- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
18 квітня 2018 р.
за № 466/31918
Про затвердження Інструкції з організації взаємодії між Державною службою України з надзвичайних ситуацій і Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру
Відповідно до пункту 4 частини другої статті
17 Кодексу цивільного захисту України , пункту 49
Положення про єдину державну систему цивільного захисту , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09 січня 2014 року № 11, з метою вдосконалення організації взаємодії між Державною службою України з питань надзвичайних ситуацій і Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру
НАКАЗУЄМО:
1. Затвердити Інструкцію з організації взаємодії між Державною службою України з надзвичайних ситуацій і Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, що додається.
3. Департаменту формування політики щодо підконтрольних Міністрові органів влади та моніторингу МВС (Боднар В.Є.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.
4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на Голову Державної служби України з надзвичайних ситуацій Чечоткіна М.О. і Голову Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Лапу В.І.
Міністр внутрішніх справ України |
А. Аваков |
Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України | М. Мартинюк |
ПОГОДЖЕНО: Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій | Володимир Лапа М. Чечоткін |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
внутрішніх справ України,
Міністерства аграрної політики
та продовольства України
23.03.2018 № 227/153
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
18 квітня 2018 р.
за № 466/31918
ІНСТРУКЦІЯ
з організації взаємодії між Державною службою України з надзвичайних ситуацій і Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру
І. Загальні положення
1. Ця Інструкція визначає порядок взаємодії між Державною службою України з надзвичайних ситуацій і Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів під час виконання спільних завдань при їх функціонуванні в режимі повсякденної діяльності, підвищеної готовності та діяльності в надзвичайних ситуаціях (далі - НС) з питань ліквідації наслідків НС, при виникненні НС техногенного та природного характеру на об’єктах агропромислового комплексу та у приватному секторі.
2. Метою взаємодії ДСНС і Держпродспоживслужби при організації та виконанні заходів із запобігання або ліквідації наслідків НС, пов’язаних з інфекційними захворюваннями та отруєннями сільськогосподарських тварин, є запобігання зараженню населення збудниками інфекційних хвороб, спільних для тварин і людини, збереження поголів’я сільськогосподарських тварин та мінімізація економічних наслідків НС.
3. Взаємодія ДСНС і Держпродспоживслужби здійснюється:
на рівні центральних органів виконавчої влади - між ДСНС і Держпродспоживслужбою;
на регіональному рівні - між територіальними органами ДСНС та головними управліннями Держпродспоживслужби в областях, місті Києві;
на місцевому рівні - між підрозділами територіальних органів ДСНС і управліннями Держпродспоживслужби в районах (містах).
4. Взаємодія сторін здійснюється на основі таких принципів:
єдиний підхід до реалізації державної політики у сфері запобігання і ліквідації НС, пов’язаних з інфекційними захворюваннями та отруєннями сільськогосподарських тварин;
пріоритет захисту життя і здоров’я населення від інфекційних хвороб, спільних для тварин і людини, збереження поголів’я сільськогосподарських тварин та мінімізація економічних наслідків надзвичайних ситуацій;
єдині підхід та критерії аналізу причин та умов виникнення і поширення інфекційних хвороб тварин, участі в ліквідації осередків інфекційних хвороб, спільних для тварин і людей, профілактики та боротьби з такими хворобами.
5. Залучення сил і засобів ДСНС і Держпродспоживслужби для запобігання та ліквідації наслідків НС, пов’язаних з інфекційними захворюваннями та отруєннями тварин, здійснюється відповідно до чинного законодавства.
6. Обмін інформацією між ДСНС і Держпродспоживслужбою щодо запобігання виникненню та реагування на НС (далі - обмін інформацією) організовується в межах єдиної державної системи цивільного захисту:
на державному рівні - між оперативно-черговою службою державного центру управління в надзвичайних ситуаціях ДСНС і управлінням здоров’я та благополуччя тварин Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби;
на регіональному рівні - між оперативно-черговими службами центрів управління в надзвичайних ситуаціях (оперативно-координаційними центрами) територіальних органів ДСНС та головними управліннями Держпродспоживслужби в областях, місті Києві;
на місцевому рівні - між підрозділами територіальних органів ДСНС, розташованими за місцем дислокації, і управліннями Держпродспоживслужби в районах (містах).
ІІ. Оперативне інформування
1. Уповноважені посадові особи управління здоров’я та благополуччя тварин Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби в разі отримання інформації про загрозу виникнення або виникнення НС у сфері відповідальності Держпродспоживслужби протягом доби надсилають до оперативно-чергової служби державного центру управління в надзвичайних ситуаціях ДСНС повідомлення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайної ситуації за формою згідно з додатком до цієї Інструкції.
2. У разі отримання оперативно-черговою службою державного центру управління в надзвичайних ситуаціях ДСНС первинної інформації про загрозу виникнення або виникнення НС у сфері відповідальності Держпродспоживслужби начальник чергової зміни оперативно-чергової служби державного центру управління в надзвичайних ситуаціях ДСНС інформує телефоном керівника (іншу посадову особу у разі відсутності керівника) управління здоров’я та благополуччя тварин Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби.
3. У разі необхідності за запитом управління здоров’я та благополуччя тварин Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби інформація про оперативну обстановку в районі виникнення НС або загрози виникнення НС надається факсом оперативно-черговою службою державного центру управління в надзвичайних ситуаціях ДСНС.
III. Інші заходи з інформаційної взаємодії
1. У разі утворення штабу з ліквідації наслідків НС (далі - Штаб) залежно від його рівня періодичність та форми оперативного інформування про ліквідацію наслідків НС можуть змінюватися відповідно до рішення керівника Штабу.
2. ДСНС здійснює оповіщення та інформування центральних і місцевих органів виконавчої влади про загрозу виникнення та виникнення НС.
ІV. Обмін оперативною інформацією
1. Передача оперативної інформації між оперативно-черговою службою державного центру управління в надзвичайних ситуаціях ДСНС й управлінням здоров’я та благополуччя тварин Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби здійснюється за такими номерами телефонів та адресами електронної пошти:
1) оперативно-чергова служба державного центру управління в надзвичайних ситуаціях ДСНС:
телефони: (044) 247-30-50, 59-01 (АТС-10);
факс: (044) 247-32-11;
електронна пошта: oper@mns.gov.ua;
2) управління здоров’я та благополуччя тварин Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби:
телефон/факс: (044) 279-48-15 (у робочі дні з 09:00 до 18:00);
електронна пошта: klimenok@vet.gov.ua, matvienko@vet.gov.ua;
телефон: (044) 279-12-70 (у вихідні та святкові дні).
2. Про зміну контактних номерів телефонів та адреси електронної пошти оперативно-чергова служба державного центру управління в надзвичайних ситуаціях ДСНС й управління здоров’я та благополуччя тварин Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби негайно інформують один одного.
................Перейти до повного тексту