1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Постанова


КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 17 травня 2024 р. № 571
Київ
Про затвердження норм харчування у регіональних фтизіопульмонологічних центрах, реабілітаційних, паліативних та хоспісних відділеннях, що надають медичні послуги в умовах стаціонару для людей, які хворіють на туберкульоз
Відповідно до пункту 5 частини першої статті 5 Закону України "Про подолання туберкульозу в Україні" Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити норми харчування у регіональних фтизіопульмонологічних центрах, реабілітаційних, паліативних та хоспісних відділеннях, що надають медичні послуги в умовах стаціонару для людей, які хворіють на туберкульоз, що додаються.
2. Визнати такими, що втратили чинність:
постанову Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1752 "Про норми харчування у протитуберкульозних закладах для осіб, хворих на туберкульоз, та малолітніх і неповнолітніх осіб, інфікованих мікобактеріями туберкульозу" (Офіційний вісник України, 2001 р., № 52, ст. 2366);
постанову Кабінету Міністрів України від 14 листопада 2012 р. № 1046 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1752 та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України" (Офіційний вісник України, 2012 р., № 87, ст. 3544).

Прем'єр-міністр України

Д. ШМИГАЛЬ

Інд. 73


ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 17 травня 2024 р. № 571
НОРМИ
харчування у регіональних фтизіопульмонологічних центрах, реабілітаційних, паліативних та хоспісних відділеннях, що надають медичні послуги в умовах стаціонару для людей, які хворіють на туберкульоз
1. Норми харчування
Група харчових продуктів Характеристики групи харчових продуктів Частота включення до складу окремих прийомів їжі Маса нетто харчових продуктів для приготування готових страв та виробів для відповідної вікової групи на день*
1-4 роки** 4-6 років 6-11 років 11-14 років 14-18 років дорослі
Овочі різноманітні, сезонні, крім картоплі; свіжі, заморожені або квашені*** одна порція щодня під час сніданку, обіду, вечері, а також одна порція щодня під час другого сніданку або підвечірку
квашені овочі можуть пропонуватися дітям віком від 4 років, не частіше ніж три рази на тиждень (по одному разу на сніданок, обід та вечерю)
240 грамів 320 грамів 500 грамів 500 грамів 500 грамів 500 грамів
Фрукти і ягоди різноманітні, сезонні, свіжі або заморожені*** 180 грамів 240 грамів 330 грамів 330 грамів 330 грамів 330 грамів
Сушені фрукти або ягоди**** різноманітні, без додавання цукрів і підсолоджувачів шість порцій на тиждень під час сніданку, обіду або вечері, а також три порції на тиждень під час другого сніданку або підвечірку 26 грамів 32 грами 32 грами 32 грами 32 грами 32 грами
Соки**** фруктові, овочеві, фруктово-ягідні, фруктово-овочеві пастеризовані соки без додавання цукрів та підсолоджувачів, повинні містити не більше 0,12 г натрію або еквівалентну кількість солі на 100 мл готового продукту сік пропонується тричі на тиждень під час сніданку, обіду або вечері 54 мілілітри 77 мілілітрів 86 мілілітрів 86 мілілітрів 86 мілілітрів 86 мілілітрів
Злакові та бобові перевага надається злаковим кашам та макаронним виробам з вищим вмістом харчових волокон, слід чергувати з бобовими, в перших стравах 240 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) 300 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) 360 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) 450 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) 450 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) 450 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів)
Картопля**** відварена без шкірки, запечена, тушкована або картопляне пюре, в перших стравах картопля пропонується під час сніданку, обіду або вечері чотири рази на тиждень замість бобових/злакових страв з таким чергуванням: одна страва з картоплі на чотири - п’ять страв із злакових/бобових 46 грамів 60 грамів 70 грамів 86 грамів 86 грамів 86 грамів
Хліб цільнозерновий хліб з пшеничного або житнього борошна, з високим вмістом харчових волокон та з обмеженим вмістом солі, який не перевищує 0,45 грама на 100 грамів хліба 60 грамів 60 грамів 60 грамів 100 грамів 100 грамів 100 грамів
Борошняні кулінарні вироби з вмістом солі до 0,3 грама на 100 грамів готового виробу, повинен містити не більше 5 грамів цукру, доданого під час приготування виробу, та не більше 10 грамів жиру на 100 грамів готового виробу 30 грамів готового виробу 50 грамів готового виробу 60 грамів готового виробу 80 грамів готового виробу 80 грамів готового виробу 80 грамів готового виробу
Яйця курячі**** варені, смажені з додаванням мінімальної кількості жиру, приготовлені до повної готовності три рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері 0,5 штуки 0,5 штуки 0,5 штуки 0,5 штуки 0,5 штуки 0,5 штуки
Риба**** різні сорти морської риби, вага порції - розморожена риба потрошена без голови (тушка) або розроблена на філе із шкірою і реберними кістками, або розроблена на філе із шкірою без кісток, або розроблена на філе без шкіри та кісток три рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері 18 грамів 25,8 грама 25,8 грама 39 грамів 52,5 грама 52,5 грама
Птиця охолоджена/заморожена, крім водоплавної, вага порції без шкіри та кісток сім разів на тиждень під час сніданку, обіду або вечері 45 грамів 60 грамів 70 грамів 100 грамів 120 грамів 120 грамів
Свинина, телятина, яловичина**** охолоджена/заморожена, нежирні (менше 15 грамів жиру на 100 грамів м’яса) частини тушки, вага без кістки чотири рази на тиждень під час обіду 26 грамів 35 грамів 40 грамів 58 грамів 69 грамів 69 грамів
Молоко та молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовини з кількістю цукрів не більше 10 грамів на 100 грамів, бажано молоко та молочні продукти, до яких додано вітамін d пропонується три порції на день: під час сніданку, вечері, другого сніданку або підвечірку три порції, кожна з яких:
150 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 100 мілілітрів йогурту або кефіру, або 100 грамів сиру кисломолочного, або 10 грамів сиру твердого, або 15 грамів сметани
три порції, кожна з яких:
200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисломолочного, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани
три порції, кожна з яких:
200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисломолочного, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани
три порції, кожна з яких:
200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисломолочного, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани
три порції, кожна з яких:
200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисло-молочного, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани
три порції, кожна з яких:
200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисло-молочного, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани
Насичені жири тваринного походження масло вершкове, що містить не менше ніж 72 відсотки жиру 8 грамів 10 грамів 12,5 грама 16,5 грама 19 грамів 19 грамів
Рослинні жири рослинна олія 13 мілілітрів 14,5 мілілітра 21 мілілітр 24 мілілітри 27 мілілітрів 27 мілілітрів
Сіль кількість солі в готових продуктах і стравах обмежується, використовується лише йодована сіль 2 грами 3 грами 3 грами 5 грамів 5 грамів 5 грамів
Цукор, мед обмежується додавання цукру та меду під час приготування страв і напоїв до трирічного віку додавання цукру не дозволяється 25 грамів (до трирічного віку додавання цукру не дозволяється) 25 грамів 25 грамів 25 грамів 25 грамів 25 грамів
Какао без додавання цукру та підсолоджувачів 5 грамів 6 грамів 6 грамів 6 грамів 6 грамів 6 грамів
Чай без додавання цукру та підсолоджувачів дітям і підліткам пропонується чай без кофеїну 0,2 грама 0,3 грама 0,5 грама 0,5 грама 0,5 грама 0,5 грама
Енергетична цінність, ккал 1385 1700 2100 2400 2700 2700
Білки: загальна кількість/тваринні, грамів 53/37 58/41 72/51 84/62 93/68 93/68
Жири, грамів 44 56 70 84 92 92
Вуглеводи, грамів 194 240 295 327 375 375
2078***** 2550***** 3150***** 3600***** 4050***** 4050*****
1524****** 1870******* 2310****** 2640****** 2970****** 2970******

................
Перейти до повного тексту