19.06.2014 № 14418/7/99-99-24-02-03-17 |
Заступник Міністра | В.П. Науменко |
№ з/п | Назва товару | Код товару | Методологія класифікації |
31 | "Високо-протеїнове борошно (відходи), що залишається після добування олії із сої за допомогою олійного преса та розчинників для приготування кормів для тварин" (соєвий білковий концентрат) |
2309 |
Товар, заявлений до митного оформлення з назвою "високопротеїнове борошно (відходи), що залишаються після добування олії із сої за допомогою олійного пресу та розчинників, ... використовується для приготування кормів для тварин" отриманого з очищеного, обрушеного насіння сої, а також макухи та соєвого шроту. Вміст білка у борошні соєвому становить не менше 45 %, вуглеводів - близько 38 % (в тому числі 15 % розчинних моно- і олігосахаридів та 13 % полісахаридів). За результатами лабораторних досліджень масова частка сирого протеїну в перерахунку на суху речовину складає 67,5%, жиру у перерахунку на суху речовину - 1,21%, вологи та летких речовин - 5,35%, відсутність відновлюючи цукрі, крохмалю, молочного жиру. Товар являє собою продукт, виробництво якого передбачає здійснення наступних процесів: очищення, кондиціювання, видалення оболонок, подрібнення (пресування) та екстракцію олії розчинником гексаном, а також оброблення водяною парою при температурі 100-105°С протягом 30-40 хв з метою покращення якості протеїну. В подальшому продукт обробляють етанолом з метою вилучення з нього олігосахаридів (наприклад: цукрози, мальтози) та залишків олії, внаслідок чого в ньому збільшується концентрація білку. У відповідності з інформації наукової літератури є наступні види товару: соєвий шрот - продукт, який отриманий під час перероблення попередньо обробленого насіння сої пресуванням та екстрагуванням. Вміст білка не менше 45%; соєва макуха - продукт, який одержують при переробці попередньо обробленого насіння сої пресуванням; борошно соєве - продукт, отриманий з соєвого шроту та макухи; концентрат соєвий - сухий порошкоподібний білковий продукт з вмістом протеїну не менше 60%, отриманий із знежиреного шроту/борошна шляхом видалення розчинних компонентів небілкової природи (вуглеводів, мінеральних речовин, фенольних сполук) за допомогою певного розчинника (вода (в тому числі підкислена), 60-80%-ний розчин етанолу, водний розчин хлористого кальцію. У порівнянні з соєвим шротом/борошном вміст полісахаридів у концентраті соєвому досить незначний. З врахуванням наведеної інформації, інформації про технологію виготовлення, та результатів лабораторних досліджень, товар, що розглядається є білковим концентратом (підвищений вміст білка, відсутність полісахаридів), отриманий з соєвого шроту чи борошна, які втратили свої властивості внаслідок їх переробки. В Поясненнях до товарної позиції 2304 вказано, що білкові концентрати, одержувані шляхом видалення деяких компонентів знежиреного соєвого борошна (використовувані як добавки в харчові продукти), та текстуроване соєве борошно до цієї товарної позиції не включаються (товарна позиція 2106). За текстовим описом до товарної позиції 2309 УКТЗЕД включаються продукти, що використовуються для годівлі тварин. Згідно з приміткою до групи 23 УКТЗЕД до товарної позиції 2309 включаються продукти, що використовуються для годівлі тварин, в іншому місці не зазначені, одержані в результаті переробки рослинної або тваринної сировини до такого ступеня, що вони втратили основні властивості вихідної сировини, крім рослинних відходів, рослинних залишків і побічних продуктів такої переробки. Таким чином, враховуючи вищевикладене, згідно правил 1, 6 Основних правил інтерпретації УКТЗЕД, товар "високопротеїнове борошно (відходи), що залишаються після добування олії із сої за допомогою олійного преса та розчинників, для приготування кормів для тварин" є соєвим білковим концентратом та класифікується в межах товарної позиції 2309. Такого ж підходу до класифікації продукту дотримуються і фахівці з класифікації Європейського співтовариства. |