 500
Південна
м'ясна
Еліта-
рекорд

620

750

840

900

460

510

580
Еліта 570 710 820 860 440 480 550
I клас 540 670 760 800 420 460 510
II клас 510 610 680 740 400 430 470
Знам'янський
внутрішньо-
породний тип
поліської
м’ясної породи
Еліта-
рекорд

660

790

880

900

500

540

600
Еліта 630 770 850 880 480 520 580
I клас 600 750 820 850 460 500 550
II клас 530 670 730 770 420 450 500
Симентальська
м'ясна, що
створюється
Еліта-
рекорд

630

780

880

945

495

555

600
Еліта 600 735 840 905 475 525 575
I клас 570 705 800 850 450 505 545
II клас 515 630 725 780 400 430 475
Сіра
українська
Еліта-
рекорд

600

730

800

870

450

500

550
Еліта 570 700 760 830 440 490 535
I клас 550 670 730 800 430 480 520
II клас 500 610 660 710 390 430 470
Світла
аквітанська
Еліта-
рекорд

670

830

950

1000

530

590

640
Еліта 640 790 910 970 510 570 620
I клас 610 750 870 930 490 550 590
II клас 550 680 780 830 440 490 540
Кіанська Еліта-
рекорд

700

860

1000

1100

540

590

650
Еліта 660 820 950 1000 520 570 620
I клас 640 800 900 950 490 540 590
II клас 560 700 800 850 440 490 530
Шароле Еліта-
рекорд

680

840

965

1050

540

600

650
Еліта 645 800 920 1000 520 580 625
I клас 620 790 880 945 490 550 600
II клас 555 690 790 840 440 495 535
Лімузин Еліта-
рекорд

630

780

880

980

475

535

580
Еліта 600 735 840 940 455 505 555
I клас 570 705 800 900 430 485 525
II клас 515 630 725 780 410 450 470
Абердин-
ангуська
Еліта-
рекорд

560

715

780

850

440

485

530
Еліта 535 680 745 810 420 460 500
I клас 510 650 710 770 400 440 480
II клас 460 585 640 700 360 390 420
Герефордська Еліта-
рекорд

600

740

840

900

470

530

570
Еліта 570 700 800 860 450 500 545
I клас 540 670 760 820 430 480 520
II клас 490 600 690 740 380 410 450
( Додаток 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства N 50 від 10.02.2017 )
Додаток 2
до пункту 3.1.2 Інструкції з
бонітування великої рогатої
худоби м'ясних порід
Мінімальні вимоги
до живої маси молодняку великої рогатої худоби м'ясних порід для визначення класу при бонітуванні
Клас Жива маса, кг, у віці, міс.
6 210 дн. 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Українська м'ясна порода
Бугайці
Еліта-рекорд 230 250 280 310 340 370 400 435 470 500 530 550 570 590 610 630 650 670 690
Еліта 220 240 270 300 330 360 390 420 450 480 510 530 550 570 590 600 610 630 650
I 200 220 240 270 300 330 360 380 400 430 460 480 500 520 540 560 580 600 620
II 180 190 210 240 270 290 310 330 350 380 400 420 440 460 480 500 520 540 550
Телиці і нетелі
Еліта-рекорд 220 240 260 280 300 320 340 360 380 400 420 440 460 470 480 490 500 510 520
Еліта 200 220 250 270 280 300 320 340 360 380 400 420 440 450 460 470 480 490 500
I 180 200 220 240 260 280 300 310 330 350 370 380 400 410 420 430 440 450 460
II 170 180 200 220 240 260 270 290 300 320 330 340 360 370 380 390 400 410 420
Волинська м'ясна порода
Бугайці
Еліта-рекорд 210 230 255 280 310 340 370 395 420 450 475 500 530 550 570 590 610 630 650
Еліта 195 220 240 270 295 320 350 375 400 430 455 480 510 525 540 560 580 595 610
I 180 200 220 240 265 290 320 340 365 390 410 435 460 480 500 520 540 560 580
II 165 180 195 210 235 260 285 310 330 350 370 390 410 430 450 470 490 505 520
Телиці і нетелі
Еліта-рекорд 190 210 230 250 275 300 320 335 350 370 380 395 410 420 430 440 450 460 470
Еліта 180 195 215 240 260 280 300 315 330 350 360 370 390 400 410 420 430 440 450
I 165 180 195 220 240 260 280 290 300 320 330 350 370 380 390 400 410 420 430
II 150 160 175 190 210 230 240 260 270 285 300 320 335 350 360 370 380 385 390
Поліська м'ясна порода
Бугайці
Еліта-рекорд 210 235 260 290 315 340 370 400 430 460 485 510 530 555 580 600 620 640 660
Еліта 200 220 250 280 305 330 360 390 415 440 460 485 510 530 550 570 590 610 630
I 180 200 230 260 280 300 330 355 380 400 425 445 470 490 510 530 550 575 600
II 160 180 200 230 250 280 300 325 350 375 400 420 440 460 480 500 510 520 540
Телиці і нетелі
Еліта-рекорд 200 220 240 260 280 300 320 340 360 370 380 395 410 420 430 440 450 460 470
Еліта 180 200 215 235 255 275 295 310 325 340 355 370 385 400 410 420 430 440 450
I 160 180 200 220 240 260 280 295 315 330 345 360 370 380 390 400 410 420 430
II 150 170 185 200 215 230 245 260 275 290 305 320 335 350 360 370 380 390 400
Південна м'ясна порода
Бугайці
Еліта-рекорд 220 240 260 280 310 335 360 385 405 430 450 475 500 525 545 565 580 600 620
Еліта 205 225 250 265 280 305 330 355 380 400 425 445 470 485 500 520 535 555 570
I 190 210 230 250 270 290 310 330 350 370 390 415 435 450 465 485 500 520 540
II 180 200 215 235 255 275 295 315 335 355 375 395 415 430 445 465 480 495 510
Телиці і нетелі
Еліта-рекорд 185 200 220 240 260 280 300 315 325 340 355 365 380 390 400 410 420 430 440
Еліта 175 190 210 230 250 270 285 295 300 315 330 345 360 370 380 390 410 420 425
I 160 175 190 210 230 250 260 275 290 300 315 330 345 355 365 375 385 395 405
II 145 155 170 190 210 230 245 255 265 280 295 305 320 330 335 340 350 360 370
Знам'янський внутрішньопородний тип поліської м’ясної породи
Бугайці
Еліта-рекорд 210 230 260 290 315 350 375 400 430 460 485 515 540 560 585 605 625 640 660
Еліта 205 225 255 285 310 340 365 390 415 440 460 495 520 540 555 580 595 615 630
I 180 200 220 250 275 300 325 355 375 400 425 450 475 495 515 535 560 580 600
II 160 180 200 220 245 270 295 315 335 355 375 395 415 435 460 475 495 515 530
Телиці і нетелі
Еліта-рекорд 200 220 240 260 280 300 320 330 340 360 370 380 400 410 420 430 440 450 460
Еліта 180 200 220 240 260 280 300 310 320 340 350 360 380 390 400 410 420 430 440
I 160 180 200 220 240 260 280 290 300 320 330 340 360 370 380 390 400 410 420
II 150 170 190 210 230 250 270 280 290 310 320 330 340 350 360 370 380 390 400
Симентальська м'ясна порода, що створюється
Бугайці
Еліта-рекорд 210 230 250 280 310 340 370 395 420 445 470 500 525 540 560 580 595 615 630
Еліта 195 215 240 265 295 325 345 375 400 420 445 470 495 510 525 545 550 585 600
I 180 200 220 240 270 300 315 335 360 385 405 430 450 475 495 510 525 545 570
II 170 180 190 210 235 265 285 305 325 340 365 380 400 420 440 455 480 495 515
Телиці і нетелі
Еліта-рекорд 195 210 230 250 275 295 315 330 345 360 370 380 385 400 410 420 430 450 460
Еліта 185 200 220 240 255 280 300 310 325 335 350 365 380 390 400 410 420 430 440
I 170 185 200 215 235 250 275 290 305 320 335 350 370 375 385 395 400 410 420
II 150 165 180 195 210 225 245 255 275 290 300 315 325 335 345 350 360 370 380
Сіра українська
Бугайці
Еліта-рекорд 195 215 245 270 295 320 345 365 390 410 425 440 460 480 500 520 540 570 600
Еліта 185 205 230 255 275 300 325 345 370 390 405 420 440 460 480 500 520 550 570
I 170 195 220 245 265 290 310 330 350 375 390 405 420 440 460 480 500 520 550
II 150 170 190 210 225 245 265 280 300 320 330 340 360 385 410 430 460 480 500
Телиці і нетелі
Еліта-рекорд 155 175 200 220 235 255 270 285 295 310 325 340 350 360 370 380 390 400 420
Еліта 150 170 195 215 230 245 260 275 290 305 320 335 345 355 365 375 385 395 410
I 145 165 190 210 225 240 255 270 285 300 315 330 340 350 360 370 380 390 400
II 125 140 155 175 185 200 215 225 235 250 260 270 280 290 300 310 320 330 345
Світла аквітанська порода
Бугайці
Еліта-рекорд 220 240 270 300 330 360 390 410 440 470 500 530 560 580 600 620 640 650 670
Еліта 210 230 260 290 320 350 370 400 420 450 480 500 530 550 560 590 600 620 640
I 190 210 230 260 290 310 340 370 390 410 440 460 490 510 530 550 570 590 610
II 180 190 210 230 260 280 310 330 350 370 390 410 430 450 480 500 510 530 550
Телиці і нетелі
Еліта-рекорд 210 230 250 290 300 320 340 360 380 400 420 430 450 470 480 490 500 510 520
Еліта 190 210 240 260 280 300 320 340 370 380 400 410 430 440 450 460 480 490 500
I 180 190 210 240 250 270 290 310 320 340 360 380 390 400 410 420 430 440 450
II 160 180 190 210 230 250 270 280 300 310 330 340 350 360 380 390 395 400 410
Кіанська порода
Бугайці
Еліта-рекорд 240 260 290 310 340 370 400 430 460 490 520 550 570 590 620 640 660 680 700
Еліта 230 240 270 300 330 360 390 420 450 470 500 530 550 570 590 610 630 650 660
I 210 230 250 270 300 320 350 380 410 430 460 490 520 540 560 580 600 620 640
II 180 190 210 240 270 290 310 330 360 380 400 420 440 460 480 500 520 540 560
Телиці і нетелі
Еліта-рекорд 220 240 260 300 310 330 350 370 390 410 430 450 470 480 490 500 510 520 530
Еліта 200 220 250 270 290 310 330 350 360 390 410 430 450 460 470 480 490 500 510
I 190 200 220 240 260 280 300 320 340 350 360 390 410 420 430 440 450 460 470
II 170 190 200 220 240 260 280 300 310 320 340 350 370 380 390 400 410 420 430
Порода шароле
Бугайці
Еліта-рекорд 230 250 280 310 340 370 395 420 450 480 505 535 560 580 605 625 645 660 680
Еліта 220 240 270 300 325 355 380 405 430 455 485 510 535 555 570 595 610 630 645
I 200 220 240 270 295 320 345 375 395 420 445 470 495 515 535 555 580 600 620
II 185 195 215 240 270 290 315 335 360 380 400 420 440 460 485 500 520 540 555
Телиці і нетелі
Еліта-рекорд 220 240 260 285 305 325 345 370 385 405 425 440 460 475 485 495 505 515 525
Еліта 200 220 245 265 285 305 325 345 360 385 405 420 440 450 460 470 785 495 505
I 185 200 220 240 260 280 300 315 330 345 370 385 400 410 420 430 440 450 460
II 170 185 200 220 235 260 275 290 305 315 335 345 360 370 385 395 400 410 420
Порода лімузин
Бугайці
Еліта-рекорд 210 230 250 280 310 340 370 395 420 445 470 500 525 540 560 580 595 615 630
Еліта 195 215 240 265 295 320 345 375 400 420 445 470 495 510 525 545 560 580 600
I 180 200 220 240 270 290 315 335 360 385 405 430 450 475 495 510 530 545 570
II 170 180 190 210 235 265 285 305 325 340 365 380 400 420 440 455 480 495 515
Телиці і нетелі
Еліта-рекорд 195 210 230 250 275 295 315 330 345 360 375 385 400 410 420 430 440 450 460
Еліта 185 200 220 240 255 280 300 310 325 335 350 360 380 390 400 410 420 430 440
I 170 185 200 215 235 250 275 290 305 320 335 350 370 375 385 395 400 410 420
II 150 165 180 195 210 225 240 255 275 290 300 315 325 335 345 350 360 370 380
Абердин-ангуська порода
Бугайці
Еліта-рекорд 190 210 230 255 280 310 335 365 380 400 420 440 460 475 490 510 525 545 560
Еліта 180 200 220 245 270 295 320 340 360 380 400 420 440 455 470 485 500 520 535
I 170 185 200 225 245 270 290 310 325 345 360 380 400 420 440 455 475 490 510
II 160 170 180 200 220 240 260 275 290 310 325 340 360 375 390 410 420 440 460
Телиці і нетелі
Еліта-рекорд 175 195 215 235 255 270 290 305 320 330 345 360 370 380 390 395 410 415 420
Еліта 165 185 205 225 240 260 275 290 300 315 325 340 350 360 370 375 385 390 400
I 150 165 185 200 220 235 250 265 280 290 305 315 330 340 350 355 365 370 380
II 145 155 165 185 200 220 235 245 255 270 280 290 300 310 320 325 335 340 350
Герефордська порода
Бугайці
Еліта-рекорд 200 220 240 270 300 325 350 375 400 425 450 475 500 515 535 550 565 585 600
Еліта 185 205 230 255 280 305 330 355 380 400 425 445 470 785 500 520 535 555 570
I 170 190 210 230 255 275 300 320 345 365 385 410 430 450 470 485 505 520 540
II 160 170 180 200 225 250 270 290 310 325 345 360 380 400 420 435 455 470 490
Телиці і нетелі
Еліта-рекорд 185 200 220 240 260 280 300 315 330 340 355 365 380 390 400 410 420 430 440
Еліта 175 190 210 230 245 265 285 295 310 320 335 345 360 370 380 390 400 410 420
I 160 175 190 205 225 240 260 275 290 305 320 335 350 355 365 375 380 390 400
II 145 155 170 185 200 215 235 345 260 275 285 300 315 320 330 335 345 350 360

................
Перейти до повного тексту