- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Постанова
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 28 липня 2021 р. № 786 Київ |
Про внесення змін до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку
Кабінет Міністрів України
постановляє:
Прем'єр-міністр України |
Д.ШМИГАЛЬ |
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 28 липня 2021 р. № 786
ЗМІНИ,
що вносяться до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку
1. У пункті 4:
1) друге речення після слова "злакові" доповнити словами ", зернові, бобові";
2) у третьому реченні слово "Кількість" замінити словами "Орієнтовна кількість".
2. В абзаці першому пункту 5 слово "Загальну" замінити словом "Орієнтовну".
3. У пункті 6:
1) у третьому реченні абзацу першого слово "Кількість" замінити словами "Орієнтовну кількість";
2) абзац третій викласти в такій редакції:
"Вміст цукрів, який міститься природно, не обмежується.";
3) абзац четвертий після слова "страв" доповнити словами "та виробів", а після слів "готової страви" - словами "та/або виробу".
4. У пункті 7:
1) абзац перший після слів "в закладах" доповнити словами "одно-, дво-,";
2) доповнити пункт абзацом такого змісту:
"У разі дотримання добової калорійності раціону та калорійності раціону за окремими прийомами їжі розрахунок кількості білків, жирів та вуглеводів не проводиться.".
5. У першому реченні абзацу другого пункту 8 слово "Вага" замінити словом "Маса", а слова і цифру "у додатку 5" - словами і цифрами "у додатках 5 і 9".
6. Пункти 9 і 10 викласти в такій редакції:
"9. До груп харчових продуктів не включені харчові продукти (наприклад, борошно, дріжджі, спеції, прянощі, сухарі панірувальні, томатна паста, лимонна кислота, цукор ванільний, крохмаль, сода, оцет, хліб і яйця (як допоміжні інгредієнти для страв та виробів з м’яса або риби, або птиці, або сиру кисломочного), гірчиця, хрін), що використовуються для приготування страв та видаються згідно із технологічною документацією на страви та вироби, що включені до примірного чотиритижневого сезонного меню.
У разі приготування хліба для сніданку, обіду або вечері, страв та борошняних кулінарних виробів для другого сніданку та/або підвечірку закладом або оператором ринку харчових продуктів, який здійснює постачання послуг з харчування, харчові продукти, що використовуються для їх приготування, розраховуються згідно з технологічною документацією на страви та вироби, що включені до примірного чотиритижневого сезонного меню.
10. Під час комбінації харчових продуктів, що відносяться до однієї групи, їх маса нетто розраховується пропорційно до маси нетто однієї порції, що зазначені в додатках 1-2, 5-6 і 9 (наприклад, сирники із сметаною - сир кисломолочний дві треті порції та сметана одна третя порції або в іншій пропорції залежно від страви).
Відхилення маси нетто порцій груп харчових продуктів, зазначених у додатках 1-2, 5-6 та 9, для конкретного прийому їжі допускається на рівні 5-10 відсотків.
Протягом тижня повинна бути дотримана загальна маса порцій таких груп харчових продуктів, як риба, птиця, свинина, телятина та яловичина.
Норми харчування щодо солі, цукру, какао та чаю вважаються такими, що виконані, за умови досягнення виконання 50 і більше відсотків норми, зазначеної в додатках 1, 5 і 9.".
7. У пункті 11 після слова "Злакові" доповнити словом ", зернові", а слово "вагу" замінити словом "масу".
8. У пункті 12 слова "пропонуються рослинні напої" замінити словами "пропонується молоко безлактозне або рослинні напої".
9. У пункті 13 слово "вага" замінити словом "маса".
10. У додатках до норм:
1) у додатку 1:
у графі "Група харчових продуктів" слово "Злакові" замінити словами "Злакові, зернові";
у графі "Характеристика":
у позиції "Риба" слова "потрошена без голови (тушка) або розроблена на філе із шкірою і реберними кістками, або" виключити;
у тексті графи після слова "злаковим" доповнити словом ", зерновим", а слово "вага" замінити словом "маса";
у графі "Частота включення до складу сніданку, обіду або вечері": позицію "Соки" після слова "сніданку" доповнити словом ", обіду";
у позиції "Картопля" слова "злакових/бобових" замінити словами "злакових, зернових/бобових";
позицію
"Насичені жири тваринного походження |
масло вершкове, що містить не менше ніж 72 відсотки жиру |
щодня під час сніданку, обіду та вечері |
15 порцій |
1,5 грама |
1,5 грама" |
замінити такою позицією:
"Насичені жири тваринного походження |
масло вершкове, що містить не менше ніж 72 відсотки жиру |
щодня під час сніданку, обіду та вечері |
15 порцій |
2 грами |
2,5 грама" |
позицію
"Рослинні жири |
рафінована олія, що містить більше 50 відсотків мононенасичених жирів і менше ніж 40 відсотків поліненасичених жирів |
щодня під час сніданку, обіду та вечері |
15 порцій |
3,5 мілілітра |
3,5 мілілітра" |
замінити такою позицією:
"Рослинні жири |
рафінована соняшникова або кукурудзяна олія, або інша рафінована олія, що містить більше 50 відсотків мононенасичених жирів і менше ніж 40 відсотків поліненасичених жирів |
щодня під час сніданку та вечері |
10 порцій |
4 грами |
4,5 грама |
|
щодня під час обіду |
5 порцій |
5 грамів |
5,5 грама"; |
2) у додатку 2:
позицію
"Фрукти і ягоди |
різноманітні, сезонні, свіжі, сушені або заморожені |
п’ять порцій свіжих або заморожених овочів під час другого сніданку або підвечірку дві порції сушених фруктів або ягід під час другого сніданку або підвечірку |
сім порцій |
60 грамів |
80 грамів" |
замінити такою позицією:
"Фрукти і ягоди |
різноманітні, сезонні, свіжі, сушені або заморожені |
п’ять порцій свіжих або заморожених фруктів або ягід під час другого сніданку або підвечірку |
п’ять порцій |
60 грамів |
80 грамів |
дві порції сушених фруктів або ягід під час другого сніданку або підвечірку |
дві порції |
20 грамів |
25 грамів"; |
3) у додатках 3 і 4:
у графі "Група харчових продуктів" слово "Злакові" замінити словами "Злакові, зернові";
у графі "Частота включення до складу окремих прийомів їжі":
після слова "злакові" доповнити словом ", зернові";
слова "злакових/бобових" замінити словами "злакових, зернових/бобових";
слово "(вагу)" замінити словом "(масу)";
4) у додатку 5:
у графі "Група харчових продуктів" слова "Фрукти та ягоди сушені" замінити словами "Фрукти та ягоди сушені, плоди шипшини сушені, горіхи, насіння", а слова "Злакові та бобові" - словами "Злакові, зернові та бобові";
у графі "Характеристика":
у позиції "Риба" слова "потрошена без голови (тушка) або розроблена на філе із шкірою і реберними кістками, або" виключити;
у тексті графи після слова "злаковим" доповнити словом ", зерновим", а слово "вага" замінити словом "маса";
у графі "Частота включення до складу сніданку, обіду або вечері":
позицію "Соки" після слова "сніданку" доповнити словом ", обіду";
у позиції "Картопля" слова "злакових/бобових" замінити словами "злакових, зернових/бобових";
позицію
"Насичені жири тваринного походження |
масло вершкове, що містить не менше ніж 72 відсотки жиру |
щодня під час сніданку, обіду та вечері |
по п’ять порцій на сніданок та вечерю |
2 грами |
2,5 грама |
3,5 грама |
|
п’ять порцій на обід |
2 грами |
3 грами |
5 грамів" |
замінити такою позицією:
"Насичені жири тваринного походження |
масло вершкове, що містить не менше ніж 72 відсотки жиру |
щодня під час сніданку, обіду та вечері |
по п’ять порцій на сніданок та вечерю |
3 грами |
4 грами |
4,5 грама |
п’ять порцій на обід |
3,5 грама |
4,5 грама |
5,5 грама"; |
позицію
"Рослинні жири |
рафінована олія, що містить більше 50 відсотків мононенасичених жирів і менше ніж 40 відсотків поліненасичених жирів |
щодня під час сніданку, обіду та вечері |
по п’ять порцій на сніданок та вечерю |
3,5 мілілітра |
5 мілілітрів |
6,5 мілілітра |
п’ять порцій на обід |
7 мілілітрів |
7 мілілітрів |
10 мілілітрів" |
................Перейти до повного тексту