- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Постанова
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 7 серпня 2013 р. № 767 Київ |
Про затвердження Порядку віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів і дієтичних добавок та їх державної реєстрації
1. Затвердити Порядок віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів і дієтичних добавок та їх державної реєстрації, що додається.
2. Установити, що державна реєстрація харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів і дієтичних добавок, що зареєстровані та внесені до Державного реєстру харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок, проведена до набрання чинності цією постановою, дійсна до закінчення строку дії висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи, виданих на такі продукти під час їх реєстрації.
4. Міністерству охорони здоров’я привести у тримісячний строк власні нормативно-правові акти у відповідність із цією постановою.
5. Ця постанова набирає чинності з 1 листопада 2014 року.
Прем'єр-міністр України |
М.АЗАРОВ |
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 7 серпня 2013 р. № 767
ПОРЯДОК
віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів і дієтичних добавок та їх державної реєстрації
1. Цей Порядок визначає механізм віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів і дієтичних добавок (далі - спеціальні харчові продукти) та їх державної реєстрації.
2. У цьому Порядку терміни вживаються в такому значенні:
заявник - виробник, постачальник або уповноважена ним відповідно до законодавства особа, що подає МОЗ заяву про віднесення харчових продуктів до категорії спеціальних харчових продуктів та їх державну реєстрацію;
інформація про властивості харчового продукту - відомості, які підтверджують, що харчовий продукт має певну властивість (властивості), пов’язану з його походженням, способом виробництва та/або переробки, складом тощо. Інформацією про властивості харчового продукту не вважається зазначення речовин та/або інгредієнтів як елемент маркування харчового продукту, що є обов’язковим згідно із законодавством;
інформація про користь для здоров’я - відомості, які підтверджують наявність певного зв’язку між харчовим продуктом та/або інгредієнтом (речовиною), що міститься у такому харчовому продукті, і здоров’ям людини, а саме про:
- функцію поживної речовини, зокрема про поживні властивості, що містять опис фізіологічної ролі поживної речовини в процесі росту, розвитку і забезпечення нормального функціонування організму;
- зниження ризику захворювання в результаті споживання харчового продукту або його компонента у контексті загального раціону харчування або покращення хворобливого стану;
- інші функції харчового продукту, зокрема ті, що стосуються особливої сприятливої дії такого продукту або його компонентів у контексті загального раціону харчування на забезпечення нормального функціонування організму;
інформація про поживну властивість харчового продукту - відомості, які підтверджують, що харчовий продукт має певну поживну властивість, включаючи (але не обмежуючись) енергетичну цінність, вміст білка, жиру, вуглеводів, а також вітамінів і мінеральних речовин. Інформацією про поживну властивість не вважається зазначення поживних речовин як частина маркування, що є обов’язковим згідно із законодавством.
3. Державна реєстрація спеціальних харчових продуктів проводиться МОЗ за умови їх віднесення до відповідної категорії спеціальних харчових продуктів згідно з вимогами цього Порядку на період, що не перевищує строку дії висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи, який видається не менш як на п’ять років, із включенням відомостей про такі продукти до Державного реєстру харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок (далі - Державний реєстр).
4. Віднесення харчового продукту до категорії спеціальних харчових продуктів здійснюється МОЗ за умови його відповідності обов’язковим параметрам безпечності, а також інформації про властивості харчового продукту, якщо така інформація буде розміщена в маркуванні, про що заявник інформує зазначене Міністерство.
5. Відповідність харчового продукту обов’язковим параметрам безпечності встановлюється на підставі висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи, яка проводиться відповідно до законодавства.
6. Відповідність харчового продукту інформації про властивості харчового продукту встановлюється на підставі експертного звіту за результатами експертних досліджень, виданого підприємствами, установами та організаціями, що уповноважені МОЗ на проведення таких робіт (далі - експертні установи). Порядок проведення зазначених досліджень затверджується МОЗ з урахуванням законодавства Європейського Союзу стосовно використання інформації про користь для здоров’я та поживні властивості продуктів харчування.
Експертні дослідження проводяться експертною установою на підставі договору, укладеного між такою установою та заявником, і не можуть перевищувати 90 днів.
Експертні дослідження відповідності харчового продукту інформації про його властивості не проводяться, якщо така інформація затверджена відповідним органом Європейського Союзу, про що заявник повідомляє МОЗ згідно з вимогами цього Порядку.
7. Державна реєстрація спеціальних харчових продуктів проводиться за зверненням заявника, що складається у формі заяви і містить таку інформацію:
найменування харчового продукту українською та (за бажанням заявника) англійською мовою або мовою країни-виробника;
................Перейти до повного тексту