1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Постанова


КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 11 червня 2025 р. № 684
Київ
Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 16 червня 1992 р. № 336 і від 27 грудня 2018 р. № 1150
Кабінет Міністрів України постановляє:
Внести до постанов Кабінету Міністрів України від 16 червня 1992 р. № 336 "Про норми харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках та інших приймальниках Національної поліції" - із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2004 р. № 102 (Офіційний вісник України, 2004 р., № 5, ст. 231), і від 27 грудня 2018 р. № 1150 "Про норми харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, місцях тимчасового тримання Державної прикордонної служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках для дітей та інших місцях тримання Національної поліції та спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) Служби безпеки" (Офіційний вісник України, 2019 р., № 4, ст. 138) зміни, що додаються.

Прем'єр-міністр України

Д. ШМИГАЛЬ

Інд. 31


ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 11 червня 2025 р. № 684
ЗМІНИ,
що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України від 16 червня 1992 р. № 336 і від 27 грудня 2018 р. № 1150
( Див. текст ) ( Див. текст )
1. У додатках до постанови Кабінету Міністрів України від 16 червня 1992 р. № 336:
1) додаток 1 доповнити нормою № 12 такого змісту:
"НОРМА № 12
для людей, які хворіють на туберкульоз і перебувають на стаціонарному лікуванні чи реабілітації у закладах охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби
(на одну особу на добу)
Найменування продуктів Характеристики продуктів Маса (брутто)/кількість
Овочі різноманітні, сезонні, крім картоплі; свіжі, заморожені або квашені 600 г
Фрукти і ягоди різноманітні, сезонні, свіжі або заморожені 330 г
Сушені фрукти та/або сушені ягоди різноманітні, без додавання цукрів і підсолоджувачів 32 г
Соки фруктові, овочеві, фруктово-ягідні, фруктово-овочеві пастеризовані соки без додавання цукрів і підсолоджувачів повинні містити не більше 0,12 г натрію або еквівалентну кількість солі на 100 мл готового продукту 86 мл
Крупи, макаронні вироби та бобові 160 г
Картопля 115 г
Хліб хліб з борошна житнього або пшеничного 1 сорту, цільнозерновий хліб з пшеничного або житнього борошна з обмеженим вмістом солі, який не перевищує 0,45 г на 100 г хліба 150 г
Борошно пшеничне 1 сорту 75 г
Яйця курячі 0,5 шт.
Риба різні сорти морської риби, потрошена без голови (тушка) 75 г
М’ясо охолоджене чи заморожене (свинина/телятина/яловичина/птиця (крім водоплавної) 220 г
Молоко та молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовини із кількістю цукрів не більше 10 г на 100 г, бажано молоко та молочні продукти, до яких додано вітамін D три порції на день на вибір, кожна з яких:
200 мл молока або рослинних напоїв (або 125 мл йогурту (кефіру), або 125 г сиру кисломолочного, або 15 г сиру твердого, або 25 г сметани
Насичені жири тваринного походження масло вершкове, що містить не менше ніж 72 відсотки жиру 19 г
Рослинні жири рослинна олія 27 г
Сіль використовується лише йодована сіль 5 г
Цукор 25 г
Какао без додавання цукру і підсолоджувачів 6 г
Чай без додавання цукру і підсолоджувачів 0,5 г
Дріжджі 1 г
Крохмаль 2 г
Спеції та приправи 0,1 г
Енергетична цінність, кілокалорій 2761,48
Білки: загальна кількість/тваринні, грамів 113,22/58,38
Жири, грамів 92, 73
Вуглеводи, грамів 368,55
4142,22 (4)
3037,63 (5)

__________
Примітки:


1. За цією нормою забезпечуються засуджені та особи, взяті під варту, які хворіють на туберкульоз і перебувають на лікуванні в умовах стаціонару закладів охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби.
2. Продукти щоденного споживання (овочі та фрукти, хліб, молоко та молочні продукти, м’ясо, масло вершкове, рослинна олія, цукор, какао, чай, борошно пшеничне 1 сорту) використовуються в межах денної норми +/- 5 відсотків.
3. Такі продукти, як сушені фрукти або сушені ягоди, соки, картопля, крупи, макаронні вироби та бобові, яйця, риба, пропонуються кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 75 г використовується в меню тричі на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (75 x 7): 3 = 175 грамів.
Сік пропонується тричі на тиждень під час сніданку, обіду або вечері. Розрахунок проводиться таким чином: 86 x 7 = 602 грами.
Яйця варені (смажені) рекомендується видавати тричі на тиждень під час сніданку, обіду або вечері. Крім того, яйця використовуються для приготування кулінарних виробів і напівфабрикатів.
М’ясо пропонується видавати 11 разів на тиждень під час сніданку, обіду або вечері. Також дозволяється використовувати м’ясо під час приготування кулінарних виробів.
Сушені фрукти пропонується видавати 6 порцій на тиждень під час сніданку, обіду або вечері, а також 3 порції на тиждень під час другого сніданку або підвечірку. Сушені фрукти пропонується використовувати для приготування страв і напоїв.
Картопля пропонується до перших страв, а також під час сніданку, обіду або вечері 4 рази на тиждень, замість страв із круп (макаронних виробів, бобових), із таким чергуванням: 1 страва з картоплі на 4-5 страв із круп (макаронних виробів, бобових).
Цукор використовується під час приготування страв і напоїв.
Борошно пшеничне 1 сорту використовується для приготування борошняних кулінарних виробів (пиріжки, пироги, пончики, пампушки ватрушки, слойки, піца тощо). Для приготування таких виробів також дозволяється в межах норми використовувати інші продукти харчування.
4. Енергетична та поживна цінність норм харчування для неповнолітніх і дорослих, які мають недостатню вагу або інші ознаки мальнутриції, яка коригується через пропорційне збільшення норми для кожного із харчових продуктів (норма збільшується із використанням коефіцієнта 1,5).
До неповнолітніх і дорослих, які мають недостатню вагу, належать люди, індекс маси тіла яких становить менше ніж 18,5 під час розрахунку за формулою: маса тіла (кг)/(зріст(м)-2.
5. Енергетична та поживна цінність норм харчування для неповнолітніх і дорослих із позитивним ВІЛ-статусом, яка коригується через пропорційне збільшення норми для кожного із харчових продуктів (норма збільшується із використанням коефіцієнта 1,1).";
2) додаток 2 доповнити нормами заміни харчових продуктів для людей, які хворіють на туберкульоз і перебувають на стаціонарному лікуванні чи реабілітації у закладах охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби, такого змісту:
"НОРМИ
заміни харчових продуктів для людей, які хворіють на туберкульоз і перебувають на стаціонарному лікуванні чи реабілітації у закладах охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби
Найменування продукту Маса (брутто)/кількість Найменування продукту-замінника Маса (брутто)/кількість
Яйця курячі 1 шт. м’ясо 50 г
риба 100 г
сир кисломолочний 53 г
молоко 210 мл
Риба 100 г риба з головою 130 г
м’якуш (філе) птиці, свинини, яловичини без кістки 67 г
м’ясні блоки на кістках, туші, напівтуші 84 г
м’ясні блоки без кісток 67 г
рибні консерви різні 80 г
консерви м’ясні різні 50 г
яйце куряче 1 шт.
М’ясо 100 г субпродукти I категорії 100 г
консерви м’ясні різні 75 г
риба (без голови) 150 г
рибні консерви різні 120 г
сир твердий 48 г
яйця курячі 2 шт.
м’якуш (філе) птиці, свинини, яловичини без кістки 100 г
м’ясні блоки на кістках, туші, напівтуші 125 г
м’ясні блоки без кісток 100 г
Молоко 100 мл рослинні напої 100 мл
йогурт або кефір 62,5 мл
сир кисломолочний 62,5 г
сир твердий 7,5 г
сметана 12,5 г
Масло вершкове (72 відсотки жиру) 100 г олія рослинна 150 г
Картопля 100 г овочі свіжі, квашені, солені 100 г
крупи, макаронні вироби та бобові 20 г
картопля сушена, пюре картопляне сухе та сушені овочеві суміші 20 г
Овочі 100 г картопля 100 г
крупи, макаронні вироби та бобові 20 г
овочі сушені 10 г
консервовані (мариновані) овочі і бобові 100 г
ікра овочева і салати овочеві 75 г
Фрукти і ягоди 100 г соки 100 мл
варення, джем, повидло 17 г
сушені фрукти та/або сушені ягоди 20 г
Сушені фрукти та/або сушені ягоди 100 г фрукти і ягоди свіжі 500 г
соки 500 мл
варення, джем, повидло 125 г
Соки 100 мл сушені фрукти та/або сушені ягоди 20 г
варення, джем, повидло 17 г
фрукти і ягоди свіжі 100 г
Цукор 100 г мед 100 г
карамель 50 г
варення, джем, повидло 140 г".

................
Перейти до повного тексту