1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Лист


ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Л И С Т
29.05.2008 N 10916/7/15-0817
Державним податковим
адміністраціям в Автономній
Республіці Крим, областях,
мм. Києві та Севастополі
Щодо порядку справляння збору за спеціальне водокористування підприємствами - виробниками напоїв
Державна податкова адміністрація України у зв'язку з численними запитами платників податків та органів державної податкової служби на місцях направляє рекомендації щодо порядку справляння збору за спеціальне водокористування підприємствами - виробниками напоїв.
Пунктом 5 статті 19 розділу II Закону України від 28 грудня 2007 року N 107-VI "Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" установлено, що у 2008 році запроваджуються нормативи збору за спеціальне водокористування в частині використання поверхневих та підземних вод згідно з додатком N 2 до розділу II цього Закону, який є його невід'ємною частиною.
Вищезазначеним законом запроваджені додаткові до діючих раніше нормативи збору за спеціальне водокористування в частині використання поверхневих та підземних вод, які входять до складу напоїв, а саме: за використання води поверхневої - 2 гривні за 1 куб. метр; підземної - 4 гривні за 1 куб. метр.
З метою запровадження єдиної системи класифікації та кодування техніко-економічної інформації з урахуванням міжнародних стандартів на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 4 травня 1993 року N 326 "Про Концепцію побудови національної статистики України та Державну програму переходу на міжнародну систему обліку і статистики", наказом Держстандарту України від 30.12.97 N 822 затверджено Державний класифікатор продукції та послуг ДК 016-97 (далі - Класифікатор), який призначено для використання органами центральної та місцевої державної виконавчої влади, фінансовими органами, органами статистики та всіма суб'єктами господарювання (юридичними та фізичними особами) в Україні.
Розділом 15 "Продукція харчової промисловості" Класифікатора визначено групу 15.9 "Напої" та перелік продукції, що входить до складу цієї групи.
Оскільки на сьогодні відсутні спеціальні методичні вказівки щодо розрахунку обсягів води, що входить до складу напоїв, та нормативні документи щодо визначення складу напоїв, рекомендуємо до прийняття відповідних нормативних документів для визначення складу напоїв (крім спирту) використовувати лист Центрального митного управління лабораторних досліджень та експертної роботи Державної митної служби України від 12.03.2008 N 29/1-11.2/1641-ЕП, який підготовлено відповідно до Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, з урахуванням норм Гармонізованої системи опису та кодування товарів.
Відповідно до цього листа, основами для приготування напоїв можуть розглядатись безалкогольні або алкогольні продукти (крім продуктів, заснованих на запашних речовинах), використовувані для виробництва різних безалкогольних або алкогольних напоїв. До складу цих продуктів можуть входити цілком чи частково ароматизувальні інгредієнти, рослинні екстракти, соки, консерванти, замінники цукру чи інші хімічні речовини, що визначають даний напій. Напій одержують з такого продукту шляхом простого розведення його водою, вином або спиртом з доданням чи без додання цукру або газоподібного діоксиду вуглецю.
Відповідно до Національного класифікатора України Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2005, затвердженого наказом Держстандарту України від 26.12.2005 N 375 (із змінами і доповненнями), під готовою промисловою продукцією розуміється продукція, процес перероблення якої завершено.
Таким чином, з метою розрахунку збору за спеціальне водокористування в частині використання води, що входить до складу напою, визначають обсяг води у 1 тис. літрів готової продукції (напою).
Що стосується спирту, який використовується для виготовлення напоїв, слід зазначити наступне.
Відповідно до Закону України від 17 травня 2001 року N 2408-III "Про стандартизацію" (із змінами і доповненнями) стандарт - документ, розроблений на основі консенсусу та затверджений уповноваженим органом, що встановлює призначені для загального і багаторазового використання правила, інструкції або характеристики, які стосуються діяльності чи її результатів, включаючи продукцію, процеси або послуги, дотримання яких є необов'язковим.

................
Перейти до повного тексту