- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
КОМІТЕТ УКРАЇНИ З МОНОПОЛІЇ НА ВИРОБНИЦТВО ТА ОБІГ
СПИРТУ, АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ І ТЮТЮНОВИХ ВИРОБИ
Н А К А З
N 30 від 31.03.2000
м.Київ
Про затвердження Норм втрат спирту і готової продукції в лікеро-горілчаному виробництві
Відповідно до пункту 4 розділу 3 Положення про Комітет України з монополії на виробництво та обіг спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, затвердженого Указом Президента України від 2 серпня 1999 року N 941/99, з метою вдосконалення механізму здійснення державного контролю за втратами спирту етилового і готової продукції при виробництві та транспортуванні горілок та лікеро-горілчаних виробів
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Норми втрат спирту і готової продукції в лікеро-горілчаному виробництві (додаються).
2. Зазначені Норми вводяться в дію з 1 квітня 2000 року і поширюються на всі суб'єкти підприємницької діяльності, незалежно від форми власності, які виробляють горілку та лікеро-горілчані вироби.
3. Визнати такими, що не застосовуються на території України, галузеві Норми втрат спирту і готової продукції при виробництві та транспортуванні горілок та лікеро-горілчаних виробів (далі - Норми), затверджені Держпостачем СРСР 08.01.86, 07.04.89, Мінторгом СРСР 02.04.87, Держагропромом СРСР 18.03.86, 11.07.86, 10.10.88, 20.04.89, 21.04.89, 23.06.89, 09.08.89, 05.10.89, 19.10.90, Держхарчопромом України 17.05.96, 19.11.96, 04.11.97, 07.09.98, концерном "Укрспирт" 19.12.94, 22.06.95, 04.11.95, 01.12.95, 07.12.95, 12.12.95, та Норми, розроблені для Вінницького лікеро-горілчаного заводу на виробництво горілок "Брильянт" і "Брильянт України", затверджені Держхарчопромом України від 23.09.97; для Кам'янець-Подільського заводу продовольчих товарів на виробництво горілок за Полтавською схемою, затверджених концерном "Укрспирт" від 23.10.95.
4. Встановити термін дії тимчасових Норм:
розроблених для Львівського державного лікеро-горілчаного заводу на операції миття пляшок водно-спиртовим розчином з допомогою автоматичної установки, затверджених Укрхарчопромом від 03.09.98 - до 01.09.2000;
розроблених для Одеського АТ "Гамбринус" при виробництві лікерних напоїв, затверджених Укрхарчопромом від 02.07.98 - до 01.09.2000;
розроблених для Кіровоградського державного підприємства по виробництву і маркетингу "Артеміда-2" та Кіровоградського державного сокоекстрактного заводу при виробництві горілок і горілок особливих, затверджених Держхарчопромом України від 12.12.97 - до 01.01.2001;
розроблених для Донецького виноробного заводу при виробництві горілок і горілок особливих, затверджених Держспецмонополією України від 01.07.99 - до 01.01.2001;
розроблених для Макіївського заводу при виробництві горілок і горілок особливих, затверджених Держспецмонополією України від 01.10.99 - до 01.10.2001.
5. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Комітету Негрича М.М.
Голова Комітету В.Я.Гончарук
Затверджено
наказом Комітету України з
монополії на виробництво та
обіг спирту, алкогольних
напоїв і тютюнових виробів
від 31 березня 2000 р. N 30
Реєстраційний номер 11 Уводяться в дію з 1 квітня 2000
року
Норми втрат спирту етилового і готової
продукції в лікеро-горілчаному виробництві
Норми втрат спирту етилового і готової продукції в лікеро-горілчаному виробництві застосовуються згідно з вимогами Інструкції про порядок застосування Норм втрат спирту етилового і готової продукції в лікеро-горілчаному виробництві, затвердженої наказом Комітету України з монополії на виробництво та обіг спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів від 13 березня 2000 року
N 25.
Розрахунок Норм втрат спирту етилового (далі - спирт) і готової продукції в лікеро-горілчаному виробництві проводиться в декалітрах (далі - дал) безводного спирту (далі - б. с.) з точністю до сотих частин, тисячні частини декалітра менше 0,005 відкидаються, а 0,005 і більше приймаються за одну соту декалітра.
1. Втрати спирту при виробництві горілок і
горілок особливих для внутрішнього ринку
У відсотках від кількості б. с.
у готовій продукції
-----------------------------------------------------------------
| Найменування операцій | Норма втрат |
|----------------------------------------------+----------------|
|При виробництві горілок і горілок особливих | |
|на внутрішній ринок, які розливають: | |
|----------------------------------------------+----------------|
|за об'ємом | 1,03 |
|----------------------------------------------+----------------|
|за рівнем | 1,87 |
-----------------------------------------------------------------
2. Втрати спирту при виробництві горілок, горілок
особливих для експорту і в сувенірному виконанні
У відсотках від кількості б. с.
у готовій продукції
-----------------------------------------------------------------
| Найменування операцій | Норма втрат |
|------------------------------------------------+--------------|
|При виробництві горілок, горілок особливих для | |
|експорту і в сувенірному виконанні в пляшках | |
|всіх місткостей, за винятком 0,05 л, які | |
|розливають: | |
|------------------------------------------------+--------------|
|за об'ємом | 2,10 |
|------------------------------------------------+--------------|
|за рівнем | 2,74 |
-----------------------------------------------------------------
3. Втрати спирту при виробництві горілки "Посольська"
на внутрішній ринок і на експорт
У відсотках від кількості б. с.
у готовій продукції
-----------------------------------------------------------------
| Найменування операцій | Норма втрат |
|--------------------------------------------+------------------|
|При виробництві горілки "Посольська": | |
|--------------------------------------------+------------------|
|на внутрішній ринок | 3,8 |
|--------------------------------------------+------------------|
|на експорт | 4,1 |
-----------------------------------------------------------------
4. Втрати спирту при виробництві горілок, горілок
особливих і гірких настойок, що розливають у
пляшки місткістю 1,75 л
У відсотках від кількості б. с.
у готовій продукції
-----------------------------------------------------------------
| Найменування операцій | Норма втрат |
|-----------------------------------------------+---------------|
|При виробництві горілок, горілок особливих і | |
|гірких настойок, що розливають у пляшки | |
|місткістю 1,75 л: | |
|-----------------------------------------------+---------------|
|на внутрішній ринок за рівнем | 1,87 |
|-----------------------------------------------+---------------|
|на експорт | 2,74 |
-----------------------------------------------------------------
5. Втрати спирту при виробництві горілок і гірких
настойок для експорту, які розливають у пляшки
місткістю 0,05 л
У відсотках від кількості б. с.
у готовій продукції
-----------------------------------------------------------------
| Найменування операцій | Норма втрат |
|-----------------------------------------------+---------------|
|При виробництві горілок і гірких настойок для | 4,13 |
|експорту, які розливають за рівнем у пляшки | |
|місткістю 0,05 л | |
-----------------------------------------------------------------
6. Втрати спирту при виробництві гірких настойок
У відсотках від кількості б. с.
у готовій продукції
-----------------------------------------------------------------
| Найменування операцій | Норма втрат |
|----------------------------------------------+----------------|
|При виробництві гірких настойок міцністю | 1,04 |
|більше 30 %, які розливають за об'ємом | |
|----------------------------------------------+----------------|
|При виробництві гірких настойок, які | 2,28 |
|розливають за рівнем з закупоркою гвинтовим | |
|ковпачком | |
|----------------------------------------------+----------------|
|При виробництві гірких настойок | 0,83 |
|слабоградусних, які розливають за об'ємом | |
-----------------------------------------------------------------
7. Втрати спирту при виробництві солодких напоїв (наливок,
пуншів, настойок солодких, напівсолодких, напівсолодких
слабоградусних, напоїв десертних, коктейлів, аперитивів)
для внутрішнього ринку
У відсотках від кількості б. с.
у готовій продукції
-----------------------------------------------------------------
| Найменування операцій | Норма втрат |
|------------------------------------------------+--------------|
|При виробництві солодких напоїв (наливок, | |
|пуншів, настойок солодких, напівсолодких, | |
|напівсолодких слабоградусних, напоїв десертних, | |
|коктейлів, аперитивів), які розливають: | |
|------------------------------------------------+--------------|
|за об'ємом | 1,57 |
|------------------------------------------------+--------------|
|за рівнем з закупоркою гвинтовим ковпачком | 3,03 |
-----------------------------------------------------------------
8. Втрати спирту при виробництві
лікерів, кремів, бальзамів
У відсотках від кількості б. с.
у готовій продукції
-----------------------------------------------------------------
| Найменування операцій | Норма втрат |
|-----------------------------------------------+---------------|
|При виробництві лікерів, кремів, бальзамів, | 2,36 |
|які розливають за об'ємом | |
|-----------------------------------------------+---------------|
|При виробництві лікерів, кремів, бальзамів, | 3,71 |
|які розливають за рівнем з закупоркою | |
|гвинтовим ковпачком | |
-----------------------------------------------------------------
9. Втрати спирту при виробництві лікеро-горілчаних
виробів для експорту і в сувенірному оформленні
У відсотках від кількості б. с.
у готовій продукції
-----------------------------------------------------------------
| Найменування операцій | Норма втрат |
|------------------------------------------------+--------------|
|При виробництві лікеро-горілчаних напоїв для | |
|експорту і в сувенірному оформленні, які | |
|розливають за рівнем: | |
|------------------------------------------------+--------------|
|настойок гірких | 3,30 |
|------------------------------------------------+--------------|
|солодких напоїв (наливок, пуншів, настойок | 3,80 |
|солодких, напівсолодких, напівсолодких | |
|слабоградусних, напоїв десертних, коктейлів, | |
|аперитивів) | |
|------------------------------------------------+--------------|
|лікерів, кремів, бальзамів | 4,10 |
|------------------------------------------------+--------------|
|При виробництві лікеро-горілчаних напоїв у | |
|сувенірному оформленні, які розливають за | |
|об'ємом: | |
|------------------------------------------------+--------------|
|настойок гірких | 2,50 |
|------------------------------------------------+--------------|
|солодких напоїв (наливок, пуншів, настойок | 3,00 |
|солодких, напівсолодких, напівсолодких | |
|слабоградусних, напоїв десертних, коктейлів, | |
|аперитивів) | |
|------------------------------------------------+--------------|
|лікерів, кремів, бальзамів | 3,50 |
-----------------------------------------------------------------
До сувенірних лікеро-горілчаних виробів належить продукція, яка розфасована в оригінальні скляні пляшки, кришталеві, фарфорові, керамічні і скляні графини.
10. Втрати спирту при виробництві горілок особливих
за схемою Полтавського лікеро-горілчаного заводу
У відсотках від кількості б. с.
у готовій продукції
-----------------------------------------------------------------
| Найменування операцій | Норма втрат |
|----------------------------------------------+----------------|
|При виробництві горілок і горілок особливих | |
|за Полтавською схемою, які розливають: | |
|----------------------------------------------+----------------|
|за об'ємом | 1,04 |
|----------------------------------------------+----------------|
|за рівнем | 1,96 |
-----------------------------------------------------------------
11. Втрати спирту при регенерації вугільної батареї,
фільтру
У відсотках від кількості б. с.,
що міститься у вугільній батареї, фільтрі
-----------------------------------------------------------------
| Найменування операцій | Норма втрат |
|-----------------------------------------------+---------------|
|При регенерації вугільної батареї (вугільна | 5,6 |
|колонка і пісочні фільтри) | |
|-----------------------------------------------+---------------|
|При регенерації фільтра для виділення | 4,6 |
|пилоподібного вугілля при виробництві горілок | |
|за Полтавською схемою | |
-----------------------------------------------------------------
Кількість б. с., що міститься у вугільній батареї, визначається комісійним актом заповнення колони.
12. Втрати спирту на переміщенні спиртовмісних рідин
трубопроводом
У відсотках від кількості б. с.,
переміщеного трубопроводом
------------------------------------------------------------------
| Найменування | Південна зона | Решта територій |
| |---------------------+---------------------|
| |жовтень - |квітень - |жовтень - |квітень - |
| |березень |вересень |березень |вересень |
|--------------------+----------+----------+----------+----------|
|Втрати спирту на | | | | |
|переміщенні | | | | |
|спиртовмісних рідин | | | | |
|трубопроводом: | | | | |
|--------------------+----------+----------+----------+----------|
|насосом на відстань | 0,025 | 0,035 | 0,017 | 0,025 |
|до 100 м | | | | |
|--------------------+----------+----------+----------+----------|
|на кожні 10 м понад | 0,006 | 0,008 | 0,006 | 0,008 |
|100 м | | | | |
|--------------------+----------+----------+----------+----------|
|самопливом на | 0,015 | 0,025 | 0,010 | 0,020 |
|відстань до 100 м | | | | |
|--------------------+----------+----------+----------+----------|
|на кожні 10 м понад | 0,005 | 0,007 | 0,005 | 0,007 |
|100 м | | | | |
------------------------------------------------------------------
Норми втрат при переміщенні спиртовмісних рідин трубопроводом застосовуються тільки при їх перекачуванні з одного виробничого приміщення до іншого.
Підставою для застосування зазначених норм є акт про вимірювання довжини трубопроводу, складений комісією підприємства і затверджений його керівником. Цей акт зберігається в бухгалтерії.
До південної зони входять Миколаївська, Херсонська, Одеська області, Автономна Республіка Крим та райони - Маріупольський (Донецька область), Мелітопольський (Запорізька область).
13. Втрати спирту при виробництві ароматних спиртів
У відсотках від кількості б. с.,
узятого на заливання
-----------------------------------------------------------------
| Найменування операцій | Норма втрат |
|-------------------------------------------+-------------------|
|При виробництві ароматних спиртів: | |
|-------------------------------------------+-------------------|
|з ефірних олій | 2,85 |
|-------------------------------------------+-------------------|
|з рослинної сировини | 3,90 |
-----------------------------------------------------------------
14. Втрати спирту при спиртуванні і фільтрації
екстрактів із плодово-ягідної сировини
У відсотках до кількості спирту, узятого
на спиртування
-----------------------------------------------------------------
| Найменування операцій | Норма втрат |
|---------------------------------------------+-----------------|
|При спиртуванні і фільтрації екстрактів із | 1,87 |
|плодово-ягідної сировини | |
-----------------------------------------------------------------
15. Втрати спирту при виробництві спиртованих
настоїв із сушеної рослинної сировини
У відсотках від кількості б. с.,
узятого на заливання сировини
-----------------------------------------------------------------
................Перейти до повного тексту