- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Постанова
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 18 липня 2024 р. № 829 Київ |
Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2022 р. № 1310
Кабінет Міністрів України постановляє:
Внести до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2022 р.
№ 1310 "Про затвердження норм виробничих втрат спирту коньячного, зернового дистиляту та інших спиртових дистилятів і норм втрат спирту та готової продукції під час виробництва деяких видів алкогольних напоїв" (Офіційний вісник України, 2022 р., № 94, ст. 5871) зміни, що додаються.
Прем'єр-міністр України |
Д. ШМИГАЛЬ |
Інд. 75 |
|
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 18 липня 2024 р. № 829
ЗМІНИ,
що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2022 р. № 1310
1) назву постанови викласти в такій редакції:
"Про затвердження норм виробничих втрат і виходу спиртових дистилятів, норм втрат спирту, виноматеріалів, соків під час виробництва алкогольних напоїв, норм виробничих втрат деяких видів алкогольних напоїв ";
2) у вступній частині слова "абзацу другого" замінити словами "абзацу першого";
3) пункт 1 викласти в такій редакції:
"1. Затвердити норми виробничих втрат і виходу спиртових дистилятів, норми втрат спирту, виноматеріалів, соків під час виробництва алкогольних напоїв, норми виробничих втрат деяких видів алкогольних напоїв, що додаються.".
1) назву норм викласти в такій редакції:
"НОРМИ
виробничих втрат і виходу спиртових дистилятів, норми втрат спирту, виноматеріалів, соків під час виробництва алкогольних напоїв, норми виробничих втрат деяких видів алкогольних напоїв ";
2) у розділі 7:
доповнити розділ такою позицією:
"Відбір головної фракції спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного) під час дистиляції виноматеріалів |
відсотків 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, що міститься у виноматеріалах |
3"; |
у тексті розділу слова "коньячний спирт" замінити словами "спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний)";
3) у розділі 8:
у назві розділу слова "коньячний спирт" в усіх відмінках і формах числа замінити словами "спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний)" у відповідному відмінку і числі;
у тексті розділу та примітці до нього слова "коньячний спирт" і "коньяк" в усіх відмінках замінити відповідно словами "спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний)" і "коньяк України та алкогольні напої виноградного походження" у відповідному відмінку;
4) у розділі 9:
у назві розділу слова "коньячного спирту" замінити словами "спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного)";
у примітці до розділу слова "спиртів коньячних (дистилятів винних)" замінити словами "спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного)";
5) у назві розділу 10 слова "коньячного спирту" замінити словами "спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного)";
6) у назві розділу 11 слова "коньяку та міцних напоях, під час зберігання і витримки коньяків" замінити словами "коньяку України та алкогольних напоях виноградного походження, під час їх зберігання та/або витримки";
7) у назві і тексті розділу 12 слово "коньяк" в усіх відмінках замінити словами "коньяк України та алкогольні напої виноградного походження" у відповідному відмінку;
8) у розділі 13:
у графі "Норма втрат спирту, відсотків об’єму спирту, що міститься у коньячних спиртах, що надійшли на операцію" слова "коньячних спиртах" замінити словами "спиртових дистилятах (спирті коньячному, дистиляті виноградному спиртовому, дистиляті винному)";
у примітці до розділу слово "коньяку" замінити словами "коньяку України";
9) у розділах 14-16:
графу "Норма втрат, відсотків на рік" викласти в такій редакції:
"Норма втрат, відсотків об’єму на рік";
примітку до розділів викласти в такій редакції:
"__________ Примітка. |
Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягідних та медових виноматеріалів, соків та вин за нормами втрат здійснюється в декалітрах. Об’єм виноробної продукції визначається в його перерахунку за температури 20 oС. "; |
10) у розділі 17:
у позиції "Термічна обробка:":
після слів і цифр "від 10 до 20 діб" доповнити словами і цифрами
після слів "більше трьох діб" доповнити словами і цифрами
|
"із витримкою на контактному матеріалі |
0,36"; |
примітку до розділу викласти в такій редакції:
"__________ Примітка. |
Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягідних та медових виноматеріалів, соків та вин за нормами втрат здійснюється в декалітрах. Об’єм виноробної продукції визначається в його перерахунку за температури 20 oС."; |
11) розділ 19 викласти в такій редакції:
"19. Норми втрат готової продукції під час розливу коньяків України та алкогольних напоїв виноградного походження, вин виноградних та плодово-ягідних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів), вин, насичених діоксидом вуглецю
Найменування продукції та технологічної операції |
Одиниця вимірювання |
Норма втрат |
Розлив вин виноградних та плодово-ягідних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів) у пляшки із подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики і подачею до складу готової продукції: |
відсотків об’єму, що надійшов на операцію |
|
місткістю до 0,5 л |
|
0,5 |
місткістю 0,5 л і більше |
|
0,33 |
Розлив вин ігристих, слабогазованих, газованих, сидрів у пляшки із подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики і подачею до складу готової продукції: |
відсотків об’єму, що надійшов на операцію |
|
місткістю до 0,5 л |
|
1,5 |
місткістю 0,5 л і більше |
|
0,44 |
Розлив коньяків України та алкогольних напоїв виноградного походження у пляшки із подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики і подачею до складу готової продукції: |
відсотків 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, що міститься в продукції, яка надійшла на операцію |
|
місткістю менше 0,1 л |
|
0,54 |
місткістю 0,1-0,5 л |
|
0,5 |
місткістю 0,5 л і більше |
|
0,43 |
Гарячий розлив вин виноградних та плодово-ягідних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів) із попереднім підігріванням у потоці без витримки із подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики і подачею до складу готової продукції |
відсотків об’єму, що надійшов на операцію |
0,58 |
Розлив вин виноградних та плодово-ягідних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів) в упаковку типу: |
відсотків об’єму, що надійшов на операцію |
|
Tetra Рak |
|
0,59 |
Bag in Box |
|
0,33 |
Розлив у сувенірний посуд: |
|
|
вин виноградних та плодово-ягідних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів) |
відсотків об’єму, що надійшов на операцію |
0,1 |
коньяків України та алкогольних напоїв виноградного походження |
відсотків 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, що міститься в продукції, яка надійшла на операцію |
0,12 |
Розлив вин виноградних та плодово-ягідних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів) у посуд (тару) понад 1,5 л |
відсотків об’єму, що надійшов на операцію |
0,2 |
Пляшкова пастеризація: |
відсотків об’єму, що надійшов на операцію |
|
вин виноградних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів) |
|
1,35 |
вин, насичених діоксидом вуглецю |
|
1,2 |
Зливання з пляшок продукції, що надійшла до складу готової продукції із торговельної мережі з оформленням відповідного акта, але не більше: |
|
|
для вин виноградних та плодово-ягідних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів) |
відсотків об’єму, що надійшов на операцію |
0,5 |
для вин, насичених діоксидом вуглецю, сидрів |
відсотків об’єму, що надійшов на операцію |
0,7 |
коньяків України та алкогольних напоїв, що мають виноградне походження |
відсотків 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, що міститься в продукції, яка надійшла на операцію |
0,7 |
Декантація вин з пляшок (колекційних) |
відсотків об’єму, що надійшов на операцію |
1,2"; |
12) примітку до розділів 20-23 викласти в такій редакції:
"__________ Примітка. |
Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягідних та медових виноматеріалів, соків та вин за нормами втрат здійснюється в декалітрах. Об’єм виноробної продукції визначається в його перерахунку за температури 20 oС."; |
13) доповнити
норми розділами 25-41 такого змісту:
"25. Норми втрат 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, під час приймання спиртових дистилятів (спиртів коньячних, спиртів плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного)
Найменування технологічної операції |
Одиниця вимірювання |
Норма втрат |
Завантаження дубових бочок (убирання зазначеної продукції в клепку) |
відсотків об’єму 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, що міститься у продукції |
0,3 |
__________ Примітка. |
Фактичні втрати визначаються за результатами переважування бочок, звільнених з-під продукції. |
26. Норми втрат 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, під час обробки коньяків України та алкогольних напоїв виноградного походження теплом із витримкою протягом 30-50 діб
Найменування технологічної операції |
Одиниця вимірювання |
Норма втрат |
Обробка теплом із витримкою протягом 30-50 діб за температури 35-45 °С |
відсотків початкової кількості 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, який міститься в продукції, що обробляється |
0,5 |
27. Норми втрат 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, під час наливу і зливу спиртового дистиляту (спиртів коньячних, спиртів плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного), коньяків України та алкогольних напоїв виноградного походження
Найменування технологічної операції |
Одиниця вимірювання |
Норма втрат |
Налив із мірника до бочок, переливання із бочок до тари одержувача під час приймання |
відсотків відвантаженого об’єму продукції в натуральному вигляді та в перерахунку на 100-відсотковий спирт, приведений до температури 20 °С |
0,11 |
Налив із мірника до автомобільних і залізничних цистерн |
0,072 |
Злив із автомобільних і залізничних цистерн |
0,087 |
28. Норми втрат на убирання спиртового дистиляту (спиртів коньячних, спиртів плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного) дубовими клепками, завантаженими в металеві резервуари
Найменування технологічної операції |
Одиниця вимірювання |
Норма втрат |
Під час первинного заливу |
дал 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, від 1 кг абсолютно сухих клепок |
0,05 х масу абсолютно сухих клепок |
Під час вторинного та подальших заливів |
відсотків 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, до наявної кількості в резервуарах |
0,4 |
__________ Примітка. |
Абсолютно суха маса клепки визначається на кожну завантажену до цистерни партію висушування до постійної маси не менш як трьох зразків деревини масою біля 100 г у сушильній шафі за температури 105 oС. |
29. Норми втрат 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, на кожне введення (дозування) кисню безпосередньо у спиртовий дистилят (спирт коньячний, спирт плодовий, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний)
Найменування технологічної операції |
Одиниця вимірювання |
Норма втрат |
Введення (дозування) кисню |
відсотків 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, до наявної кількості в резервуарах |
0,08 |
30. Норми втрат виноматеріалів, спиртового дистиляту (спиртів коньячних, спиртів плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного), коньяків України та алкогольних напоїв, що мають виноградне походження, вин виноградних та плодово-ягідних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів), сидрів, вин, насичених діоксидом вуглецю, на проведення досліджень у лабораторіях підприємств виноробної промисловості
Найменування виду дослідження |
Норма втрат на перше визначення, мл |
Кількість паралельних випробувань |
Норма втрат загальна, мл |
Визначення вмісту етилового спирту спиртоміром |
275 |
2 |
550 |
Визначення вмісту цукру у: |
|
|
|
виноматеріалах, винах, винах, насичених діоксидом вуглецю, винах лікерних, винах кріплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах |
27,5 |
2 |
55 |
коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження |
50 |
2 |
100 |
винах сухих |
100 |
2 |
200 |
Визначення вмісту летких кислот у: |
|
|
|
виноматеріалах, винах, винах, насичених діоксидом вуглецю, винах лікерних, винах кріплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах |
10 |
2 |
20 |
спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження |
20 |
2 |
40 |
Визначення титрованої кислотності у: |
|
|
|
білих виноматеріалах, винах, винах, насичених діоксидом вуглецю, винах лікерних, винах кріплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах |
10 |
2 |
20 |
червоних виноматеріалах, винах, винах, насичених діоксидом вуглецю, винах лікерних, винах кріплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах |
20 |
2 |
20 |
разі арбітражних досліджень (випробувань) |
10* |
2 |
40 |
Визначення вмісту сірчистої кислоти у: |
|
|
|
білих виноматеріалах, винах, винах, насичених діоксидом вуглецю, винах лікерних, винах кріплених, спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження, сидрах |
50 |
2 |
125 |
червоних винах |
100 |
2 |
200 |
Визначення вмісту заліза із залізистосинеродистим калієм у: |
|
|
|
виноматеріалах, винах, винах, насичених діоксидом вуглецю, винах лікерних, винах кріплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах |
12,5 |
2 |
37,5 |
спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження |
50 |
2 |
150 |
разі арбітражних досліджень (випробувань) спиртових дистилятів, коньяків України та алкогольних напоїв виноградного походження |
50 |
2 |
100 |
Визначення вмісту міді у: |
|
|
|
виноматеріалах, винах, винах, насичених діоксидом вуглецю, винах лікерних, винах кріплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах |
10 |
2 |
10 |
спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження |
10 |
2 |
20 |
Визначення вмісту свинцю |
250-300 |
2 |
550 |
Визначення вмісту альдегідів у: |
|
|
|
виноматеріалах, винах, винах лікерних, винах кріплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах) |
25 |
2 |
50 |
спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження |
25 |
2 |
50 |
Визначення вмісту метилового спирту у: |
|
|
|
коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження |
50 |
2 |
100 |
спиртових дистилятах |
50 |
2 |
100 |
Визначення вмісту вищих спиртів у: |
|
|
|
коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження і забарвлених спиртових дистилятах |
50 |
2 |
100 |
безкольорових спиртових дистилятах |
10 |
2 |
20 |
Визначення вмісту середніх ефірів у: |
|
|
|
коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження і забарвлених спиртових дистилятах |
100 |
2 |
200 |
безкольорових спиртових дистилятах |
50 |
2 |
100 |
Визначення вмісту фурфуролу у спиртових дистилятах |
10 |
2 |
30 |
Проведення пробної оклейки виноматеріалів і вин жовтою кров’яною сіллю |
100 |
1 |
100 |
Випробування виноматеріалів і вин, вин лікерних, вин кріплених, вин ароматизованих (зокрема вермутів) на схильність до залізного касу |
40 |
1 |
40 |
Випробування виноматеріалів і вин, вин лікерних, вин кріплених, вин ароматизованих (зокрема вермутів) на схильність до оксидазного касу |
100 |
1 |
100 |
Випробування виноматеріалів і вин, вин лікерних, вин кріплених, вин ароматизованих (зокрема вермутів) на схильність до випадіння винного каменю |
75 |
1 |
75 |
Випробування виноматеріалів і вин, вин лікерних, вин кріплених, вин ароматизованих (зокрема вермутів) на схильність до білкових помутнінь |
60 |
1 |
60 |
Випробування виноматеріалів і вин, вин лікерних, вин кріплених, вин ароматизованих (зокрема вермутів) на схильність до поліфенольних помутніть |
40 |
1 |
40 |
Випробування виноматеріалів і вин, вин лікерних, вин кріплених, вин ароматизованих (зокрема вермутів) на схильність до полісахаридних помутнінь |
100 |
1 |
100 |
................Перейти до повного тексту