1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
13.03.2017 № 120
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
07 квітня 2017 р.
за № 468/30336
( Положення втратило чинність на підставі Наказу Міністерства економіки № 1187-21 від 30.12.2021 )
ПОЛОЖЕННЯ
про міську, районну, міжрайонну державні лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 65 від 09.02.2018 )
1. Міська, районна, міжрайонна державні лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (далі - Лабораторія) є державними установами ветеринарної медицини, які створені відповідно до Законів України "Про ветеринарну медицину", "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" підпорядковуються головному управлінню Держпродспоживслужби в області (далі - Головне управління) та належать до сфери управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (далі - Держпродспоживслужба).
( Пункт 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 65 від 09.02.2018 )
2. Лабораторії у своїй діяльності керуються Конституцією України, законами України, актами Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Президента України, наказами Міністерства аграрної політики та продовольства України, Держпродспоживслужби, Головного управління Держпродспоживслужби в містах, районах, областях та цим Положенням.
Методичне забезпечення діяльності Лабораторій здійснюють регіональна державна лабораторія Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів і Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.
3. Лабораторії є державними установами у структурі Держпродспоживслужби в містах та районах для лабораторної діагностики хвороб тварин та оцінки ветеринарно-санітарного стану харчових продуктів, побічних продуктів тваринного походження, кормових добавок, преміксів, кормів, репродуктивного матеріалу, біологічних продуктів та продуктів біотехнології, ґрунту, води питної та води для тварин, а також проведення лабораторних досліджень (випробувань) показників безпечності та якості об’єктів санітарних заходів, засобів захисту рослин, факторів середовища життєдіяльності людини, що мають шкідливий вплив на здоров’я населення, якості та незалежної експертизи товарів, якості насіння і садивного матеріалу, а також інших досліджень відповідно до галузі акредитації та/або технічної компетенції.
( Пункт 3 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 65 від 09.02.2018 )
4. До складу Лабораторій можуть входити структурні підрозділи (сектори, відділи, філії). Також структурними підрозділами Лабораторії можуть бути державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках.
5. Лабораторії мають матеріально-технічну базу (територію і будівлі, лабораторне обладнання і апаратуру, віварій з піддослідними тваринами тощо) та проводять у повному обсязі і на сучасному рівні патолого-анатомічні, гістологічні, мікроскопічні, мікробіологічні, бактеріологічні, біологічні, хіміко-токсикологічні, біохімічні, мікологічні, серологічні, імунологічні, вірусологічні, гельмінтологічні, гематологічні, радіологічні та інші лабораторні дослідження, а також державну ветеринарно-санітарну експертизу на агропродовольчих ринках та ярмарках.
6. Утримання територій, приміщень, обладнання Лабораторій, умови і режим праці в них мають відповідати Правилам охорони праці в лабораторіях ветеринарної медицини, затвердженим наказом Комітету по нагляду за охороною праці України Міністерства праці та соціальної політики України від 20 квітня 1999 року № 67, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11 жовтня 1999 року за № 695/3988.
7. Річні плани роботи Лабораторій складаються з урахуванням кількості операторів ринку та підконтрольних Держпродспоживслужбі об’єктів, факторів середовища життєдіяльності, епізоотичного та ветеринарно-санітарного стану тваринництва області, а також інструкцій щодо профілактики та боротьби з хворобами тварин, погоджуються регіональною державною лабораторією Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів і затверджуються Головним управлінням Держпродспоживслужби в області.
8. Основними завданнями Лабораторій є:
1) проведення повного комплексу лабораторних досліджень (випробувань) щодо діагностики хвороб тварин, безпечності та окремих показників харчових продуктів та інших об’єктів санітарних заходів, побічних продуктів тваринного походження, кормових добавок, преміксів, кормів, репродуктивного матеріалу, біологічних продуктів та продуктів біотехнології, ґрунту, води питної та води для тварин, факторів середовища життєдіяльності людини, що мають шкідливий вплив на здоров’я населення, якості та незалежної експертизи товарів, якості насіння і садивного матеріалу, а також інших досліджень;
( Підпункт 1 пункту 8 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 65 від 09.02.2018 )
2) профілактика і діагностика інфекційних, інвазійних та незаразних хвороб тварин;
3) забезпечення організації та проведення планових і непланових діагностичних досліджень;
4) організація та проведення державної ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках та ярмарках;
5) організація заходів щодо попередження розповсюдження заразних хвороб тварин через харчові продукти;
6) надання в необхідних випадках консультативної і практичної допомоги державним установам Держпродспоживслужби у вирішенні питань, пов’язаних з установленням діагнозу і проведенням заходів профілактики та боротьби з хворобами тварин, включаючи хвороби, спільні для тварин і людей, та ветеринарно-санітарної оцінки харчових продуктів;
7) підвищення кваліфікації фахівців, проведення семінарів, стажувань спеціалістів Лабораторій;
8) впровадження у практику досягнень ветеринарної медицини.
9. До компетенції Лабораторій належать:
1) організація та проведення лабораторно-діагностичних (вірусологічних, бактеріологічних, гістологічних, мікробіологічних, хіміко-токсикологічних, патолого-анатомічних, паразитологічних, радіологічних) та інших досліджень з метою діагностики хвороб тварин, визначення безпечності та окремих показників харчових продуктів та інших об’єктів санітарних заходів, побічних продуктів тваринного походження, кормових добавок, преміксів, кормів, репродуктивного матеріалу, біологічних продуктів та продуктів біотехнології, ґрунту, води питної та води для тварин, факторів середовища життєдіяльності людини, що мають шкідливий вплив на здоров’я населення, якості та незалежної експертизи товарів, якості насіння і садивного матеріалу, а також інших досліджень відповідно до галузі акредитації та/або технічної компетенції;
( Підпункт 1 пункту 9 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 65 від 09.02.2018 )
2) мікробіологічний, радіологічний, паразитологічний, хіміко-токсикологічний контроль та інший лабораторний контроль на потужностях з виробництва та/або обігу об’єктів санітарних заходів;
3) проведення державної ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках та ярмарках;

................
Перейти до повного тексту