1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА І ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ З ДЕРЖАВНОЮ
ВЕТЕРИНАРНОЮ ІНСПЕКЦІЄЮ
від 09.03.93
Затверджую
Начальник Головного управління
ветеринарної медицини з
Державною ветеринарною
інспекцією Міністерства
сільського господарства і
продовольства України
П.П.Достоєвський
( Положення скасовано на підставі Наказу Державного департаменту ветеринарної медицини N 16 від 15.04.2002 )
Положення
про лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи на ринках
1. Лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи на ринках (надалі - лабораторія) організована відповідно до Закону України "Про ветеринарну медицину" є структурним підрозділом (міського управління державної ветеринарної медицини, районного, міського підприємства (лікарні) державної ветеринарної медицини, районної державної лабораторії ветеринарної медицини).
Лабораторія організовується з метою здійснення обов'язкового державного контролю на ринках, на яких організована торгівля тваринами, продуктами і сировиною тваринного та рослинного походження. Лабораторія в межах своєї компетенції здійснює функції та повноваження (міської, районної державної адміністрації, міської, районної, селищної Рад народних депутатів, міського управління, міського, районного підприємства, районної державної лабораторії ветеринарної медицини) з питань контролю, організації та проведення ветеринарно-санітарної експертизи продуктів тваринного й рослинного походження, а також радіологічного і токсикологічного контролю на ринках, незалежно від підпорядкування та форм власності останніх.
2. Відповідні державні органи, підприємства, установи та організації, юридичні та фізичні особи згідно з Законом України "Про ветеринарну медицину" зобов'язані надавати безкоштовно в користування лабораторії на ринку - службові приміщення, необхідне обладнання, засоби зв'язку, комунальні послуги, а також компенсувати по їх експлуатації та орендній платі.
3. Лабораторія у своїй діяльності керується Конституцією і законами України і в межах повноважень, визначених цим Положенням, забезпечує виконання Законів України, указів і розпоряджень Кабінету Міністрів України, розпоряджень представника Президента України в області, місті, районі, рішень міської, районної, селищної Рад народних депутатів, прийнятих у межах їх повноважень, наказів Головного державного інспектора ветеринарної медицини України, області, міста, району, наказів, розпоряджень управління ветеринарної медицини обласної державної адміністрації, районного підприємства державної ветеринарної медицини та Правил ветеринарно-санітарної експертизи.
Основними завданнями лабораторії є:
здійснення ветеринарно-санітарної експертизи м'яса, м'ясопродуктів, молока, молокопродуктів, риби, яєць, грибів та інших харчових продуктів, які допускаються для продажу на ринок, радіологічного та токсикологічного контролю продуктів тваринного і рослинного походження на ринках;
організація заходів по недопущенню розповсюдження інфекційних та інвазійних хвороб тварин через продукти, які поступають для продажу на ринку і підлягають експертизі.
4. Лабораторія відповідно до покладених на неї завдань:
проводить огляд і ветеринарно-санітарну експертизу м'яса та інших продуктів забою всіх видів сільскогосподарських тварин, м'яса і жиру промислових тварин, забитої домашньої птиці та пернатої дичини, м'ясних виробів, тваринного жиру, риби, яєць, молока та молокопродуктів, меду та інших харчових продуктів, в тому числі рослинного походження;
проводить в необхідних випадках відбір проб на біохімічні, бактеріологічні, хімікотоксикологічні, радіологічні та інші дослідження м'яса, м'ясопродуктів, риби, молока та інших харчових продуктів, обов'язкову трихінелоскопію свиних туш, вепрів, барсуків, ведмедів, нутрій та інших тварин, сприйнятливих до трихінельозу, а також частин туш, незалежно від проведених досліджень до надходження їх на ринок;
залишки відпрацьованих проб продуктів після проведення необхідних досліджень підлягають утилізації, на що складається відповідний акт;
організовує і контролює утилізацію чи знешкодження м'яса та інших продуктів, признаних непридатнимн в їжу. Для забезпечення цієї роботи адміністрація ринку створює необхідні умови несе відповідальність за збереження та знешкодження м'яса і інших продуктів;
проводить клеймування встановленими клеймами продуктів, визнаних придатними, і видає дозвіл на їх продаж на ринку з видачею етикетки з зазначенням якості продукції;

................
Перейти до повного тексту