1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Інструкція


МІНІСТЕРСТВО СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА І ПРОДОВОЛЬСТВА
І Н С Т Р У К Ц І Я
N 5 від 15.03.94
м.Київ

Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
31 березня 1994 р.
за N 56/265
ЗАТВЕРДЖЕНО
Головним управлінням ветеринарної
медицини з Держветінспекцією
Мінсільгосппроду України, наказ
від 15 березня 1994 р. N 5
( z0053-94 )
Про заходи профілактики та ліквідації класичної чуми свиней
1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
1.1. Класична чума свиней - надзвичайно контагіозна вірусна хвороба, яка характеризується геморагічним діатезом, некротичними змінами харчотравного тракту з надгострим, гострим, підгострим або хронічним перебігом і великим падежем тварин.
Хворіють домашні і дикі свині незалежно від віку і породи.
Перехворілі тварини залишаються вірусоносіями.
Збудник класичної чуми свиней стійкий до низької температури, висушування та ряду інших фізико-хімічних факторів.
Джерелом збудника інфекції є хворі, перехворілі чумою свині, продукти їх забою і трупи.
Шляхами передачі є предмети навколишнього середовища, на які потрапив збудник чуми.
1.2. Діагноз на чуму свиней встановлюється на підставі комплексу епізоотологічних, клінічних, гематологічних, патологоакатомічних даних з вірусологічним підтвердженням в Інституті ветеринарної медицини Української академії аграрних наук або Центральній державній лабораторії ветеринарної медицини. При необхідності з дозволу Головного управління ветеринарної медицини для підтвердження діагнозу в умовах інституту ставиться біологічна проба.
До одержання лабораторного підтвердження в господарстві проводяться заходи по ліквідації захворювання.
1.3. Для дослідження направляють проби патматеріалу: селезінки, лімфатичних вузлів, крові, кісткового мозку і грудної кістки, відібраних в перші дві години після загибелі або забою хворих тварин. Патологічний матеріал в термосі з льодом та супровідні документи направляються з фахівцем ветеринарної медицини в інститут ветеринарної медицини Української академії аграрних наук або в Центральну державну лабораторію ветеринарної медицини.
2. ЗАХОДИ ПО ПРОФІЛАКТИЦІ КЛАСИЧНОЇ ЧУМИ СВИНЕЙ
2.1. Комплектування свиноферм проводиться здоровими тваринами із благополучних щодо класичної чуми свиней господарств. З колишніх неблагополучних господарств - не раніше, як через рік після їх оздоровлення від цього захворювання шляхом повної заміни свиней та проведення комплексу заключних ветеринарно-санітарних заходів. Тварини, що надходять в господарства, утримуються в карантині 30 днів і допускаються в основне стадо тільки з дозволу спеціаліста ветеринарної медицини.
2.2. Постійно здійснювати епізоотологічний нагляд за популяцією диких кабанів з своєчасним виявленням трупів, паталогоанатомічним розтином та обов'язковим вірусологічним дослідженням.
2.3. Проводити облік, реєстрацію і картографію вогнищ класичної чуми свиней серед диких кабанів.
2.4. Диких кабанів, відловлених для зоопарків та інших підприємств, піддають обов'язковому серологічному дослідженню на наявність антитіл вірусу чуми.
2.5. Вакцинопрофілактика здійснюється в усіх господарствах незалежно від форм власності відповідно до плану протиепізоотичних заходів.
2.6. Забороняється:
- завозити свиней, продукти їх забою, корми, обладнання, інвентар, підстилку тощо із неблагополучних пунктів і загрозливих по класичній чумі свиней територій;
- комплектувати свиноферми поголів'ям із господарств, які використовують для годівлі тварин харчові та боєнські відходи;
- використовувати для годівлі свиней незнезаражені хірчові та боєнські відходи;
- відвідування свиноферм сторонніми особами, а також в'їзд всіх відів транспорту, не пов'язаних з їх обслуговуванням.
3. ЗАХОДИ ПРИ ПІДОЗРІННІ ЗАХВОРЮВАННЯ СВИНЕЙ НА КЛАСИЧНУ ЧУМУ
3.1. При підозрінні захворювання свиней на класичну чуму керівники господарств, власники тварин, спеціалісти ветеринарної медицини, які обслуговують господарства чи населені пункти, зобов'язані:
- негайно повідомити головного лікаря ветеринарної медицини району, міста, району у місті;
- закріпити персонал по догляду за тваринами безпосередньо за кожним приміщенням;
- припинити вивіз свиней та продуктів їх забою, кормів, обладнання, інвентаря, гною та підстилки за межі ферми, а також переміщення свинопоголів'я в межах господарства та приміщень;
- заборонити щеплення будь-яких вакцин свиням в приміщенні, на фермі, де виникла підозра захворювання на класичну чуму та забій тварин до встановлення діагнозу;
- не допускати виїзд всіх видів транспорту без дезобробки за межі свиноферми.
3.2. Головний лікар ветеринарної медицини району, міста, району у місті при одержанні повідомлення про підозріння захворювання свиней на класичну чуму зобов'язаний:
- негайно прибути на місце, з'ясувати епізоотичний стан, вжити заходів до встановлення діагнозу та попередження поширення захворювання;
- провести клінічний огляд з вибірковою термометрією свинопоголів'я приміщення або форми з урахуванням першочергового обстеження благополучних і в останню чергу неблагополучних свинарників (секторів);
- встановити джерело збудника хвороби та шляхи його занесення;
- пронумерувати 15-20 голів хворих тварин і взяти у них кров для підрахування кількості лейкоцитів безпосередньо із вушних кровоносних судин в капілярну піпетку;
- організувати відбір та направлення патматеріалу для лабораторного дослідження;
- повідомити вищестоящу державну службу ветеринарної медицини.
4. ЗАХОДИ ПО ЛІКВІДАЦІЇ ЗАХВОРЮВАННЯ СВИНЕЙ НА КЛАСИЧНУ ЧУМУ
4.1. При встановленні діагнозу на класичну чуму свиней головний лікар ветеринарної медицини району, міста, району в місті терміново представляє матеріали органам місцевого самоврядування, місцеві органи державної виконавчої влади про визначення господарства чи населеного пункту неблагополучним по класичній чумі свиней та проект рішення щодо введення в ньому карантину та визначення загрозливої території. Одночасно повідомляє про встановлення захворювання державним службам ветеринарної медицини області і сусідніх районів.

................
Перейти до повного тексту