1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Розпорядження


КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
від 13 січня 2010 р. N 82-р
Київ
Про схвалення Концепції Державної цільової соціальної програми розвитку виробництва продуктів дитячого харчування на 2010-2014 роки
1. Схвалити Концепцію Державної цільової соціальної програми розвитку виробництва продуктів дитячого харчування на 2010-2014 роки, що додається.
Визначити Мінагрополітики державним замовником Програми.
2. Мінагрополітики разом з іншими заінтересованими центральними органами виконавчої влади розробити і подати у тримісячний строк Кабінетові Міністрів України проект Державної цільової соціальної програми розвитку виробництва продуктів дитячого харчування на 2010-2014 роки.
Прем'єр-міністр України Ю.ТИМОШЕНКО
Інд. 22
СХВАЛЕНО
розпорядженням Кабінету Міністрів України
від 13 січня 2010 р. N 82-р
КОНЦЕПЦІЯ
Державної цільової соціальної програми розвитку виробництва продуктів дитячого харчування на 2010-2014 роки
Визначення проблеми, на розв'язання якої спрямована Програма
Харчування є одним з найважливіших чинників, які впливають на здоров'я населення. Воно забезпечує нормальний розвиток дітей, сприяє профілактиці захворювань, продовженню життя і створює умови для адекватної адаптації людини до навколишнього природного середовища. Тому питання здорового харчування дітей є одним з найголовніших у реалізації соціальної політики держави. Успішне розв'язання проблеми дитячого харчування залежить від створення умов для виготовлення якісних і безпечних продуктів харчування.
Розвиток вітчизняної індустрії виробництва продуктів дитячого харчування є одним з найважливіших питань, які потребують першочергового вирішення на державному рівні.
Вітчизняні підприємства, які виготовляють продукти дитячого харчування, не задовольняють потреби населення у таких продуктах. Зовсім не виготовляються високобілкові консервовані продукти на основі м'яса та риби, а також продукти для лікувально-профілактичного харчування дітей з поширеними в Україні захворюваннями.
Аналіз причин виникнення проблеми та обґрунтування необхідності її розв'язання програмним методом
На сьогодні підтримка виробництва продуктів дитячого харчування зводиться до фінансування деяких наукових розроблень, часткового розроблення і впровадження державних стандартів та незначної фінансової підтримки закупівлі екологічно чистого молока для виготовлення продуктів дитячого харчування на молочній основі, яка надається щороку з державного бюджету. Прийняті державні та галузеві програми економічного та соціального розвитку не дають змоги розв'язати проблеми, які виникли у виробництві продуктів дитячого харчування.
Для істотного збільшення обсягу виробництва повноцінних вітчизняних продуктів дитячого харчування необхідно вжити кардинальних заходів, спрямованих на докорінне поліпшення ситуації в цій важливій галузі харчової промисловості.
Основними причинами зменшення обсягу виробництва продуктів дитячого харчування є складні енергозатратні технології їх виготовлення, багатокомпонентність, високі технологічні, санітарно-гігієнічні вимоги до якості продукції, майже повна відсутність пільг, потреба у коштах для створення запасів сировинних ресурсів на підприємствах, застарілі виробничі потужності.
Обладнання підприємств, які виготовляють сухі молочні суміші для дітей, потребує модернізації та часткової заміни.
Рідкі та пастоподібні молочні продукти дитячого харчування, які раніше вироблялися в усіх областях України, сьогодні виготовляються лише у Дніпропетровській, Вінницькій, Одеській і Харківській областях та у м. Києві, а виробництво плодоовочевих консервів для дітей сконцентроване в основному в Автономній Республіці Крим, Херсонській, Одеській та Волинській областях.
Завантаженість підприємств, які виготовляють продукти дитячого харчування, становить від 5 до 60 відсотків, а зношеність основних виробничих фондів на переважній більшості таких підприємств досягає 80 відсотків.
Відсутність вітчизняних компонентів, необхідних для виробництва продуктів дитячого харчування (соєвих і сироваткових гідролізатів білків, вітамінів тощо), та потреба у їх закупівлі за кордоном збільшує собівартість таких продуктів.

................
Перейти до повного тексту