- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
ТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА СПОЖИВЧОЇ ПОЛІТИКИ
Н А К А З
( Наказ скасовано на підставі Наказу Міністерства
аграрної політики
N 24/28/18 від 21.01.2005 )
Про затвердження Порядку проведення атестації виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів суб'єктів господарювання, форми атестата виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів та Порядку ведення реєстру атестованих виробників молока, молочної сировини і молочних продуктів
Відповідно до статей
11 та
12 Закону України
"Про молоко та молочні продукти" та з метою забезпечення якості та безпеки молока, молочної сировини і молочних продуктів для життя та здоров'я населення під час їх виробництва
НАКАЗУЄМО:
1. Затвердити, що додаються:
1.1. Порядок проведення атестації виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів суб'єктів господарювання.
1.2. Форму атестата виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів.
1.3. Порядок ведення реєстру атестованих виробників молока, молочної сировини і молочних продуктів.
2. Департаменту ринків продукції тваринництва з Головною державною племінною інспекцією Мінагрополітики України (Микитюк Д.М.) в установленому порядку подати цей наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра аграрної політики України Мельника Ю.Ф., директора Департаменту державного санітарно-епідеміологічного нагляду Міністерства охорони здоров'я України Бережнова С.П. та заступника Голови Держспоживстандарту України Черепкова С.Т.
Міністр аграрної політики України Перший заступник Міністра охорони здоров'я України, Головний державний санітарний лікар України Голова Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживання політики | В.А.Слаута О.В.Лапушенко Л.С.Школьник |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної
політики України,
Міністерства охорони
здоров'я України,
Державного комітету
України з питань
технічного регулювання
та споживчої політики
13.12.2004 N 449/612/275
ПОРЯДОК
проведення атестації виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів суб'єктів господарювання
1. Загальні положення
1.1. Цей Порядок, розроблений відповідно до статті
11 Закону України
"Про молоко та молочні продукти", визначає процедуру проведення атестації виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів суб'єктів господарювання всіх форм власності (крім особистих селянських господарств та фізичних осіб).
1.2. Атестація виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів проводиться атестаційними комісіями відповідних територіальних органів виконавчої влади з питань аграрної політики з метою оцінки технічних можливостей виробників щодо виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів, які відповідають вимогам чинних нормативно-правових актів та нормативних документів.
1.3. Об'єктами атестації виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів є нормативна документація на продукцію, а також технологічне обладнання, засоби вимірювальної техніки та контролю, випробувальне обладнання.
1.4. Атестаційні комісії у своїй роботі керуються
Конституцією України, законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства аграрної політики України, Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики, Міністерства охорони здоров'я України, а також цим Порядком.
2. Формування атестаційних комісій
2.1. Атестаційні комісії з проведення атестації виробництва:
- молочних продуктів утворюються наказами Міністерства агропромислового комплексу Автономної Республіки Крим, головних управлінь сільського господарства і продовольства обласних державних адміністрацій та Головного управління промисловості та сільського господарства Севастопольської міської державної адміністрації;
- молока і молочної сировини утворюються наказами управлінь сільського господарства і продовольства районних державних адміністрацій.
2.2. До складу атестаційних комісій входять представники відповідних територіальних органів виконавчої влади з питань аграрної політики, органів Міністерства охорони здоров'я, Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики, установ та закладів державної санітарноепідеміологічної служби, управлінь ветеринарної медицини, Державного центру "Украгростандартсертифікація" Міністерства аграрної політики України, Української академії аграрних наук, науково-дослідних установ, галузевих об'єднань та громадських організацій.
2.3. Персональний склад атестаційних комісій та їх голови затверджуються наказом про їх створення.
2.4. Робота атестаційних комісій здійснюється згідно з планом, затвердженим керівником територіального органу виконавчої влади з питань аграрної політики, що утворив відповідну комісію.
3. Подання документів і прийняття рішень
3.1 Для проведення атестації суб'єкти господарювання подають заяву (додаток 1), відомості, які засвідчують, що їх технічні можливості забезпечують виробництво молока, молочної сировини і молочних продуктів відповідно до вимог нормативних документів (додаток 2).
3.2. Після отримання атестаційною комісією наданих документів, вони направляються представникам відповідних органів виконавчої влади, що входять до складу комісії, для опрацювання та підготовки відповідних висновків щодо можливості атестації виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів суб'єктів господарювання.
3.3. Представник відповідного органу виконавчої влади здійснює вивчення та перевірку поданих документів відповідно до своїх повноважень, визначених статтею
14 Закону України
"Про молоко та молочні продукти".
3.4. Заява та відомості до заяви на право виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів приймаються за описом, копія якого видається заявнику з відміткою про дату прийняття документів атестаційною комісією, за підписом відповідальної особи.
3.5. Атестаційною комісією впродовж місяця перевіряються надані документи та приймається рішення щодо перевірки суб'єктів господарювання з виїздом на місце для встановлення достовірності даних, наведених у заяві та поданих документах.
3.6. Заява залишається без розгляду, якщо:
- заява підписана особою, яка не має на це повноважень;
- подані документи не відповідають відомостям, наданим до заяви на право виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів.
3.7. Про залишення заяви без розгляду суб'єктам господарювання повідомляється в письмовій формі із зазначенням підстав такого рішення атестаційної комісії у 10-денний термін із дня отримання заяви.
3.8. Після усунення причин, що були підставою для винесення рішення про залишення заяви без розгляду, суб'єкт господарювання може повторно подати заяву, яка розглядається в установленому порядку.
3.9. Атестаційна комісія проводить засідання згідно із затвердженим планом роботи, але не рідше одного разу на місяць. Підготовка засідання атестаційної комісії забезпечується її головою або заступником голови. Голова атестаційної комісії визначає час і місце проведення засідання. Засідання атестаційної комісії веде її голова, а в разі відсутності голови - його заступник. Засідання атестаційної комісії є правомочним, якщо в ньому бере участь не менше двох третин членів комісії.
3.10. Атестаційна комісія на підставі результатів перевірки поданих документів та технічних можливостей виробництва безпосередньо на підприємстві приймає рішення щодо надання або відмови суб'єктам господарювання в наданні права на виробництво молока, молочної сировини і молочних продуктів. Рішення приймається більшістю голосів присутніх на засіданні членів атестаційної комісії. При рівності голосів членів атестаційної комісії вирішальним є голос головуючого.
3.11. Рішення атестаційної комісії підписується головуючим та членами комісії, які брали участь у засіданні.
3.12. У разі прийняття атестаційною комісією рішення про відмову у видачі атестата суб'єкту господарювання надсилається повідомлення про прийняте рішення в письмовій формі протягом трьох робочих днів з дня його прийняття із зазначенням підстав.
3.13. Суб'єкт господарювання має право повторно подати до атестаційної комісії заяву не раніше ніж через три місяці з дати прийняття рішення про відмову, за умови усунення виявлених недоліків.
3.14. Рішення атестаційної комісії відповідного територіального органу виконавчої влади з питань аграрної політики про відмову може бути оскаржене суб'єктом господарювання в місячний термін, з дня отримання ним повідомлення про прийняте рішення, у встановленому законодавством порядку.
3.15. На підставі рішення атестаційної комісії про надання права на виробництво молока, молочної сировини і молочних продуктів готується подання щодо занесення суб'єкта господарювання до реєстру атестованих виробників молока, молочної сировини і молочних продуктів (додаток 3).
3.16. Подання разом із звітом атестаційної комісії територіального органу виконавчої влади з питань аграрної політики протягом десяти робочих днів з дня прийняття рішення про видачу суб'єкту господарювання атестата направляється до Міністерства аграрної політики України для узагальнення та занесення його до реєстру атестованих виробників молока, молочної сировини і молочних продуктів (далі - Реєстр).
4. Видача та анулювання атестата виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів суб'єкту господарювання
4.1. Атестат виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів встановленого зразка підписується керівником відповідного територіального органу виконавчої влади з питань аграрної політики, наказом якого була створена атестаційна комісія, і засвідчується печаткою. Оригінал атестата виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів зберігається у суб'єкта господарювання і не підлягає передачі іншим особам.
4.2. Атестат виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів видається на 5 років, по закінченню строку дії атестата проводиться переатестація.
4.3. Підставами для переатестації виробництва є:
- закінчення строку дії атестата;
- зміна найменування суб'єкта господарювання;
- зміна місцезнаходження суб'єкта господарювання;
- впровадження суб'єктом господарювання випуску нового виду продукції.
4.4. Дублікат атестата виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів може бути виданий суб'єкту господарювання у разі втрати оригіналу тільки на підставі запису в Реєстрі та заяви із зазначенням обставин втрати.
4.5. При видачі дубліката атестата в правому верхньому куті атестата ставиться відмітка "Дублікат" та підписується керівником відповідного територіального органу виконавчої влади з питань аграрної політики, за наказом якого була створена атестаційна комісія. Строк чинності дубліката атестата не може перевищувати строку чинності оригіналу атестата.
4.6. Виробництво та переробка молока, молочної сировини і молочної продукції без атестата виробництва забороняється.
4.7. Дія атестата може бути тимчасово зупинена або анульована відповідним територіальним органом виконавчої влади з питань аграрної політики на підставі рішення атестаційної комісії в разі виявлення порушень суб'єктом господарювання вимог нормативно-правових актів про якість і безпеку молока, молочної сировини і молочних продуктів за результатами державного контролю та нагляду в сфері виробництва та переробки молока, молочної сировини та молочних продуктів з боку державних установ ветеринарної медицини, установ та закладів державної санітарно-епідеміологічної служби та органів виконавчої влади з питань технічного регулювання та споживчої політики.
Про анулювання атестата виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів атестаційна комісія повідомляє Міністерство аграрної політики України з метою виключення суб'єкта господарювання з Реєстру.
4.8. Поновлення дії атестата здійснюється за рішенням органу, який призупинив його дію, після проведення суб'єктом господарювання коригувальних заходів для усунення причин виявлених невідповідностей.
Начальник Департаменту ринків продукції тваринництва з Головною державною племінною інспекцією Мінагрополітики України Директор Департаменту державного санітарно-епідеміологічного нагляду МОЗ України Директор Департаменту технічного Регулювання Держспоживстандарту України | Д.М.Микитюк С.П.Бережнов В.В.Онопрієнко |
Додаток 1
до пункту 3.1
Порядку проведення
атестації виробництва
молока, молочної
сировини і молочних
продуктів суб'єктів
господарювання
Зразок
Атестаційній комісії
____________________________
(назва органу відповідно
____________________________
до пункту 2.1 Порядку)
ЗАЯВА
Прошу атестувати ________________________________________________
(назва суб'єкта господарювання)
на право виробництва молока, молочної сировини і молочних
продуктів.
Відомості про юридичну особу:
1. Назва:
1.1. Повна ______________________________________________________
1.2. Скорочена __________________________________________________
2. Місцезнаходження:
2.1. Юридична адреса ____________________________________________
2.2. Адреса виконавчого органу __________________________________
2.3. Телефон _________________________ Факс _____________________
2.4. Телетайп ______________________ E-mail _____________________
3. Класифікаційні ознаки:
3.1. Форма власності ____________________________________________
3.2. Види діяльності ____________________________________________
3.3. Ідентифікаційний код _______________________________________
4. Банківські реквізити: ________________________________________
5. Державна реєстрація:__________________________________________
5.1. Повна назва органу державної реєстрації ____________________
_________________________________________________________________
................Перейти до повного тексту