- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Постанова
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 11 серпня 2021 р. № 823 Київ |
Деякі питання організації харчування у закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання
Кабінет Міністрів України
постановляє:
1. Затвердити такі, що додаються:
норми харчування у закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання для учнів (студентів), які здобувають спортивну освіту;
Порядок організації харчування у закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання для учнів (студентів), які здобувають спортивну освіту.
3. Ця постанова набирає чинності з 1 вересня 2021 року.
Прем'єр-міністр України |
Д.ШМИГАЛЬ |
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 11 серпня 2021 р. № 823
НОРМИ
харчування у закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання для учнів (студентів), які здобувають спортивну освіту
Групи та види продуктів |
Гранична денна норма на одну особу, грамів (6001 ккал) |
Хліб житній |
195 |
Хліб пшеничний |
400 |
Борошно пшеничне |
25 |
Крохмаль |
2 |
Крупи, бобові, макаронні вироби |
135 |
Картопля |
360 |
Овочі свіжі, заморожені, зелень |
500 |
Фрукти свіжі, заморожені, цитрусові, ягоди |
550 |
Соки пастеризовані без додавання цукрів та підсолоджувачів |
220 |
Фрукти сушені, горіхи |
25 |
Кондитерські вироби |
220 |
Цукор |
75 |
Мед, медопродукти |
30 |
Масло вершкове |
30 |
Олія |
30 |
Сало |
6 |
Яйця, штук |
1 |
Молоко, кисломолочні продукти |
540 |
Сир кисломолочний |
90 |
Сир твердий |
70 |
Сметана |
35 |
М’ясо, птиця, субпродукти |
490 |
Риба, рибопродукти та морепродукти |
140 |
Кава, кава злакова, цикорій |
5 |
Какао |
4 |
Чай |
0,5 |
Сіль, сіль йодована, спеції |
5 |
Дріжджі |
2 |
Спеції |
0,08 |
Мінеральна вода |
200 |
Хімічний склад, грамів |
|
Білки |
205 |
у тому числі тваринні |
123 |
Жири |
205 |
у тому числі рослинні |
51 |
Вуглеводи |
834 |
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 11 серпня 2021 р. № 823
ПОРЯДОК
організації харчування у закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання для учнів (студентів), які здобувають спортивну освіту
1. Цей Порядок визначає механізм організації харчування у закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання (далі - заклад спортивного профілю) для учнів (студентів), які здобувають спортивну освіту, незалежно від їх підпорядкування, типу і форми власності з метою створення безпечного, здорового середовища та безпечних умов для підвищення спортивної майстерності та відновлення з урахуванням підвищеної потреби організму спортсменів у енергії та поживних харчових речовинах.
2. Планування та організація харчування учнів (студентів) у закладах спортивного профілю здійснюється відповідно до Законів України
"Про фізичну культуру і спорт",
"Про освіту",
"Про повну загальну середню освіту",
"Про фахову передвищу освіту",
"Про вищу освіту",
"Про місцеве самоврядування в Україні",
"Про оздоровлення та відпочинок дітей",
"Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення",
"Про захист населення від інфекційних хвороб",
"Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів",
"Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів",
Положення про заклад спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 листопада 1999 р. № 2061 (Офіційний вісник України, 1999 р., № 45, ст. 2238; 2019 р., № 16, ст. 549), санітарного законодавства та цього Порядку.
3. Терміни, що вживаються у цьому Порядку, мають таке значення:
1) бракераж - оцінка кількості харчових продуктів та/або готових страв, їх якості за смаком (виключно готових страв), запахом, зовнішнім виглядом, кольором, консистенцією, наявністю супровідних документів, що підтверджують їх походження, безпечність і якість, умовами зберігання, відповідності мінімальному строку придатності харчового продукту або строку придатності, що зазначається датою "вжити до";
2) бракеражний журнал - пронумерований, прошнурований журнал, в який вносяться результати проведеного бракеражу, засвідчений підписом керівника (директора) закладу спортивного профілю та скріплений печаткою такого закладу;
3) відповідальна особа - працівник, визначений наказом керівника (директора) закладу спортивного профілю, відповідальний за організацію харчування у закладі;
4) меню-розклад - документ, складений на основі примірного чотиритижневого сезонного меню з урахуванням технологічної документації на страви та вироби, наявних харчових продуктів, у якому зазначається повна назва страв та їх теоретичний вихід, кількість порцій для учнів (студентів), кількість продуктів харчування, необхідних для виконання меню (вага брутто/нетто): у чисельнику - на одного учня (студента), у знаменнику - на всіх учнів (студентів);
5) примірне чотиритижневе сезонне меню - документ, що містить набір страв, вихід (масу) їх порцій для учнів (студентів) та враховує сезонність (осінь, зима, весна, літо).
4. Учні (студенти) закладу спортивного профілю безоплатно забезпечуються харчуванням за рахунок коштів відповідних бюджетів згідно із законодавством. Щоденне харчування учнів (студентів) здійснюється відповідно до норм харчування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11 серпня 2021 р. № 823 "Деякі питання організації харчування у закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання".
Харчування у закладі спортивного профілю здійснюється протягом року для забезпечення безперервності навчально-тренувального процесу та спортивної діяльності відповідно до
Положення про заклад спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 листопада 1999 р. № 2061 (Офіційний вісник України, 1999 р., № 45, ст. 2238; 2019 р., № 16, ст. 549). Харчування учнів (студентів) здійснюється у дні навчання та тренувань, включаючи вихідні, святкові дні та у канікулярний період.
Розрахунок витрат на харчування під час спортивних змагань, навчально-тренувальних зборів, спортивних таборів, що проводяться безпосередньо закладами спеціалізованої освіти, для учнів (студентів) зазначених закладів здійснюється з урахуванням норм, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11 серпня 2021 р. № 823 "Деякі питання організації харчування у закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання".
У закладі спортивного профілю з цілодобовим перебуванням учнів (студентів) повинно бути організовано п’ятиразове харчування з не менш як триразовим споживанням гарячої їжі у дні навчання та тренувань, включаючи вихідні та святкові дні, у канікулярний період.
Години прийому їжі встановлюються відповідно до розпорядку дня навчання та (або) тренувань учнів (студентів).
Режим роботи їдальні та інших об’єктів харчування встановлюється керівником (директором) закладу спортивного профілю з урахуванням розкладу навчання та тренувань до і після навчання і тренувань, а також у вечірній час.
Розрахунок витрат на проведення спортивних змагань та навчально-тренувальних зборів для учнів (студентів) заклад спортивного профілю здійснює з урахуванням норм, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11 серпня 2021 р. № 823 "Деякі питання організації харчування у закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання".
5. Керівник (директор) закладу спортивного профілю вживає заходів до укомплектування закладу спортивного профілю професійними медичними працівниками, працівниками їдальні (харчоблоку) у межах штатного розпису, а також організації підвищення рівня їх професійної підготовки.
6. Відповідальність за планування та організацію харчування учнів (студентів) у закладі спортивного профілю, за матеріально-технічний стан харчоблоку (їдальні, буфету), безпечність та якість сировини, харчових продуктів та готових страв, дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів, виконання норм харчування, відповідність меню та асортименту буфету несе керівник (директор) закладу спортивного профілю, а також постачальник (постачальники) харчових продуктів.
Керівник (директор) закладу спортивного профілю забезпечує проведення закупівель харчових продуктів відповідно до встановленої вартості харчування.
Організація харчування, а також ведення відповідної документації може здійснюватися за допомогою автоматизованої системи.
Для здійснення контролю за дотриманням норм харчування медичний працівник веде журнал обліку виконання норм харчування, який заповнюється щодня на підставі меню-розкладу. Аналіз виконання норм харчування проводиться один раз на чотири тижні. Результати проведеного аналізу доводяться щомісяця до відома керівника (директора) відповідного закладу.
7. Контроль за організацією харчування, дотриманням вимог санітарного законодавства і законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів здійснюється відповідно до законодавства.
Якість харчування оцінюється за лабораторними дослідженнями (випробуваннями) одного прийому їжі, а також денного раціону. При цьому для лабораторних досліджень (випробувань) відбираються страви одного прийому їжі, а страви інших прийомів їжі цього дня оцінюються теоретично за меню-розкладом.
8. Організація харчування у закладах спортивного профілю здійснюється з дотриманням норм харчування, вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. Приготування готових страв здійснюється з дотриманням процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).
9. Організація харчування передбачає:
1) визначення режиму (кратності), способу, форми та графіка харчування відповідно до особливостей матеріально-технічного забезпечення закладу спортивного профілю, наявності відповідних приміщень;
2) визначення відповідальної особи;
3) здійснення закупівель харчових продуктів;
4) складення примірного чотиритижневого сезонного меню та щоденного меню-розкладу;
5) прийом та бракераж харчових продуктів, заповнення відповідних бракеражних журналів (бракеражного журналу харчових продуктів, що надійшли від постачальника харчових продуктів; бракеражного журналу готових страв, виготовлених закладом спортивного профілю самостійно);
6) ведення обліку учнів (студентів) здійснює вихователь або класний керівник (куратор, наставник, куратор академічної групи), який своєчасно повідомляє про наявність учнів (студентів) особі, відповідальній за організацію харчування;
7) приготування готових страв, обіг харчових продуктів;
8) здійснення внутрішнього контролю за якістю харчових продуктів, організацією харчування, дотриманням вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та якість харчових продуктів;
9) ведення документації з організації харчування. Орієнтовний перелік документів наведено в додатку;
10) взаємодію між учасниками освітнього процесу, навчально-тренувального процесу, постачальником (постачальниками) харчових продуктів, засновниками закладу спортивного профілю, органами управління у сфері освіти, сфері охорони здоров’я, територіальними органами Держпродспоживслужби;
11) постійне оновлення та підтримку у належному робочому стані обладнання та устаткування їдальні (харчоблоку), посуду, меблів, систем енергозабезпечення, водопостачання та водовідведення, вентиляції та очистки повітря, забезпечення створення умов для зберігання харчових продуктів;
12) укомплектування штату працівників закладу спортивного профілю відповідно до вимог типових штатних нормативів, затверджених Мінмолодьспортом;
13) забезпечення питного режиму учнів (студентів).
10. Способами організації харчування є:
1) приготування та реалізація готових страв закладом спортивного профілю самостійно (працівниками, що входять до штатного розпису закладу спортивного профілю);
2) організація роздрібної торгівлі харчовими продуктами через буфет, торговельні автомати;
3) організація харчування у спортивних таборах, на навчально-спортивній базі тощо.
11. Формами організації харчування є:
1) монопрофільне меню, що визначає один набір страв та не передбачає самостійного вибору споживання його компонентів;
2) мультипрофільне меню, що містить кілька наборів страв, передбачає їх вибір або вибір їх компонентів споживачами та може бути реалізовано як комплексне меню, два чи три меню на вибір, "шведський стіл" з обов’язковою видачею страв працівником їдальні (харчоблоку).
12. Примірне чотиритижневе сезонне меню та щоденне меню-розклад повинно враховувати сезонність, наявні харчові продукти, відповідати вимогам санітарного законодавства та нормам харчування.
13. Меню їдальні та асортимент буфету розміщуються щодня на відведеному для цього стенді.
14. Керівник (директор) закладу спортивного профілю:
1) забезпечує своєчасне планування та організацію харчування у закладі спортивного профілю, координує роботу бракеражної комісії;
2) визначає відповідальну особу, склад бракеражної комісії, до якої, зокрема, входять комірник, кухар, відповідальна особа та медичний працівник, і затверджує положення про бракеражну комісію;
3) визначає режим та спосіб організації харчування з урахуванням наявної матеріально-технічної бази; вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів; особливостей організації освітнього та навчально-тренувального процесів;
4) з урахуванням пропозицій відповідальної особи визначає форму організації харчування та графік харчування учнів (студентів);
5) у разі вибору способу організації харчування шляхом приготування та реалізації готових страв закладом спортивного профілю самостійно затверджує примірне чотиритижневе сезонне меню за погодженням з територіальним органом Держпродспоживслужби, а також щоденне меню-розклад;
6) у разі наявності організовує роботу буфету та затверджує його асортимент з урахуванням встановлених МОЗ вимог до організації харчування, переліку харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та торговельних апаратах у закладах загальної середньої освіти.
15. Відповідальна особа:
1) здійснює координацію та контролює роботу працівників їдальні (харчоблоку) та медичного працівника закладу спортивного профілю з питань організації харчування, зокрема з питань якості харчових продуктів, санітарно-гігієнічного стану їдальні (харчоблоку), буфету;
2) у разі відсутності у закладі спортивного профілю медичного працівника складає примірне чотиритижневе сезонне меню та щоденне меню-розклад, здійснює контроль за проходженням працівниками, які виконують посадові обов’язки, що пов’язані з організацією харчування учнів (студентів), обов’язкових профілактичних медичних оглядів відповідно до законодавства та інформує керівника (директора) закладу спортивного профілю, здійснює зняття проби готових страв;
3) надає керівнику (директору) закладу спортивного профілю пропозиції щодо режиму, способу, форми та графіка харчування, проведення чергувань працівників у їдальні, забезпечення питного режиму учнів (студентів);
................Перейти до повного тексту