Група харчових продуктів |
Характеристики групи харчових продуктів |
Частота включення до складу окремих прийомів їжі |
Маса нетто харчових продуктів для приготування готових страв та виробів для відповідної вікової групи на день* |
1-4 роки** |
4-6 років |
6-11 років |
11-14 років |
14-18 років |
дорослі |
Овочі |
різноманітні, сезонні, крім картоплі; свіжі, заморожені або квашені*** |
одна порція щодня під час сніданку, обіду, вечері, а також одна порція щодня під час другого сніданку або підвечірку квашені овочі можуть пропонуватися дітям віком від 4 років, не частіше ніж три рази на тиждень (по одному разу на сніданок, обід та вечерю) |
240 грамів |
320 грамів |
500 грамів |
500 грамів |
500 грамів |
500 грамів |
Фрукти і ягоди |
різноманітні, сезонні, свіжі або заморожені*** |
|
180 грамів |
240 грамів |
330 грамів |
330 грамів |
330 грамів |
330 грамів |
Сушені фрукти або ягоди**** |
різноманітні, без додавання цукрів і підсолоджувачів |
шість порцій на тиждень під час сніданку, обіду або вечері, а також три порції на тиждень під час другого сніданку або підвечірку |
26 грамів |
32 грами |
32 грами |
32 грами |
32 грами |
32 грами |
Соки**** |
фруктові, овочеві, фруктово-ягідні, фруктово-овочеві пастеризовані соки без додавання цукрів та підсолоджувачів, повинні містити не більше 0,12 г натрію або еквівалентну кількість солі на 100 мл готового продукту |
сік пропонується тричі на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
54 мілілітри |
77 мілілітрів |
86 мілілітрів |
86 мілілітрів |
86 мілілітрів |
86 мілілітрів |
Злакові та бобові |
перевага надається злаковим кашам та макаронним виробам з вищим вмістом харчових волокон, слід чергувати з бобовими, в перших стравах |
|
240 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) |
300 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) |
360 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) |
450 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) |
450 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) |
450 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) |
Картопля**** |
відварена без шкірки, запечена, тушкована або картопляне пюре, в перших стравах |
картопля пропонується під час сніданку, обіду або вечері чотири рази на тиждень замість бобових/злакових страв з таким чергуванням: одна страва з картоплі на чотири - п’ять страв із злакових/бобових |
46 грамів |
60 грамів |
70 грамів |
86 грамів |
86 грамів |
86 грамів |
Хліб |
цільнозерновий хліб з пшеничного або житнього борошна, з високим вмістом харчових волокон та з обмеженим вмістом солі, який не перевищує 0,45 грама на 100 грамів хліба |
|
60 грамів |
60 грамів |
60 грамів |
100 грамів |
100 грамів |
100 грамів |
Борошняні кулінарні вироби |
з вмістом солі до 0,3 грама на 100 грамів готового виробу, повинен містити не більше 5 грамів цукру, доданого під час приготування виробу, та не більше 10 грамів жиру на 100 грамів готового виробу |
|
30 грамів готового виробу |
50 грамів готового виробу |
60 грамів готового виробу |
80 грамів готового виробу |
80 грамів готового виробу |
80 грамів готового виробу |
Яйця курячі**** |
варені, смажені з додаванням мінімальної кількості жиру, приготовлені до повної готовності |
три рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
0,5 штуки |
0,5 штуки |
0,5 штуки |
0,5 штуки |
0,5 штуки |
0,5 штуки |
Риба**** |
різні сорти морської риби, вага порції - розморожена риба потрошена без голови (тушка) або розроблена на філе із шкірою і реберними кістками, або розроблена на філе із шкірою без кісток, або розроблена на філе без шкіри та кісток |
три рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
18 грамів |
25,8 грама |
25,8 грама |
39 грамів |
52,5 грама |
52,5 грама |
Птиця |
охолоджена/заморожена, крім водоплавної, вага порції без шкіри та кісток |
сім разів на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
45 грамів |
60 грамів |
70 грамів |
100 грамів |
120 грамів |
120 грамів |
Свинина, телятина, яловичина**** |
охолоджена/заморожена, нежирні (менше 15 грамів жиру на 100 грамів м’яса) частини тушки, вага без кістки |
чотири рази на тиждень під час обіду |
26 грамів |
35 грамів |
40 грамів |
58 грамів |
69 грамів |
69 грамів |
Молоко та молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовини |
з кількістю цукрів не більше 10 грамів на 100 грамів, бажано молоко та молочні продукти, до яких додано вітамін d |
пропонується три порції на день: під час сніданку, вечері, другого сніданку або підвечірку |
три порції, кожна з яких: 150 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 100 мілілітрів йогурту або кефіру, або 100 грамів сиру кисломолочного, або 10 грамів сиру твердого, або 15 грамів сметани |
три порції, кожна з яких: 200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисломолочного, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани |
три порції, кожна з яких: 200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисломолочного, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани |
три порції, кожна з яких: 200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисломолочного, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани |
три порції, кожна з яких: 200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисло-молочного, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани |
три порції, кожна з яких: 200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисло-молочного, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани |
Насичені жири тваринного походження |
масло вершкове, що містить не менше ніж 72 відсотки жиру |
|
8 грамів |
10 грамів |
12,5 грама |
16,5 грама |
19 грамів |
19 грамів |
Рослинні жири |
рослинна олія |
|
13 мілілітрів |
14,5 мілілітра |
21 мілілітр |
24 мілілітри |
27 мілілітрів |
27 мілілітрів |
Сіль |
кількість солі в готових продуктах і стравах обмежується, використовується лише йодована сіль |
|
2 грами |
3 грами |
3 грами |
5 грамів |
5 грамів |
5 грамів |
Цукор, мед |
обмежується додавання цукру та меду під час приготування страв і напоїв |
до трирічного віку додавання цукру не дозволяється |
25 грамів (до трирічного віку додавання цукру не дозволяється) |
25 грамів |
25 грамів |
25 грамів |
25 грамів |
25 грамів |
Какао |
без додавання цукру та підсолоджувачів |
|
5 грамів |
6 грамів |
6 грамів |
6 грамів |
6 грамів |
6 грамів |
Чай |
без додавання цукру та підсолоджувачів |
дітям і підліткам пропонується чай без кофеїну |
0,2 грама |
0,3 грама |
0,5 грама |
0,5 грама |
0,5 грама |
0,5 грама |
Енергетична цінність, ккал |
|
1385 |
1700 |
2100 |
2400 |
2700 |
2700 |
Білки: загальна кількість/тваринні, грамів |
|
53/37 |
58/41 |
72/51 |
84/62 |
93/68 |
93/68 |
Жири, грамів |
|
44 |
56 |
70 |
84 |
92 |
92 |
Вуглеводи, грамів |
|
194 |
240 |
295 |
327 |
375 |
375 |
|
|
2078***** |
2550***** |
3150***** |
3600***** |
4050***** |
4050***** |
|
|
1524****** |
1870******* |
2310****** |
2640****** |
2970****** |
2970****** |