1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Постанова


КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 18 липня 2024 р. № 829
Київ
Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2022 р. № 1310
Кабінет Міністрів України постановляє:
Внести до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2022 р. № 1310 "Про затвердження норм виробничих втрат спирту коньячного, зернового дистиляту та інших спиртових дистилятів і норм втрат спирту та готової продукції під час виробництва деяких видів алкогольних напоїв" (Офіційний вісник України, 2022 р., № 94, ст. 5871) зміни, що додаються.

Прем'єр-міністр України

Д. ШМИГАЛЬ

Інд. 75


ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 18 липня 2024 р. № 829
ЗМІНИ,
що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2022 р. № 1310
( Див. текст )
1. У постанові :
1) назву постанови викласти в такій редакції:
"Про затвердження норм виробничих втрат і виходу спиртових дистилятів, норм втрат спирту, виноматеріалів, соків під час виробництва алкогольних напоїв, норм виробничих втрат деяких видів алкогольних напоїв ";
2) у вступній частині слова "абзацу другого" замінити словами "абзацу першого";
3) пункт 1 викласти в такій редакції:
"1. Затвердити норми виробничих втрат і виходу спиртових дистилятів, норми втрат спирту, виноматеріалів, соків під час виробництва алкогольних напоїв, норми виробничих втрат деяких видів алкогольних напоїв, що додаються.".
2. У нормах виробничих втрат спирту коньячного, зернового дистиляту та інших спиртових дистилятів і нормах втрат спирту та готової продукції під час виробництва деяких видів алкогольних напоїв, затверджених зазначеною постановою:
1) назву норм викласти в такій редакції:
"НОРМИ
виробничих втрат і виходу спиртових дистилятів, норми втрат спирту, виноматеріалів, соків під час виробництва алкогольних напоїв, норми виробничих втрат деяких видів алкогольних напоїв ";
2) у розділі 7:
доповнити розділ такою позицією:
"Відбір головної фракції спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного) під час дистиляції виноматеріалів відсотків 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, що міститься у виноматеріалах 3";
у тексті розділу слова "коньячний спирт" замінити словами "спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний)";
3) у розділі 8:
у назві розділу слова "коньячний спирт" в усіх відмінках і формах числа замінити словами "спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний)" у відповідному відмінку і числі;
у тексті розділу та примітці до нього слова "коньячний спирт" і "коньяк" в усіх відмінках замінити відповідно словами "спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний)" і "коньяк України та алкогольні напої виноградного походження" у відповідному відмінку;
4) у розділі 9:
у назві розділу слова "коньячного спирту" замінити словами "спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного)";
у примітці до розділу слова "спиртів коньячних (дистилятів винних)" замінити словами "спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного)";
5) у назві розділу 10 слова "коньячного спирту" замінити словами "спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного)";
6) у назві розділу 11 слова "коньяку та міцних напоях, під час зберігання і витримки коньяків" замінити словами "коньяку України та алкогольних напоях виноградного походження, під час їх зберігання та/або витримки";
7) у назві і тексті розділу 12 слово "коньяк" в усіх відмінках замінити словами "коньяк України та алкогольні напої виноградного походження" у відповідному відмінку;
8) у розділі 13:
у графі "Норма втрат спирту, відсотків об’єму спирту, що міститься у коньячних спиртах, що надійшли на операцію" слова "коньячних спиртах" замінити словами "спиртових дистилятах (спирті коньячному, дистиляті виноградному спиртовому, дистиляті винному)";
у примітці до розділу слово "коньяку" замінити словами "коньяку України";
9) у розділах 14-16:
графу "Норма втрат, відсотків на рік" викласти в такій редакції:
"Норма втрат, відсотків об’єму на рік";
примітку до розділів викласти в такій редакції:
"__________
Примітка.
Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягідних та медових виноматеріалів, соків та вин за нормами втрат здійснюється в декалітрах. Об’єм виноробної продукції визначається в його перерахунку за температури 20 oС. ";
10) у розділі 17:
у позиції "Термічна обробка:":
після слів і цифр "від 10 до 20 діб" доповнити словами і цифрами



"від 20 діб

0,5";
після слів "більше трьох діб" доповнити словами і цифрами



"із витримкою на контактному матеріалі

0,36";
примітку до розділу викласти в такій редакції:
"__________
Примітка.
Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягідних та медових виноматеріалів, соків та вин за нормами втрат здійснюється в декалітрах. Об’єм виноробної продукції визначається в його перерахунку за температури 20 oС.";
11) розділ 19 викласти в такій редакції:
"19. Норми втрат готової продукції під час розливу коньяків України та алкогольних напоїв виноградного походження, вин виноградних та плодово-ягідних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів), вин, насичених діоксидом вуглецю
Найменування продукції та технологічної операції Одиниця вимірювання Норма втрат
Розлив вин виноградних та плодово-ягідних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів) у пляшки із подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики і подачею до складу готової продукції: відсотків об’єму, що надійшов на операцію
місткістю до 0,5 л 0,5
місткістю 0,5 л і більше 0,33
Розлив вин ігристих, слабогазованих, газованих, сидрів у пляшки із подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики і подачею до складу готової продукції: відсотків об’єму, що надійшов на операцію
місткістю до 0,5 л 1,5
місткістю 0,5 л і більше 0,44
Розлив коньяків України та алкогольних напоїв виноградного походження у пляшки із подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики і подачею до складу готової продукції: відсотків 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, що міститься в продукції, яка надійшла на операцію
місткістю менше 0,1 л 0,54
місткістю 0,1-0,5 л 0,5
місткістю 0,5 л і більше 0,43
Гарячий розлив вин виноградних та плодово-ягідних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів) із попереднім підігріванням у потоці без витримки із подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики і подачею до складу готової продукції відсотків об’єму, що надійшов на операцію 0,58
Розлив вин виноградних та плодово-ягідних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів) в упаковку типу: відсотків об’єму, що надійшов на операцію
Tetra Рak 0,59
Bag in Box 0,33
Розлив у сувенірний посуд:
вин виноградних та плодово-ягідних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів) відсотків об’єму, що надійшов на операцію 0,1
коньяків України та алкогольних напоїв виноградного походження відсотків 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, що міститься в продукції, яка надійшла на операцію 0,12
Розлив вин виноградних та плодово-ягідних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів) у посуд (тару) понад 1,5 л відсотків об’єму, що надійшов на операцію 0,2
Пляшкова пастеризація: відсотків об’єму, що надійшов на операцію
вин виноградних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів) 1,35
вин, насичених діоксидом вуглецю 1,2
Зливання з пляшок продукції, що надійшла до складу готової продукції із торговельної мережі з оформленням відповідного акта, але не більше:
для вин виноградних та плодово-ягідних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів) відсотків об’єму, що надійшов на операцію 0,5
для вин, насичених діоксидом вуглецю, сидрів відсотків об’єму, що надійшов на операцію 0,7
коньяків України та алкогольних напоїв, що мають виноградне походження відсотків 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, що міститься в продукції, яка надійшла на операцію 0,7
Декантація вин з пляшок (колекційних) відсотків об’єму, що надійшов на операцію 1,2";
12) примітку до розділів 20-23 викласти в такій редакції:
"__________
Примітка.
Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягідних та медових виноматеріалів, соків та вин за нормами втрат здійснюється в декалітрах. Об’єм виноробної продукції визначається в його перерахунку за температури 20 oС.";
13) доповнити норми розділами 25-41 такого змісту:
"25. Норми втрат 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, під час приймання спиртових дистилятів (спиртів коньячних, спиртів плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного)
Найменування технологічної операції Одиниця вимірювання Норма втрат
Завантаження дубових бочок (убирання зазначеної продукції в клепку) відсотків об’єму 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, що міститься у продукції 0,3
__________
Примітка.
Фактичні втрати визначаються за результатами переважування бочок, звільнених з-під продукції.
26. Норми втрат 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, під час обробки коньяків України та алкогольних напоїв виноградного походження теплом із витримкою протягом 30-50 діб
Найменування технологічної операції Одиниця вимірювання Норма втрат
Обробка теплом із витримкою протягом 30-50 діб за температури 35-45 °С відсотків початкової кількості 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, який міститься в продукції, що обробляється 0,5
27. Норми втрат 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, під час наливу і зливу спиртового дистиляту (спиртів коньячних, спиртів плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного), коньяків України та алкогольних напоїв виноградного походження
Найменування технологічної операції Одиниця вимірювання Норма втрат
Налив із мірника до бочок, переливання із бочок до тари одержувача під час приймання відсотків відвантаженого об’єму продукції в натуральному вигляді та в перерахунку на 100-відсотковий спирт, приведений до температури 20 °С 0,11
Налив із мірника до автомобільних і залізничних цистерн 0,072
Злив із автомобільних і залізничних цистерн 0,087
28. Норми втрат на убирання спиртового дистиляту (спиртів коньячних, спиртів плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного) дубовими клепками, завантаженими в металеві резервуари
Найменування технологічної операції Одиниця вимірювання Норма втрат
Під час первинного заливу дал 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, від 1 кг абсолютно сухих клепок 0,05 х масу абсолютно сухих клепок
Під час вторинного та подальших заливів відсотків 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, до наявної кількості в резервуарах 0,4
__________
Примітка.
Абсолютно суха маса клепки визначається на кожну завантажену до цистерни партію висушування до постійної маси не менш як трьох зразків деревини масою біля 100 г у сушильній шафі за температури 105 oС.
29. Норми втрат 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, на кожне введення (дозування) кисню безпосередньо у спиртовий дистилят (спирт коньячний, спирт плодовий, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний)
Найменування технологічної операції Одиниця вимірювання Норма втрат
Введення (дозування) кисню відсотків 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, до наявної кількості в резервуарах 0,08
30. Норми втрат виноматеріалів, спиртового дистиляту (спиртів коньячних, спиртів плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного), коньяків України та алкогольних напоїв, що мають виноградне походження, вин виноградних та плодово-ягідних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів), сидрів, вин, насичених діоксидом вуглецю, на проведення досліджень у лабораторіях підприємств виноробної промисловості
Найменування виду дослідження Норма втрат на перше визначення, мл Кількість паралельних випробувань Норма втрат загальна, мл
Визначення вмісту етилового спирту спиртоміром 275 2 550
Визначення вмісту цукру у:
виноматеріалах, винах, винах, насичених діоксидом вуглецю, винах лікерних, винах кріплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах 27,5 2 55
коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження 50 2 100
винах сухих 100 2 200
Визначення вмісту летких кислот у:
виноматеріалах, винах, винах, насичених діоксидом вуглецю, винах лікерних, винах кріплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах 10 2 20
спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження 20 2 40
Визначення титрованої кислотності у:
білих виноматеріалах, винах, винах, насичених діоксидом вуглецю, винах лікерних, винах кріплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах 10 2 20
червоних виноматеріалах, винах, винах, насичених діоксидом вуглецю, винах лікерних, винах кріплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах 20 2 20
разі арбітражних досліджень (випробувань) 10* 2 40
Визначення вмісту сірчистої кислоти у:
білих виноматеріалах, винах, винах, насичених діоксидом вуглецю, винах лікерних, винах кріплених, спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження, сидрах 50 2 125
червоних винах 100 2 200
Визначення вмісту заліза із залізистосинеродистим калієм у:
виноматеріалах, винах, винах, насичених діоксидом вуглецю, винах лікерних, винах кріплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах 12,5 2 37,5
спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження 50 2 150
разі арбітражних досліджень (випробувань) спиртових дистилятів, коньяків України та алкогольних напоїв виноградного походження 50 2 100
Визначення вмісту міді у:
виноматеріалах, винах, винах, насичених діоксидом вуглецю, винах лікерних, винах кріплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах 10 2 10
спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження 10 2 20
Визначення вмісту свинцю 250-300 2 550
Визначення вмісту альдегідів у:
виноматеріалах, винах, винах лікерних, винах кріплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах) 25 2 50
спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження 25 2 50
Визначення вмісту метилового спирту у:
коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження 50 2 100
спиртових дистилятах 50 2 100
Визначення вмісту вищих спиртів у:
коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження і забарвлених спиртових дистилятах 50 2 100
безкольорових спиртових дистилятах 10 2 20
Визначення вмісту середніх ефірів у:
коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження і забарвлених спиртових дистилятах 100 2 200
безкольорових спиртових дистилятах 50 2 100
Визначення вмісту фурфуролу у спиртових дистилятах 10 2 30
Проведення пробної оклейки виноматеріалів і вин жовтою кров’яною сіллю 100 1 100
Випробування виноматеріалів і вин, вин лікерних, вин кріплених, вин ароматизованих (зокрема вермутів) на схильність до залізного касу 40 1 40
Випробування виноматеріалів і вин, вин лікерних, вин кріплених, вин ароматизованих (зокрема вермутів) на схильність до оксидазного касу 100 1 100
Випробування виноматеріалів і вин, вин лікерних, вин кріплених, вин ароматизованих (зокрема вермутів) на схильність до випадіння винного каменю 75 1 75
Випробування виноматеріалів і вин, вин лікерних, вин кріплених, вин ароматизованих (зокрема вермутів) на схильність до білкових помутнінь 60 1 60
Випробування виноматеріалів і вин, вин лікерних, вин кріплених, вин ароматизованих (зокрема вермутів) на схильність до поліфенольних помутніть 40 1 40
Випробування виноматеріалів і вин, вин лікерних, вин кріплених, вин ароматизованих (зокрема вермутів) на схильність до полісахаридних помутнінь 100 1 100

................
Перейти до повного тексту