- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Постанова
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ САНІТАРНИЙ ЛІКАР УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
Про реалізацію статей 6, 44 та 46 Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів"
1. Затвердити рекомендовані Національною Комісією України з Кодексу Аліментаріус та погоджені Головним державним ветеринарним інспектором України:
1.1. Перелік харчових продуктів, які звичайно представляють високий та низький ризик для здоров'я людей (додається);
1.2. Критерії для складання програми вибіркового санітарного контролю харчових продуктів (додається);
2. Затвердити рекомендовані Національною Комісією України з Кодексу Аліментаріус:
2.1. Спеціально визначений відсоток вантажів, що представляють ризик для здоров'я людей і які підлягають обов'язковому розширеному санітарному контролю згідно з програмою вибіркового санітарного контролю за харчовими продуктами, підконтрольними державній санітарно-епідеміологічній службі, що імпортуються, на 2008 рік (додається);
2.2. Програму стандартного та вибіркового розширеного санітарного контролю харчових продуктів, підконтрольних державній санітарно-епідеміологічній службі, які зазвичай представляють високий та низький ризик для здоров'я людей на 2008 рік (додається).
3. Головному державному санітарному лікарю Автономної Республіки Крим, головним державним санітарним лікарям областей, міст Києва та Севастополя, на водному, залізничному, повітряному транспорті, об'єктів з особливим режимом роботи забезпечити проведення державного санітарно епідеміологічного нагляду та контролю за харчовими продуктами відповідно до законодавства та цієї постанови.
3.1. Інформацію про виконання постанови подати до Центральної санітарно-епідеміологічної станції МОЗ України до 01.12.2008 року.
4. Головному лікарю Центральної санітарно-епідеміологічної станції МОЗ України забезпечити узагальнення та аналіз інформації і подати її до Департаменту державного санепіднагляду МОЗ України до 10.12.2008 р.
5. Департаменту державного санітарно-епідеміологічного нагляду МОЗ дану постанову довести до установ і закладів державної санітарно-епідеміологічної служби, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади в установленому порядку.
6. Контроль за виконанням постанови покладаю на першого заступника Головного державного санітарного лікаря України Пономаренка А.М.
Головний державний санітарний лікар України | С.П.Бережнов |
Додаток
до пункту 1.1 постанови
Головного державного
санітарного лікаря України
28.12.2007 N 43
ПЕРЕЛІК
харчових продуктів, які звичайно представляють високий та низький ризик для здоров'я людей
1. Перелік харчових продуктів, які звичайно представляють високий ризик для здоров'я людей
Молоко та молочні продукти
М'ясо та м'ясні продукти
Яйця та продукція, вироблена з яєць
Риба, рибні продукти та інші продукти моря
Кулінарні вироби
Кондитерські вироби з кремом
Пресерви
Продукти дитячого харчування
Продукція дитячих молочних кухонь.
2. Перелік харчових продуктів, які звичайно представляють низький ризик для здоров'я людей
Хліб та хлібобулочні вироби
Борошно-круп'яні вироби
Цукор та кондитерські вироби, за виключенням кондитерських виробів з кремом
Овочі, баштанні, плоди, ягоди, фрукти
Дикорослі харчові продукти
Жирові рослинні продукти
Напої (вода, соки, нектари, безалкогольні напої, слабоалкогольні напої, алкогольні напої)
Мед та продукти бджільництва
Консерви
Харчові продукти для спеціального дієтичного харчування (крім продуктів дитячого харчування)
Інші харчові продукти.
Додаток
до пункту 1.2 постанови
Головного державного
санітарного лікаря України
28.12.2007 N 43
КРИТЕРІЇ
для складання програми вибіркового санітарного контролю харчових продуктів
1. Захворюваність населення на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння, що пов'язані з певним видом харчового продукту;
2. Спалахи гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, що пов'язані з певними видами харчових продуктів;
3. Загроза для здоров'я населення, що становить харчовий продукт або його упаковка;
4. Вірогідність недотримання санітарних заходів;
5. Ступінь та характер переробки харчового продукту;
6. Наявність системи контролю та підтвердження безпеки харчового продукту, в тому числі в країні-імпортері;
7. Наявність угод про еквівалентність та взаємне визнання;
8. Наявність торговельних угод між країнами;
9. Дотримання санітарних заходів в минулому виробниками, продавцями та постачальниками;
10. Епізоотична ситуація;
11. Результати моніторингу безпечності харчових продуктів та кормів;
12. Результати соціально-гігієнічного моніторингу;
13. Виявлення очевидних порушень санітарних заходів при здійсненні стандартного прикордонного контролю вантажів із харчовими продуктами;
14. Виявлення фактів неправильно маркованих вантажів з харчовими продуктами;
15. Дані поточного державного нагляду на потужностях з виробництва та обігу харчових продуктів;
16. Обсяги виробництва та поставок харчових продуктів;
17. Рівні споживання харчових продуктів;
18. Цільова категорія споживачів;
19. Повідомлення за Системою термінового попередження по харчових продуктах та кормах (повідомлення RASFF);
20. Повідомлення щодо епідемічних ускладнень, пов'язаних з певними видами харчових продуктів, які містять патогени та токсини що надходять по системі міжнародного термінового сповіщення.
Додаток
до пункту 2.1 постанови
Головного державного
санітарного лікаря України
28.12.2007 N 43
СПЕЦІАЛЬНО ВИЗНАЧЕНИЙ ВІДСОТОК
вантажів, що представляють ризик для здоров'я людей і які підлягають обов'язковому розширеному санітарному контролю згідно з програмою вибіркового санітарного контролю за харчовими продуктами, підконтрольними державній санітарно-епідеміологічній службі, що імпортуються на 2008 рік
N з/п |
Назва продукції |
Відсоток підконтрольних вантажів не повинен перевищувати |
1. |
Перелік харчових продуктів, які звичайно представляють високий ризик для здоров'я людей |
|
Молочні продукти, масло, сметана |
20 |
М'ясні продукти |
20 |
Продукція вироблена з яєць |
20 |
Рибні продукти та інші продукти моря |
20 |
Кулінарні вироби |
20 |
Кондитерські вироби з кремом |
20 |
Пресерви |
20 |
Продукти дитячого харчування |
20 |
Продукція дитячих молочних кухонь |
20 |
2. |
Перелік харчових продуктів, які звичайно представляють низький ризик для здоров'я людей |
|
Хліб та хлібобулочні вироби |
5 |
Борошно-круп'яні вироби |
5 |
Цукор та кондитерські вироби, за виключенням кондитерських виробів з кремом |
5 |
Овочі, баштанні, плоди, ягоди фрукти |
5 |
Дикорослі харчові продукти |
5 |
Жирові рослинні продукти |
5 |
Напої (вода, соки, нектари, безалкогольні напої, слабоалкогольні напої, алкогольні напої) |
5 |
Мед та продукти бджільництва |
5 |
Консерви |
5 |
Харчові продукти для спеціального дієтичного харчування (крім продуктів дитячого харчування) |
5 |
Інші харчові продукти |
5 |
................Перейти до повного тексту