- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Закон України
З А К О Н У К Р А Ї Н И
Про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами"
( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1997, N 45, ст.286 )
( Із змінами, внесеними згідно із Законом
N 122/98-ВР від 12.02.98, ВВР, 1998, N 26, ст.158 )
Верховна Рада України
постановляє:
1. Статтю
2 доповнити частиною четвертою такого змісту:
"Рішення про проектування і будівництво нових спиртових виробництв приймається Кабінетом Міністрів України".
2. Статтю
3 викласти в такій редакції:
"Стаття 3. Порядок видачі спеціальних дозволів (ліцензій) на виробництво спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів
Спеціальні дозволи (ліцензії) на виробництво спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів видаються органами, уповноваженими на це Кабінетом Міністрів України.
Спеціальні дозволи (ліцензії) на виробництво спирту етилового, коньячного і плодового видаються суб'єктам підприємницької діяльності - юридичним особам, а на виробництво алкогольних напоїв та тютюнових виробів - усім суб'єктам підприємницької діяльності.
Спеціальний дозвіл (ліцензія) видається за заявою суб'єкта підприємницької діяльності, до якої додаються:
копії засновницьких документів та документів, що підтверджують державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності;
дозвіл про допуск підприємства до виробництва продукції, виданий відповідним органом державного пожежного нагляду;
дозвіл на початок роботи підприємства, виданий територіальним управлінням Державного комітету України по нагляду за охороною праці;
дозвіл власника знака для товарів і послуг, якщо такий знак зареєстрований після введення в дію цього Закону. В цьому та інших випадках права власників знаків для товарів і послуг захищаються у порядку, визначеному законодавством;
довідка відповідного органу державної санітарно-епідемічної служби про санітарно-технічний стан виробництва і безпеки праці;
атестат виробництва, виданий органами Державного комітету України по стандартизації, метрології та сертифікації;
довідки державного податкового органу про взяття заявника на облік як платника податків та про реєстрацію місць зберігання спирту етилового (для виробників спирту та алкогольних напоїв);
документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію.
Вимагати представлення інших документів, крім зазначених у цьому Законі, забороняється.
Рішення про видачу спеціального дозволу (ліцензії) або відмову в його видачі приймається уповноваженим органом після перевірки підприємства, але не пізніше 30 днів з дня одержання зазначених у цьому Законі документів. У рішенні про відмову у видачі спеціального дозволу (ліцензії) повинна бути вказана підстава для відмови".
3. Статтю
7 викласти в такій редакції:
"Стаття 7. Виробництво спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів на давальницьких умовах
Виробництво спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв на давальницьких умовах забороняється.
Переробка спирту етилового, коньячного і плодового, виноматеріалів на давальницьких умовах на алкогольні напої та їх взаємний натуральний обмін забороняються.
Виробництво тютюнових виробів з давальницької сировини дозволяється тільки на українських підприємствах, які мають спеціальні дозволи (ліцензії) на виробництво тютюнових виробів, і здійснюється відповідно до чинного законодавства. Забороняється вивезення за межі митної території України давальницької сировини для виробництва тютюнових виробів.
Переробка на давальницьких умовах винограду, плодів, ягід на виноматеріали дозволяється і здійснюється відповідно до чинного законодавства".
4. Статтю
11 викласти в такій редакції:
"Стаття 11. Маркування виробленої продукції
1. Маркування горілки та лікеро-горілчаних виробів здійснюється таким чином:
на лицьовій стороні етикетки кожної пляшки горілки та лікеро-горілчаних виробів, які реалізуються через торговельну мережу, в доступній для споживача формі згідно з чинним законодавством про мови вказується:
загальна та власна назви виробу;
найменування виробника;
знак для товарів і послуг;
географічна назва місця виготовлення виробу, якщо найменування виробника не відображає місця розташування підприємства;
вміст спирту (% об.);
місткість посуду;
штриховий код;
вміст цукру (якщо це регламентується нормативними документами);
позначення нормативного документа (для продукції вітчизняного виробництва).
На лицьовій або зворотній стороні етикетки повинні бути зазначені дата виготовлення виробу, код підприємства та номер ліцензії на виробництво.
Розлив горілки та лікеро-горілчаних виробів здійснюється виключно у передбачену діючими стандартами скляну тару, бляшанки із харчового алюмінію, а також у сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд із скла чи глазурованої кераміки.
2. Маркування виноробної продукції здійснюється таким чином:
на лицьовій стороні етикетки кожної пляшки виноробної продукції, яка реалізується через торговельну мережу, в доступній для споживача формі згідно з чинним законодавством про мови вказується:
назва держави;
найменування підприємства та його місцезнаходження;
знак для товарів і послуг;
назва продукції;
місткість посуду;
вміст спирту (% об.);
вміст цукру (крім сухих вин, шампанського, ігристого вина та коньяку) (% мас.);
дата розливу;
позначення нормативного документа (для продукції вітчизняного виробництва);
штриховий код.
Термін витримки для марочних вин та позначень "Марочне", вік коньячних спиртів для марочних коньяків і коньяків спеціальних назв наводяться на кольєретці.
На пляшках з колекційними винами та коньяками наклеюються додаткові ярлики із зазначенням "Колекційне (колекційний), додатково витримане (витриманий) в колекції ____ років".
На шийку пляшки з колекційним вином наклеюється кольєретка із зазначенням року врожаю винограду, з якого виготовлено вино.
На етикетках пляшок з вином контрольованих за походженням назв обов'язковий напис "Вино контрольованих за походженням назв", а на контретикетках - схематичне зображення території району, де виготовлене вино, із позначенням виноградних ділянок.
На пляшці з вермутом повинна бути контретикетка або додаткова етикетка, на якій наводяться дані про основний склад компонентів напою і погоджені з Міністерством охорони здоров'я України рекомендації щодо вживання напою.
На пляшки з усіма видами виноробної продукції можуть наклеюватися контретикетки, які містять додаткову інформацію про напої.
Розлив виноробної продукції здійснюється виключно у передбачену діючими стандартами скляну тару, а також у сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд із скла чи глазурованої кераміки, упаковку типу "Tetra-Pak".
3. Маркування тютюнових виробів здійснюється таким чином:
на кожній одиниці тютюнової продукції (сигареті, цигарці тощо) вказується власна назва виробу.
................Перейти до повного тексту