- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Статут
ЦЕНТРАЛЬНА СПІЛКА СПОЖИВЧИХ ТОВАРИСТВ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
XVIII (позачерговим) з'їздом
споживчої кооперації України
19.12.2000 р.,
зі змінами і доповненнями,
внесеними п'ятими і сьомими
зборами Ради Укоопспілки
сімнадцятого скликання
(17.05.2002 р.,
22.03.2004 р.)
ПРИМІРНИЙ СТАТУТ
обласної (республіканської) спілки споживчих товариств
I. Загальні положення
1. Споживчі товариства та районні спілки споживчих товариств на добровільних засадах об'єднуються в обласну (республіканську) спілку, виконують вимоги її статуту та мають право вільного виходу з неї.
Відносини, пов'язані зі створенням і діяльністю обласної (республіканської) споживспілки, регулюються Законом
"Про споживчу кооперацію", іншими законодавчими актами України та нормативними документами Центральної спілки споживчих товариств України (Укоопспілки).
Основним документом, що регулює діяльність обласної (республіканської) споживспілки, є Статут.
2. __________________________________________________________
обласна (республіканська) спілка споживчих товариств (далі -
споживспілка) об'єднує на добровільній основі_____________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
(перелік споживчих товариств та районних спілок,
_________________________________________________________________,
які входять до складу обласної (республіканської) спілки споживчих
товариств), котрі є її членами і виконують вимоги її статуту.
3. Споживспілка вважається створеною, набуває права юридичної особи, здійснює господарську, та іншу діяльність з дня її державної реєстрації, має самостійний баланс, печатку та штамп зі своєю назвою та є некомерційною організацією.
Місцезнаходження споживспілки ______________________________.
Юридична адреса ____________________________________________.
Обласну (республіканську) спілку споживчих товариств, як юридичну особу, представляє правління обласної (республіканської) спілки споживчих товариств.
4. Споживспілка на добровільних засадах входить до складу Центральної спілки споживчих товариств України (Укоопспілки), виконує зобов'язання членів спілки, визначених її статутом та має право вільного виходу з неї.
Відповідно до своїх статутних цілей і завдань вона може на договірних засадах входити до державних, кооперативних, громадських та інших об'єднань (спілок) із збереженням своєї повної господарської самостійності та прав юридичної особи.
5. Споживспілка делегує Укоопспілці додатково до функцій, передбачених Законами України
"Про кооперацію",
"Про споживчу кооперацію" та її статутом, частину своїх повноважень та виконання окремих функцій. Конкретні умови делегування повноважень і функцій визначаються радою споживспілки і правлінням Укоопспілки та закріплюються в договорі, що укладається між споживспілкою (облспоживспілкою, Кримспоживспілкою) та Укоопспілкою. Право підпису договору надається голові правління споживспілки.
6. Основними цілями і завданнями споживспілки є:
а) сприяння розвитку споживчої кооперації, виконання делегованих їй споживчими товариствами, райспоживспілками повноважень і функцій, координація діяльності споживчих товариств, райспоживспілок, а також розвиток власної господарської діяльності для задоволення потреб пайовиків і населення в товарах народного споживання та послугах;
б) розвиток кооперативної демократії, пропаганда кооперативного руху, організаторська робота щодо залучення населення у члени споживчих товариств, забезпечення дотримання прав пайовиків;
в) збереження майна споживчої кооперації, забезпечення захисту інтересів і майнових прав споживчих товариств, райспоживспілок, надання їм юридичної, консультативної та іншої допомоги; представлення їх інтересів у державних, судових органах, органах місцевого самоврядування;
г) захист прав та інтересів пайовиків і обслуговуваного населення як споживачів щодо забезпечення їх якісними товарами та послугами;
д) розвиток мережі торгових, виробничих, заготівельних та інших підприємств; співпраця з органами державної виконавчої влади і сільськогосподарськими товаровиробниками в створенні інфраструктури аграрного ринку;
е) забезпечення ефективності господарсько-фінансової діяльності, підвищення продуктивності праці працівників, їх соціальний захист шляхом збереження і створення нових робочих місць, впровадження нових технологій та передового досвіду, організація трудового суперництва, підготовка і перепідготовка кадрів.
7. Для здійснення своїх основних цілей і завдань споживспілка:
а) розвиває кооперативну демократію, організовує колективне обговорення найбільш важливих питань діяльності споживчої кооперації, пропаганду кооперативного руху, його принципів і цінностей, проводить активну організаторську роботу по залученню населення у члени споживчих товариств, забезпеченню дотримання прав пайовиків, вимог Закону України
"Про споживчу кооперацію", нормативних актів Укоопспілки, статутів споживчих товариств і райспоживспілок, інших законодавчих актів, що регулюють діяльність споживчої кооперації;
б) визначає разом зі своїми членами конкретні функції і повноваження, що делегуються споживспілці;
в) розробляє основні напрями економічного і соціального розвитку споживчої кооперації області (республіки);
г) надає споживчим товариствам та їхнім спілкам практичну допомогу в поліпшенні організації торгівлі і громадського харчування, заготівельної і виробничої діяльності, системи платних послуг населенню;
д) вивчає стан і перспективи розвитку ринку товарів, робіт і послуг. Проводить маркетингові дослідження ринку товарів і послуг, розробляє прогноз попиту населення, ринкової кон'юнктури на перспективу та забезпечує кооперативні організації і підприємства, що входять до її складу, відповідною інформацією;
е) всебічно сприяє споживчим товариствам та їхнім спілкам у роботі з удосконалення господарського механізму, впровадження ринкових методів управління, підвищення ефективності використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів;
є) узагальнює і поширює передовий досвід роботи, організовує трудове суперництво, розробляє рекомендації щодо виявлення і найбільш повного використання наявних резервів і можливостей, підвищення ефективності роботи кооперативних організацій і підприємств;
ж) активно сприяє кооперативним організаціям у будівництві нової, реконструкції, ремонті і переобладнанні діючої матеріально-технічної бази торгівлі, заготівель та переробки сільськогосподарської продукції і сировини, впровадженні прогресивних технологій торгових, заготівельних і виробничих процесів;
з) захищає інтереси і майнові права споживчих товариств і райспоживспілок, надає їм юридичну допомогу, створює арбітражний (третейський) суд, який вирішує господарські спори між підприємствами і організаціями споживчої кооперації; здійснює підготовку та підвищення кваліфікації кадрів; сприяє збереженню власності споживчої кооперації, вирішенню соціальних питань трудових колективів та забезпечує дотримання чинного законодавства в організаціях і на підприємствах споживчої кооперації області;
и) організовує через підприємства власного господарства торговельне обслуговування і громадське харчування, заготівлю і переробку сільгосппродуктів і сировини, надання населенню, перш за все пайовикам споживчих товариств, різних послуг.
8. Видами діяльності споживспілки є:
а) оптова і роздрібна торгівля продовольчими і непродовольчими товарами, ліками і медпрепаратами, матеріалами, обладнанням, устаткуванням, транспортними засобами, торгівля нерухомістю; маркетингові дослідження, вивчення стану та перспектив розвитку ринків товарів і послуг; реклама товарів, робіт і послуг;
б) громадське харчування;
в) заготівля, переробка і реалізація сільськогосподарської продукції і сировини, чорного і кольорового металобрухту, всіх видів вторинної сировини;
г) виробництво продовольчих і непродовольчих товарів, обладнання, устаткування, будівельних матеріалів, тари тощо;
д) будівельні та ремонтно-монтажні роботи;
е) відгодівля великої рогатої худоби, свиней, птиці, вирощування зернових культур, овочів, фруктів, ягід, кормів, насіння, квітів тощо;
є) вирощування хутрових звірів;
ж) розведення риби;
з) організація транспортного господарства і надання послуг;
и) здача в операційну оренду нерухомості, транспортних засобів, обладнання, устаткування, іншого майна;
і) проведення аукціонів, ярмарків, виставок-продажів; туризм;
ї) надання платних послуг у перукарнях, лазнях, ательє (пунктах) з пошиття і ремонту одягу, взуття, побутової техніки, фотосалонах, пральнях, хімчистках, пунктах прокату побутової техніки, надання ритуальних послуг тощо;
й) інші види діяльності, не заборонені чинним законодавством України.
II. Членство, права і обов'язки членів споживспілки
9. Членство в споживспілці є добровільним. Прийняття у члени і виключення з членів споживспілки проводиться її Радою або правлінням з наступним затвердженням рішення правління зборами Ради.
Для вступу до споживспілки районна спілка споживчих товариств (споживче товариство) подає відповідну заяву, копію рішення свого вищого органу управління про вступ до споживспілки та свій Статут.
Райспоживспілка (споживче товариство) стає членом споживспілки після сплати у повному обсязі вступного внеску, розмір якого визначається за рішенням Ради споживспілки, та прийняття зборами Ради чи правлінням споживспілки відповідного рішення.
10. Взаємовідносини споживспілки з її членами будуються на основі цього Статуту та укладених між ними угод про делегування повноважень і функцій.
Члени споживспілки зберігають повну організаційну та господарську самостійність, права юридичних осіб і керуються у своїй діяльності власними статутами. Будь-яке рішення, що зачіпає майнові права члена споживспілки, може бути прийняте тільки за його згодою та у порядку, передбаченому законодавством України і нормативними актами Укоопспілки.
11. Рішення виборно-представницьких і виконавчо-розпорядчих органів споживспілки, що прийняті у межах їх компетенції, обов'язкові для виконання її членами.
12. Член споживспілки має право:
а) брати участь через своїх представників (делегатів з'їзду (конференції), членів Ради та ін.) в управлінні справами споживспілки, обговоренні й прийнятті рішень з усіх питань її діяльності;
б) вносити на обговорення з'їзду (конференції), Ради і правління споживспілки питання, спрямовані на поліпшення діяльності споживчої кооперації, критикувати недоліки в роботі її органів і службових осіб і вимагати їх усунення;
в) користуватися організаційним, господарським, соціальним та правовим обслуговуванням споживспілки;
г) бути засновником (співвласником) будь-якого підприємства споживспілки;
д) на частку в майні споживспілки;
е) вимагати у необхідних випадках скликання позачергового з'їзду, конференції, зборів Ради споживспілки;
є) одержувати від виборних органів і службових осіб апарату споживспілки інформацію з будь-якого питання її діяльності, за винятком тієї, що пов'язана з комерційною таємницею та конфіденційною інформацією. Порядок одержання, використання, поширення і зберігання інформації, віднесеної до комерційної таємниці та конфіденційної інформації, визначається нормативними актами Укоопспілки;
ж) оскаржувати з'їзду та Раді споживспілки дії її правління і ревізійної комісії, які порушують його права і інтереси.
13. Член споживспілки має право виходу з її складу. Питання про вихід розглядається його вищим органом управління при обов'язковій участі представників споживспілки. Орган управління відповідної організації чи підприємства надає Раді або правлінню споживспілки письмову заяву і копію рішення свого вищого органу управління про вихід.
Заява повинна бути розглянута споживспілкою не пізніше 30 днів, а взаєморозрахунки між споживспілкою та її членом проведені протягом року з моменту подання заяви.
14. Член споживспілки зобов'язаний:
а) виконувати вимоги Статуту споживспілки, договорів та взаємних домовленостей, виконувати рішення її з'їзду, конференції, Ради, правління;
б) подавати в установленому порядку фінансову і статистичну звітність про свою діяльність; інформувати споживспілку про зміни у своєму статуті, дії органів державної влади, що зачіпають інтереси споживчої кооперації та її членів;
в) берегти і примножувати майно споживчої кооперації, не допускати безгосподарного і недбалого користування ним;
г) скликати у разі необхідності на вимогу (за пропозицією) правління споживспілки загальні збори (збори уповноважених), членів споживчого товариства, конференцію, збори Ради райспоживспілки;
д) сплачувати членські внески, проводити відрахування споживспілці коштів на фінансування витрат з виконання делегованих споживспілці повноважень і функцій. Розміри, порядок і строки внесення членських внесків відрахувань визначаються за рішенням зборів Ради споживспілки.
15. Споживспілка відповідає за своїми зобов'язаннями всім майном, що є у власності споживспілки. Члени споживспілки відповідають за її зобов'язаннями в межах своїх часток в майні споживспілки. Споживспілка не несе відповідальності за зобов'язаннями своїх членів.
16. Член споживспілки, що порушує Статут споживспілки, може бути виключений з її складу Радою споживспілки. Рішення про виключення може бути оскаржене з'їзду споживчої кооперації області (республіки) або в судові органи.
III. Органи управління і контролю споживспілки
17. Вищим органом управління споживспілки є з'їзд (конференція) споживчої кооперації області (республіки), який правомочний розглядати і вирішувати будь-які питання діяльності споживспілки.
18. З'їзд (конференція) споживчої кооперації області (республіки):
а) приймає статут споживспілки після попереднього погодження проекту з Укоопспілкою, членом якої є споживспілка, що засвідчується на останній сторінці статуту споживспілки підписом голови правління Укоопспілки та печаткою Укоопспілки;
б) вносить зміни і доповнення до статуту споживспілки після попереднього погодження проекту з Укоопспілкою, членом якої є споживспілка, що засвідчується на останній сторінці статуту споживспілки підписом голови правління Укоопспілки та печаткою Укоопспілки;
в) обирає Раду споживспілки, ревізійну комісію, делегатів на з'їзд споживчої кооперації України відкритим або закритим (таємним) голосуванням, визначає кількісний склад названих органів; приймає рішення про дострокове припинення повноважень голови правління обласної (республіканської) споживспілки (відкликання з посади);
г) затверджує Положення про ревізійну комісію споживспілки;
д) розглядає і затверджує програми (плани) громадської і господарської діяльності споживчої кооперації області (республіки), основні напрями її економічного і соціального розвитку;
е) розглядає і затверджує звіти про діяльність Ради, правління та ревізійної комісії споживспілки, дає оцінку їх роботи;
є) визначає розміри, порядок формування та використання капіталів споживспілки; затверджує конкретний розмір неподільного (громадського) майна споживспілки та перелік об'єктів, що зараховуються до нього, за попереднім погодженням з правлінням Укоопспілки; вносить зміни у перелік об'єктів, віднесених до неподільного (громадського) майна, за попереднім погодженням з правлінням Укоопспілки; приймає рішення про передачу раді або правлінню споживспілки права володіння, користування та розпорядження майном за винятком права вносити зміни у перелік об'єктів, віднесених до неподільного (громадського) майна (крім об'єктів нерухомості житлового фонду);
ж) вирішує питання реорганізації (злиття, приєднання, виділу, поділу, перетворення) і ліквідації споживспілки, входження її до Укоопспілки та виходу з неї.
Вирішення питань, передбачених підпунктами "а", "в", "є" та "ж", відносяться до виключної компетенції з'їзду. Рішення з'їзду з питань, передбачених підпунктами "а" та "є", вважаються прийнятими, якщо за них проголосувало не менше 2/3, а з підпункту "ж" - 3/4 делегатів з'їзду, що взяли участь в його роботі.
Рішення з'їзду (конференції), що суперечать Статуту споживспілки або чинному законодавству, можуть бути відмінені самим з'їздом (конференцією), а також за рішенням судових органів.
19. Чергові з'їзди (конференції) споживчої кооперації області (республіки) скликаються Радою споживспілки один раз на п'ять років.
Делегати на з'їзд (конференцію) обираються з числа пайовиків загальними зборами (зборами уповноважених) споживчих товариств, конференціями райспоживспілок відкритим чи таємним голосуванням за нормою представництва, установленою Радою споживспілки.
Питання, що підлягають розгляду на з'їзді, можуть вноситися Радою, правлінням або ревізійною комісією споживспілки. Члени споживспілки, які бажають внести питання на обговорення з'їзду, подають про це письмову заяву правлінню споживспілки не пізніше ніж за 10 днів до його початку.
20. Позачерговий з'їзд споживчої кооперації області (республіки) скликається Радою споживспілки за власною ініціативою на вимогу 2/3 членів споживспілки або за пропозицією Правління Укоопспілки у двомісячний строк з дня одержання письмової вимоги (пропозиції).
В цьому випадку порядок і строк обрання делегатів, норма представництва їх на позачерговий з'їзд установлюється Радою споживспілки.
21. Про дату, час, місце проведення з'їзду і питання, що належить розглянути на ньому, правління споживспілки за дорученням Ради повідомляє членам споживспілки і делегатам з'їзду не пізніше ніж за 25 днів до відкриття з'їзду.
Остаточний порядок денний затверджується з'їздом споживспілки.
22. З'їзд правомочний вирішувати питання при наявності не менше 2/3 делегатів. Члени Ради і ревізійної комісії попереднього скликання, які не обрані делегатами з'їзду, беруть участь в його роботі з правом дорадчого голосу.
23. Для ведення з'їзду обираються відкритим голосуванням президія, інші робочі органи. Рішення з'їзду, не пов'язані з виборами Ради, ревізійної комісії та делегатів, приймаються відкритим голосуванням простою більшістю присутніх делегатів і заносяться у протокол.
24. У період між з'їздами функції з'їзду, крім тих, що віднесені до його виключної компетенції, виконує Рада споживспілки, яка підзвітна з'їзду.
Рада споживспілки:
а) вносить зміни і доповнення до статуту споживспілки (крім змін і доповнень, які стосуються виключної компетенції з'їзду (конференції) споживчої кооперації області (республіки) після попереднього погодження проекту з Укоопспілкою, що засвідчується на останній сторінці статуту споживспілки підписом голови правління Укоопспілки та печаткою Укоопспілки; вносить зміни і доповнення до положення про її ревізійну комісію; затверджує регламент правління споживспілки та вносить до нього зміни і доповнення;
б) обирає зі свого складу голову правління споживспілки; за поданням голови правління споживспілки обирає та звільняє членів правління споживспілки; при необхідності обирає робочі комісії ради; визначає чисельний склад правління і робочих комісій ради. На посаду голови правління споживспілки може бути обрана лише та особа, яка має вищу повну освіту з профільної спеціальності, стаж роботи на посаді керівника організації, підприємства (об'єднання) або установи споживчої кооперації не менше 5 років та попередньо узгоджена з правлінням Центральної спілки споживчих товариств України. Рішення ради споживспілки про обрання голови правління споживспілки набирає чинності в день його опублікування в газеті "ВІСТІ Центральної спілки споживчих товариств України" (свідоцтво про державну реєстрацію КВ N 744 від 20.06.94);
в) затверджує або відміняє рішення правління споживспілки про прийняття до її складу нових членів та вихід (виключення) з членів споживспілки;
г) заслуховує звіти про діяльність правління, ревізійної та робочих комісій, дає оцінку їх роботі;
д) затверджує річні звіти правління і баланс споживспілки та висновки до них ревізійної комісії, посадові оклади та надбавки до них голові правління споживспілки та голові ревізійної комісії, делегує правлінню споживспілки право встановлювати посадові оклади та надбавки до них голові правління споживспілки і голові ревізійної комісії, вносити зміни до затверджених кошторисів з наступним їх затвердженням на зборах ради;
е) розглядає питання та приймає рішення про продаж підприємств (єдиних майнових комплексів) та (або) корпоративного права на підприємства споживспілки, об'єктів основних засобів споживспілки і її підприємств, на передачу, надання позики, безоплатне тимчасове користування, безоплатної передачі, дарування, обміну, списання, здачу в оперативну оренду, передачу в заставу основних засобів споживспілки і її підприємств членам споживчих товариств, підприємствам, організаціям, установам, іншим фізичним і юридичним особам у разі делегування їй цього права з'їздом споживчої кооперації області (республіки);
є) розподіляє доходи (прибутки) та визначає порядок їх використання; затверджує посадові оклади та надбавки до них голові правління споживспілки та голові ревізійної комісії;
ж) приймає рішення про скликання з'їзду споживспілки та встановлює норми представництва на ньому;
з) вирішує питання про відповідальність виборних (посадових) осіб (крім голови правління споживспілки) за неналежне виконання ними своїх обов'язків, незаконні дії і порушення Статуту, включаючи позбавлення їх повноважень; виводить зі свого складу членів Ради та з складу ревізійної комісії членів ревізійної комісії за власним бажанням, втрату зв'язків з споживчою кооперацією, порушення Статуту та ігнорування рішень органів управління споживспілки, а також здійснення дій, які призвели до моральних і матеріальних збитків у кооперативних організаціях і підприємствах; дообирає замість вибулих нових членів Ради і ревізійної комісії за пропозиціями правлінь споживчих товариств і споживспілок;
и) розглядає скарги на дії правління і ревізійної комісії споживспілки, вирішує розбіжності, що виникають між ними, у необхідних випадках скасовує їх неправомірні рішення.
Рада може розглядати і вирішувати також інші питання діяльності споживспілки.
На збори Ради споживспілки, в порядок денний яких внесено питання про вибори голови та членів правління, запрошується представник Укоопспілки.
25. Вибори органів управління і контролю споживспілки проводяться один раз на п'ять років на основі вільного і необмеженого висування кандидатів при широкому і всебічному їх обговоренні. До складу органів, що обираються, висуваються тільки члени споживчих товариств, незалежно від того, є вони делегатами з'їзду чи ні.
Вибори органів управління, контролю та посадових осіб проводяться відкритим або таємним голосуванням за рішенням з'їзду (конференції) споживчої кооперації області (республіки) або Ради споживспілки.
Повноваження посадових осіб органів управління і контролю споживспілки, в тому числі голови її правління, обраних в період між виборами органів управління і контролю, передбаченими в абзаці 1 цього пункту Статуту, припиняються з моменту чергових виборів органів управління і контролю споживспілки.
Повноваження члена правління споживспілки можуть бути тимчасово припинені за поданням ревізійної комісії споживспілки рішенням правління споживспілки. Рішення про припинення повноважень члена правління споживспілки діє до прийняття відповідного рішення з цього питання Радою споживспілки.
Вибори посадових осіб можуть здійснюватись на альтернативній основі. При цьому, якщо жоден з кандидатів не набрав більше половини голосів, проводиться повторне голосування, до якого допускаються два кандидати, що одержали більшість голосів.
При обранні органу управління і контролю до Списків для голосування може включатися більша кількість кандидатур, ніж затверджено з'їздом (конференцією), зборами Ради.
Обраними вважаються кандидати, які одержали найбільшу кількість голосів у відповідності з кількістю мандатів і більш як половину голосів делегатів з'їзду (конференції), членів Ради, які взяли участь у голосуванні.
26. Перші збори Ради нового скликання проводяться відразу після закриття з'їзду, який обрав новий склад Ради. Збори Ради споживспілки скликаються правлінням споживспілки при необхідності, але не рідше одного разу на рік. Збори повинні бути скликані також на вимогу 1/3 членів споживспілки або за пропозицією третини членів Ради споживспілки, ревізійної комісії. Вони можуть бути скликані за пропозицією правління Центральної спілки споживчих товариств України. В цих випадках збори скликаються не пізніше ніж через 30 днів після надходження такої вимоги або пропозиції.
27. Про дату, час, місце проведення і порядок денний зборів члени Ради повинні бути повідомлені не пізніше ніж за 10 днів до призначеного строку їх проведення.
Остаточний порядок денний затверджується на зборах Ради споживспілки.
Порядок денний перших зборів Ради нового скликання включає розгляд питань про обрання голови правління, членів правління. До порядку денного перших зборів Ради за рішенням Ради можуть бути включені інші питання.
28. Збори Ради правомочні при наявності не менше 2/3 її складу. Члени ревізійної комісії беруть участь у їх роботі з правом дорадчого голосу.
Для ведення зборів Ради споживспілки обираються їх робочі органи, у тому числі голова і секретар зборів.
29. Рішення Ради, які не пов'язані з виборами органів управління і контролю, приймаються відкритим голосуванням більшістю голосів, якщо інше не було передбачено рішенням не менш як половини членів Ради, присутніх на зборах.
Рішення, що суперечить Статуту споживспілки або чинному законодавству, може бути відмінено самою Радою, з'їздом (конференцією), а також за рішенням судових органів.
Дія цього рішення може бути припинена правлінням Центральної спілки споживчих товариств України з наступним внесенням його на розгляд Ради споживспілки.
................Перейти до повного тексту