1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Лист


КОМІТЕТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
ФІНАНСІВ І БАНКІВСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
Л И С Т
15.07.2003 N 06-10/591
Міністерство економіки
та європейської інтеграції
України
Міністерство фінансів України
Міністерство аграрної
політики України
Державна податкова
адміністрація України
Державна митна служба України
Щодо застосування окремих норм Закону України
"Про ставки акцизного збору на спирт етиловий
та алкогольні напої"
( Щодо відкликання цього листа додатково див. Лист Державної митної служби N 11/2-15-13732-ЕП ( v3732342-03 ) від 22.09.2003 )
З 1 липня поточного року набрали чинності норми Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" та деяких інших законодавчих актів" ( 849-15 ), якими внесені зміни до Закону України "Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої" ( 178/96-ВР ) (далі - Закон).
У зв'язку з численними запитами щодо порядку застосування окремих норм цього Закону ( 178/96-ВР ) Комітет з питань фінансів і банківської діяльності роз'яснює наступне.
1. Щодо застосування ставки акцизного збору 0,92 грн за 1 літр на вина виноградні натуральні з доданням цукру.
Головним процесом у технології виробництва вина є спиртове бродіння у результаті якого виноградне сусло (виноматеріал) перетворюється у вино. При цьому після завершення процесу бродіння тобто повного зброджування сусла вміст цукру у вині складає не більш як 0,3 г/100 куб. см.
Вміст цукру у готовому продукті (вині) у більших обсягах досягається завдяки окремим технологічним прийомам при приготуванні вина: шляхом додавання цукровмісних компонентів виноградного походження для доведення вмісту цукру до потрібного рівня або шляхом призупинення процесу бродіння до повного збродження цукру для збереження цукру у вині у певному обсязі. Такі технологічні операції при виробництві вина розглядаються як додання цукру.
Таким чином, ставка акцизного збору 0,92 грн за 1 літр вина застосовується до вин з вмістом цукру більш як 0,3 г/100 куб. см.
Причому вміст цукру більш як 0,3 г/100 куб. см є єдиним і виключним критерієм для віднесення вин до цієї позиції. Додання у вино інших компонентів, наприклад, спирту виключає можливість віднесення його до цієї позиції. На вина виноградні натуральні з доданням спирту згідно зі статтею 2 Закону ( 178/96-ВР ) застосовується тимчасово до 1 січня 2004 року ставка акцизного збору 0,92 грн за 1 літр, а після цієї дати буде діяти ставка 0,25 грн за 1 літр.
2. Щодо застосування пільгової ставки акцизного збору 2,0 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту на спирт етиловий, що використовується для виготовлення вин.

................
Перейти до повного тексту