1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


СЛУЖБА БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ
Центральне управління
НАКАЗ
13.01.2014 № 5
Зареєстрований в Міністерстві
юстиції України
5 лютого 2014 р.
за № 221/24998
Про харчування у санаторно-курортних та оздоровчих закладах Служби безпеки України
( Із змінами, внесеними згідно з Наказами Служби безпеки № 785 від 10.12.2015 № 111 від 20.02.2017 № 3 від 04.01.2018 № 220 від 02.08.2022 )
Відповідно до статті 27 Закону України "Про Службу безпеки України", статті 6 Основ законодавства України про охорону здоров’я та з метою організації харчування у санаторно-курортних та оздоровчих закладах Служби безпеки України НАКАЗУЮ:
1. Затвердити:
1) Перелік середньодобового набору харчових продуктів на одну повнолітню особу в санаторно-курортних та оздоровчих закладах Служби безпеки України, що додається;
2) Норми заміни харчових продуктів на одну повнолітню особу за енергетичною цінністю в санаторно-курортних та оздоровчих закладах Служби безпеки України, що додаються.
2. Харчування дітей віком від 3 до 7 років та заміну харчових продуктів для них у санаторіях "Трус-кавець", "Одеса" та "Ворзель" Служби безпеки України здійснювати за віковими групами згідно з додатками 1,2 до постанови Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2012 року № 918 "Про затвердження нормативів харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних)".
( Пункт 2 в редакції НаказівСлужби безпеки № 3 від 04.01.2018, № 220 від 02.08.2022 )
3. Організацію харчування дітей відповідних вікових груп у державній установі "База відпочинку "Любич" Служби безпеки України, позаміському закладі оздоровлення та відпочинку "Оздоровчий табір для дітей "Лісний" санаторію "Ворзель" Служби безпеки України, оздоровчому таборі "Маяк" Служби безпеки України здійснювати згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку".
( Пункт 3 в редакції Наказів Служби безпеки № 3 від 04.01.2018, № 220 від 02.08.2022 )
4. Харчування та заміну харчових продуктів у санаторіях Служби безпеки України щодо осіб, які перебувають на санаторно-курортному або реабілітаційному лікуванні, та дітей старше 7 років здійснювати згідно з Переліком середньодобового набору харчових продуктів на одну повнолітню особу в санаторно-курортних та оздоровчих закладах Служби безпеки України та Нормами заміни харчових продуктів на одну повнолітню особу за енергетичною цінністю в санаторно-курортних та оздоровчих закладах Служби безпеки України, затвердженими цим наказом.
( Пункт 4 із змінами, внесеними згідно з Наказом Служби безпеки № 785 від 10.12.2015; в редакції Наказу Служби безпеки № 3 від 04.01.2018 )
5. Начальнику Військово-медичного управління Служби безпеки України забезпечити подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Служби безпеки України відповідно до розподілу функціональних обов’язків.
7. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Голова Служби

О. Якименко

ПОГОДЖЕНО:

Заступник
Міністра соціальної політики України

Заступник Міністра освіти і науки України –
керівник апарату

Міністр охорони здоров’я України

Перший заступник Голови
Спільного представницького органу
всеукраїнських профспілок та
профспілкових об'єднань

Голова Профспілки працівників
державних установ України

Перший заступник Голови
Спільного представницького органу
сторони роботодавців на національному рівні




Лідія Дроздова


О. Дніпров

Р. Богатирьова




Г.В. Осовий


Т. Нікітіна



О. Мірошниченко
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Центрального управління
Служби безпеки України
13.01.2014 № 5
ПЕРЕЛІК
середньодобового набору харчових продуктів на одну повнолітню особу в санаторно-курортних та оздоровчих закладах Служби безпеки України*
№ з/п Найменування продукту Грамів, (штук)
1 хліб житній 150
2 хліб пшеничний 150
3 борошно пшеничне вищого сорту 50
4 крохмаль картопляний 1
5 макаронні вироби (з твердих сортів пшениці) 20
6 крупа різна 80
7 овочі різні 600
8 картопля 300
9 консерви овочеві (квашена капуста, огірки солоні, помідори солоні, гриби солоні, зелений горошок тощо) 50
10 томат-паста, томат-пюре 10
11 фрукти свіжі, ягоди 350
12 сухофрукти (ізюм, курага, чорнослив), горіхи 30
13 соки фруктові, овочеві 100
14 м’ясо 200
15 ковбасні вироби, копченості 10
16 субпродукти (печінка, нирки, язик тощо) 20
17 м’ясо птиці 100
18 риба свіжа охолоджена, свіжоморожена 150
19 морепродукти 10
20 оселедець 10
( Позицію 21 виключено на підставі Наказу Служби безпеки № 111 від 20.02.2017 )
21 сир м’який 100
22 сметана, вершки 40
23 сир твердий 30
24 кисломолочні продукти (кефір, ряжанка тощо) 200
25 молоко незбиране, вміст жиру 2,6 % 100
( Позицію 26 виключено на підставі Наказу Служби безпеки № 111 від 20.02.2017
)
26 масло вершкове, вміст жиру 80 - 85 % 50
27 яйця курячі (1)
28 олія рослинна 50
29 цукор та цукрозамінники 45
30 варення, джем, мед бджолиний, кондитерські вироби 20
31 чай 4
32 кава натуральна, какао 5
33 дріжджі пресовані 2
34 сіль, сіль йодована 5
35 пектин 1
36 спеції, сода, лимонна кислота 3
37 оцет 2
38 мінеральна столова вода 500
__________
*Харчова та енергетична цінність цього Переліку - 4445,3 кілокалорій (білок - 189,0 грамів, жири - 191,5 грамів, вуглеводи - 469,7 грамів).
Зазначена калорійність цього Переліку дозволяє збільшувати або зменшувати калорійність шляхом пропорційного, збалансованого збільшення або зменшення вмісту харчових речовин за розрахованою персональною потребою особи.
( Перелік із змінами, внесеними згідно з Наказом Служби безпеки № 111 від 20.02.2017 )

Т.в.о. начальника
Військово-медичного
управління



В. Завалецький
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Центрального управління
Служби безпеки України
13.01.2014 № 5
НОРМИ
заміни харчових продуктів на одну повнолітню особу за енергетичною цінністю в санаторно-курортних та оздоровчих закладах Служби безпеки України
І. Взаємозамінність продуктів при виготовленні страв
Найменування замінних продуктів Маса продуктів (кілограмів) Найменування продуктів, що замінюють Еквіва-лентна маса продуктів (кілограмів) Кулінарне використання
яйця без шкаралупи 1 яєчний меланж заморожений 1 у стравах з яєць, запіканках, борошняних виробах
1 яєчний порошок 0,28
масло вершкове несолоне, вміст жиру 80-85 % 1 масло вершкове, вміст жиру 61,5-72,4% 1,13 у кулінарних виробах і стравах (крім заправки страв при відпуску)
1 масло вершкове, вміст жиру 72,5-79,9% 1,06
1 масло вершкове солоне (зі зменшенням закладки солі в рецептурі на 0,02 кг) 1 у фаршах, млинцях, оладках
1 масло топлене (молочний жир), вміст жиру не менше 99% (99,8%) 0,84 у фаршах, млинцях, оладках і для заправки кулінарних виробів
олія соняшникова 1 олія арахісова, кукурудзяна, соєва, бавовняна, оливкова 1 у холодних стравах, борошняних виробах, маринадах, стравах з риби
олія соняшникова рафінована 1 олія соняшникова нерафінована 1 у маринадах, деяких соусах, холодних, овочевих, рибних стравах, борошняних виробах
молоко коров’яче пастеризоване, цільне 1 молоко коров’яче пастеризоване нежирне (зі збільшенням закладки в рецептурі масла вершкового несолоного на 0,04 кг) 1 у супах, соусах, стравах з яєць, солодких стравах, борошняних виробах, кашах
молоко коров’яче пастеризоване, цільне 1 молоко коров’яче цільне сухе 0,12 у супах, соусах, стравах з яєць, борошняних виробах, овочевих, солодких стравах, напоях
молоко коров’яче пастеризоване, цільне 1 молоко коров’яче знежирене сухе (зі збільшенням закладки в рецептурі масла вершкового несолоного на 0,04 кг) 0,09 у супах, соусах, стравах з яєць, солодких стравах, борошняних виробах, кашах
1 вершки сухі (зі зменшенням закладки в рецептурі масла вершкового несолоного на 0,042 кг) 0,16 у молочних кашах
1 молоко цільне згущене з цукром (зі зменшенням закладки в рецептурі цукру на 0,17 кг) 0,38 у солодких стравах, напоях
1 молоко згущене стерилізоване в банках 0,46 у супах, соусах, солодких стравах, борошняних виробах і напоях
1 вершки згущені з цукром (зі зменшенням закладки в рецептурі масла вершкового несолоного на 0,07 кг і цукру на 0,18 кг) 0,48 у молочних кашах, борошняних виробах
цукор-пісок 1 мед натуральний 1,25 у напоях, киселях, мусах, желе
1 цукрова пудра 1 у солодких стравах, запіканках, пудингах
повидло, джем 1 мармелад фруктово-ягідний (різний) 0,84 у солодких стравах
1 варення без кісточок 1
крохмаль картопляний сухий (20 % вологості) 1 крохмаль картопляний (сирець 50% воло-гості) 1,6 у киселях, солодких супах
крохмаль картопляний 1 крохмаль кукурудзяний 1,5 у молочних киселях, желе
дріжджі хлібопекарські пресовані 1 дріжджі хлібопекарські сухі 0,25 для виготовлення напоїв, борошняних виробів
чай чорний байховий не розфасований 1 чай плитковий чорний 1 для виготовлення напоїв
кава натуральна смажена 1 кава натуральна розчинна 0,35
ванілін 1 ванільний цукор 20 у солодких стравах
1 ванільна есенція 12,7
желатин 1 агароїд 0,7 у солодких желейних стравах
горошок зелений (консервований) 1 горох овочевий (лопатка) свіжий 0,82 у холодних стравах, супах, овочевих стравах, гарнірах
1 квасоля овочева (лопатка) свіжа 0,82
1 зелений горошок свіжий швидкозаморожений 0,71
зелень кропу, петрушки, селери свіжа 1 зелень кропу, петрушки, селери гілочками солона (зі зменшенням закладки солі в рецептурі на 0,29 кг) 1 для ароматизації бульйонів, супів, соусів
1 зелень кропу, петрушки, селери подрібнена солона (зі зменшенням закладки солі в рецептурі на 0,22 кг) 0,76
пастернак, петрушка, селера кореневі свіжі 1 білі корені петрушки, селери і пастернаку сушені 0,15 у супах, соусах, при тушкуванні м’яса
щавель свіжий 1 пюре зі щавлю (консерви) 0,4 у супах з використанням щавлю
шпинат свіжий 1 пюре зі шпинату 0,4 у супах з використанням шпинату, в овочевих стравах
помідори (томати) свіжі 1 томатне пюре з вмістом сухих речовин 12% 0,46 в супах, соусах і при тушкуванні овочів
1 томатне пюре з вмістом сухих речовин 15% 0,37
1 сік томатний натуральний 1,22
помідори (томати) свіжі 1 консерви, томати натуральні цілі (округлі плоди) 1,7 в холодних стравах і гарнірах
1 консерви, томати натуральні цілі (сливовидні плоди) 1,42
цибуля-порей свіжа 1 цибуля зелена свіжа 0,95 у супах, холодних стравах, гарнірах, стравах з овочів
томатне пюре з вмістом сухих речовин 12 % 1 сік томатний натуральний 2,66 у супах, соусах і при тушкуванні м’яса, риби, овочів
1 томатне пюре з вмістом сухих речовин 15% 0,8
1 томатна паста з вмістом сухих речовин 25-30% 0,4
томатне пюре з вмістом сухих речовин 12 % 1 томатна паста з вмістом сухих речовин 35-40% 0,3
1 томатна паста солона з вмістом сухих речовин 37% (зі зменшенням закладки солі в рецептурі на 0,03 кг) 0,3
яблука свіжі 1 яблука цілі, половинками, четвертинками (бланшовані в цукровому сиропі) швидкозаморожені 0,8/0,73* в солодких стравах
брусниця свіжа 1 журавлина свіжа 1 у салатах з капусти і в солодких стравах
урюк 1 курага, кайса 0,75 у пудингах, солодких соусах, стравах
виноград сушений (ізюм, сабза) 1 цукати, каіса, курага 1
ядро горіха, мигдалю солодкого 1 ядро грецьких горіхів, фундука, арахісу 1 у солодких стравах
кислота лимонна харчова 1 кислота винна харчова 1 у стравах, де використовується лимонна кислота
1 сік лимону 8

................
Перейти до повного тексту