- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Центральне митне управління лабораторних
досліджень та експертної роботи
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ ЦМУЛДЕР Держмитслужби
06.09.2011 N 161
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ
щодо відбору проб та зразків кави та прянощів
1. Сфера застосування
Дані методичні рекомендації застосовуються при взятті проб та зразків кави та прянощів, що переміщуються через митний кордон України, та визначають процедуру і методи відбору проб та зразків зазначених товарів для проведення досліджень (аналізу, експертизи) з метою їх подальшої класифікації за
УКТЗЕД.
2. Нормативні посилання
При укладанні цих методичних рекомендацій використані наступні законодавчі та нормативні документи:
1. ДСТУ ISO 4072:2005 Кава зелена у мішках. Відбирання проб.
2. ДСТУ ISO 948:2007 Прянощі та приправи. Відбирання проб.
3. ГОСТ 15113.0-77 Концентраты пищевые. Правила приемки, отбор и подготовка проб.
4. Митний кодекс України (Закон України від 11.07.02
N 92-IV зі змінами й доповненнями).
5. Постанова Кабінету Міністрів України від 12.12.2002
N 1862 "Про затвердження Порядку взяття (надання) проб і зразків товарів, проведення досліджень (аналізу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками" (зі змінами й доповненнями).
6. ISO/PRF 6666 Coffee sampling - Triers for green coffee or raw coffee and parchment coffee.
7. Наказ Державної митної служби України від 23.12.2002
N 719 "Про затвердження Нормативів відбору проб і зразків товарів для проведення досліджень (аналізу, експертизи) митними лабораторіями" (у редакції наказу Державної митної служби України від 14.09.2007
N 760) .
8. Порядок взаємодії митних органів із Центральним митним управлінням лабораторних досліджень та експертної роботи при проведенні митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів, затверджений наказом Державної митної служби України від 14.01.2009
N 19.
3. Терміни та визначення понять
Товар - будь-яке рухоме майно (у тому числі валютні цінності, культурні цінності), електрична, теплова та інші види енергії, а також транспортні засоби, за винятком транспортних засобів, що використовуються виключно для перевезення пасажирів і товарів через митний кордон України [1, 2, 3].
Партія - кількість товару однорідного за якістю та найменуванням, виготовленого протягом визначеного інтервалу часу в одних і тих же умовах, призначеного для імпорту/експорту, оформленого одним документом, що засвідчує якість та однією вантажно-митною декларацією, яку відправляють чи отримують в один і той самий час [1, 2, 3].
Вибірка - кількість одиниць товару, які відбирають для перевірки від загальної кількості товарних одиниць [1, 2, 3].
Об'єм вибірки - кількість товару, що відбирають з кожної партії [1, 2, 3].
Зразок - окрема одиниця досліджуваного об'єкта (товару) [1, 2, 3].
Проба - частина товару, що відібрана з партії, тотожна за складом та іншими ознаками всій партії товару [1, 2, 3].
Точкова проба - проба, відібрана від партії продукції з одного місця і за один прийом. Вона характеризує якість товару в одному об'єкті чи тарному місці або на певному заданому рівні резервуару чи транспортного засобу [1, 2, 3].
Об'єднана проба - проба, що складається із сукупності точкових проб, ретельно перемішаних, відібраних у відповідному порядку та об'єднаних у вказаному співвідношенні, для якої характерні середні значення характеристик товару [1, 2, 3].
Середня проба - частина об'єднаної проби, виділена методом усереднення; середня проба складається із двох рівноцінних проб - аналітичної та контрольної [1, 2, 3].
Аналітична (досліджувана) проба - частина об'єднаної проби, яка використовується для лабораторного дослідження [1, 2, 3].
Контрольна проба - частина середньої проби, яка зберігається в лабораторії протягом двох місяців і використовується для арбітражних досліджень [1, 2, 3].
4. Загальні положення
З метою здійснення митного контролю та митного оформлення товарів митним органом можуть братися проби товарів для дослідження (аналізу, експертизи) [4, 5]. Процедура взяття (надання) проб товарів для митного оформлення проводиться уповноваженою посадовою особою митного органу на підставі вмотивованого письмового розпорядження керівника цього митного органу або його заступника за умови обов'язкової присутності власника товару або декларанта чи уповноваженої ним особи.
Проби повинні максимально представляти товар у партії, з якої їх відбирають. Потрібно уважно стежити, щоб відбирання, готування, зберігання та транспортування проб не впливало на властивості продукту.
Проби потрібно брати в захищеному від вологого повітря, пилу та сажі місці.
Необхідно здійснити запобіжні заходи для захисту проб і продукту, з якого відбирають проби, від випадкових забруднень.
Приладдя для відбирання проб має бути чистим та сухим. Після відбору проб пробовідбірники одразу повинні бути очищенні.
5. Вимоги безпеки
Посадова особа митного органу, яка вповноважена проводити відбір проб і зразків товарів, повинна пройти підготовку щодо здійснення відбору і дотримання вимог техніки безпеки та пожежної безпеки під час відбору.
Відбір проб здійснюється з обов'язковим додержанням правил техніки безпеки, затверджених у встановленому порядку, правил та норм охорони праці, пожежної безпеки, виробничої санітарії, а також нормативно-технічної документації на конкретний товар.
6. Апаратура
Для проведення відбору проб використають наступні пристосування:
- інструменти для пробивання мішків або пробовідбірники для відбирання проб із мішків, мішкові щупи, циліндричні і конічні щупи, ручні совки;
- пробовідбірники для відбирання проб сипучих, рідких та пастоподібних продуктів: ручні совки, циліндричні, конічні, механічні пробовідбірники та інші види для відбирання точкових проб;
- пробовідбірник для кави: спеціальний пристрій для діставання зерен кави крізь стінку мішка без відкривання мішка, як визначено в [6].
- пристрої для змішування і розподілу: ділильні пристрої, лопати, пристрої для квартування.
Особливо важливо переконатися, щоб всі прилади та інструменти для відбирання проб були сухими і чистими.
7. Ємності (тара) для проб (зразків)
Аналітичну та контрольну пробу необхідно помістити в чисті, сухі, герметичні контейнери або придатні пакети, які не впливають на якість продукції, зокрема запах, смак і композицію. Контейнери для зберігання проб мають бути такого розміру, щоб вони майже повністю були заповнені пробою. Після заповнення, кожен контейнер для зберігання проб має бути герметично закорковано чи закрито іншим закупорювальним матеріалом.
................Перейти до повного тексту