Найменування замінних продуктів |
Маса продуктів (кілограмів) |
Найменування продуктів, що замінюють |
Еквіва-лентна маса продуктів (кілограмів) |
Кулінарне використання |
яйця без шкаралупи |
1 |
яєчний меланж заморожений |
1 |
у стравах з яєць, запіканках, борошняних виробах |
1 |
яєчний порошок |
0,28 |
масло вершкове несолоне, вміст жиру 80-85 % |
1 |
масло вершкове, вміст жиру 61,5-72,4% |
1,13 |
у кулінарних виробах і стравах (крім заправки страв при відпуску) |
1 |
масло вершкове, вміст жиру 72,5-79,9% |
1,06 |
1 |
масло вершкове солоне (зі зменшенням закладки солі в рецептурі на 0,02 кг) |
1 |
у фаршах, млинцях, оладках |
1 |
масло топлене (молочний жир), вміст жиру не менше 99% (99,8%) |
0,84 |
у фаршах, млинцях, оладках і для заправки кулінарних виробів |
олія соняшникова |
1 |
олія арахісова, кукурудзяна, соєва, бавовняна, оливкова |
1 |
у холодних стравах, борошняних виробах, маринадах, стравах з риби |
олія соняшникова рафінована |
1 |
олія соняшникова нерафінована |
1 |
у маринадах, деяких соусах, холодних, овочевих, рибних стравах, борошняних виробах |
молоко коров’яче пастеризоване, цільне |
1 |
молоко коров’яче пастеризоване нежирне (зі збільшенням закладки в рецептурі масла вершкового несолоного на 0,04 кг) |
1 |
у супах, соусах, стравах з яєць, солодких стравах, борошняних виробах, кашах |
молоко коров’яче пастеризоване, цільне |
1 |
молоко коров’яче цільне сухе |
0,12 |
у супах, соусах, стравах з яєць, борошняних виробах, овочевих, солодких стравах, напоях |
молоко коров’яче пастеризоване, цільне |
1 |
молоко коров’яче знежирене сухе (зі збільшенням закладки в рецептурі масла вершкового несолоного на 0,04 кг) |
0,09 |
у супах, соусах, стравах з яєць, солодких стравах, борошняних виробах, кашах |
1 |
вершки сухі (зі зменшенням закладки в рецептурі масла вершкового несолоного на 0,042 кг) |
0,16 |
у молочних кашах |
1 |
молоко цільне згущене з цукром (зі зменшенням закладки в рецептурі цукру на 0,17 кг) |
0,38 |
у солодких стравах, напоях |
1 |
молоко згущене стерилізоване в банках |
0,46 |
у супах, соусах, солодких стравах, борошняних виробах і напоях |
1 |
вершки згущені з цукром (зі зменшенням закладки в рецептурі масла вершкового несолоного на 0,07 кг і цукру на 0,18 кг) |
0,48 |
у молочних кашах, борошняних виробах |
цукор-пісок |
1 |
мед натуральний |
1,25 |
у напоях, киселях, мусах, желе |
1 |
цукрова пудра |
1 |
у солодких стравах, запіканках, пудингах |
повидло, джем |
1 |
мармелад фруктово-ягідний (різний) |
0,84 |
у солодких стравах |
1 |
варення без кісточок |
1 |
крохмаль картопляний сухий (20 % вологості) |
1 |
крохмаль картопляний (сирець 50% воло-гості) |
1,6 |
у киселях, солодких супах |
крохмаль картопляний |
1 |
крохмаль кукурудзяний |
1,5 |
у молочних киселях, желе |
дріжджі хлібопекарські пресовані |
1 |
дріжджі хлібопекарські сухі |
0,25 |
для виготовлення напоїв, борошняних виробів |
чай чорний байховий не розфасований |
1 |
чай плитковий чорний |
1 |
для виготовлення напоїв |
кава натуральна смажена |
1 |
кава натуральна розчинна |
0,35 |
ванілін |
1 |
ванільний цукор |
20 |
у солодких стравах |
1 |
ванільна есенція |
12,7 |
желатин |
1 |
агароїд |
0,7 |
у солодких желейних стравах |
горошок зелений (консервований) |
1 |
горох овочевий (лопатка) свіжий |
0,82 |
у холодних стравах, супах, овочевих стравах, гарнірах |
1 |
квасоля овочева (лопатка) свіжа |
0,82 |
1 |
зелений горошок свіжий швидкозаморожений |
0,71 |
зелень кропу, петрушки, селери свіжа |
1 |
зелень кропу, петрушки, селери гілочками солона (зі зменшенням закладки солі в рецептурі на 0,29 кг) |
1 |
для ароматизації бульйонів, супів, соусів |
1 |
зелень кропу, петрушки, селери подрібнена солона (зі зменшенням закладки солі в рецептурі на 0,22 кг) |
0,76 |
пастернак, петрушка, селера кореневі свіжі |
1 |
білі корені петрушки, селери і пастернаку сушені |
0,15 |
у супах, соусах, при тушкуванні м’яса |
щавель свіжий |
1 |
пюре зі щавлю (консерви) |
0,4 |
у супах з використанням щавлю |
шпинат свіжий |
1 |
пюре зі шпинату |
0,4 |
у супах з використанням шпинату, в овочевих стравах |
помідори (томати) свіжі |
1 |
томатне пюре з вмістом сухих речовин 12% |
0,46 |
в супах, соусах і при тушкуванні овочів |
1 |
томатне пюре з вмістом сухих речовин 15% |
0,37 |
1 |
сік томатний натуральний |
1,22 |
помідори (томати) свіжі |
1 |
консерви, томати натуральні цілі (округлі плоди) |
1,7 |
в холодних стравах і гарнірах |
1 |
консерви, томати натуральні цілі (сливовидні плоди) |
1,42 |
цибуля-порей свіжа |
1 |
цибуля зелена свіжа |
0,95 |
у супах, холодних стравах, гарнірах, стравах з овочів |
томатне пюре з вмістом сухих речовин 12 % |
1 |
сік томатний натуральний |
2,66 |
у супах, соусах і при тушкуванні м’яса, риби, овочів |
1 |
томатне пюре з вмістом сухих речовин 15% |
0,8 |
1 |
томатна паста з вмістом сухих речовин 25-30% |
0,4 |
томатне пюре з вмістом сухих речовин 12 % |
1 |
томатна паста з вмістом сухих речовин 35-40% |
0,3 |
|
1 |
томатна паста солона з вмістом сухих речовин 37% (зі зменшенням закладки солі в рецептурі на 0,03 кг) |
0,3 |
яблука свіжі |
1 |
яблука цілі, половинками, четвертинками (бланшовані в цукровому сиропі) швидкозаморожені |
0,8/0,73* |
в солодких стравах |
брусниця свіжа |
1 |
журавлина свіжа |
1 |
у салатах з капусти і в солодких стравах |
урюк |
1 |
курага, кайса |
0,75 |
у пудингах, солодких соусах, стравах |
виноград сушений (ізюм, сабза) |
1 |
цукати, каіса, курага |
1 |
ядро горіха, мигдалю солодкого |
1 |
ядро грецьких горіхів, фундука, арахісу |
1 |
у солодких стравах |
кислота лимонна харчова |
1 |
кислота винна харчова |
1 |
у стравах, де використовується лимонна кислота |
1 |
сік лимону |
8 |