- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
Про затвердження методик
1. Затвердити такі, що додаються:
1.1. Методику відбирання проб насіння (зерна) для перевірки відповідності сорту критеріям заборони до поширення в Україні (додаток 1).
1.2. Методику визначення наявності генетичної модифікації стійкості до Раундапу в насіннєвому лоті товарної сої за допомогою імунострипів (додаток 2).
2. Департаменту ринків рослинництва (Демидов О.А.), Українській державній насіннєвій інспекції (Чмирь С.М.), Державній службі з охорони прав на сорти рослин (Хаджиматов В.А.) в термін до 10 січня 2009 року відібрати зразки та провести тест-аналіз на вміст генетично модифікованих організмів у насінні сої в регіонах України, де вирощується ця культура.
3. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Мельника С.І.
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мінагрополітики України
30.12.2008 N 907
МЕТОДИКА
відбирання проб насіння (зерна) для перевірки відповідності сорту критеріям заборони до поширення в Україні
1. Загальна частина
1.1. Ця методика поширюється на призначене для сівби насіння сільськогосподарських культур, а також на товарне зерно. Методика не поширюється на насіння бавовнику, арахісу, буряку цукрового, картоплі, ефіроолійних, квіткових, лікарських рослин та декоративних порід.
1.2. Методикою встановлено правила відбирання, формування і приймання проб. Проба відбирається з метою забезпечення статистично достовірного результату аналізу щодо відповідності сорту критеріям заборони до поширення в Україні.
Методику розроблено на основі ДСТУ4138-2002.
2. Терміни та визначення понять
2.1. У Методиці використано такі основні терміни та визначення:
- сільськогосподарська культура - сукупність рослин певного ботанічного таксону, що її вирощують (культивують) через корисні властивості;
- вихідна проба - сукупність всіх виїмок, відібраних від партії насіння (зерна) або її частини;
- середня проба - частина насіння вихідної проби, виділеного для лабораторного аналізу;
- половинна проба (субпроба) - частина робочої проби, маса якої становить не менше її половини;
- наважка насіння - робоча проба, виділена зважуванням.
3. Відбирання та приймання проб насіння
3.1. Мета відбирання проб - отримання достатніх за розміром для аналізування проб, в яких наявні ті самі складники і в тих самих пропорціях, що й у партії насіння, яку вони репрезентують. Пробу від партії відбирають невеликими порціями (точкові проби) з різних місць і, переконавшись у їхній однорідності, змішують (об'єднана проба). З отриманої кількості насіння діленням в один чи декілька етапів виділяють менші проби. На кожному з етапів пробу (після перемішування насіння) розділяють поступово або беруть з неї поспіль невеликі порції і об'єднують їх (середня проба).
3.2. Вимоги до партії насіння.
3.2.1. Маса партії насіння, від якої відбирають пробу, повинна не перевищувати кількості, вказаної у графі 2 додатка А. Якщо партія перевищує цю кількість, її поділяють на контрольні одиниці. Для оригінального (ОН) і елітного (ЕН) насіння кожна з них є самостійною партією. Партії (контрольні одиниці) нумерують. Складають схему поділу партії на контрольні одиниці.
3.2.2. У разі очевидної неоднорідності партії насіння відбирання проб не проводять.
3.2.3. Пакування, маркування та зберігання партій проводять згідно з вимогами ДСТУ 2240 - 93.
3.3. Засоби контролювання та матеріали - згідно з додатком Б.
3.4. Відбирання, формування, оформлювання і доставляння середніх проб проводять штатні (для партій насіння, що його реалізують у межах України) або позаштатні (допускають тільки для партій насіння внутрішньогосподарського використання) інспектори, уповноважені Держсортслужбою, за наявності відповідного посвідчення. Штатні інспектори повинні мати особисті тавро, пломбір та печатку. Власник насіння зобов'язаний забезпечити необхідні умови для проведення цих робіт і доставляння відібраних проб до Держсортслужби.
3.5. Відбирання точкових проб.
3.5.1. З кожної партії (контрольні одиниці) проби відбирають довільно з урахуванням вимог підпунктів 3.5.2, 3.5.5, 3.5.6, 3.5.7 3.6 пункту 3. Розмір точкових проб визначають, виходячи з розміру середньої проби, яку необхідно отримати, норми відбирання (таблиці 1, 2, 3, 4, 5) та інструменту, за допомогою якого відбирають проби. Мішки та контейнери подібної місткості виділяють без вибирання, а точки відбирання чергують: верхня, середня та нижня частини упаковок.
3.5.2. Від насіння, що зберігають насипом (чи у контейнерах великої місткості), точкові проби відбирають з різних місць на різних глибинах у кожному. Допустимо відбирати проби у процесі надходження насіння у контейнери у поперечному перетині потоку за допомогою щупів, автоматичних пристроїв.
3.5.3. Від насіння з поганою сипкістю проби допускають відбирати вручну.
3.5.4. Точкові проби відбирають щупами (циліндричні, конусні, мішкові), опис яких наведено у додатку В, або механічними пробовідбирачами, з дотриманням таких основних правил:
- циліндричний щуп залежно від розмірів використовують для відбирання проб із засіків, контейнерів; вводять у насіннєву масу в закритому стані, коли необхідну точку досягнено, його відкривають, двічі повертають або злегка струшують, обережно закривають. Наповнений щуп виймають, відкривають і висипають отримані проби насіння на підготовлену поверхню для порівняння на однорідність;
- мішковий щуп призначений для відбирання проб із мішків; його вводять в середину жолобком донизу, вістрям догори під кутом близько 30 град. до горизонталі; з досягненням центру мішка його повертають жолобком догори, обережно виймають і висипають насіння у посудину; проколи від щупів у тканинних мішках зарівнюють хрестоподібним рухом вістря щупу, а на паперових та поліетиленових - заклеюють латкою;
- конусний щуп використовують для відбирання проб з насипу, транспортних засобів, незашитих мішків тощо;
- механічний пробовідбирач використовують згідно з інструкцією до нього.
3.5.5. Від партій насіння, що його зберігають або транспортують насипом, у засіках, контейнерах великої місткості або від потоку насіння під час їхнього заповнення точкові проби відбирають відповідно до норм (таблиця 1).
Таблиця 1. Норми відбирання точкових проб залежно від маси партії насіння
------------------------------------------------------------------
| Маса партії, кг | Кількість проб, шт. |
|---------------------+------------------------------------------|
| До 500 | Не менше 5 |
|---------------------+------------------------------------------|
| Від 501 до 3000 | Одна від кожних 300 кг, але не менше 5 |
|---------------------+------------------------------------------|
| Від 3001 до 20000 | Від 500 кг, до 10 |
|---------------------+------------------------------------------|
| Понад 20000 | Від 700 кг, до 40 |
------------------------------------------------------------------
Від партій насіння, що їх зберігають або транспортують насипом точкові проби дозволено відбирати від кожної партії (контрольної одиниці) у п'яти місцях за такою схемою:
--------------------
|Х Х |
| Х | (1)
|Х Х |
| |
--------------------
За такою самою схемою відбирають проби з кожного засіку, якщо партія розташована у декількох засіках.
З транспортних засобів, завантажених понад 25 т, проби відбирають в одинадцяти місцях за схемою:
---------------------------
|Х Х Х Х |
| Х Х Х | (2)
|Х Х Х Х |
---------------------------
У кожному місці точкові проби відбирають з трьох шарів - нижнього, середнього та верхнього.
3.5.6. Від насіння, затарованого у мішки чи контейнери однакової місткості, проби відбирають відповідно до таких норм (таблиця 2).
Таблиця 2. Норми відбирання точкових проб від насіння у мішках або контейнерах (за винятком пакувальної одиниці до 10 кг включно)
------------------------------------------------------------------
| Кількість мішків | Кількість проб, шт. |
| (контейнерів), шт. | |
|-----------------------------+----------------------------------|
| До 5 |Від кожної місткості, |
| |але не менше 5 |
|-----------------------------+----------------------------------|
| Від 6 до 30 |Від 5 місткостей або |
| |одна від кожної третьої, |
| |але не менше 5 |
|-----------------------------+----------------------------------|
| Від 30 до 400 |Від 10 місткостей або |
| |одна від кожної п'ятої, |
| |але не менше 10 |
|-----------------------------+----------------------------------|
| Понад 400 |Від 80 місткостей або |
| |одна від кожної сьомої, |
| |але не менше 80 |
------------------------------------------------------------------
3.5.7. Для партій насіння, розфасованого у дрібні (до 10 кг) пакети або торбинки, проби відбирають згідно з нормами, які наведені у таблицях 3, 4.
Таблиця 3. Кількість виділених для відбирання проб насіння пакетів або торбинок, якщо маса пакувальної одиниці до 10 кг включно (крім овочевих і баштанних культур)
------------------------------------------------------------------
|Маса пакетів або торбинок| Кількість пакетів або торбинок для |
| | відбирання проб |
|-------------------------+--------------------------------------|
| Від 0,5 г до 50,0 г | 2,0 %, але не менше 10 шт. |
|-------------------------+--------------------------------------|
| Від 51,0 г до 500,0 г | 1,5 %, але не менше 7 шт. |
|-------------------------+--------------------------------------|
| Від 501,0 г до 3,0 кг | 1,0 %, але не менше 5 шт. |
|-------------------------+--------------------------------------|
| Від 3,1 кг до 10,0 кг | 10,0 %, але не менше 10 шт. |
------------------------------------------------------------------
Таблиця 4. Кількість виділених для відбирання проб пакетів або торбинок насіння пакетів або торбинок насіння овочевих і баштанних культур, якщо маса пакувальної одиниці до 10 кг включно
------------------------------------------------------------------
| Маса насіння, кг | Кількість торбинок | Кількість торбинок |
| | (пакетів) контрольної |(пакетів), виділених |
| | одиниці, шт., |для відбирання проб, |
| | не більше | %, але не менше |
| | | 10 шт. |
|------------------+-----------------------+---------------------|
| До 0,1 включно | 1000 | 2,0 |
|------------------+-----------------------+---------------------|
| Від 0,2 до 0,5 | 1000 | 1,5 |
|------------------+-----------------------+---------------------|
| Від 0,6 до 1,0 | 1000 | 1,0 |
|------------------+-----------------------+---------------------|
| Від 1,1 до 3,0 | 500 | 1,0 |
|------------------+-----------------------+---------------------|
| Від 3,1 до 10,0 | 200 | 10,0 |
------------------------------------------------------------------
3.6. Відбирання проб качанів кукурудзи.
3.6.1. Точкові проби качанів кукурудзи з насипу в засіках відбирають вручну в п'ятьох місцях і у кожному з них у трьох шарах (зверху, посередині та внизу) по 5 шт. - всього 75 шт.
3.6.2. З буртів точкові проби відбирають у п'ятьох місцях за такою схемою:
У центрі бурту качани відбирають із трьох шарів на різних глибинах, а з країв - в одному шарі із чотирьох протилежних боків (всього 7 точкових проб). З кожного місця відбирають по 5 качанів (всього 70 шт.).
3.6.3. У процесі завантажування (розвантажування) транспортних засобів точкові проби відбирають через рівні проміжки часу - від кожної партії (контрольної одиниці) по 75 качанів.
3.6.4. З автомашин точкові проби качанів кукурудзи відбирають за вищенаведеною схемою 1 у двох шарах по 2 шт. у кожному місці - всього 20 шт. Якщо контрольна одиниця входить у декілька автомашин точкові проби відбирають у процесі їхнього завантажування (розвантажування) через однакові проміжки часу.
3.6.5. З мішків або подібних їм контейнерів точкові проби качанів кукурудзи відбирають вручну, відповідно до норм, наведених у таблиці 5.
Таблиця 5. Норми відбирання качанів кукурудзи з мішків або подібних їм контейнерів
------------------------------------------------------------------
| Кількість мішків | Кількість качанів, |
| (контейнерів) у партії | що їх відбирають з мішка |
| (контрольній одиниці), шт. | (контейнера), шт. |
|-----------------------------+----------------------------------|
| До 10 |По два з кожного |
|-----------------------------+----------------------------------|
| Від 11 до 100 |По одному з кожного |
| |п'ятого, але не менше |
| |ніж з 15 |
|-----------------------------+----------------------------------|
| Понад 100 |По одному з кожного |
| |десятого, але не менше ніж з 15 |
------------------------------------------------------------------
Після відбирання качанів мішки пломбують заново, про що зазначають в акті відбирання проб.
3.6.6. Відібрані качани підраховують. Якщо їх 70 шт. і більше, виділяють кожен третій, але не менше 25 шт. Качани обмолочують і виділяють середню пробу насіння для аналізування.
3.7. Отримання об'єднаної проби.
Пересвідчившись в однорідності всіх точкових проб, їх об'єднують і ретельно перемішують. Якщо отримана проба за масою відповідає середній, її вважають такою.
3.8. Виділення середньої проби.
3.8.1. Середню пробу виділяють з об'єднаної, послідовно зменшуючи її до розмірів згідно з графою 3 додатка А.
Примітка. Якщо маса партії дефіцитного насіння мала, допускається зменшувати середню пробу до необхідного для аналізування розміру, але не менше половини. У цьому випадку у документі роблять запис: "Середня проба важить лише ______ грамів, що не відповідає передбаченому ДСТУ 4138 - 2002 розміру".
3.8.2. Для виділення середньої проби застосовують один з методів, передбачених підпунктом 3.11.
Допустимо використовувати метод квартування: об'єднану пробу перемішують і висипають на рівну тверду поверхню; двома лінійками (планками) її розстеляють у вигляді квадрату шаром товщиною до 1,5 см для дрібнонасінних культур і до 5 см - для великонасінних. Квадрат за діагоналями ділять на чотири трикутники; з насіння двох протилежних трикутників формують першу середню пробу, а з двох інших - другу та третю.
3.8.3. На випадок арбітражного аналізування насіння, призначеного для продажу, одночасно відбирають дублікат першої проби з позначкою "Дублікат". Зберігають її у тому ж самому приміщені, що й партію насіння або в аналогічних умовах.
3.8.4. У разі перевірення якості закупленого насіння проби (основну і дублікатну) відбирають не пізніше, як за 10 днів з часу завезення до господарств (організації). Відбирає проби штатний інспектор у присутності обох зацікавлених сторін. Допускають відсутність представника іншої зацікавленої сторони за його офіційною згодою.
3.9. Оформлення і відправлення середніх проб.
3.9.1. Відбирання середніх проб оформляють актом (додаток Г) у двох примірниках: один залишають власникові насіння, другий - супроводжує проби до Держсортслужби. Відбирання дублікатних проб також оформляють актом з позначкою у правому верхньому куті ДНа випадок арбітражного аналізування", який зберігають у господарстві.
3.9.2. Середню пробу етикетують (додаток Д).
Склавши край вдвічі щільно зав'язують, етикетують.
3.9.3. Пробу вміщують у паперовий пакет або тканинну торбинку, заклеюють, зав'язують або зашивають і етикетують.
3.10. До Держсортослужби середні проби доправляють впродовж 1 - 2 діб. Залишати їх власникові насіння або іншим, не уповноваженим особам, не дозволено. За правильність відбирання проб, їхнє пакування, маркування, опечатування та оформлення документів уповноважений інспектор несе особисту відповідальність.
Примітка. Допустимо залишати у власника відібрані проби від партій насіння внутрішньогосподарського використання за умов їхнього надійного опломбування.
3.11. Виділення робочих проб.
Мінімальну масу робочих проб для проведення окремих аналізувань вказано у графі 5 додатка А або у відповідних розділах цієї методики. Робочі проби виділяють з середньої одним з таких методів:
- виїмок;
- випадкових чашечок;
- половинок;
- дільниками (згідно з інструкцією користування ними).
3.11.1. Метод виїмок. Попередньо перемішане насіння висипають на рівну гладку поверхню (лоток), розрівнюють у формі прямокутника шаром товщиною до 1 см. За допомогою ложечок (лопатки, совочка) в одній руці і шпателю - в другій (або двох совочків, спрямованих назустріч до змикання) відбирають у різних місцях невеликі порції насіння на товщині всього шару. Відбирають стільки порцій (але не менш, як з п'яти місць), скільки необхідно для отримання робочої проби відповідного розміру.
Допускають відбирання робочих проб (наважок) за такою схемою:
----------------------------
|О Х О Х О Х О Х |
|Х О Х О Х О Х О | (3)
|О Х О Х О Х О Х |
|Х О Х О Х О Х О |
----------------------------
де О - місце відбирання насіння для першої проби (наважки),
Х - для другої ( на випадок повторного аналізування).
Цей метод придатніший для дрібнонасінних культур.
3.11.2. Метод випадкових чашечок.
Попередньо перемішане насіння розсіюють на рівну поверхню (лоток), де накреслено квадрат, в якому довільно розташовано вісім однакових чашечок циліндричної форми (наприклад, бюкси). Робочу пробу отримують об'єднанням вмісту шести з них, а у разі потреби, сьомої та восьмої. Рівномірність заповнення чашечок регулюють їхнім розміром та площею квадрату (рекомендовано, щоб остання перевищувала сумарну площу всіх чашечок у 10 - 12 разів).
Найпридатніший для дрібнонасінних добре сипких культур.
3.11.3. Метод половинок.
Робочі проби за цим методом виділяють за допомогою пристрою, який складається з лотка і решітки з кубічними, відкритими зверху чарунками однакового розміру, почергово із дном і наскрізні. Попередньо перемішане насіння рівномірно розсіюють над решіткою коливальними рухами почергово у різних (під прямим кутом) напрямках. Коли решітку знімають, на лотку залишається близько половини проби. У такий спосіб середню пробу поступово зменшують до потрібного розміру, використовуючи будь-яку з половинок.
3.12. Приймання та зберігання проб.
3.12.1. Середні проби, що надійшли до Держсортслужби, зважують на вагах з ціною поділки до 5 г, а проби менші, ніж 250 г - з ціною 542 поділки 1 г.
3.12.2. Середні проби реєструють у журналі, форму якого встановлює Держсортслужба, починаючи нумерацію з початку року. Робочі проби насіння льону, призначені для фітоекспертизи, реєструють окремо. Реєстраційні номери проставляють на пакетах, робочих бланках та документах, що їх видаватимуть власникові насіння.
3.12.3. Аналізувати починають не пізніше наступного дня (за винятком вихідних та святкових днів).
3.12.4. Проби зберігають у прохолодному, добре вентильованому приміщенні, забезпечуючи збереження початкової якості.
3.12.5. Залишки проб, а також складові, виділені під час аналізування насіння, зберігають впродовж року після проведення відповідного аналізу, після цього їх знеособлюють у порядку, встановленому Держсортослужбою.
Директор Департаменту ринків рослинництва | О.А.Демидов |
Додаток 1
до Методики відбирання проб
насіння (зерна) для
перевірки відповідності
сорту критеріям заборони
до поширення в Україні
НОРМИ
граничної маси партій проб насіння
------------------------------------------------------------------
| Культура | Максимальна | Мінімальна маса|
| | маса партії |робочої проби, г|
| | (контрольної | |
| | одиниці), | |
| | кг(+-5%) | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
| 1 | 2 | 3 |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Амарант | 2000 | 50 |
|Amaranthus spp | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Артишок | 5000 | 50 |
|Cynara scolymus | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Базилік | 2000 | 25 |
|Ocimum basilicum | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Баклажан | 10000 | 50 |
|Solanum melongena | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Бaмія | 10000 | 250 |
|Hibiscus esculentus | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Безкильниця | 2000 | 50 |
|розлога Puccinelia | | |
|distans (Jacg) Parl | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Бекманія звичайна | 10000 | 25 |
|Beckmannia | | |
|eruciformis (L.) Host | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Боби кінські | 25000 | 1000 |
|Vicia faba L. | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Боби овочеві | 25000 | 1000 |
|Vicia faba | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Бруква столова і | 1000 | 50 |
|кормова Brassica | | |
|napus var. rapifera | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Буркун | 10000 | 50 |
|Melilotus spp | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Буряк столовий | 20000 | 500 |
|і кормовий | | |
|Beta vulgaris L. | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Вика мохната | 20000 | 1000 |
|Vicia villosa | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Вика паннонська | 20000 | 1000 |
|Vicia pannonica Crantz | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Вика посівна | 25000 | 1000 |
|Vicia sativa L. | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Галега східна | 10000 | 250 |
|(козлятник) Gaiega | | |
|officinalis L. | | |
|G.orientalis L. | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Ганус овочевий | 1000 | 50 |
|Pimpinella anissum | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Гарбуз | 25000 | 500 |
|Cucurbita maxima | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Гірчиця | 10000 | 40 |
|Brassica juncea (L.) | | |
|B.nigra (L.) | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Гісоп | 2000 | 50 |
|Hyssopus officinalis | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Горох | 25000 | 1000 |
|Pisum sativum L. | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Горох овочевий Pisum | 25000 | 1000 |
|sativum | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Гречка Fagopyrum | 10000 | 600 |
|esculentum Moench | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Грястиця збірна | 10000 | 30 |
|Dactylis glomerata L. | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Диня | 10000 | 100 |
|Cucumis melo | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Ендивій | 2000 | 50 |
|Cichorium endivia | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Еспарцет виколистий (боби) | 10000 | 6000 |
|Onobrychis viciifolia Scop | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Житняк гребінчастий | 10000 | 40 |
|Agropyron cristatum (L.) | | |
|Gaerth | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Житняк пустельний | 10000 | 60 |
|Agropyron desertorum | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Жито | 25000 | 1000 |
|Secale cereale L. | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Кабачки, патисони, цукіні | 10000 | 250 |
|Cucurbita реро | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Кавуни столові і кормові | 20000 | 500 |
|Citrullus lanatus | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Капуста - всі види | 10000 | 50 |
|Brassica oleraceae | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Катран степовий Crambe | 2500 | 1000 |
|tataria | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Квасоля звичайна Phaseolus | 25000 | 1000 |
|vulgaris L. | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Квасоля овочева і ліма | 25000 | 1000 |
|Phaseoius vuigari | | |
|P. lunatus | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Кервель | 2000 | 50 |
|Anthriscus cerefolium | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Кмин овочевий | 2000 | 50 |
|Carum carvi | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Конюшина біла (повзуча) та | 10000 | 25 |
|гібридна | | |
|Trifoiium repens L. | | |
|Т. hybridum L. | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Конюшина інкарнатна | 10000 | 80 |
|Trifoiium incarnatum L. | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Конюшина лучна червона | 10000 | 50 |
|Ttffolium pratense L. | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Костриця (вівсяниця) | 10000 | 50 |
|лучна та очеретяна | | |
|Fеstuca pratensis | | |
|F. arundinacea Schreber | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Костриця (вівсяниця) овеча | 10000 | 25 |
|Festuca ovinа L. | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
| | | |
|Костриця (вівсяниця) | 10000 | 30 |
|червона | | |
|Festuca rubra | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Крес-салат | 2000 | 50 |
|Lepidium sativum | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Кріп | 10000 | 50 |
|Anethum graveolens | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Кукурудза | 25000 | 1000 |
|Zea mays L. | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Кукурудза цукрова та | 25000 | 1000 |
|розлусна | | |
|Zea mays var. saccharata, | | |
|everta | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Кунжут | 10000 | 70 |
|Sesamum indicum L. | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Лаванда | 2000 | 50 |
|Lavandula officinalis | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Лисохвіст лучний та | 10000 | 30 |
|тростиновий | | |
|Alopecurus pratensis | | |
|A. arundinaceus Poir | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Любисток | 2000 | 50 |
|Levisticum officinale | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Люпин | 25000 | 1000 |
|Lupinus spp. | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Люцерна жовта,синя, | 10000 | 50 |
|синьогібридна, хмельовидна | | |
|Medicago falcata L., | | |
|M.sativa L., M.varia., | | |
|M.Jupulina | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Льон культурний | 10000 | 150 |
|Linum usitatissimum | | |
|---------------------------+-------------------+----------------|
|Лядвенець рогатий | 10000 | 30 |
|Lotus corniculatus L. | | |
................Перейти до повного тексту