1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Постанова


МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ САНІТАРНИЙ ЛІКАР УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
31.12.2021  № 25
Про затвердження протиепідемічних заходів щодо роботи аеропортів та авіакомпаній України на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)
Відповідно до статті 40 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" та на виконання пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 року № 1236 "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (із змінами), ПОСТАНОВЛЯЮ:
1. Затвердити протиепідемічні заходи щодо роботи аеропортів на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) та протиепідемічні заходи для організації роботи авіакомпаній України на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), що додаються.
2. Директорату громадського здоров'я та профілактики захворюваності Міністерства охорони здоров'я України (Даниленко О.М.) довести цю постанову до відома зацікавлених центральних органів виконавчої влади, обласних, Київської міської державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування.
3. Визнати такою, що втратила чинність, постанову головного державного санітарного лікаря України від 18 листопада 2021 року № 19 "Про затвердження протиепідемічних заходів при роботі аеропортів та авіакомпаній України на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)".

Заступник Міністра охорони
здоров'я України - головний
державний санітарний лікар
України




І. Кузін
ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова головного
державного санітарного
лікаря України
31 грудня 2021 року № 25
ПРОТИЕПІДЕМІЧНІ ЗАХОДИ
щодо роботи аеропортів на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)
Діяльність аеропортів на території України в умовах адаптивного карантину здійснюється з дотриманням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 року № 1236 "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" та даних протиепідемічних заходів.
Загальні рекомендації
1. Перед початком роботи проводиться температурний скринінг усім працівникам аеропорту. Працівники з наявними ознаками респіраторного захворювання або підвищення температури тіла понад 37,2° C не допускаються до роботи.
2. Тимчасово відсторонюються від роботи в зонах масового скупчення пасажирів (за можливості переводяться на інші види роботи) особи з груп ризику, визначених відповідно до Стандартів медичної допомоги "Коронавірусна хвороба (COVID-19)", затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 28 березня 2020 р. № 722.
3. Адміністрація аеропорту забезпечує:
наявність не менше п'ятиденного запасу засобів індивідуального захисту для працівників аеропорту, мийних, мийно-дезінфікуючих і дезінфікуючих засобів;
можливість дотримання правил гігієни рук, респіраторної гігієни і етикету кашлю та дотримання фізичного дистанціювання;
обмеження масових зібрань працівників у закритих приміщеннях;
використання спецодягу працівниками лише під час виконання службових обов'язків та його прання після кожної зміни;
виключно візуальний контакт пасажирів з друкованою продукцією (наприклад, рекламні буклети, флаєри);
дезінфекцію ручок візків для багажу дезінфекційним розчином (рекомендовано використовувати експрес-дезінфекцію) та розміщення їх окремо від не оброблених із нанесенням відповідного маркування;
можливість придбання масок і спиртовмісних антисептиків для рук в терміналі аеропорту та інформування щодо такої можливості пасажирів;
обмеження входу до терміналу супроводжуючих осіб (окрім тих, хто супроводжує осіб з інвалідністю та осіб до 18 років);
наявність у працівників аеропорту, які мають безпосередній контакт з пасажирами, кишенькових диспенсерів із спиртовмісним антисептиком для дезінфекції рук;
обладнання місць для централізованого збору та утилізації засобів індивідуального захисту та маркування зазначених місць;
вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних засобів приміщень аеропорту не менше трьох разів на добу;
дезінфекцію поверхонь, з якими часто контактують (дверні ручки, поручні, сидіння тощо) на території аеропорту, спиртовмісними або іншими дезінфікуючими засобами протягом доби;
доступ до проточної води, рідкого мила та одноразових паперових рушників в санвузлах для співробітників та санвузлах для пасажирів на території аеропорту;
дотримання фізичного дистанціювання не менше одного метра при утворенні черги до туалету, яка може утворюватись лише за межами туалетної кімнати, про що необхідно інформувати пасажирів та інших відвідувачів (рекомендовано нанести тимчасове маркування);
прибирання санітарних кімнат та кімнат матері і дитини із застосуванням мийно-дезінфікуючих засобів не менше чотирьох разів на добу;
належне функціонування вентиляційних систем в усіх приміщеннях аеропорту;
окремий службовий вхід до терміналу для членів екіпажів (за можливості);
розмежування рейсів за часом та терміналами для зменшення потоку пасажирів;
нанесення тимчасового маркування в місцях потенційного скупчення людей з метою дотримання фізичного дистанціювання не менше одного метра;
заборону роботи ігрових та розважальних зон;
інформування пасажирів шляхом оголошень та розміщення інформаційних матеріалів з питань вакцинації від COVID-19, існуючих обмежень та правил авіаперевезень та заходів з профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19): дотримання правил гігієни рук, респіраторної гігієни і етикету кашлю, дотримання фізичного дистанціювання не менше одного метра (пасажири повинні ознайомитись з інформацією про те, що дані протиепідемічні заходи не можуть бути гарантією профілактики поширення коронавірусної хвороби (COVID-19);
інформування працівників з питань вакцинації від COVID-19;
наявність відповідального працівника за проведення протиепідемічних заходів на території аеропорту, проведення роз'яснювальної роботи з питань вакцинації від COVID-19, існуючих обмежень та правил авіаперевезень та заходів з профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19).
4. Працівники аеропорту зобов'язані:
дотримуватись протиепідемічних вимог та заходів у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19);
регулярно та ретельно (не менше 20 секунд) мити руки з рідким милом та водою, а саме: перед прийомом їжі, після відвідування туалету, після приходу з вулиці та коли руки забруднені, в тому числі після чхання та кашлю (за неможливості миття рук використовувати спиртовмісний антисептик);
дотримуватись респіраторної гігієни і етикету кашлю;
намагатися уникати контактів із особами, які мають симптоми респіраторних захворювань;
у разі виникнення респіраторних симптомів утриматись від відвідування робочого місця, звернутись до сімейного лікаря та дотримуватись самоізоляції.
5. Робота працівників аеропорту має бути організована із дотриманням вимог фізичного дистанціювання (підтримання дистанції не менше одного метра) або із застосуванням фізичних бар'єрів (наприклад, прозорі екрани), та з використанням засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або маски, в тому числі виготовленої самостійно.
6. Не рекомендовано використовувати пилососи на всіх етапах прибирання до проведення дезінфекції.
7. Обслуговування пасажирів в бізнес-залах та VIP-залах аеропортів має відбуватись із дотриманням даних протиепідемічних заходів.
Вхід до терміналу
8. Перед входами в термінали слід забезпечити дотримання фізичного дистанціювання (не менше одного метра), в тому числі шляхом нанесення тимчасового маркування.
9. Пасажири та супроводжуючі не допускаються до терміналу без засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або масок, в тому числі виготовлених самостійно, надягнених так, щоб вони покривали рот та ніс.
10. У приміщенні терміналу засіб індивідуального захисту дозволено знімати лише під час огляду співробітниками аеропорту та проходження процедури ідентифікації, а також у випадках прийому їжі та/або напоїв.
11. Слід інформувати пасажирів про введені обмеження в роботі аеропорту, можливість придбання масок і спиртовмісних антисептиків для рук, про необхідність дотримуватись фізичного дистанціювання, правил гігієни рук, респіраторної гігієни і етикету кашлю.
Авіаційна безпека
12. Працівники забезпечуються спецодягом або разовим одягом, спиртовмісними антисептиками для рук, медичними масками. При огляді пасажира необхідно використовувати одноразові рукавички та захисний щиток, рукавички необхідно змінювати після кожного пасажира. Обробляти рукавички антисептиком заборонено.
13. Вологе прибирання приміщень із застосування мийно-дезінфікуючих розчинів слід проводити не менше трьох разів на добу та протирання поверхонь, з якими контактують пасажири та співробітники (в тому числі інтроскопи, ящики, металошукачі, дверні ручки, поручні тощо), а також обробку захисних екранів спиртовмісними або іншими дезінфікуючими засобами для експрес-дезінфекції протягом доби.
Реєстрація
14. Перед стійками реєстрації слід забезпечити тимчасове маркування для дотримання фізичного дистанціювання не менше одного метра.
Обробку стійок реєстрації дезінфекційними засобами необхідно проводити після кожного рейсу.
Слід забезпечити наявність стійок для самостійної електронної реєстрації пасажирів та їх обробку дезінфекційними засобами мінімум кожні три години.
15. Рекомендувати авіакомпаніям максимально впровадити електронну реєстрацію пасажирів для зменшення контактів та тривалості перебування в аеропорту.
16. Забезпечити екранування робочих місць реєстраторів.
17. Відстань між робочими місцями за стійками реєстрації необхідно організувати з дотриманням вимог фізичного дистанціювання не менше одного метра.
Кімната матері та дитини
18. Дозволити одночасне перебування в кімнаті лише членів однієї родини.
В кімнаті матері та дитини розмістити диспенсер з спиртовмісним антисептиком для рук.
19. Перед входом в кімнату розмістити нагадування щодо необхідності дотримання фізичного дистанціювання не менше одного метра та відповідне маркування для запобігання скупчення людей.

................
Перейти до повного тексту