1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Указ


У К А З
ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
( Указ втратив чинність на підставі Указу Президента N 772/2000 від 07.06.2000 )
Про Положення про Комітет харчової промисловості України
( Із змінами, внесеними згідно з Указами Президента N 1019/98 від 15.09.98 N 1069/98 від 29.09.98 )
1. Затвердити Положення про Комітет харчової промисловості України (додається).
2. Кабінету Міністрів України у місячний строк привести свої рішення у відповідність із цим Указом.
Президент України Л.КУЧМА
м. Київ, 5 лютого 1998 року
N 87/98
ЗАТВЕРДЖЕНО
Указом Президента України
від 5 лютого 1998 року N 87/98
ПОЛОЖЕННЯ
про Комітет харчової промисловості України
1. Комітет харчової промисловості України (далі - Укрхарчопром) є центральним органом виконавчої влади, який підпорядковується Міністерству агропромислового комплексу України та безпосередньо забезпечує реалізацію державної політики у сфері харчової і переробної промисловості, здійснення заходів щодо гарантування продовольчої безпеки держави.
2. Укрхарчопром у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, указами та розпорядженнями Президента України, актами Кабінету Міністрів України, Міністерства агропромислового комплексу України та цим Положенням. У межах своїх повноважень Укрхарчопром організовує виконання актів законодавства, здійснює систематичний контроль за їх реалізацією.
Укрхарчопром узагальнює практику застосування законодавства з питань, що належать до його компетенції, розробляє пропозиції щодо вдосконалення законодавства та у встановленому порядку вносить їх на розгляд Президентові України, Кабінету Міністрів України, Міністерству агропромислового комплексу України.
3. Основними завданнями Укрхарчопрому є:
участь у розробленні пропозицій з основних напрямів аграрної та промислової політики, реалізація державної політики у сфері розвитку харчової і переробної промисловості;
безпосередня організація і контроль виконання відповідних актів законодавства з питань агропромислового комплексу;
розроблення і координація виконання загальнодержавних, регіональних програм, поточних планів економічного та соціального розвитку харчової і переробної промисловості, соціальної сфери села;
здійснення інвестиційної, науково-технічної, технологічної та інноваційної політики в галузі харчової і переробної промисловості;
розроблення пропозицій щодо оптимального територіального розміщення виробництва продовольчих товарів;
участь у розробленні і реалізації заходів щодо впровадження сучасних механізмів вирішення функціональних питань галузевого та міжгалузевого характеру, структурної перебудови харчової і переробної промисловості, реформуванні майнових і земельних відносин на основі збереження та якісного оновлення наявного ресурсного потенціалу, у подоланні негативних кризових явищ;
участь в організації продовольчого ринку, маркетингу у сфері матеріально-технічного постачання і збуту продукції, розробленні заходів, спрямованих на активізацію зовнішньоекономічної діяльності;
здійснення заходів державної підтримки товаровиробників, цільового використання бюджетних коштів, створення рівних умов для розвитку всіх форм власності та господарювання;
організація роботи з питань енергозбереження, заготівлі та зберігання продукції, створення систем контролю якості на підприємствах харчової і переробної промисловості, наукового і кадрового забезпечення, метрології і стандартизації, охорони праці, техніки безпеки, пожежної безпеки, охорони навколишнього природного середовища.
4. Укрхарчопром відповідно до покладених на нього завдань:
1) організовує разом із заінтересованими міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади підготовку пропозицій щодо оптимального територіального розміщення виробництва продовольчих товарів з урахуванням економічних, грунтово-кліматичних, екологічних, соціальних та інших факторів, готує пропозиції щодо закриття морально застарілих виробництв і розміщення нових;
2) розробляє концептуальні напрями розвитку конкурентоспроможного виробництва харчових продуктів, бере участь у проведенні державної політики з питань дитячого, дієтичного і профілактичного харчування;
3) бере участь у розробленні пропозицій щодо впровадження сучасних механізмів вирішення функціональних питань галузевого і міжгалузевого характеру, державної підтримки підприємств, установ та організацій всіх форм власності, стимулювання їх інтеграції та кооперування, розробляє економічні та організаційно-правові заходи, спрямовані на захист вітчизняного товаровиробника, активізацію зовнішньоекономічної діяльності, залучення іноземних інвестицій, кредитних ресурсів та міжнародної технічної допомоги на розвиток пріоритетних напрямів у харчовій і переробній промисловості;
4) розробляє ринкові механізми регулювання цін і тарифів на сировинні та матеріально-технічні ресурси, готову продукцію, а також послуги виробничо-технічного призначення, організовує інформування товаровиробників усіх форм власності, сприяє створенню умов для реалізації продукції через ринкову інфраструктуру, відновленню традиційних та освоєнню нових ринків збуту;
5) готує пропозиції щодо роздержавлення і приватизації майна, забезпечує реалізацію політики антимонопольного регулювання в галузі харчової і переробної промисловості, сприяє розвитку конкуренції, ринкових відносин у сфері виробництва та послуг;
6) бере участь у розробленні проекту закону про Державний бюджет України, забезпечує цільове фінансування програм і заходів, веде облік бюджетних коштів та складає звітність про їх використання;
7) бере участь у визначенні державних потреб у сільськогосподарській продукції та сировині, сприяє поповненню запасів продовольства державного резерву відповідно до встановлених завдань;
8) складає разом із заінтересованими центральними і місцевими органами виконавчої влади загальногалузеві та регіональні баланси забезпечення сировинними, енергетичними, трудовими ресурсами харчової і переробної промисловості та задоволення потреб населення у харчовій продукції;
9) бере участь в організації постачання продовольчої продукції з державних ресурсів за міжурядовими угодами та населенню, яке проживає на території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи;
10) забезпечує розвиток власної системи сервісного обслуговування технологічним, загальнозаводським, нестандартизованим і малосерійним обладнанням, приладами та засобами автоматизації, тарою і таропакувальними матеріалами;
11) розробляє відповідні фінансово-економічні та інші нормативи, механізми їх впровадження, розробляє і затверджує галузеві стандарти;
12) здійснює контроль за виробництвом спирту етилового, горілки, лікеро-горілчаних виробів, настойок та настоянок; затверджує технічні умови, технологічні інструкції і рецептури їх виробництва, які є обов'язковими для підприємств усіх форм власності, що виробляють зазначену продукцію, складає разом з Міністерством економіки України баланси виробництва і споживання спирту етилового;
13) безпосередньо організує роботу, спрямовану на забезпечення дотримання вимог законодавства у процесі експлуатації природоохоронних об'єктів, раціонального використання водних та інших природних ресурсів;
14) організовує виконання заходів та здійснює контроль щодо забезпечення екологічної безпеки у поводженні з відходами власного виробництва;
15) створює банки і фонди інформації з питань стандартизації, якості продукції, техніки і технології в харчовій і переробній промисловості, балансу продовольчих ресурсів, рівня цін, структури собівартості продукції, енергоспоживання;
16) організовує разом з відповідними державними органами виконання робіт із стандартизації, сертифікації, метрологічного забезпечення виробництва на підприємствах харчової і переробної промисловості;
17) забезпечує в межах наданих повноважень реалізацію підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності державної політики з питань енергозбереження, охорони праці, пожежної безпеки, нагляду за технічним станом машин та устаткування, безпеки дорожнього руху;
18) сприяє розвитку виробництва екологічно чистих харчових продуктів на територіях, забруднених хімічними, радіоактивними та іншими шкідливими речовинами;
19) бере участь у розподілі державних інвестицій, як правило, на конкурсних засадах між головними виконавцями виробничих та соціальних програм, виступає замовником типових проектів і робіт, затверджує титульні списки на проектування та будівництво, проводить експертизу і затверджує проектно-кошторисну документацію;
20) бере участь у реалізації правової політики в галузі харчової і переробної промисловості, сприяє додержанню та удосконаленню законодавства з питань, що належать до його компетенції;
21) реалізує державну політику у сфері соціально-трудових відносин і регулювання оплати праці в харчовій і переробній промисловості, укладає з відповідними профспілковими органами галузеві угоди, надає допомогу товаровиробникам у питаннях організації, нормування та оплати праці, здійснює контроль за додержанням установами та організаціями, що фінансуються з бюджету і належать до сфери його управління, встановлених державою умов оплати праці;

................
Перейти до повного тексту