28.01.2013 N 11.1/1.2-16/969-ЕП |
Т.в.о. Голови Служби | О.М.Дороховський |
N з/п |
Назва товару | Код товару | Методологія класифікації |
32. |
Лушпиння соняшникове, лушпиння соняшникове пресоване гранульоване, шрот та макуха соняшникові |
1206 1404 2306 |
У відповідності з характеристиками товару по ДСТУ 7123:2009 "Лушпиння соняшнику. Технічні умови", лушпиння соняшнику - продукт, який одержують під час обрушування насіння соняшнику на підприємствах олійно-жирової галузі. По вимогам ДСТУ масова частка жиру й екстрактивних речовин в абсолютно сухій речовині цього продукту повинна становити не більше ніж 4,5 %. По ДСТУ 7124:2009 "Лушпиння соняшникове пресоване гранульоване. Технічні умови", лушпиння соняшникове пресоване гранульоване - продукт, який одержують гранулюванням попередньо здрібненого лушпиння соняшнику. Такий продукт використовують для одержання твердого палива у вигляді гранул для опалювальних систем пасажирських вагонів, камінів, ТЕЦ та інших енергоустановок. Масова частка жиру й екстрактивних речовин в абсолютно сухій речовині цього продукту повинна становити не більше ніж 4,5 %. По ДСТУ 4638:2006 "Шрот соняшниковий. Технічні умови", шрот соняшниковий - продукт, який одержують за схемою форпресування екстрагування з попередньо обробленого насіння соняшнику без волого- теплового оброблення (звичайний збагачений (чи незбагачений) шрот) або із застосуванням волого-теплового оброблення ліпідами, гліцеридами, жирними кислотами, натрієвими солями жирних кислот, фосфатидами, токоферолами, фузами та іншими супутніми жирам речовинами (тостований збагачений (чи незбагачений) шрот). Масова частка жиру і екстрактивних речовин в абсолютно сухій речовині повинна становити: - для універсального чи високопротеїнового негранульованого і гранульованого шроту - не більше ніж 1,5 %; - для універсального чи високопротеїнового збагаченого шроту - не більше 4,0 %. Примітка: збільшення вмісту жиру у шроті соняшниковому універсальному і високопротеїновому звичайному і тостованому до 2,5 % не є бракувальним чинником (4% + 2,5% = 6,5%). У відповідності з ГОСТом 80-96 "Жмых подсолнечный. Технические условия", макуха соняшникова - продукт, що отримують при пресуванні на шнекових пресах попередньо обробленого насіння соняшника з метою вилучення з нього олії. Використовується цей продукт для кормових цілей шляхом безпосереднього введення в раціон тварин (в господарствах, на фермах) та для виробництва комбінованої продукції. Масова доля сирого жиру в перерахунку на абсолютно суху речовину у макусі соняшника повинна становити не більше ніж 10,0 %. ДСТУ та ГОСТ є діючими на території України. Враховуючи технічні вимоги та характеристики товару наведені в ДСТУ та ГОСТу товари з іншими характеристиками не відповідають товарам з назвою "макуха", "жмих", "лушпиння соняшника" або "лушпиння соняшникове пресоване гранульоване - продукт, який одержують гранулюванням лушпиння соняшнику для одержання твердого палива у вигляді гранул для опалювальних систем". У Загальних положеннях до групи 12 вказано, що до товарних позицій 1201 - 1206 включаються насіння та плоди, використовувані для екстрагування (пресування або розчинником) харчових або технічних мастил і жирів, незалежно від їхнього призначення, для сівби чи інших цілей. Тобто, товар, який можливо використати для екстрагування мастил і жирів (товар з назвою лушпиння, гранули з лушпиння та інші товари з лушпиння та сумішей з лушпинням - наявність жиру більше 4,5%, та макухи, жмиху та інших відходів і залишків - наявність жиру більше 10%), незалежно від їхнього призначення (наприклад, для опалювальних систем) повинен класифікуватись у товарній позиції 1206. До відома: приклад класифікації відходів та залишків, одержаних під час добування оливкової олії наведений у поясненнях до товарної позиції 2306. Лушпиння, гранули з лушпиння та інші товари з лушпиння та сумішей лушпиння з подрібленими стеблами, листками тощо, призначені для одержання твердого палива, за умови наявності жиру не більше 4,5%, класифікуються у товарній позиції 1404. |