- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Постанова
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 29 березня 2002 р. № 426 Київ |
Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, поліцейських, осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту
( Назва Постанови в редакції Постанови КМ
№ 649 від 26.11.2014; із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ
№ 1141 від 23.12.2015,
№ 527 від 23.08.2016,
№ 900 від 31.10.2018,
№ 496 від 16.05.2023 )
( Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ
№ 1455 від 26.09.2002
№ 1402 від 04.09.2003
№ 484 від 14.04.2004
№ 691 від 26.05.2004
№ 278 від 13.03.2006
№ 439 від 05.04.2006
№ 726 від 25.05.2006
№ 947 від 08.07.2006
№ 1074 від 01.08.2006 )
( Дію Постанови поширено на військовослужбовців Державної спеціальної служби транспорту в частині проведення процедур закупівель продуктів харчування згідно з Постановою КМ
№ 1658 від 29.11.2006, з урахуванням змін, внесених Постановою КМ
N 1211 від 17.11.2023 )
( Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ
№ 1700 від 08.12.2006
№ 17 від 16.01.2007
№ 108 від 31.01.2007
№ 896 від 26.08.2009
№ 1094 від 01.12.2010
№ 1109 від 20.10.2011
№ 1281 від 14.12.2011
№ 297 від 22.04.2013
№ 377 від 29.05.2013
№ 380 від 29.05.2013
№ 762 від 17.10.2013
№ 910 від 11.12.2013
№ 72 від 05.03.2014
№ 162 від 04.06.2014
№ 189 від 18.06.2014
№ 247 від 11.06.2014
№ 256 від 17.07.2014
№ 649 від 26.11.2014
№ 55 від 18.02.2015
№ 252 від 29.04.2015
№ 481 від 10.07.2015
№ 1141 від 23.12.2015
№ 470 від 22.07.2016
№ 527 від 23.08.2016
№ 696 від 03.10.2016
№ 1012 від 28.12.2016
№ 294 від 26.04.2017
№ 701 від 20.09.2017
№ 174 від 14.03.2018
№ 331 від 11.04.2018
№ 900 від 31.10.2018
№ 1091 від 28.11.2018
№ 125 від 06.02.2019
№ 199 від 13.02.2019
№ 916 від 06.11.2019
№ 237 від 20.03.2020
№ 944 від 09.10.2020
№ 526 від 26.05.2021
№ 749 від 21.07.2021
№ 61 від 26.01.2022
№ 898 від 12.08.2022
№ 64 від 24.01.2023
№ 496 від 16.05.2023
№ 815 від 04.08.2023
№ 821 від 04.08.2023
№ 172 від 16.02.2024
№ 863 від 30.07.2024
№ 955 від 13.08.2024 )
( Дія Постанови поширюється на військовослужбовців Управління державної охорони згідно з Постановою КМ
№ 737 від 19.10.2016 )
( Установити, що дія Постанови поширюється до 1 січня 2016 р. також на осіб рядового і начальницького складу Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації згідно з Постановою КМ
№ 1054 від 16.12.2015 )
( Установити, що компенсація витрат на покращене харчування військовослужбовців під час лікування та реабілітації у закладах охорони здоров’я усіх форм власності та підпорядкування відповідно до норми № 5 - лікувальної, затвердженої цією Постановою, яка застосовується у військово-медичних закладах, на основі звіту закладу охорони здоров’я та карток-розкладок, складених за нормою № 5 - лікувальною, що підтверджують факт забезпечення військовослужбовців покращеним харчуванням, здійснюється починаючи з 19 травня 2024 року згідно з Постановою КМ
№ 1299 від 15.11.2024 )
З метою забезпечення раціонального харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити такі, що додаються:
норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту;
норми заміни продуктів харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту.
2. Міністерству оборони, іншим центральним органам виконавчої влади, що здійснюють керівництво військовими формуваннями, Службі безпеки, Службі зовнішньої розвідки, Міністерству внутрішніх справ, Національній поліції, Державній службі з надзвичайних ситуацій, Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації і Міністерству юстиції:
визначати вартість норм харчування за результатами проведених згідно із законодавством процедур закупівель у межах бюджетних призначень;
тимчасово припинити виплату компенсації встановленої вартості норм харчування за час відпустки військовослужбовцям строкової військової служби, курсантам вищих військових і вищих навчальних закладів Міністерства внутрішніх справ, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації і Міністерства юстиції, крім військовослужбовців строкової військової служби і курсантів вищих військових і вищих навчальних закладів зазначених міністерств і служб з числа сиріт, дітей із числа осіб, визначених у
статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", осіб, позбавлених батьківського піклування або в яких один з батьків загинув під час виконання обов'язків військової служби, службових обов'язків під час перебування на службі в органах внутрішніх справ, Національній поліції, органах і підрозділах цивільного захисту, Державній кримінально-виконавчій службі, а також у разі перебування зазначених осіб у відпустці у зв'язку з хворобою.
3. Визнати такими, що втратили чинність, акти Кабінету Міністрів України згідно з переліком, що додається.
Прем'єр-міністр України |
А.КІНАХ |
Інд. 29 |
|
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 29 березня 2002 р. № 426
НОРМИ
харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань
Норма № 1 - загальновійськова
Найменування продукту |
Кількість на одну людину на добу, грамів |
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту |
300 |
Хліб із борошна пшеничного першого сорту |
350 |
Булочка із борошна пшеничного першого сорту (борошно пшеничне першого сорту - 50 г та дріжджі хлібопекарські сухі або пресовані - 0,5 г) |
70 |
Борошно пшеничне другого сорту |
15 |
Крупи різні |
120 |
Макаронні вироби |
40 |
М'ясо |
250 |
Риба |
150 |
Сало-шпик |
20 |
Мед натуральний або джем |
20 |
Жири тваринні топлені, маргарин |
15 |
Олія |
25 |
Сир сичужний твердий |
20 |
Масло |
30 |
Яйця курячі, штук (на тиждень) |
2 |
Цукор |
70 |
Сіль, сіль йодована |
25 |
Чай |
1,2 |
Лавровий лист |
0,2 |
Перець |
0,3 |
Гірчичний порошок |
0,3 |
Оцет |
1 |
Томат-паста |
6 |
Картопля і овочі, усього |
900 |
у тому числі: |
|
картопля |
600 |
капуста |
130 |
буряки |
30 |
морква |
50 |
цибуля |
50 |
огірки, помідори, зелень |
40 |
Сухофрукти |
20 |
або соки фруктові (плодово-ягідні) |
100 |
Полівітамінний препарат типу "Гексавіт", драже (видається з 15 березня по 15 червня) |
1 |
__________
Примітки:
1. За цією нормою за рахунок держави харчуванням забезпечуються:
а) військовослужбовці строкової військової служби, за винятком тих, що забезпечуються харчуванням за іншими нормами;
військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу військової служби, які проходять військову службу за контрактом в Збройних Силах, у Держспецтрансслужбі, Національній гвардії, Державній прикордонній службі, крім вихідних, святкових днів та часу перебування у відпустці, тільки обідом з розрахунку 45 відсотків добового набору продуктів за цією нормою, за винятком тих, що забезпечуються харчуванням за іншими підпунктами цього пункту або за іншими нормами. Зазначеним військовослужбовцям на їх бажання за рішенням командира військової частини дозволяється виплачувати грошову компенсацію у розмірі вартості набору продуктів, який видається на приготування обіду;
б) військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, працівники, особи рядового, начальницького складу авіації ДСНС, поліцейські та працівники поліції, які постійно працюють на аеродромах, полігонах, технічних і стартових позиціях і безпосередньо обслуговують літальні апарати (літаки, вертольоти, планери, екраноплани, мотодельтаплани тощо) та забезпечують їх польоти, за винятком вихідних та святкових днів, крім військовослужбовців офіцерського складу, військовослужбовців рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, працівників, осіб рядового, начальницького складу авіації ДСНС і які забезпечують у зазначені дні бойове чергування;
в) курсанти вищих військових навчальних закладів та закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання МВС, ДСНС, Держспецзв’язку і Державної кримінально-виконавчої служби, а також слухачі вищих військових навчальних закладів та закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання МВС, ДСНС, Держспецзв’язку і Державної кримінально-виконавчої служби, які не мають офіцерських звань, спеціальних звань середнього або вищого складу поліції, військовослужбовці та особи рядового і молодшого начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби, які навчаються у школах і на курсах з підготовки прапорщиків, мічманів та центрах підвищення кваліфікації персоналу Державної кримінально-виконавчої служби, слухачі закладів професійної (професійно-технічної) освіти із специфічними умовами навчання Національної поліції, що здійснюють підготовку поліцейських, із числа молодшого складу поліції, за винятком тих, що забезпечуються харчуванням за іншими нормами;
г) курсанти, слухачі, ад'юнкти, викладачі вищих військових та вищих навчальних закладів МВС, ДСНС, військовозобов'язані, призвані на збори, які працюють постійно на аеродромах, полігонах, технічних і стартових позиціях і безпосередньо обслуговують літальні апарати та забезпечують їх польоти, під час проходження практики, стажування, перебування на зборах у частинах і підрозділах;
ґ) військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, та працівники, особи рядового, начальницького складу авіації ДСНС рятувальних груп авіаційної пошуково-рятувальної служби під час їх чергування з пошуково-рятувального забезпечення польотів повітряних суден, евакуаційних робіт та робіт під час стихійного лиха, а також у дні здійснення стрибків з парашутом за планами бойової підготовки;
д) військовослужбовці, які відбувають покарання в дисциплінарних військових частинах та на гауптвахті (відшкодування витрат за харчування військовослужбовців інших військових формувань, які засуджені до арешту і відбувають покарання на гауптвахті, здійснюється у десятиденний строк з дня надходження рахунків від Міноборони);
( Підпункт "д" пункту 1 приміток до норми № 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 484 від 14.04.2004 )
е) звільнені у запас військовослужбовці строкової військової служби під час їх проїзду до місця проживання;
є) працівники маяків, радіомаяків, груп засобів навігаційного обладнання, радіонавігаційних і гідрометеорлогічних станцій (постів) та інших берегових об'єктів навігаційного обладнання ВМС з особливо важкими умовами праці і побуту, у дні несення чергування або виконання покладених завдань;
ж) особи рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, які проходять первинну підготовку, підвищують кваліфікацію або призвані на збори в навчальних закладах ДСНС, військовозобов'язані та резервісти, призвані на збори, студенти, які проходять військову підготовку за програмою офіцерів запасу, під час навчальних зборів (стажування), за винятком тих, що забезпечуються харчуванням за іншими нормами, а також під час проїзду зазначених осіб на збори, зокрема навчальні збори (стажування), і назад;
з) вихованці штатних військових оркестрів, де військовослужбовці строкової військової служби забезпечуються харчуванням за цією нормою;
и) громадяни, призвані на строкову військову службу, з дня явки до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (на збірні пункти) для відправлення у військові частини;
( Підпункт "и" пункту 1 приміток до норми № 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 61 від 26.01.2022 )
і) військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, підрозділів зенітних ракетних та радіотехнічних військ ПС і ВМС - у місцевостях із складними кліматичними умовами, на висоті від 1000 до 1500 метрів над рівнем моря, за межами населених пунктів і гарнізонів військових частин (перелік зазначених підрозділів затверджується наказом Міністра оборони);
( Підпункт "і" пункту 1 приміток до норми № 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 1094 від 01.12.2010 )
ї) працівники авіаційних центрів з підготовки льотчиків, які постійно працюють на аеродромах відповідно до переліку посад, що затверджується наказом Міністра оборони, тільки під час роботи;
й) військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, а також поліцейські, призначені до складу варти для охорони, оборони і супроводження військових та спеціальних вантажів під час їх перевезення, а також під час проїзду до місця здавання (приймання) цих вантажів та повернення після їх здавання (приймання);
к) військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом і безпосередньо несуть службу з охорони державного кордону на прикордонних заставах, у відділеннях інспекторів та дільничих інспекторів прикордонної служби, відділеннях застосування технічних засобів охорони кордону, кінологічних відділеннях та відділеннях силової підтримки відділів Державної прикордонної служби, на контролерських постах, у відділеннях прикордонного контролю, прикордонних оперативних відділеннях, оперативних пунктах;
л) військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, у тому числі військовослужбовці Держспецзв’язку, особи рядового, начальницького складу і працівники авіації ДСНС, Національної гвардії під час несення бойового чергування, добового чергування, варти та у разі призначення до складу добового наряду, перебування в польових умовах (в таборах, на навчаннях, маневрах) під час відпрацювання завдань з бойової (навчально-бойової) підготовки, під час підготовки до дій за призначенням органів управління та сил цивільного захисту, а військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, крім того під час перебування в навчальних військових частинах (центрах).
( Абзац перший підпункту "л" пункту 1 приміток до норми № 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 526 від 26.05.2021 )
У разі призначення військовослужбовців офіцерського складу, військовослужбовців рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, у тому числі військовослужбовців Держспецзв’язку, осіб рядового, начальницького складу і працівників авіації ДСНС, Національної гвардії на бойове чергування, добове чергування, до складу варти і добового наряду забезпечення за іншими нормами харчування не проводиться;
л-1) поліцейські та працівники поліції, які обслуговують літальні апарати та забезпечують польоти під час несення бойового чергування, добового чергування, варти та в разі призначення до складу добового наряду, перебування в польових умовах (у таборах, на навчаннях, маневрах) під час відпрацювання завдань з бойової (навчально-бойової) підготовки, під час підготовки до дій за призначенням Національної поліції;
( Пункт 1 приміток до норми № 1 доповнено підпунктом "л-1" згідно з Постановою КМ
№ 64 від 24.01.2023 )
м) особи рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, працівники органів та підрозділів цивільного захисту в разі відрядження за межі гарнізону для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій або під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій регіонального та державного рівня.
( Абзац перший підпункту "м" пункту 1 приміток до норми № 1 в редакції Постанови КМ
№ 172 від 16.02.2024 )
Підставою для зарахування на забезпечення харчуванням у такому разі є наказ начальника гарнізону, на території якого виникла надзвичайна ситуація;
н) громадяни, які призвані на військову службу у зв'язку з оголошенням мобілізації, - з дня прибуття їх до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.
( Абзац перший підпункту "н" пункту 1 приміток до норми № 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 61 від 26.01.2022 )
Право на харчування за цією нормою мають особи, зазначені в цьому підпункті, за умови розміщення у казармах, наметах, гуртожитках у розташуванні військової частини (установи);
о) поліцейські, які залучені до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України в районах проведення воєнних (бойових) дій, проведення антитерористичної операції або безпосередньо виконують завдання із забезпечення публічної безпеки і порядку, боротьби із злочинністю, забезпечення безпеки дорожнього руху в районі її проведення, або поліцейські, які за рішенням керівництва відповідного органу поліції відряджаються до іншого населеного пункту поза місцем постійного проходження служби для виконання повноважень, передбачених пунктом 10 частини першої
статті 23 Закону України "Про Національну поліцію";
о-1) поліцейські поліції особливого призначення в разі перебування в польових умовах (у таборах, на навчаннях, маневрах) під час відпрацювання завдань з бойової (навчально-бойової) підготовки, під час підготовки до дій за призначенням Національної поліції;
( Пункт 1 приміток до норми № 1 доповнено підпунктом "о-1" згідно з Постановою КМ
№ 821 від 04.08.2023 )
( Підпункт "п" пункту 1 приміток до норми № 1 виключено на підставі Постанови КМ
№ 496 від 16.05.2023 )
р) військовослужбовці, особи рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, які залучені до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України в районах проведення воєнних (бойових) дій, проведення антитерористичної операції, а також військовослужбовці, які залучені до здійснення заходів із правового режиму воєнного стану, приведення органів військового управління, військових частин, військових навчальних закладів, установ, організацій у найвищий ступінь бойової готовності;
р-1) під час дії правового режиму воєнного стану військовослужбовці СБУ, які не залучені до здійснення заходів із правового режиму воєнного стану в дні, коли за особливостями організації служби, внутрішнім службовим розпорядком (розпорядком дня) або за рішенням керівництва відповідного органу СБУ цілодобово у складі підрозділу перебувають у готовності до виконання завдань (на казарменому становищі), або залучені до цілодобового здійснення заходів (перебування) поза місцем дислокації підрозділу Центрального управління, органу, закладу, установи СБУ, або залучені до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони на тимчасово окупованій території, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора, за винятком тих, що забезпечуються харчуванням за іншими нормами;
( Пункт 1 приміток до норми № 1 доповнено підпунктом "р-1" згідно з Постановою КМ
№ 863 від 30.07.2024 )
с) військовослужбовці Національної гвардії, крім військовослужбовців строкової служби, які відряджаються до іншого населеного пункту поза місцем постійного проходження військової служби для виконання обов’язку із забезпечення громадської безпеки та охорони громадського порядку.
( Пункт 1 приміток до норми № 1 доповнено підпунктом "с" згідно з Постановою КМ
№ 174 від 14.03.2018 )
т) військовослужбовці, працівники органів військового управління, військових частин, військових навчальних закладів, установ, організацій Збройних Сил, які залучені до цілодобового виконання завдань на період встановленого Кабінетом Міністрів України карантину або у зв’язку з карантином перебувають в ізоляції (на лікуванні) у військових частинах, військових навчальних закладах, установах, організаціях Збройних Сил;
( Пункт 1 приміток до норми № 1 доповнено підпунктом "т" згідно з Постановою КМ
№ 237 від 20.03.2020 )
у) особи рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту (окрім державних пожежно-рятувальних підрозділів Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, що здійснюють охорону від пожеж на підставі договорів), які виконують службові обов’язки вахтовим методом у зоні відчуження і зоні безумовного (обов’язкового) відселення та в умовах впливу на організм іонізуючого випромінювання.
( Пункт 1 приміток до норми № 1 доповнено підпунктом "у" згідно з Постановою КМ
№ 815 від 04.08.2023 )
2. З дня введення у дію цієї норми харчування видається на одного військовослужбовця на добу:
а) 75 г м'яса, 15 г сиру сичужного твердого - контингентам, зазначеним у підпунктах "б", "г", "ґ", "ї" пункту 1 приміток;
б) контингентам, зазначеним у підпункті "в" пункту 1 приміток: жирів тваринних топлених і маргарину - 10 замість 15 г, олії - 20 замість 25 г, масла - 50 замість 30 г і кавового напою (порошок) - 3 грами.
3. Додатково до цієї норми за рахунок держави видається на одного військовослужбовця на добу;
а) 15 г масла, 100 г молока незбираного і 10 г цукру - вихованцям штатних військових оркестрів;
б) 120 г м'яса, 20 г масла, 25 г цукру - військовослужбовцям, у тому числі Держспецзв’язку, призначеним до складу варти для охорони, оборони і супроводження військових та спеціальних вантажів під час їх перевезення, а також під час проїзду до місця приймання цих вантажів або у разі повернення після їх здавання;
в) 50 г м'яса і 15 г масла - військовослужбовцям, у яких військова служба пов'язана із здійсненням стрибків з парашутом (у тому числі військовозобов'язаним та резервістам, призваним на збори), особам рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту:
військовослужбовцям строкової військової служби високомобільних десантних військ;
( Абзац другий підпункту "в" пункту 3 приміток до норми № 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 377 від 29.05.2013 )
військовослужбовцям строкової військової служби частин спеціального призначення, розвідувально-десантних підрозділів;
курсантам і слухачам вищих військових навчальних закладів, які готують офіцерів для високомобільних десантних військ, а також для з'єднань, частин та підрозділів спеціального призначення, розвідувально-десантних підрозділів;
( Абзац четвертий підпункту "в" пункту 3 приміток до норми № 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 377 від 29.05.2013 )
курсантам і слухачам вищих військових навчальних закладів, які навчаються за спеціальністю "Організація фізичної підготовки та спорту";
штатним інструкторам-парашутистам вищих військових навчальних закладів із числа військовослужбовців строкової військової служби;
військовослужбовцям строкової військової служби комендатур десантного забезпечення та інших військових частин військово-транспортної авіації;
солдатам, матросам, сержантам, старшинам, прапорщикам, мічманам запасу та резервістам, призваним на збори, студентам, які проходять військову підготовку за програмою офіцерів запасу, під час навчальних зборів (стажування) і курсантам вищих військових навчальних закладів під час практики та військового (корабельного) стажування, перебування яких пов'язане із здійсненням стрибків з парашутом, у військових частинах високомобільних десантних військ і частин спеціального призначення, а також у з'єднаннях, частинах і підрозділах, де військовослужбовцям строкової військової служби видаються додатково ці продукти;
г) 25 г м'яса - військовослужбовцям строкової військової служби, військовозобов'язаним, призваним на збори, студентам, які проходять військову підготовку за програмою офіцерів запасу, під час навчальних зборів (стажування) і курсантам вищих військових навчальних закладів під час практики та військового (корабельного) стажування, у підрозділах і частинах військ ПС, дислокованих у місцевостях, визначених наказом Міністра оборони, військовослужбовцям строкової військової служби військових частин урядового зв'язку;
( Підпункт "г" пункту 3 приміток до норми № 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 1094 від 01.12.2010 )
ґ) 30 г масла і 20 г печива - офіцерам запасу, військовозобов'язаним та резервістам, які перебувають на військовому обліку офіцерського складу запасу, призваним на збори - у період перебування на зборах;
( Підпункт "ґ" пункту 3 приміток до норми № 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 17 від 16.01.2007 )
д) 100 г молока незбираного, 50 г ковбаси напівкопченої і копчених м'ясопродуктів, 0,3 г чаю - військовослужбовцям військових частин, підрозділів і пунктів наведення військ ПС і ВМС, які проходять військову службу постійно або тимчасово у місцевостях із складними кліматичними умовами на висоті від 1000 до 1500 метрів над рівнем моря, що знаходяться поза населеними пунктами і гарнізонами військових частин (перелік зазначених підрозділів затверджується наказом Міністра оборони), а також військовозобов'язаним та резервістам, призваним на збори, студентам, які проходять військову підготовку за програмою офіцерів запасу, під час навчальних зборів (стажування) у таких місцевостях;
е) 100 г (в дні урочистих зустрічей і проводів - 200 г) м'яса, 15 г масла, 50 г молока незбираного і 10 г сиру сичужного твердого - військовослужбовцям строкової військової служби підрозділів і оркестрів почесної варти;
є) 100 г хліба з борошна пшеничного першого сорту, 30 г ковбаси напівкопченої і копчених м'ясопродуктів, 15 г масла, 20 г цукру, 20 г печива, 0,5 г чаю - військовослужбовцям строкової військової служби Державної прикордонної служби під час несення служби у складі нічних прикордонних нарядів (види зазначених нарядів затверджуються наказом Голови Держприкордонслужби);
( Підпункт "є" пункту 3 примітки до норми № 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 1402 від 04.09.2003 )
ж) 25 г м'яса - військовослужбовцям строкової військової служби Державної прикордонної служби, які одержують продовольство за цією нормою;
( Підпункт "ж" пункту 3 примітки до норми № 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 1402 від 04.09.2003 )
з) 80 г м'яса, 25 г масла, 150 г молока незбираного, 15 г сиру сичужного твердого та 4 яйця (на тиждень) - військовослужбовцям, особам рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, які забезпечуються продуктами харчування за рахунок держави і виконують службові обов'язки, зокрема вахтовим методом у зоні відчуження і зоні безумовного (обов’язкового) відселення та в умовах впливу на організм іонізуючого випромінювання, або працюють з паливом, до складу якого входять отруйні компоненти. Особам, які виконують службові обов'язки, зокрема вахтовим методом у зоні відчуження і зоні безумовного (обов’язкового) відселення та в умовах впливу на організм іонізуючого випромінювання, видається крім того 100 г свіжих фруктів на добу (як лікувально-профілактичне харчування).
Під час перебування у відпустці, службовому відрядженні та в інших випадках (у вихідні, святкові, неробочі дні, за винятком днів хвороби з тимчасовою втратою працездатності, якщо захворювання є професійним і хворого не госпіталізовано), коли військовослужбовці, особи рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту не виконують службові обов'язки, зокрема вахтовим методом у зоні відчуження і зоні безумовного (обов’язкового) відселення та в умовах впливу на організм іонізуючого випромінювання, або їх діяльність не пов'язана з використанням паливних матеріалів, до складу яких входять отруйні компоненти, а також застосуванням таких матеріалів як реактивів чи використанням з навчальною метою, вони не забезпечуються продуктами харчування лікувально-профілактичного призначення.
Військовослужбовці, особи рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, які виконують службові обов'язки, зокрема вахтовим методом у зоні відчуження і зоні безумовного (обов’язкового) відселення та в умовах впливу на організм іонізуючого випромінювання, і тимчасово переведені на інші роботи у зв'язку з появою симптомів професійного захворювання, зумовленого особливостями їх служби, зберігають право на забезпечення продуктами харчування лікувально-профілактичного призначення протягом шести місяців, а особи, що проходять строкову військову службу у частинах, які дислокуються у зоні посиленого радіоекологічного контролю і зоні гарантованого добровільного відселення, забезпечуються продуктами харчування лікувально-профілактичного призначення постійно, крім часу перебування у відпустці і відрядженні не в зазначених районах (населених пунктах).
Військовослужбовцям офіцерського складу, особам рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, які не забезпечуються продуктами харчування за даною нормою за рахунок держави і виконують службові обов'язки, зокрема вахтовим методом у зоні відчуження і зоні безумовного (обов’язкового) відселення та в умовах впливу на організм іонізуючого випромінювання, або діяльність яких пов'язана з використанням паливних матеріалів, до складу яких входять отруйні компоненти, видаються продукти відповідно до раціону № 1-лікувально-профілактичне харчування;
и) 50 г хліба із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту, 100 г хліба з борошна пшеничного першого сорту, 70 г крупів різних, 50 г м’яса, 5 г жирів тваринних топлених (маргарину), 15 г масла, 20 г цукру, 1 г чаю, 10 г овочів усього, в тому числі 5 г моркви, 5 г цибулі - військовослужбовцям строкової служби та військовослужбовцям рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, у тому числі військовослужбовцям Держспецзв’язку, особам рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту у дні призначення їх для несення варти (продукти видаються окремо для приготування їжі (другої вечері, яка повинна складатися з гарячої другої м’ясної страви, гарячого солодкого чаю, хліба і масла). Заміну одних продуктів іншими дозволяється проводити згідно з визначеною нормою;
і) 50 г хліба із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту - військовослужбовцям строкової військової служби навчальних підрозділів навчальних військових частин;
ї) 50 г м'яса, 20 г сиру сичужного твердого, 100 г соків фруктових (плодово-ягідних), 3 г кави натуральної, 6 л води питної бутильованої - військовослужбовцям, які беруть участь у у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки за межами України;
й) 1,5 л води питної бутильованої:
військовослужбовцям, у разі перебування в польових умовах (в таборах, на навчаннях, маневрах) та під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України в районах проведення воєнних (бойових) дій, виконання завдань в районі проведення антитерористичної операції незалежно від пори року, а в період з 1 червня по 1 вересня - 3 л води питної бутильованої;
поліцейським, які залучені до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України в районах проведення воєнних (бойових) дій, проведення антитерористичної операції або безпосередньо виконують завдання із забезпечення публічної безпеки та порядку, боротьби із злочинністю, забезпечення безпеки дорожнього руху в районі її проведення, чи поліцейським, які за рішенням керівництва відповідного органу поліції відряджаються до іншого населеного пункту поза місцем постійного проходження служби для виконання повноважень, передбачених пунктом 10 частини першої
статті 23 Закону України "Про Національну поліцію";
( Абзац третій підпункту "й" пункту 3 приміток до норми № 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 331 від 11.04.2018 )
( Абзац четвертий підпункту "й" пункту 3 приміток до норми № 1 виключено на підставі Постанови КМ
№ 496 від 16.05.2023 )
військовослужбовцям, працівникам органів військового управління, військових частин, військових навчальних закладів, установ, організацій Збройних Сил, які залучені до цілодобового виконання завдань на період встановленого Кабінетом Міністрів України карантину або у зв’язку з карантином перебувають в ізоляції (на лікуванні) у військових частинах, військових навчальних закладах, установах, організаціях Збройних Сил;
( Підпункт "й" пункту 3 приміток до норми № 1 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ
№ 237 від 20.03.2020 )
особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, працівникам органів і підрозділів цивільного захисту в разі перебування в польових умовах (у таборах, на навчаннях, маневрах) під час підготовки до дій за призначенням органів управління та сил цивільного захисту, відрядження за межі гарнізону для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій або під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій регіонального та державного рівня та під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України в районах проведення воєнних (бойових) дій, виконання завдань у районі проведення антитерористичної операції;
на період воєнного стану військовослужбовцям, поліцейським, особам рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, які залучені до здійснення заходів з правового режиму воєнного стану, де відсутня можливість використання централізованого питного водопостачання, за рішенням командира військової частини (керівника органу чи підрозділу).
4. Працівники, зазначені у підпункті "є" пункту 1 приміток до цієї норми, харчуванням за цією нормою не забезпечуються під час перебування їх у щорічній або в іншій відпустці (за винятком перебування у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами).
5. Курсанти і слухачі, зазначені у підпункті "в" пункту 1 приміток до цієї норми, під час проходження практики та військового стажування у військових частинах і на кораблях (суднах) забезпечуються харчуванням за нормами, затвердженими для військовослужбовців строкової військової служби даної військової частини (корабля, судна), крім курсантів і слухачів, які забезпечуються харчуванням у цей період за нормою № 2.
6. Військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять службу за контрактом, у тому числі військовослужбовці Держспецзв’язку, та особи рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту під час перебування їх у польових умовах та в інших випадках за відсутності підприємств громадського харчування можуть забезпечуватися харчуванням через їдальні військових частин та органів і підрозділів цивільного захисту згідно із загальновійськовою нормою за плату в розмірі, що відповідає розрахунку його вартості. Підставою для зарахування на забезпечення харчуванням у такому разі є наказ командира військової частини, начальника органу, підрозділу цивільного захисту, Голови Держспецзв’язку, начальника територіального органу Адміністрації Держспецзв’язку або територіального підрозділу Держспецзв’язку.
7. За цією нормою за плату харчуванням забезпечуються:
за рішенням Міноборони, інших центральних органів виконавчої влади, що здійснюють керівництво військовими формуваннями, працівники військових частин та установ у період їх участі в польових навчаннях (маневрах) військ до з'єднання включно, а також під час випробувань, ремонту, встановлення (монтажу) техніки і озброєння у військових частинах та підрозділах у місцевостях, де відсутні підприємства громадського харчування;
особи, які вступають до вищих військових навчальних закладів Збройних Сил та інших військових формувань, вищих навчальних закладів МВС, ДСНС та Державної кримінально-виконавчої служби, крім військовослужбовців строкової військової служби, сиріт та осіб, позбавлених батьківського піклування.
9. Для осіб, які безпосередньо беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України в районах проведення воєнних (бойових) дій, а також у районі проведення антитерористичної операції, та контингенту, зазначеного в підпункті "м" пункту 1 приміток додатково до цієї норми на одну людину на добу видається: печива - 50 грамів, м’яса - 125, масла - 20, молока незбираного - 100, молока незбираного згущеного з цукром - 20, яєць - 3 штуки (на тиждень), цукру - 10 грамів, чаю - 1 грам.
Норма № 2 - льотна*
Найменування продукту |
Кількість на одну людину на добу, грамів |
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту |
200 |
Хліб з борошна пшеничного першого сорту |
300 |
Борошно пшеничне вищого сорту |
60 |
Крупи різні |
30 |
Рис |
30 |
Макаронні вироби |
40 |
М'ясо |
300 |
М'ясо птиці |
50 |
Ковбаса напівкопчена і копчені м'ясопродукти |
25 |
Риба |
90 |
Олія |
25 |
Молоко незбиране |
200 |
Масло |
60 |
Сметана |
30 |
Сир |
30 |
Молоко незбиране згущене з цукром |
20 |
Сир сичужний твердий |
15 |
Яйця курячі, штук |
1 |
Цукор |
80 |
Сіль, сіль йодована |
20 |
Чай |
1,2 |
Кава |
2,5 |
Лавровий лист |
0,2 |
Перець |
0,3 |
Гірчичний порошок |
1 |
Оцет |
2 |
Томат-паста |
6 |
Дріжджі хлібопекарські сухі або пресовані |
0,5 |
Картопля і овочі, усього |
900 |
у тому числі: |
|
картопля |
550 |
капуста |
120 |
буряки |
30 |
морква |
40 |
цибуля |
50 |
огірки, помідори, коріння, зелень |
110 |
Соки фруктові (плодово-ягідні) |
150 |
Сухофрукти |
20 |
Екстракти плодові та ягідні |
3 |
Полівітамінний препарат типу "Гексавіт", драже (видається з 15 березня по 15 червня) |
1 |
__________
* Льотному складу, який забезпечується харчуванням у військових їдальнях за нормою № 2, під час служби (крім вихідних і святкових днів) грошова компенсація замість харчування не виплачується, у тому числі за час перебування у відпустці.
__________
Примітки:
1. За цією нормою за рахунок держави харчуванням забезпечуються:
а) військовослужбовці льотного складу, які входять до штатного складу екіпажів літальних апаратів, у тому числі дублерів;
б) військовослужбовці льотного складу, які не входять до штатного складу екіпажів літальних апаратів, але здійснюють польоти за планом бойової та навчальної підготовки, бойового чергування, а також випробування авіаційної техніки у повітрі, яким визначена норма нальоту;
працівники авіаційних центрів з підготовки льотчиків, які займають штатні посади льотчиків-інструкторів відповідно до переліку посад, що затверджується наказом Міністра оборони, під час перебування в авіаційних центрах;
поліцейські та працівники поліції, особи рядового, начальницького складу та працівники льотного складу авіації ДСНС, Національної поліції, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, які входять (або не входять) до штатного складу екіпажів літальних апаратів та здійснюють польоти за планом льотної підготовки;
в) курсанти і слухачі вищих військових навчальних закладів, у яких готують льотчиків та штурманів, - з дня початку практичних польотів відповідно до навчальних планів по день закінчення навчання і одержання військовим навчальним закладом наказу про присвоєння курсантам військового звання офіцерського складу (у тому числі в період проходження льотної практики і стажування в інших військових частинах);
г) змінний льотний склад - у період проходження перепідготовки в авіаційних частинах (підрозділах), вищих військових навчальних закладах, на курсах і в авіаційних центрах;
ґ) слухачі і ад'юнкти військових академій з числа льотного складу в період проходження льотної практики і стажування - з дня початку по день закінчення польотів;
д) військовослужбовці, поліцейські та працівники поліції, особи рядового, начальницького складу та працівники авіації ДСНС, Національної поліції, Національної гвардії, які входять до штатної обслуги екіпажів літальних апаратів, - постійно, а ті, що не входять до такої обслуги, - тільки в дні польотів;
е) військовослужбовці та інші особи, які не входять до льотного складу, але беруть участь у польотах на літальних апаратах за планом бойової та навчальної підготовки, а також у випробуваннях авіаційної техніки та майна в повітрі (інженери, техніки авіаційних частин, науково-випробувальних та науково-дослідних установ (полігонів), центрів бойового застосування і перепідготовки льотного складу), та інші військові фахівці, які не входять до штатного складу екіпажів випробувальних апаратів, але беруть участь у польотах як бортові інженери (техніки), інструктори, випробувачі або дослідники-інспектори, інструктори-парашутисти - випробувачі катапультних установок, випробувачі та інструктори-випробувачі парашутів (у тому числі інструктори і тренери парашутних ланок високомобільних десантних військ, особовий склад літаючої лабораторії операційно-реанімаційних літаків-лабораторій), старші офіцери повітряних пунктів управління - у дні польотів (здійснення стрибків з парашутом);
( Підпункт "е" пункту 1 приміток до норми № 2 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 377 від 29.05.2013 )
є) військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять службу за контрактом, парашутно-десантної служби, а також комендатур десантного забезпечення, особи рядового, начальницького складу, працівники авіації ДСНС та особи рядового, начальницького складу оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, які здійснюють стрибки з парашутом за планами бойової і навчальної підготовки, - у дні здійснення таких стрибків, а також у дні участі в польотах та під час стрибків, здійснених з парашутом з особовим складом частин;
ж) військовослужбовці льотного складу Збройних Сил, а також поліцейські та працівники поліції, особи рядового, начальницького складу і працівники льотного складу авіації ДСНС, Національної поліції, Національної гвардії - під час перебування на лікуванні у військових госпіталях, профілакторіях і санаторіях;
з) військовозобов'язані та резервісти, призвані на збори, студенти, які проходять військову підготовку за програмою офіцерів запасу, під час навчальних зборів (стажування), курсанти вищих військових навчальних закладів, які проходять практику та військове (корабельне) стажування і здійснюють польоти на літальних апаратах, - з дня початку практичних польотів по день закінчення зборів, навчальних зборів (практики, стажування);
( Підпункт "з" пункту 1 приміток до норми № 2 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 17 від 16.01.2007 )
и) військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, ракетних військ, військ ПС - у дні несення бойового чергування на стартових, технічних позиціях та у дні проведення регламентних робіт на бойових зенітно-ракетних комплексах, а також у дні перебування у відділенні психологічного розвантаження і реабілітації осіб, які несуть бойове чергування;
і) військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом - у дні несення чергування на пунктах управління, вузлах зв'язку, які розміщені у фортифікаційних спорудах тривалого використання.
2. Додатково до цієї норми за рахунок держави видається на одного військовослужбовця на добу 15 г шоколаду або 25 г меду:
контингентам, зазначеним у підпунктах "а", "б", "в", "г", "ґ", "з" пункту 1 приміток до цієї норми, які здійснюють польоти на реактивних, турбореактивних літаках і забезпечуються харчуванням за нормою № 2;
військовослужбовцям льотного складу, які входять до штатного складу екіпажів корабельних вертольотів, - у період перебування на кораблях, що перебувають у плаванні за межами територіальних вод України.
3. У військових частинах і підрозділах, де через умови розташування і виконання поставлених завдань приготування їжі за льотною нормою неможливе, категорії, зазначені у підпунктах "и", "і" пункту 1 приміток до цієї норми, забезпечуються харчуванням за нормами, затвердженими для військовослужбовців строкової військової служби цих же частин і підрозділів, з видачею додатково на одну людину на добу: печива - 50 г, м'яса - 125 г, масла - 20 г, молока незбираного - 100 г, молока незбираного згущеного з цукром - 20 г, яєць - 3 штуки (на тиждень), цукру - 10 г, чаю - 1 грам.
4. Для льотного складу екіпажів реактивних, турбореактивних, турбогвинтових літаків і вертольотів дозволяється закуповувати ранні овочі і зелень на сільськогосподарських ринках, у сільськогосподарських підприємств і фізичних осіб, підприємств торгівлі, кооперативних та інших організацій на суму, яка становить 20 відсотків загальної середньої вартості призначеної норми харчування, і видавати їх льотному складу за цією нормою.
Норма № 3 - морська
Найменування продукту |
Кількість на одну людину на добу, грамів |
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту |
300 |
Хліб із борошна пшеничного першого сорту |
350 |
Булочка із борошна пшеничного першого сорту (борошно пшеничне першого сорту - 50 г та дріжджі хлібопекарські сухі або пресовані - 0,5 г) |
70 |
Борошно пшеничне другого сорту |
15 |
Крупи різні |
75 |
Рис |
35 |
Макаронні вироби |
40 |
М'ясо |
250 |
Риба |
150 |
Сало-шпик |
20 |
Мед натуральний або джем |
20 |
Жири тваринні топлені, маргарин |
15 |
Олія |
25 |
Сир сичужний твердий |
20 |
Масло |
45 |
Яйця курячі, штук (на тиждень) |
2 |
Цукор |
70 |
Сіль, сіль йодована |
25 |
Чай |
1,2 |
Лавровий лист |
0,2 |
Перець |
0,3 |
Гірчичний порошок |
0,3 |
Оцет |
1 |
Томат-паста |
6 |
Картопля і овочі, усього |
900 |
у тому числі: |
|
картопля |
600 |
капуста |
130 |
буряки |
30 |
морква |
50 |
цибуля |
50 |
огірки, помідори, зелень |
40 |
Соки фруктові (плодово-ягідні) |
50 |
Сухофрукти |
30 |
або соки фруктові (плодово-ягідні) |
150 |
Полівітамінний препарат типу "Гексавіт", драже (видається з 15 березня по 15 червня) |
1 |
__________
Примітки:
1. За цією нормою за рахунок держави харчуванням забезпечуються:
а) матроси, старшини строкової військової служби, які проходять службу на надводних кораблях, суднах забезпечення, в морській піхоті, навчальних центрах, загонах і школах ВМС;
військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом на надводних кораблях, суднах забезпечення, у морській піхоті, навчальних центрах, загонах і школах ВМС, крім вихідних, святкових днів та часу перебування у відпустці, тільки обідом з розрахунку 45 відсотків добового набору продуктів за цією нормою, за винятком тих, що забезпечуються харчуванням за іншими нормами. Зазначеним військовослужбовцям на їх бажання за рішенням командира військової частини дозволяється виплачувати грошову компенсацію у розмірі вартості набору продуктів, який видається на приготування обіду;
( Підпункт "а" пункту 1 приміток до норми № 3 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ
№ 1094 від 01.12.2010 )
б) матроси, старшини строкової військової служби берегових частин, термін військової служби яких становить до 18 місяців;
( Підпункт "б" пункту 1 приміток до норми № 3 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 1094 від 01.12.2010 )
військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом у берегових частинах ВМС, крім вихідних, святкових днів та часу перебування у відпустці, тільки обідом з розрахунку 45 відсотків добового набору продуктів за цією нормою, за винятком тих, що забезпечуються харчуванням за іншими підпунктами цього пункту або за іншими нормами. Зазначеним військовослужбовцям на їх бажання за рішенням командира військової частини дозволяється виплачувати грошову компенсацію у розмірі вартості набору продуктів, який видається на приготування обіду;
( Підпункт "б" пункту 1 приміток до норми № 3 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ
№ 1094 від 01.12.2010 )
в) військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять службу за контрактом, у період перебування на надводних кораблях і суднах забезпечення, в управліннях з'єднань кораблів (підводних човнів), суден забезпечення (у тому числі на кораблях, які будуються і ремонтуються, перебувають на консервації, на кораблях резерву, в дивізіонах кораблів, дивізіонах та відділеннях суден забезпечення і пошуково-рятувальної служби, експедиційних і рятувальних загонах підводно-технічних робіт), за винятком вихідних та святкових днів, крім військовослужбовців офіцерського складу, військовослужбовців рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять службу за контрактом і які несуть у зазначені дні чергування або виконують інші завдання, пов'язані із забезпеченням живучості корабля (судна);
г) військовослужбовці, які не входять до штатного складу екіпажів надводних кораблів і суден забезпечення, в період їх участі у походах, проходження практики і стажування (у тому числі керівники практики і стажування), проведення ходових випробувань, ремонту (монтажу) озброєння і бойової техніки на зазначених кораблях і суднах - з дня прибуття на корабель (судно).
Під час проведення підготовчих робіт до виходу корабля (судна) в море військовослужбовці офіцерського складу, які проходять практику і стажування (у тому числі керівники практики і стажування), можуть бути зараховані на забезпечення харчуванням за рахунок держави тільки у разі, коли вони разом з особовим складом корабля (судна) виконують корабельний розпорядок дня, беруть участь у навчаннях особового складу з бойової підготовки;
ґ) військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять службу за контрактом, морської піхоти, військовослужбовці екіпажів бронетанкової техніки, яка обладнана спеціальними плавзасобами, - у дні виходу в море.
( Абзац перший підпункту "ґ" пункту 1 приміток до норми № 3 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 1094 від 01.12.2010 )
Дні та чисельність особового складу, що виходить у море, оголошуються наказом командира військової частини;
д) військовослужбовці гідрографічних експедицій, загонів ВМС - під час виконання гідрографічних робіт на морі та узбережжі;
е) військовослужбовці, працівники ВМС, які беруть участь в експедиціях проведення надводних кораблів та суден забезпечення зовнішніми морськими шляхами з одного морського басейну в інший, - у період їх перебування в дорозі;
є) працівники штатного складу екіпажів суден забезпечення, а також капітани-наставники, механіки-наставники і лоцмани групи суден забезпечення, які не входять до штатного складу екіпажів цих суден, - під час їх перебування на судні;
ж) працівники штатного складу екіпажів плавучих майстерень, електростанцій, суден зберігання запасів та інших суден забезпечення - у разі віддалення цих суден від берега, коли вони перебувають у плаванні чи в пунктах роздільного базування (за умови перебування працівників на надводних кораблях і суднах забезпечення), під час походів на кораблях і суднах з візитами в порти зарубіжних країн та перебування в цих портах;
з) військовослужбовці, а також працівники штатного складу екіпажів суден забезпечення ВМС і експедицій у період плавання на цих суднах під час проведення досліджень в океанах і морях за межами територіальних вод України - з дня виходу з бази або порту України;
и) офіцери, військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять службу за контрактом, інженерно-технічного складу авіації - під час перебування на авіаносцях та на інших кораблях;
( Підпункт "и" пункту 1 приміток до норми № 3 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 1094 від 01.12.2010 )
і) військовозобов'язані та резервісти, призвані на збори, студенти, які проходять військову підготовку за програмою офіцерів запасу, під час навчальних зборів (стажування) і курсанти та слухачі вищих військових навчальних закладів під час практики та військового (корабельного) стажування - у період перебування на зборах, навчальних зборах (практиці, стажуванні) на надводних кораблях, суднах забезпечення, у військових частинах ВМС, військовослужбовці яких забезпечуються харчуванням за цією нормою;
( Підпункт "і" пункту 1 приміток до норми № 3 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 17 від 16.01.2007 )
ї) вихованці штатних військових оркестрів, де військовослужбовці забезпечуються харчуванням за цією нормою;
й) особи, які зазнали лиха на морі і прийняті на борт корабля, екіпаж якого харчується за цією нормою, - до доставки їх у порт або на базу;
к) військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці строкової військової служби та військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять службу за контрактом, водолазних підрозділів військових частин особливого призначення або які виконують водолазні спуски та роботи під водою, поліцейські - у дні виконання робіт під водою із застосуванням підводних засобів пересування;
л) військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять службу за контрактом, та військовослужбовці строкової військової служби, які проходять службу на островах Зміїний, Первомайський, Тендрі, а також на постах спостереження ВМС на мисах Меганом, Лукул, Тарханкут, Чауда та на горі Айя.
( Підпункт "л" пункту 1 приміток до норми № 3 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 1094 від 01.12.2010 )
м) військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, під час несення бойового чергування, добового чергування, варти та у разі призначення до складу добового наряду, перебування в польових умовах (в таборах, на навчаннях, маневрах) під час відпрацювання завдань з бойової (навчально-бойової) підготовки, а військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, крім того під час перебування в навчальних військових частинах (центрах).
У разі призначення військовослужбовців офіцерського складу, військовослужбовців рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, на бойове чергування, добове чергування, до складу варти і добового наряду забезпечення за іншими нормами харчування не проводиться;
н) особи рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту та працівники штатного складу екіпажів спеціального морського загону, які проходять службу на надводних кораблях пошуково-рятувальної служби.
( Пункт 1 приміток до норми № 3 доповнено підпунктом "н" згідно з Постановою КМ
№ 278 від 13.03.2006 )
2. Додатково до цієї норми за рахунок держави включається в раціон харчування на одного військовослужбовця на добу:
а) 50 г ковбаси напівкопченої та копчених м'ясопродуктів, 30 г молока згущеного незбираного з цукром, 5 г кави натуральної, 200 г фруктів свіжих і 20 г печива - особовому складу надводних кораблів і суден забезпечення в період плавання (походів) за межами територіальних вод України (перебування в портах іноземних держав) - з дня виходу з бази, порту України, а також особовому складу, який бере участь в експедиціях проведення надводних кораблів і суден забезпечення зовнішніми морськими шляхами з одного морського басейну в інший, - під час перебування в дорозі;
б) 50 г консервів рибних, 20 г масла і 20 г печива - офіцерському складу, військовозобов'язаним та резервістам, які перебувають на військовому обліку офіцерського складу запасу, призваним на збори, за винятком військовослужбовців офіцерського складу, зазначеного в підпункті "а" пункту 2 приміток;
( Підпункт "б" пункту 2 приміток до норми № 3 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 17 від 16.01.2007 )
в) 50 г м'яса, 15 г масла - військовослужбовцям строкової військової служби частин спеціальних операцій та спеціального призначення, розвідувально-десантних підрозділів, служба яких пов'язана із здійсненням стрибків з парашу том, а також військовослужбовцям строкової військової служби морської піхоти;
г) 150 г галет із борошна пшеничного першого сорту, 200 г консервів м'ясних, 30 г цукру, 1 г чаю, 100 г шоколаду або 165 г меду натурального - у разі виходу в море з відривом від баз понад 4 години:
військовослужбовцям, у тому числі тим, що не входять до штатного складу екіпажів ракетних та торпедних катерів, кораблів на повітряній подушці і на підводних крилах;
особовому складу екіпажів бронетанкової техніки, обладнаної спеціальними плавзасобами;
працівникам військових представництв на промислових підприємствах, які беруть участь у ходових випробуваннях катерів і кораблів, зазначених у цьому підпункті, - у дні випробувань.
Терміном перебування корабля в морі вважається період між останнім відходом від причалу (пірса) і першим підходом до причалу (пірса) на базі після повернення з моря. Час, затрачений кораблем на базі на переходи, що пов'язані з підготовкою до походу, на перешвартовку, приймання техніки, зброї та особового складу з інших причалів (пірсів), до терміну перебування корабля в морі не включається.
Зазначені продукти включаються в раціон харчування на підставі наказу командира військової частини (з'єднання), в якому персонально в кожному випадку зазначається кількісний склад екіпажу, який виходить у море. Підставою для списання цих продуктів є витяг з вахтового журналу, що ведеться штабом частини (з'єднання);
ґ) 125 г м'яса, 20 г масла, 40 г молока згущеного незбираного з цукром і 5 г кави натуральної або какао (порошок):
водолазам, особам рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту та іншим особам, які здійснюють водолазні спуски під воду і беруть участь у роботах, пов'язаних з перебуванням у компресійній камері (водолазній барокамері) під тиском;
( Абзац другий підпункту "ґ" пункту 2 приміток до норми № 3 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 278 від 13.03.2006 )
військовослужбовцям строкової військової служби та військовослужбовцям рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять службу за контрактом, військовослужбовцям офіцерського складу, які безпосередньо беруть участь у роботах у воді, пов'язаних з навчанням та використанням морських тварин.
( Абзац третій підпункту "ґ" пункту 2 приміток до норми № 3 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 1094 від 01.12.2010 )
Водолазам-глибоководникам видається крім того: цукру - 30 г, печива - 70 г, фруктів свіжих або соків фруктових (плодово-ягідних) - 150 г та 1 яйце.
Право на забезпечення цими продуктами мають також водолази та інші особи, зазначені у цьому підпункті, які забезпечуються харчуванням за іншими нормами, крім тих, які забезпечуються харчуванням за нормою № 2 та № 4, згідно з переліком категорій водолазів та інших осіб, які забезпечуються харчуванням за рахунок держави, затвердженим наказом Міністра оборони;
д) 50 г м'яса або печінки, чи 30 г консервів м'ясних "Паштет печінковий", 100 г молока незбираного, 15 г сиру сичужного твердого і 3 яйця (на тиждень):
військовослужбовцям, які виконують службові обов'язки в умовах впливу на організм іонізуючого випромінювання, за переліком посад, що затверджується наказом Міністра оборони;
військовослужбовцям, які постійно працюють з паливом, до складу якого входять отруйні компоненти, за переліком посад, що затверджується наказом Міністра оборони.
Військовослужбовцям, які проходять службу в умовах впливу на організм іонізуючого випромінювання, крім того видаються фрукти свіжі 100 г;
е) 50 г ковбаси напівкопченої та копчених м'ясопродуктів, 20 г молока згущеного незбираного з цукром, 100 г соків фруктових (плодово-ягідних), 20 г повидла або джему, 20 г печива, 3 г кавового напою (порошок) - військовослужбовцям, які проходять службу постійно або тимчасово на островах Зміїний, Первомайський і Тендрі;
є) 100 г молока незбираного та 10 г цукру - вихованцям штатних військових оркестрів;
ж) 50 г хліба із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту - військовослужбовцям строкової військової служби навчальних підрозділів навчальних військових частин;
з) 25 г м'яса - військовослужбовцям строкової військової служби Державної прикордонної служби, які забезпечуються харчуванням за цією нормою;
( Підпункт "з" пункту 2 примітки до норми № 3 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 1402 від 04.09.2003 )
и) 50 г хліба із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту, 100 г хліба з борошна пшеничного першого сорту, 70 г крупів різних, 50 г м'яса, 5 г жирів тваринних топлених (маргарину), 15 г масла, 20 г цукру, 1 г чаю, 10 г овочів усього, в тому числі 5 г моркви, 5 г цибулі - військовослужбовцям строкової військової служби та військовослужбовцям рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, у дні призначення їх для несення варти (продукти видаються окремо для приготування їжі (другої вечері), яка повинна складатися із гарячої другої м'ясної страви, гарячого солодкого чаю, хліба і масла. Заміну одних продуктів іншими дозволяється проводити згідно з визначеною нормою);
і) 1,5 л води питної бутильованої - військовослужбовцям, особам рядового та начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту у разі перебування в польових умовах (в таборах, на навчаннях, маневрах), на кораблях у морі, участі у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України в районах проведення воєнних (бойових) дій та під час виконання завдань в районі проведення антитерористичної операції незалежно від пори року, а в період з 1 червня по 1 вересня - 3 л води питної бутильованої.
3. Військовослужбовці та працівники, які беруть участь (під час виконання службових обов'язків) у закордонному плаванні, забезпечуються харчуванням за нормою, затвердженою для екіпажів цих суден.
Норма № 4 - підводна
Найменування продукту |
Кількість на одну людину на добу, грамів |
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту |
200 |
Хліб із борошна пшеничного першого сорту |
300 |
Печиво |
20 |
Борошно пшеничне першого сорту |
20 |
Крупи різні |
35 |
Рис |
30 |
Макаронні вироби |
40 |
М'ясо |
250 |
М'ясо птиці |
50 |
Печінка |
50 |
або консерви м'ясні "Паштет печінковий" |
30 |
Ковбаса сирокопчена, напівкопчена і копчені м'ясопродукти |
35 |
Риба |
100 |
або філе рибне |
70 |
Оселедці |
20 |
Олія |
20 |
Молоко незбиране |
200 |
Масло |
50 |
Сметана |
20 |
Сир |
25 |
Молоко незбиране згущене з цукром |
40 |
Сир сичужний твердий |
20 |
Яйця курячі, штук |
1 |
Цукор |
70 |
Сіль, сіль йодована |
20 |
Чай |
2 |
Кава натуральна або какао (порошок) |
5 |
Лавровий лист |
0,2 |
Перець |
0,3 |
Гірчичний порошок |
1 |
Оцет |
2 |
Томат-паста |
8 |
Дріжджі хлібопекарські сухі або пресовані |
1 |
Картопля і овочі, усього |
900 |
у тому числі: |
|
картопля |
550 |
капуста |
120 |
буряки |
30 |
морква |
40 |
цибуля |
60 |
огірки, помідори, коріння, зелень |
100 |
Консерви "Зелений горошок" |
10 |
Фрукти свіжі |
80 |
Сухофрукти |
20 |
Соки фруктові (плодово-ягідні) |
100 |
Сік томатний натуральний |
50 |
Лимони |
15 |
або кислота лимонна харчова |
1 |
Полівітамінний препарат типу "Гексавіт", драже (видається з 15 березня по 15 червня) |
1 |
__________
Примітки:
1. За цією нормою за рахунок держави харчуванням забезпечуються:
а) військовослужбовці штатного складу екіпажів підводних човнів, в тому числі других екіпажів;
б) військовослужбовці, які не входять до штатного складу екіпажів підводних човнів, - у разі плавання (ходових випробувань) на підводних човнах з підривом від берегових (плавучих) баз тривалістю понад 6 годин, а також під час проходження практики і стажування (у тому числі керівники практики і стажування), виконання ремонту, встановлення (монтажу) озброєння та бойової техніки на підводних човнах.
Військовослужбовці, які проходять практику і стажування (у тому числі керівники практики і стажування) на підводних човнах, забезпечуються харчуванням за цією нормою в тих випадках, коли вони розміщуються разом з особовим складом екіпажів підводних човнів, додержуються їх розпорядку дня і займаються бойовою підготовкою нарівні з особовим складом екіпажу підводного човна;
в) військовослужбовці штатного складу екіпажів підводних човнів, у тому числі других екіпажів, - у період проходження підготовки у навчальних центрах та перебування на базах відпочинку;
г) військовозобов'язані та резервісти, призвані на збори, студенти, які проходять військову підготовку за програмою офіцерів запасу, під час навчальних зборів (стажування) і курсанти та слухачі вищих військових навчальних закладів під час практики та корабельного стажування - у період перебування зазначених осіб на зборах, навчальних зборах (практиці, стажуванні) у складі екіпажів підводних човнів;
( Підпункт "г" пункту 1 приміток до норми № 4 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 17 від 16.01.2007 )
ґ) військовослужбовці екіпажів підводних засобів пересування, а також водолази підрозділів спеціального призначення у разі використання ними індивідуальних буксирувальників з відривом від баз (портів) понад 6 годин.
Військовослужбовці штатного складу екіпажів підводних човнів, які перебувають на консервації, забезпечуються харчуванням за нормою № 3.
2. Під час плавання на підводних човнах та з використанням засобів, зазначених у підпункті "ґ" пункту 1 приміток до цієї норми, з підривом від берегових (плавучих) баз понад 6 годин, за рахунок держави додатково видається на одного військовослужбовця на добу: 20 г бубликів, 40 г вобли в'яленої, 5 г ікри зернистої лососевої, 15 г молока незбираного сухого, 15 г молока кислого сухого, 10 г меду натурального, 15 г варення або джему, 25 г чорносливу, 2 г часнику, 30 г консервів овочевих закусочних, 5 г гострого делікатесного соусу, 50 г сухого виноградного вина, 15 г шоколаду.
Норма № 5 - лікувальна
Найменування продукту |
Кількість на одну людину на добу, грамів |
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту |
100 |
Хліб із борошна пшеничного першого сорту |
400 |
Борошно пшеничне першого сорту |
10 |
Крупи різні |
30 |
Крупи манні |
20 |
Рис |
30 |
Макаронні вироби |
40 |
М'ясо |
200 |
М'ясо птиці |
50 |
Риба |
120 |
Соєві продукти |
25 |
Олія |
20 |
Молоко незбиране |
300 |
Кисломолочні продукти |
100 |
Масло |
45 |
Сметана |
30 |
Сир |
30 |
Сир сичужний твердий |
10 |
Яйця курячі, штук |
1 |
Цукор |
70 |
Сіль, сіль йодована |
20 |
Чай |
2 |
Кава натуральна |
1 |
Лавровий лист |
0,2 |
Перець |
0,1 |
Гірчичний порошок |
0,3 |
Оцет |
1 |
Томат-паста |
6 |
Крохмаль картопляний |
5 |
Дріжджі хлібопекарські сухі або пресовані |
0,5 |
Картопля і овочі, усього |
900 |
у тому числі: |
|
картопля |
600 |
капуста |
120 |
буряки |
40 |
морква |
50 |
цибуля |
40 |
огірки, помідори, коріння, зелень |
50 |
Фрукти свіжі |
200 |
або сік фруктовий (плодово-ягідний) |
200 |
Сухофрукти |
20 |
Варення |
5 |
__________
Примітки:
1. За цією нормою за рахунок держави харчуванням забезпечуються хворі, які відповідно до законодавства мають право на лікування або обстеження у військово-медичних та медичних закладах МВС, ДСНС (госпіталях, клініках, стаціонарах та інших медичних закладах, а також у медичних батальйонах, ротах, загонах тощо), за винятком хворих, які забезпечуються харчуванням за нормою № 2.
1-1. За цією нормою за рахунок коштів державного бюджету харчуванням забезпечуються також військовослужбовці, визначені у підпункті 1 пункту 1
статті 3 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", які отримують медичну та реабілітаційну допомогу в закладах охорони здоров’я, з якими укладено договори компенсації витрат на продукти харчування для організації покращеного харчування військовослужбовців під час лікування у закладах охорони здоров’я усіх форм власності та підпорядкування відповідно до норм, які застосовуються у військово-медичних закладах.
2. За цією нормою за рахунок держави харчуванням забезпечуються також військовослужбовці льотного складу, які перебувають на медичному обстеженні у відділеннях лікарняної експертизи льотного складу.
3. Додатково до цієї норми за рахунок держави включається в раціон на одного військовослужбовця, одного поліцейського, одну особу рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби на добу: 50 г м'яса, 20 г напівкопченої ковбаси та копчених м'ясопродуктів, 50 г консервів м'ясних "Паштет печінковий", 30 г риби, 10 г сметани, 120 г сиру, 20 г сиру сичужного твердого, 150 г компоту із плодів та ягід (консервованих), 0,5 г кави натуральної - хворим з опіковими та променевими ураженнями.
4. Особи із захворюванням нирок, які перебувають на лікуванні у військово-медичних та медичних закладах МВС, забезпечуються таким набором продуктів харчування, на одну людину на добу: хліб із борошна пшеничного першого сорту - 300 г, крупи та макаронні вироби - 100 г, картопля - 700 г, овочі - 300 г, фрукти свіжі - 375 г, сухофрукти - 100 г, соки фруктові (плодово-ягідні) - 25 г, цукор - 100 г, чай - 1 г, риба - 100 г, м'ясо - 100 г, молоко незбиране - 400 г, сир - 100 г, сметана - 35 г, масло - 60 г, олія - 50 г, яйце - 1 штука.
5. Хворі на туберкульоз та пневмоконіоз, які перебувають на лікуванні у військово-медичних та медичних закладах МВС, забезпечуються таким набором продуктів харчування, на одну людину на добу: хліб із суміші борошна житнього обдирного та пшеничного першого сорту - 150 г, хліб із борошна пшеничного першого сорту - 300 г, борошно пшеничне першого сорту - 75 г, крохмаль картопляний - 10 г, крупи та макаронні вироби - 75 г, картопля - 400 г, овочі та зелень - 500 г, фрукти свіжі - 200 г, сухофрукти - 30 г, цукор - 70 г, кава натуральна - 3 г, какао (порошок) - 2 г, чай - 1 г, м'ясо, м'ясо птиці - 200 г, риба - 100 г, ковбасні вироби - 20 г, оселедці - 5 г, молоко незбиране - 500 г, сир - 70 г, сметана - 30 г, сир сичужний твердий - 15 г, масло - 60 г, олія - 25 г, яйця - 2 штуки, сіль - 25 г, томат-паста - 6 г, лавровий лист - 0,2 г, перець - 0,3 г, гірчичний порошок - 0,3 г, оцет - 2 г, дріжджі хлібопекарські сухі або пресовані - 1 г, мед натуральний - 40 г, варення - 40 грамів.
Харчування хворих на туберкульоз та пневмоконіоз проводиться відповідно до рекомендацій лікаря з призначенням дієти кожному хворому з відповідним набором продуктів у межах загальної вартості лікувальної норми.
6. Немовлятам, які перебувають на лікуванні у військово-медичних закладах та медичних закладах МВС і яким призначено штучне годування, дозволяється замість лікувальної норми видавати молока незбираного - 1500 г, масла - 50 г, рису - 20 г, цукру - 100 г, сухофруктів - 20 г на одну дитину на добу.
7. Матері, які перебувають у військово-медичних закладах та медичних закладах МВС і Держспецзв'язку на стаціонарному лікуванні разом з хворими дітьми, віком до шести років, забезпечуються харчуванням безоплатно за лікувальною нормою.
8. Для проведення клінічних аналізів шлункового соку у хворих, які обстежуються амбулаторно, дозволяється відпускати військово-медичним закладам та медичним закладам МВС хліб із борошна пшеничного першого або другого сорту в кількості 100 г на одного обстежуваного хворого за рахунок фондів продовольства. Витрати хліба на такі цілі здійснюються з оформленням відповідного акта.
Норма № 6 - ліцеїстська
Найменування продукту |
Кількість на одну людину на добу, грамів |
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту |
250 |
Хліб із борошна пшеничного першого сорту, булочні вироби |
400 |
Борошно пшеничне першого сорту |
50 |
Макаронні вироби |
40 |
Крупи різні, усього |
70 |
у тому числі: |
|
рис |
26 |
манні |
6 |
пшоно |
10 |
гречані |
16 |
вівсяні |
4 |
інші |
8 |
Бобові |
12 |
М'ясо |
250 |
Риба та рибні продукти |
100 |
Олія |
20 |
Масло |
45 |
Сало |
10 |
Молоко незбиране |
300 |
Кисломолочні продукти |
100 |
Сметана |
30 |
Сир |
50 |
Сир сичужний твердий |
15 |
Яйця курячі, штук |
1 |
Цукор |
70 |
Сіль, сіль йодована |
20 |
Чай |
1 |
Кава натуральна або какао |
4 |
Лавровий лист |
0,2 |
Перець |
0,3 |
Гірчичний порошок |
0,3 |
Оцет |
2 |
Томат-паста |
6 |
Дріжджі хлібопекарські сухі або пресовані |
0,3 |
Картопля і овочі, усього |
900 |
у тому числі: |
|
картопля |
500 |
капуста |
110 |
буряки |
30 |
морква |
50 |
цибуля |
50 |
огірки |
30 |
помідори |
80 |
інші |
50 |
Фрукти свіжі або соки фруктові (плодово-ягідні) |
200 |
Сухофрукти |
20 |
Повидло або джем |
20 |
Печиво |
20 |
__________
Примітки:
1. За цією нормою за рахунок держави харчуванням забезпечуються ліцеїсти.
2. Ліцеїсти під час проходження практики у військових частинах забезпечуються харчуванням за нормою, передбаченою для військовослужбовців строкової військової служби відповідної військової частини (корабля).
................Перейти до повного тексту