1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Постанова


КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 23 липня 2009 р. N 849
Київ
( Постанова втратила чинність одночасно з набранням чинності Указом Президента на підставі Постанови КМ N 346 від 28.03.2011 )
Про внесення змін до Положення про Державну інспекцію з контролю якості сільськогосподарської продукції та моніторингу її ринку
Кабінет Міністрів України
постановляє:
Внести зміни до Положення про Державну інспекцію з контролю якості сільськогосподарської продукції та моніторингу її ринку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 січня 2004 р. N 65 (Офіційний вісник України, 2004 р., N 3, ст. 126), виклавши його у редакції, що додається.
Прем'єр-міністр України Ю.ТИМОШЕНКО
Інд. 22
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 22 січня 2004 р. N 65 ( 65-2004-п )
(у редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 23 липня 2009 р. N 849)
ПОЛОЖЕННЯ
про Державну інспекцію з контролю якості сільськогосподарської продукції та моніторингу її ринку
1. Державна інспекція з контролю якості сільськогосподарської продукції та моніторингу її ринку (Держконтрольсільгосппрод) є урядовим органом, що функціонує у системі Мінагрополітики, відповідальний перед Кабінетом Міністрів України, підзвітний та підконтрольний Міністрові аграрної політики.
Держконтрольсільгосппрод є спеціально уповноваженим державним органом у сфері державного контролю за якістю зерна та продуктів його переробки.
2. Держконтрольсільгосппрод у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, а також указами Президента України і постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, цим Положенням та наказами Мінагрополітики.
У межах своїх повноважень Держконтрольсільгосппрод організовує та контролює виконання актів законодавства, узагальнює практику застосування законодавства з питань, що належать до його компетенції, розробляє пропозиції щодо його вдосконалення та вносить їх на розгляд Міністрові аграрної політики.
3. Основними завданнями Держконтрольсільгосппроду є:
1) участь відповідно до компетенції в реалізації державної політики у сфері державного контролю якості сільськогосподарської продукції, зокрема зерна та продуктів його переробки, та проведення моніторингу ринку сільськогосподарської продукції;
2) участь в організації контролю за формуванням державних і регіональних ресурсів сільськогосподарської продукції та її якістю, сприяння здійсненню заходів щодо державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників;
3) здійснення державного контролю за:
додержанням технічних умов, вимог стандартів, інших нормативних документів, пов'язаних з якістю та безпекою сільськогосподарської продукції під час її заготівлі, зберігання, переробки, реалізації, проведення експортно-імпортних операцій, зокрема з відвантаження в пункти накопичення для подальшого експорту, транзиту територією України під час перевантаження через портові зерноперевантажувальні місткості, та переміщення територією України;
проведенням сертифікації зерна та продуктів його переробки, крім хлібобулочних і макаронних виробів, під час проведення експортно-імпортних операцій, зокрема з відвантаження в пункти накопичення для подальшого експорту, переміщення територією України, та видача відповідного сертифіката;
проведенням сертифікації зернових складів незалежно від форми власності та господарювання на відповідність послуг із зберігання зерна та продуктів його переробки;
4) узагальнення інформації про декларування зерна суб'єктами його зберігання.
4. Держконтрольсільгосппрод відповідно до покладених на нього завдань:
1) проводить моніторинг ринку сільськогосподарської продукції;
2) аналізує та узагальнює інформацію, подану територіальними органами, про:
використані і проінвентаризовані партії зерна та продуктів його переробки на сертифікованих зернових складах незалежно від форми власності та господарювання;
якість зерна нового врожаю;
підготовку матеріально-технічної бази сертифікованих зернових складів незалежно від форми власності та господарювання до приймання зерна нового врожаю;
кількість та якість зерна та продуктів його переробки на сертифікованих зернових складах незалежно від форми власності та господарювання;
надходження і наявність зерна на сертифікованих зернових складах незалежно від форми власності та господарювання, обсяг оглянутого (проінспектованого) зерна та продуктів його переробки;
3) бере разом з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування участь в організації контролю за формуванням державних і регіональних ресурсів сільськогосподарської продукції;
4) надає методичну допомогу під час:
проведення перевірки правильності визначення і своєчасності нарахування та виплати бюджетних дотацій сільськогосподарським виробникам за тваринницьку продукцію, що постачається переробним підприємствам, та здійснення нагляду за їх цільовим використанням;
ведення реєстрів складських документів на зерно та зерна, прийнятого на зберігання;
5) координує в межах своїх повноважень державний контроль за:
якістю сільськогосподарської продукції, додержанням технічних умов, вимог технічних регламентів, державних стандартів, інших нормативних документів під час виробництва, зберігання, переміщення та реалізації такої продукції, ведення технологічних процесів;
додержанням закупівельними, переробними, торговельними підприємствами і організаціями незалежно від форми власності та господарювання правил торгівлі, реалізації і зберігання плодоовочевої продукції, готує експертні висновки;
6) здійснює державний контроль за кількісними і якісними показниками зерна та продуктів його переробки державного матеріального резерву, державного інтервенційного фонду і регіональних ресурсів, а також інших суб'єктів ринку зерна;
7) забезпечує здійснення державного контролю за проведенням сертифікації на відповідність послуг із зберігання зерна та продуктів його переробки правилам і технічним умовам та видає в установленому порядку зерновому складу незалежно від форми власності та господарювання відповідний сертифікат;
8) здійснює захист прав суб'єктів аграрного ринку та споживачів щодо забезпечення їх якісною сільськогосподарською продукцією, зокрема зерном та продуктами його переробки, контролює її відповідність технічним умовам, вимогам державних стандартів, технічних регламентів та інших нормативних документів;
9) узагальнює зведені матеріали щодо декларування зерна, готує і подає відповідну інформацію заінтересованим центральним органам виконавчої влади в установленому порядку;

................
Перейти до повного тексту