- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Регламент
02014R0066 - UA - 09.01.2017 - 001.001
Цей текст слугує суто засобом документування і не має юридичної сили. Установи Союзу не несуть жодної відповідальності за його зміст. Автентичні версії відповідних актів, включно з їхніми преамбулами, опубліковані в Офіційному віснику Європейського Союзу і доступні на EUR-Lex.
(До
Розділу V: "Економічне та галузеве співробітництво"
Глава 1. Співробітництво у сфері енергетики, включаючи ядерну енергетику)
РЕГЛАМЕНТ КОМІСІЇ (ЄС) № 66/2014
від 14 січня 2014 року
про імплементацію Директиви Європейського Парламенту і Ради 2009/125/ЄС стосовно вимог до екодизайну для побутових духових шаф, варильних поверхонь та кухонних витяжок
(Текст стосується ЄЕП)
(OB L 029, 31.01.2014, с. 33)
Зі змінами, внесеними: |
|
Офіційний вісник |
№ |
сторінка |
дата |
|
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2016/2282 від 30 листопада 2016 року |
L 346 |
51 |
20.12.2016 |
РЕГЛАМЕНТ КОМІСІЇ (ЄС) № 66/2014
від 14 січня 2014 року
про імплементацію Директиви Європейського Парламенту і Ради 2009/125/ЄС стосовно вимог до екодизайну для побутових духових шаф, варильних поверхонь та кухонних витяжок
(Текст стосується ЄЕП)
Стаття 1. Предмет та сфера застосування
1. У цьому Регламенті встановлено вимоги екодизайну для введення в обіг та введення в експлуатацію побутових духових шаф (у тому числі вбудованих у плити), побутових варильних поверхонь та побутових електричних кухонних витяжок, у тому числі проданих для промислових цілей.
2. Цей Регламент не застосовують до:
(a) приладів, які використовують джерела енергії, відмінні від електроенергії або газу;
(b) приладів, які мають функцію "мікрохвильове нагрівання";
(c) малих духових шаф;
(d) портативних духових шаф;
(e) теплоакумуляційних духових шаф;
(f) духових шаф, які використовують нагрівання парою як основну функцію нагрівання;
(g) закритих газових пальників варильних поверхонь;
(h) приладів для приготування їжі на відкритому повітрі;
(i) приладів, призначених тільки для використання газів "третього покоління" (пропан і бутан);
(j) грилів.
Стаття 2. Терміни та означення
Окрім термінів та означень, викладених у
статті 2 Директиви 2009/125/ЄС, для цілей цього Регламенту застосовують такі терміни та означення:
(1) "духова шафа" означає прилад або частину приладу, який містить одну або декілька камер, що використовують електроенергію та/або газ, в яких здійснюють приготування їжі за допомогою звичайного режиму або режиму примусової конвекції;
(2) "камера" означає закритий відсік, у якому можна регулювати температуру для приготування їжі;
(3) "багатокамерна духова шафа" означає духову шафу з двома або більше камерами, кожна з яких нагрівається окремо;
(4) "мала духова шафа" означає духову шафу, в якій усі камери мають ширину і глибину менше ніж 250 мм або висоту менше ніж 120 мм;
(5) "портативна духова шафа" означає духову шафу, вагою продукту менше ніж 18 кілограмів, яку не призначено для вбудованого монтажу;
(6) "мікрохвильове нагрівання" означає нагрівання їжі за допомогою енергії електромагнітного поля;
(7) "звичайний режим" означає режим роботи духової шафи з використанням лише природної конвекції для циркуляції нагрітого повітря всередині камери духової шафи;
(8) "режим примусової конвекції" означає режим, коли вбудований вентилятор забезпечує циркуляцію нагрітого повітря всередині камери духової шафи;
(9) "цикл" означає період нагрівання за стандартного завантаження камери духової шафи за визначених умов;
(10) "плита" означає прилад, який складається з духової шафи та варильної поверхні та використовує газ або електроенергію;
(11) "режим роботи" означає стан духової шафи або варильної поверхні в процесі використання;
(12) "джерело тепла" означає основну форму енергії для нагрівання духової шафи або варильної поверхні;
(13) "електрична варильна поверхня" означає прилад або частину приладу, який містить одну чи декілька зон та/або поверхонь для приготування їжі, включно з блоком регулювання, та нагрівається за допомогою електрики;
(14) "газова варильна поверхня" означає прилад або частину приладу, який містить одну чи декілька зон для приготування їжі, у тому числі блок регулювання, та нагрівається за допомогою газових пальників з мінімальною потужністю 1,16 кВт;
(15) "варильна поверхня" означає "електричну варильну поверхню", "газову варильну поверхню" або "комбіновану варильну поверхню";
(16) "закриті газові пальники" означає закриті або ущільнені газові пальники, покриті надміцним скляним або керамічним покриттям, що утворює гладку та безшовну поверхню для приготування їжі;
(17) "комбінована варильна поверхня" означає прилад з однією або кількома зонами або поверхнями для приготування їжі, які нагріваються за допомогою електроенергії, та однією або кількома зонами для приготування їжі, які нагріваються за допомогою газових пальників;
(18) "зона для приготування їжі" означає частину варильної поверхні діаметром щонайменше 100 мм, на якій розміщують посуд та одночасно нагрівається не більше одного предмета посуду; площу зони для приготування їжі може бути помітно позначено на варильній поверхні;
(19) "площа для приготування їжі" означає частину зони електричної варильної поверхні, яка нагрівається за допомогою індукованого магнітного поля та на якій розміщують посуд для нагріву, без видимих позначень для посуду, та на якій одночасно можна використовувати більше ніж один предмет посуду;
(20) "кухонна витяжка" означає прилад, який приводить у дію двигун, яким управляє прилад, і призначено для збирання забрудненого повітря над варильною поверхнею або який оснащено системою низхідного потоку та призначено для монтажу біля кухонних плит, варильних поверхонь та подібних продуктів для приготування їжі, що витягує пару у внутрішній витяжний канал;
(21) "автоматичний режим роботи під час періоду приготування їжі" означає стан, в якому витягування повітря кухонною витяжкою під час приготування їжі автоматично регулюється за допомогою сенсора(-ів), у тому числі це стосується вологості, температури, тощо;
(22) "повністю автоматична кухонна витяжка" означає кухонну витяжку, в якій регулювання потоку повітря та/або інших функцій автоматично здійснюється за допомогою сенсора(-ів) протягом 24-х годин, у тому числі період приготування їжі;
(23) "точка оптимальної ефективності" (ВЕР) означає робочу точку кухонної витяжки з максимальною газодинамічною ефективністю (FDEhood );
(24) "середня освітленість" (Emiddle ) означає середній рівень освітленості, який забезпечує система освітлення кухонної витяжки над поверхнею для приготування їжі та виміряний в люксах;
(25) "режим "вимкнено" означає стан, за якого обладнання підключено до мережевого джерела живлення та не виконує жодної функції, або виконує тільки функцію індикації вимкненого стану, або виконує лише ті функції, призначені для забезпечення електромагнітної сумісності відповідно до Директиви Європейського парламенту і Ради 2004/108/ЕС (- 1);
(26) "режим очікування" означає стан, за якого обладнання підключено до мережевого джерела живлення, залежить від подачі енергії мережевим джерелом живлення для роботи за призначенням і виконує тільки функцію повторної активації, або виконує функцію повторної активації та забезпечує лише індикацію активованої функції повторної активації, та/або відображає інформацію або стан протягом невизначеного часу;
(27) "функція повторної активації" означає функцію, яка забезпечує активацію інших режимів, у тому числі активного режиму, шляхом дистанційного перемикання за допомогою дистанційного пульта, вбудованого сенсора або таймера в режим, що забезпечує виконання додаткових функцій, у тому числі основної функції;
(28) "відображення інформації або стану" означає безперервну функцію, що надає інформацію або показує стан обладнання на дисплеї, у тому числі годинники;
(29) "кінцевий користувач" означає споживача, який купує продукт або від якого очікують купівлю продукту;
(30) "еквівалентна модель" означає модель, введену в обіг з такими самими технічними параметрами, як й інша модель, введена в обіг з іншим комерційним кодом тим самим виробником або імпортером.
Стаття 3. Вимоги до екодизайну та графік
1. Вимоги до екодизайну, в тому числі відповідні періоди часу, для побутових духових шаф, варильних поверхонь та кухонних витяжок встановлено в додатку I.
2. Відповідність вимогам до екодизайну визначається за допомогою вимірювань і розрахунків, проведених згідно з методами, установленими в додатку II.
Стаття 4. Оцінювання відповідності
1. Процедура оцінювання відповідності, зазначена в
статті 8 Директиви 2009/125/ЄС, є процедурою системи внутрішнього контролю дизайну, наведеною в додатку IV до зазначеної Директиви, або процедурою системи управління, наведеною в додатку V до зазначеної
Директиви.
2. Для цілей оцінювання відповідності згідно зі
статтею 8 Директиви 2009/125/ЄС файл з технічною документацією повинен містити копію розрахунків, установлених в додатку II до цього Регламенту.
3. Якщо інформацію, включену в технічну документацію для певної моделі, отримано шляхом розрахунку на основі проекту або екстраполяції з інших еквівалентних приладів, чи на основі того й іншого, технічна документація повинна включати деталі таких розрахунків чи екстраполяцій (або і того, й іншого) та випробувань, проведених виробниками для перевірки точності здійснених розрахунків. У таких випадках технічна документація також повинна містити список усіх інших еквівалентних моделей, щодо яких інформацію, яку містить в технічна документація, отримано на такій самій основі.
4. Якщо виробник або імпортер вводить в обіг еквівалентні моделі, то виробник або імпортер повинні включати список усіх інших еквівалентних моделей.
Стаття 5. Процедура перевірки для цілей ринкового нагляду
Органи держав-членів застосовують процедуру перевірки, описану в додатку III до цього Регламенту, під час здійснення перевірок у цілях ринкового нагляду, зазначених в
статті 3(2) Директиви 2009/125/ЄС, на відповідність вимогам, установленим у додатку І до цього Регламенту.
Стаття 6. Орієнтовні еталонні параметри
Орієнтовні еталонні параметри для приладів з найкращими характеристиками, надаваних на ринку на момент набуття чинності цим Регламентом, установлено в додатку IV.
Стаття 7. Перегляд
Комісія здійснює перегляд цього Регламенту, з огляду на технологічний прогрес, та представляє результат такого перегляду Консультаційному форуму не пізніше ніж через сім років після набуття Регламентом чинності. У межах перегляду оцінюють, серед іншого, реалізованість потенційних вимог до вдосконалення відновлення та утилізації приладів, вимог до тривкості та строку служби, наявності професійних та комерційних приладів та вимог до усунення диму та запаху.
Стаття 8. Набуття чинності та застосування
1. Цей Регламент набуває чинності на двадцятий день після його публікації в Офіційному віснику Європейського Союзу.
2. Його застосовують через один рік після набуття чинності.
Цей Регламент обов’язковий у повному обсязі та підлягає прямому застосуванню у всіх державах-членах
ДОДАТОК I
Вимоги до екодизайну
1. ВИМОГИ ДО ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ, ПОТОКУ ПОВІТРЯ ТА ОСВІТЛЮВАНОСТІ
1.1. Для побутових духових шаф
Камери побутових духових шаф (у тому числі вбудованих у плити) повинні відповідати максимальним граничним значенням індексів енергоефективності, як вказано у таблиці 1.
Таблиця 1
Граничні значення індексів енергоефективності для камер побутових духових шаф (EEI cavity )
|
Побутові електричні та газові духові шафи |
Через один рік після набуття чинності |
EEIcavity < 146 |
Через два роки після набуття чинності |
EEIcavity < 121 |
Через п’ять років після набуття чинності |
EEIcavity < 96 |
Через п’ять років після набуття чинності щодо багатокамерних духових шаф (у тому числі вбудованих у плити) щонайменше одна камера повинна відповідати максимальному індексу енергоефективності, який вказано в таблиці 1 як такий, що застосовується через п’ять років після набуття чинності, тоді як інші камери повинні відповідати максимальному індексу енергоефективності, який вказано в таблиці 1 як такий, що застосовується через два роки після набуття чинності.
1.2. Для побутових варильних поверхонь
Побутові варильні поверхні повинні мати максимальні граничні значення енергоспоживання для електричних варильних поверхонь (ЕСелектрична варильна поверхня ) та мінімальні граничні значення енергоефективності для газових варильних поверхонь (EEgas hob ), як вказано втаблиці 2.
Таблиця 2
Граничні значення енергоефективності для побутових варильних поверхонь (EC electric hob та EE gas hob )
|
Електрична варильна поверхня (EC electric hob у Вт год/кг) |
Газова варильна поверхня (EE gas hob у %) |
Через один рік після набуття чинності |
ECelectric hob < 210 |
EEgas hob > 53 |
Через три роки після набуття чинності |
ECelectric hob < 200 |
EEgas hob > 54 |
Через п’ять роки після набуття чинності |
ECelectric hob < 195 |
EEgas hob > 55 |
1.3. Для побутових кухонних витяжок
1.3.1. Індекс енергоефективності (EEI hood ) та газодинамічна ефективність (FDE hood )
Побутові кухонні витяжки повинні мати максимальне граничне значення EEIhood та мінімальне граничне значення FDEhood, як зазначено в таблиці 3.
Таблиця 3
Індекс енергоефективності (EEI hood ) та газодинамічна ефективність (FDE hood ) для побутових кухонних витяжок
|
EEI hood |
FDE hood |
Через один рік після набуття чинності |
EEIhood < 120 |
FDEhood > 3 |
Через три роки після набуття чинності |
EEIhood < 110 |
FDEhood > 5 |
Через п’ять років після набуття чинності |
EEIhood < 100 |
FDEhood > 8 |
1.3.2. Потік повітря
Через один рік після набуття чинності побутові кухонні витяжки з максимальним потоком повітря за будь-яких з доступних налаштувань, що перевищують 650 м-3, повинні автоматично повертатися до потоку повітря, що є меншим ніж або дорівнює 650 м-3/г за період t limit, як визначено в додатку II.
1.3.3. Режим зниженого енергоспоживання для побутових кухонних витяжок
(1) Через 18 місяців після набуття чинності:
- Енергоспоживання у режимі "вимкнено": енергоспоживання в будь-якому вимкненому стані не повинно перевищувати 1,00 Вт.
- Енергоспоживання у режимі(-ах) очікування:
-
- Енергоспоживання в будь-якому стані, у якому виконується тільки функція повторної активації або виконується тільки функція повторної активації та забезпечується лише індикація активованої функції повторної активації, не повинно перевищувати 1,00 Вт.
- Енергоспоживання обладнання в будь-якому стані, що забезпечує тільки відображення інформації або стану чи забезпечує тільки комбінацію функції повторної активації та відображення інформації чи статусу, не повинно перевищувати 2,00 Вт.
- Наявність режиму "вимкнено" та/або режиму очікування: побутові кухонні витяжки повинні мати режим "вимкнено", та/або режим очікування, та/або інший стан, який не перевищує чинних вимог до енергоспоживання для режиму "вимкнено" та/або режиму очікування, коли обладнання підключено до мережевого джерела живлення.
(2) Через три роки та шість місяців після набуття чинності:
- Енергоспоживання у режимі "вимкнено": енергоспоживання в будь-якому стані режиму "вимкнено" не повинно перевищувати 0,50 Вт.
- Енергоспоживання у режимі(-ах) очікування: енергоспоживання у будь-якому стані, у якому виконується тільки функція повторної активації або виконується тільки функція повторної активації та забезпечується лише індикація активованої функції повторної активації, не повинно перевищувати 0,50 Вт.
- Енергоспоживання обладнання в будь-якому стані, що забезпечує тільки відображення інформації або стану чи забезпечує тільки комбінацію функції повторної активації та відображення інформації чи статусу, не повинно перевищувати 1,00 Вт.
- Управління енергоспоживанням: коли побутові кухонні витяжки не виконують основну функцію або коли інші продукти, що споживають енергію, не залежать від своїх функцій, обладнання повинно, якщо це не суперечить використанню за призначенням, мати функцію управління енергоспоживанням або подібну функцію, яка переводить обладнання після найкоротшого періоду, що відповідає використанню обладнання за призначенням, автоматично в:
-
- режим очікування, або
- режим "вимкнено", або
- інший стан, який не перевищує чинних вимог до енергоспоживання для режиму "вимкнено" та/або режиму очікування, коли обладнання підключено до мережевого джерела живлення.
- Функцію управління енергоспоживанням необхідно активувати перед здійсненням постачання.
- Для кухонних витяжок з автоматичним режимом роботи під час періоду приготування та повністю автоматичних кухонних витяжок час затримки, після якого продукт автоматично переходить у режими та стан, як зазначено в попередньому пункті, повинен увімкнутися через хвилину після того, як двигун та освітлення було вимкнено автоматично або вручну.
1.3.4. Освітленість світлом
Через один рік після набуття чинності для кухонних витяжок, які забезпечують освітлення поверхні для приготування їжі, середня освітленість системи світла на поверхні для приготування їжі (Emiddle ) повинна перевищувати 40 люкс під час вимірювання за стандартних умов.
2. ВИМОГИ ДО ІНФОРМАЦІЇ ПРО ПРОДУКТ
Через один рік після набуття чинності в технічній документації до продукту, буклеті з інструкціями і на веб-сайтах виробників побутових духових шаф, варильних поверхонь та кухонних витяжок, їхніх уповноважених представників або імпортерів з вільним доступом необхідно вказувати таку інформацію:
(a) коротка назва методів вимірювання та обчислення, які використовуються для установлення відповідності зазначеним вище вимогам, або покликання на такі методи;
(b) інформація, яка стосується користувачів, для зменшення загального впливу на довкілля (наприклад, використання енергії) у процесі приготування їжі.
Через один рік після набуття чинності технічна документація та частина на веб-сайтах виробників, їхніх уповноважених представників або імпортерів з вільним доступом, яку призначено для професіоналів, повинна містити інформацію щодо демонтажу зі збереженням для цілей технічного обслуговування та інформацію щодо розбирання, зокрема пов’язану з двигуном, у відповідних випадках, і будь-якими батареями, переробки, відновлення та утилізації після закінчення строку експлуатації.
2.1. Для побутових духових шаф
Таблиця 4
Інформація щодо побутових духових шаф
|
Символ |
Значення |
Одиниця |
Ідентифікація моделі |
|
|
|
Тип духової шафи |
|
|
|
Маса приладу |
M |
X,X |
кг |
Кількість камер |
|
X |
|
Джерело тепла/камера (електроенергія або газ) |
|
|
|
Об’єм/камера |
V |
X |
1 |
Енергоспоживання (електроенергія), необхідне для нагрівання стандартного завантаження в камері електричної духової шафи протягом циклу у звичайному режимі для однієї камери (кінцева електроенергія) |
ECelectric cavity |
X,XX |
кВт• год/цикл |
Енергоспоживання, необхідне для нагрівання стандартного завантаження в камері електричної духової шафи протягом циклу у режимі примусової конвекції для однієї камери (кінцева електроенергія) |
ECelectric cavity |
X,XX |
кВт• год/цикл |
Енергоспоживання, необхідне для нагрівання стандартного завантаження в камері газової духової шафи протягом циклу у звичному режимі для однієї камери (кінцева енергія газу) |
ECgas cavity |
X,XX X,XX |
МДж/цикл кВт• год/ цикл (-1) |
Енергоспоживання, необхідне для нагрівання стандартного завантаження у камері газової духової шафи протягом циклу у режимі примусової конвекції для однієї камери (кінцева енергія газу) |
ECgas cavity |
Х,XX Х,XX |
МДж/цикл кВт• год/цикл |
Індекс енергоефективності однієї камери |
EEIcavity |
Х,Х |
|
(-1) 1 кВт• год/цикл = 3,6 МДж/цикл. |
2.2. Для побутових варильних поверхонь
2.2.1. Побутові електричні варильні поверхні
Таблиця 5a
Інформація щодо побутових електричних варильних поверхонь
|
Символ |
Значення |
Одиниця |
Ідентифікація моделі |
|
|
|
Тип варильної поверхні |
|
|
|
Кількість зон та/або поверхонь для приготування їжі |
|
Х |
|
Технологія нагрівання (індукційні зони та поверхні для приготування їжі, освітлені зони для приготування їжі, цільні плити) |
|
|
|
Для круглих зон або поверхні для приготування їжі: діаметр корисної площі поверхні однієї електричної зони для приготування їжі округлений до найближчих 5 мм |
? |
Х,Х |
см |
Для зон або поверхонь для приготування їжі відмінної від круглої форми: довжина та ширина корисної площі поверхні однієї електричної зони або поверхні для приготування їжі, округлені до найближчих 5 мм |
Д Ш |
Х,Х Х,Х |
см |
Енергоспоживання однієї зони або поверхні для приготування їжі, розраховане на один кг |
ЕСelectric cooking |
Х,Х |
Вт• год/кг |
Енергоспоживання варильної поверхні, розраховане на один кг |
ЕСelectric hob |
Х,Х |
Вт• год/кг |
................Перейти до повного тексту