1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
23.03.2018 № 227/153
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
18 квітня 2018 р.
за № 466/31918
Про затвердження Інструкції з організації взаємодії між Державною службою України з надзвичайних ситуацій і Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру
Відповідно до пункту 4 частини другої статті 17 Кодексу цивільного захисту України , пункту 49 Положення про єдину державну систему цивільного захисту , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09 січня 2014 року № 11, з метою вдосконалення організації взаємодії між Державною службою України з питань надзвичайних ситуацій і Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру
НАКАЗУЄМО:
1. Затвердити Інструкцію з організації взаємодії між Державною службою України з надзвичайних ситуацій і Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, що додається.
2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Державного комітету ветеринарної медицини України від 27 жовтня 2008 року № 763/234 "Про затвердження Інструкції про порядок взаємодії Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи і Державного комітету ветеринарної медицини України щодо запобігання та реагування на надзвичайні ситуації, які пов’язані з інфекційними захворюваннями та отруєннями сільськогосподарських тварин", зареєстрований у Міністерстві юстиції України 21 листопада 2008 року за № 1122/15813.
3. Департаменту формування політики щодо підконтрольних Міністрові органів влади та моніторингу МВС (Боднар В.Є.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.
4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на Голову Державної служби України з надзвичайних ситуацій Чечоткіна М.О. і Голову Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Лапу В.І.
Міністр внутрішніх справ
України

А. Аваков
Перший заступник Міністра
аграрної політики
та продовольства України


М. Мартинюк
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державної служби України
з питань безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів
Голова Державної служби України
з надзвичайних ситуацій



Володимир Лапа

М. Чечоткін
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
внутрішніх справ України,
Міністерства аграрної політики
та продовольства України
23.03.2018 № 227/153
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
18 квітня 2018 р.
за № 466/31918
ІНСТРУКЦІЯ
з організації взаємодії між Державною службою України з надзвичайних ситуацій і Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру
І. Загальні положення
1. Ця Інструкція визначає порядок взаємодії між Державною службою України з надзвичайних ситуацій і Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів під час виконання спільних завдань при їх функціонуванні в режимі повсякденної діяльності, підвищеної готовності та діяльності в надзвичайних ситуаціях (далі - НС) з питань ліквідації наслідків НС, при виникненні НС техногенного та природного характеру на об’єктах агропромислового комплексу та у приватному секторі.
2. Метою взаємодії ДСНС і Держпродспоживслужби при організації та виконанні заходів із запобігання або ліквідації наслідків НС, пов’язаних з інфекційними захворюваннями та отруєннями сільськогосподарських тварин, є запобігання зараженню населення збудниками інфекційних хвороб, спільних для тварин і людини, збереження поголів’я сільськогосподарських тварин та мінімізація економічних наслідків НС.
3. Взаємодія ДСНС і Держпродспоживслужби здійснюється:
на рівні центральних органів виконавчої влади - між ДСНС і Держпродспоживслужбою;
на регіональному рівні - між територіальними органами ДСНС та головними управліннями Держпродспоживслужби в областях, місті Києві;
на місцевому рівні - між підрозділами територіальних органів ДСНС і управліннями Держпродспоживслужби в районах (містах).
4. Взаємодія сторін здійснюється на основі таких принципів:
єдиний підхід до реалізації державної політики у сфері запобігання і ліквідації НС, пов’язаних з інфекційними захворюваннями та отруєннями сільськогосподарських тварин;
пріоритет захисту життя і здоров’я населення від інфекційних хвороб, спільних для тварин і людини, збереження поголів’я сільськогосподарських тварин та мінімізація економічних наслідків надзвичайних ситуацій;
єдині підхід та критерії аналізу причин та умов виникнення і поширення інфекційних хвороб тварин, участі в ліквідації осередків інфекційних хвороб, спільних для тварин і людей, профілактики та боротьби з такими хворобами.
5. Залучення сил і засобів ДСНС і Держпродспоживслужби для запобігання та ліквідації наслідків НС, пов’язаних з інфекційними захворюваннями та отруєннями тварин, здійснюється відповідно до чинного законодавства.
6. Обмін інформацією між ДСНС і Держпродспоживслужбою щодо запобігання виникненню та реагування на НС (далі - обмін інформацією) організовується в межах єдиної державної системи цивільного захисту:
на державному рівні - між оперативно-черговою службою державного центру управління в надзвичайних ситуаціях ДСНС і управлінням здоров’я та благополуччя тварин Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби;
на регіональному рівні - між оперативно-черговими службами центрів управління в надзвичайних ситуаціях (оперативно-координаційними центрами) територіальних органів ДСНС та головними управліннями Держпродспоживслужби в областях, місті Києві;
на місцевому рівні - між підрозділами територіальних органів ДСНС, розташованими за місцем дислокації, і управліннями Держпродспоживслужби в районах (містах).
ІІ. Оперативне інформування
1. Уповноважені посадові особи управління здоров’я та благополуччя тварин Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби в разі отримання інформації про загрозу виникнення або виникнення НС у сфері відповідальності Держпродспоживслужби протягом доби надсилають до оперативно-чергової служби державного центру управління в надзвичайних ситуаціях ДСНС повідомлення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайної ситуації за формою згідно з додатком до цієї Інструкції.
2. У разі отримання оперативно-черговою службою державного центру управління в надзвичайних ситуаціях ДСНС первинної інформації про загрозу виникнення або виникнення НС у сфері відповідальності Держпродспоживслужби начальник чергової зміни оперативно-чергової служби державного центру управління в надзвичайних ситуаціях ДСНС інформує телефоном керівника (іншу посадову особу у разі відсутності керівника) управління здоров’я та благополуччя тварин Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби.
3. У разі необхідності за запитом управління здоров’я та благополуччя тварин Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби інформація про оперативну обстановку в районі виникнення НС або загрози виникнення НС надається факсом оперативно-черговою службою державного центру управління в надзвичайних ситуаціях ДСНС.
III. Інші заходи з інформаційної взаємодії
1. У разі утворення штабу з ліквідації наслідків НС (далі - Штаб) залежно від його рівня періодичність та форми оперативного інформування про ліквідацію наслідків НС можуть змінюватися відповідно до рішення керівника Штабу.
2. ДСНС здійснює оповіщення та інформування центральних і місцевих органів виконавчої влади про загрозу виникнення та виникнення НС.
ІV. Обмін оперативною інформацією
1. Передача оперативної інформації між оперативно-черговою службою державного центру управління в надзвичайних ситуаціях ДСНС й управлінням здоров’я та благополуччя тварин Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби здійснюється за такими номерами телефонів та адресами електронної пошти:
1) оперативно-чергова служба державного центру управління в надзвичайних ситуаціях ДСНС:
телефони: (044) 247-30-50, 59-01 (АТС-10);
факс: (044) 247-32-11;
електронна пошта: oper@mns.gov.ua;
2) управління здоров’я та благополуччя тварин Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби:
телефон/факс: (044) 279-48-15 (у робочі дні з 09:00 до 18:00);
електронна пошта: klimenok@vet.gov.ua, matvienko@vet.gov.ua;
телефон: (044) 279-12-70 (у вихідні та святкові дні).
2. Про зміну контактних номерів телефонів та адреси електронної пошти оперативно-чергова служба державного центру управління в надзвичайних ситуаціях ДСНС й управління здоров’я та благополуччя тварин Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби негайно інформують один одного.

................
Перейти до повного тексту