1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Постанова


КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 18 грудня 1991 р. N 365
Київ
( Постанова втратила чинність на підставі Постанови КМ N 306 від 04.06.92 )
Про затвердження Положення про Державний комітет України по хлібопродуктах
Кабінет Міністрів України
постановляє:
1. Затвердити Положення про Державний комітет України по хлібопродуктах, що додається.
2. Визнати такою, що втратила чинність, постанову Ради Міністрів УРСР від 16 квітня 1987 р. N 134 "Про затвердження Положення про Міністерство хлібопродуктів УРСР" (ЗП УРСР, 1987 р. N 5 ст. 30).
Перший віце-прем'єр-міністр України К.МАСИК Державний секретар Кабінету Міністрів України В.ПЄХОТА
Інд. 22
ЗАТВЕРДЖЕНЕ
постановою Кабінету Міністрів України
від 18 грудня 1991 р. N 365
ПОЛОЖЕННЯ
про Державний комітет України по хлібопродуктах
1. Державний комітет України по хлібопродуктах (Держхлібопродукт України) є центральним органом державного управління України, підвідомчим Кабінету Міністрів України.
До сфери управління Держхлібопродукту України входять об'єднання, підприємства, установи і організації елеваторної, зернопереробної та хлібопекарської промисловості (надалі - галузі хлібопродуктів).
Комітет, використовуючи економічні методи, проводить в життя політику Уряду щодо розвитку галузі хлібопродуктів з метою забезпечення потреб республіки в зерні і продуктах його переробки, будує свою діяльність на принципах розмежування функцій державного управління та безпосереднього господарювання, що здійснюється об'єднаннями, підприємствами і організаціями.
2. Держхлібопродукт України у своїй діяльності керується Конституцією України, законами та іншими рішеннями Верховної Ради України, її Президії, указами Президента України, постановами і розпорядженнями Кабінету Міністрів України, а також цим Положенням. У межах своєї компетенції Комітет організує виконання законодавчих актів, рішень Уряду України і здійснює систематичний контроль за їх виконанням.
Держхлібопродукт України узагальнює практику застосування законодавства в галузі, в установленому порядку розробляє пропозиції щодо його вдосконалення і вносить їх на розгляд. Кабінету Міністрів України.
Комітет взаємодіє з відповідними органами Кримської АРСР, виконавчими комітетами обласних і Київської міської Рад народних депутатів. Свою роботу з міністерствами, іншими органами державного управління України, а також з органами місцевого самоврядування Комітет проводить на основі взаємної економічної та інформаційної заінтересованості.
3. Головними завданнями Держхлібопродукту України є:
закупівля в державні ресурси зерна, насіння олійних культур, сортового і гібридного насіння зернових та олійних культур, сіна і трав'яного борошна в обсягах, необхідних для потреб народного господарства; здійснення раціонального територіального розподілу державних хлібних ресурсів і забезпечення їх зберігання;
розробка балансів використання державних ресурсів, зерна і продуктів його переробки, олійних культур;
задоволення попиту населення на борошно, крупи, хлібобулочні, макаронні вироби; організація виробництва і поставок комбікормів;
проведення ефективної інвестиційної політики, забезпечення розвитку елеваторної, борошномельної, круп'яної, хлібопекарської, макаронної і комбікормової промисловості;
здійснення міжнародного економічного співробітництва та міжреспубліканських зв'язків;
організація матеріально-технічного забезпечення хлібопекарських, макаронних, зернопереробних, хлібоприймальних та інших підприємств.
4. Держхлібопродукт України, підвідомчі йому підприємства, об'єднання, організації та установи становлять систему Комітету і входять до складу агропромислового комплексу республіки.
5. Держхлібопродукт України відповідно до покладених на нього завдань:
визначає потребу в зерні, іншій сільськогосподарській продукції і сировині для виробництва підприємствами продукції і товарів, створення насінних фондів, закладання хлібопродуктів у державний резерв та забезпечення інших державних потреб; вносить в установленому порядку пропозиції про формування державного замовлення на зернові та олійні культури;
розробляє порядок укладання з колгоспами, радгоспами, кооперативними, селянськими (фермерськими) господарствами договорів контрактації на закупівлю зерна, олійних культур, сортового насіння зернових та олійних культур, гібридного насіння кукурудзи, насіння трав, сіна і трав'яного борошна та організує їх закупівлі в державні ресурси;
готує та вносить на розгляд Кабінету Міністрів України пропозиції щодо вирішення питань, пов'язаних із забезпеченням потреб республіки в ресурсах зерна;
забезпечує безперебійне приймання зерна, доведення його до встановлених кондицій та раціональне розміщення і збереження закупленого зерна та іншої сільськогосподарської продукції, що надходить в державні ресурси;
організує надання на договірній основі через об'єднання підприємств хлібопродуктів послуг колгоспам, радгоспам, селянським (фермерським), орендним, кооперативним та іншим господарствам по зберіганню, сушінню, очищенню, переробці, визначенню якості зерна та інших хлібопродуктів, розробляє рекомендації щодо удосконалення взаємовідносин хлібоприймальних і зернопереробних підприємств з товаровиробниками;
забезпечує регіональне використання державних хлібних ресурсів, їх розміщення та переміщення на хлібоприймальних і зернопереробних підприємствах, виконання завдань по створенню державного хлібного резерву; здійснює оперативне маневрування державними ресурсами зерна в республіці;
готує пропозиції щодо асортименту та обсягів виробництва і поставок товарів та продукції, що виробляється підприємствами галузі для державних потреб, та організує укладання з споживачами договорів на їх поставки, контролює їх виконання;
організує виробництво з сировини державних ресурсів борошна, крупи, хліба, хлібобулочних, макаронних, кондитерських виробів, комбікормів, білково-вітамінних добавок, преміксів, сприяє збільшенню їх виробництва із додатково закупленої сировини;
здійснює координацію роботи щодо розробки нових видів продукції і прогресивних технологій та контролює впровадження їх у виробництво;
бере участь у вирішенні питань, пов'язаних з районуванням і технологічною оцінкою сортів зернових культур, насіння бобових і олійних культур;
здійснює інспектування та державний контроль за якістю зерна, олійних культур, насіння трав, трав'яного борошна, інших видів сировини, що надходять в державні ресурси, в тому числі при експортно-імпортних операціях, з видачею в установленому порядку відповідних документів про їх якість;

................
Перейти до повного тексту