- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Постанова
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 16 червня 1992 р. № 336 Київ |
Про норми харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках та інших приймальниках Національної поліції
Затвердити:
норми харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках та інших приймальниках Національної поліції, згідно з додатком 1;
норми заміни харчових продуктів осіб, які тримаються в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках та інших приймальниках Національної поліції, згідно з додатком 2;
( Абзац третій постановляючої частини із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 227 від 14.03.2023 )
Порядок застосування норм харчування та норм заміни харчових продуктів осіб, які тримаються в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках та інших приймальниках Національної поліції, згідно з додатком 3.
Перший віце-прем’єр-міністр України |
К. МАСИК |
Міністр Кабінету Міністрів України |
В. ПЄХОТА |
Інд. 29
Додаток № 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 16 червня 1992 р. № 336
НОРМИ
харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках та інших приймальниках Національної поліції
( Назва додатку 1 в редакції Постанови КМ
№ 102 від 31.01.2004; із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 1074 від 01.08.2006 )
( У тексті додатка 1 слова "продуктів харчування" в усіх відмінках замінено словами "харчових продуктів" у відповідному відмінку згідно з Постановою КМ
№ 227 від 14.03.2023 )
НОРМА № 1
загальна
(на одну особу на добу, грамів)
Найменування продуктів |
А |
Б |
Енергетична цінність 100 г продукту, ккал |
Загальна норма |
Норма дієтичного харчування |
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного 1 сорту |
500 |
- |
189 |
Хліб пшеничний із борошна 2 сорту |
150 |
650 |
221 |
Борошно пшеничне 2 сорту |
10 |
- |
324 |
Крупа, всього: |
120 |
130 |
|
в тому числі: пшоняна |
45 |
- |
348 |
вівсяна |
20 |
30 |
303 |
рис |
- |
20 |
330 |
манна |
- |
20 |
328 |
інша (1) |
35 |
60 |
|
Бобові |
20 |
- |
298 |
Макаронні вироби |
20 |
20 |
335 |
М’ясо (2) |
100 |
100 |
168 |
Риба (3) |
100 |
100 |
99 |
Масло тваринне |
- |
27 |
692 |
Жири тваринні топлені, маргарин |
40 |
- |
712 |
Олія |
20 |
20 |
899 |
Цукор |
30 |
30 |
379 |
Чай |
1 |
1 |
- |
Сіль (4) |
12 |
12 |
- |
Картопля |
550 |
550 |
80 |
Овочі, всього: |
250 |
250 |
|
в тому числі: капуста |
150 |
150 |
27 |
буряк |
20 |
20 |
42 |
морква |
20 |
20 |
32 |
цибуля ріпчаста |
30 |
30 |
41 |
огірки, помідори |
30 |
30 |
11 |
Лавровий лист |
0,1 |
0,1 |
- |
Томатна паста |
3 |
3 |
99 |
Сумарна енергетична цінність, ккал |
3026,2 |
3059,4 |
|
Вміст білків, жирів, вуглеводів в грамах |
|
|
|
Б - |
95,09 |
97,80 |
|
Ж - |
90,81 |
70,36 |
|
В - |
457,33 |
500,67 |
|
__________
Примітки:
(1). Тут і далі крупа інша:
перлова - 320 ккал у 100 г продукту, пшенична - 325, ячмінна - 324, кукурудзяна - 337 ккал у 100 г продукту.
(2). Тут і далі енергетична цінність м’яса встановлена для яловичини другої категорії.
(3). Тут і далі дозволяється видавати молоко (2,5 проц. жирності - 52 ккал) замість риби при дієтичному харчуванні не більше двох разів на тиждень згідно з нормами замін продуктів.
За цією нормою харчування забезпечуються:
засуджені, які тримаються у виправних колоніях мінімального і середнього рівня безпеки;
засуджені, які тримаються у звичайних жилих приміщеннях виправних колоній максимального рівня безпеки;
засуджені, які тримаються у приміщеннях камерного типу виправних колоній максимального рівня безпеки і залучаються до роботи;
засуджені, які тримаються у виправних центрах і не працюють у зв’язку із захворюванням, а також з причин, від них не залежних, і не одержують за цей час заробітної плати або інших доходів;
засуджені, які залишені у слідчому ізоляторі чи направлені у виправну колонію максимального рівня безпеки для роботи з господарського обслуговування;
засуджені, які тримаються у транзитних камерах слідчих ізоляторів, під час переміщення з одного місця відбування покарання до іншого.
(4). Тут і далі - без урахування додаткової кількості солі, яку дозволяється витребувати для інших потреб згідно з пунктом 7 Порядку застосування норм харчування та норм заміни харчових продуктів осіб, які тримаються в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках та інших приймальниках Національної поліції.
НОРМА № 2
для засуджених, зайнятих на важких роботах чи роботах із шкідливими умовами праці
(на одну особу на добу, грамів)
Найменування продуктів |
А |
Б |
Енергетична цінність 100 г продукту, ккал |
Загальна норма |
Норма дієтичного харчування |
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного 1 сорту |
500 |
- |
189 |
Хліб пшеничний із борошна 2 сорту |
200 |
750 |
221 |
Борошно пшеничне 2 сорту |
20 |
- |
324 |
Крупа, всього: |
140 |
160 |
|
в тому числі: пшоняна |
55 |
- |
348 |
вівсяна |
25 |
40 |
303 |
рис |
- |
20 |
330 |
манна |
- |
20 |
328 |
інша (1) |
40 |
80 |
|
Бобові |
20 |
- |
298 |
Макаронні вироби |
40 |
40 |
335 |
М’ясо (2) |
120 |
120 |
168 |
Риба (3) |
120 |
120 |
99 |
Масло тваринне |
- |
27 |
692 |
Жири тваринні топлені, маргарин |
40 |
- |
712 |
Олія |
20 |
20 |
899 |
Цукор |
35 |
35 |
379 |
Чай |
1,2 |
1,2 |
- |
Сіль (4) |
12 |
12 |
- |
Картопля |
600 |
600 |
80 |
Овочі, всього: |
300 |
300 |
|
в тому числі: капуста |
150 |
150 |
27 |
буряк |
30 |
30 |
42 |
морква |
40 |
40 |
32 |
цибуля ріпчаста |
40 |
40 |
41 |
огірки, помідори |
40 |
40 |
11 |
Лавровий лист |
0,1 |
0,1 |
- |
Томатна паста |
3 |
3 |
99 |
Полівітаміни |
1 драже |
1 драже |
|
Сумарна енергетична цінність, ккал |
3477,55 |
3527,74 |
|
Вміст білків, жирів, вуглеводів в грамах |
|
|
|
Б - |
116,51 |
119,68 |
|
Ж - |
98,43 |
78,24 |
|
В - |
531,41 |
586,13 |
|
__________
Примітки:
(1)
(2)
(3)
(4) - Див. примітки до норми № 1.
Особи, які тримаються в установах виконання покарань і забезпечуються харчовими продуктами по нормі № 2 та зайняті на роботах з особливо важкими або особливо шкідливими умовами праці, додатково одержують на одну особу: 200 г хліба із суміші борошна житнього обдирного та пшеничного 1 сорту, 20 г сала, 10 г маргарину, 15 г цукру (сумарна енергетична цінність продуктів - 671,35 ккал).
НОРМА № 3
для осіб, які тримаються у слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках та інших приймальниках Національної поліції
(на одну особу на добу, грамів)
Найменування продуктів |
А |
Б |
Енергетична цінність 100 г продукту, ккал |
Загальна норма |
Норма дієтичного харчування |
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного 1 сорту |
500 |
- |
189 |
Хліб пшеничний із борошна 2 сорту |
150 |
650 |
221 |
Борошно пшеничне 2 сорту |
10 |
- |
324 |
Крупа, всього: |
120 |
130 |
|
в тому числі: пшоняна |
45 |
- |
348 |
вівсяна |
20 |
30 |
303 |
рис |
- |
20 |
330 |
манна |
- |
20 |
328 |
інша (1) |
35 |
60 |
|
Бобові |
20 |
- |
298 |
Макаронні вироби |
20 |
20 |
335 |
М’ясо (2) |
80 |
80 |
168 |
Риба (3) |
100 |
100 |
99 |
Масло тваринне |
- |
27 |
692 |
Жири тваринні топлені, маргарин |
40 |
- |
712 |
Олія |
20 |
20 |
899 |
Цукор |
30 |
30 |
379 |
Чай |
1 |
1 |
- |
Сіль (4) |
12 |
12 |
- |
Картопля |
500 |
500 |
80 |
Овочі, всього: |
250 |
250 |
|
в тому числі: капуста |
150 |
150 |
27 |
буряк |
20 |
20 |
42 |
морква |
20 |
20 |
32 |
цибуля ріпчаста |
30 |
30 |
41 |
огірки, помідори |
30 |
30 |
11 |
Лавровий лист |
0,1 |
0,1 |
- |
Томатна паста |
3 |
3 |
99 |
Сумарна енергетична цінність, ккал |
2846,73 |
2966,26 |
|
Вміст білків, жирів, вуглеводів в грамах |
|
|
|
Б - |
94,36 |
97,17 |
|
Ж - |
90,77 |
70,32 |
|
В - |
446,13 |
459,58 |
|
__________
Примітки:
(1)
(2)
(3)
(4) - Див. примітки до норми № 1.
За цією нормою харчування забезпечуються особи, які тримаються у слідчих ізоляторах (крім засуджених, які залишені у слідчому ізоляторі для роботи із господарського обслуговування) Державної кримінально-виконавчої служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках та інших приймальниках Національної поліції.
Неповнолітнім, які знаходяться в слідчих ізоляторах, додатково до цієї норми видається (на одну особу): масло тваринне - 15 г, цукор - 10 г.
НОРМА № 4
для засуджених, які тримаються в приміщеннях камерного типу виправних колоній максимального рівня безпеки
(на одну особу на добу, грамів)
Найменування продуктів |
А |
Б |
Енергетична цінність 100 г продукту, ккал |
Загальна норма |
Норма дієтичного харчування |
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного 1 сорту |
600 |
600 |
189 |
Борошно пшеничне 2 сорту |
10 |
- |
324 |
Крупа, всього: |
80 |
90 |
|
в тому числі: пшоняна |
30 |
- |
348 |
вівсяна |
15 |
20 |
303 |
рис |
- |
20 |
330 |
манна |
- |
20 |
328 |
інша (1) |
25 |
30 |
|
Бобові |
10 |
- |
298 |
Макаронні вироби |
20 |
20 |
335 |
М’ясо (2) |
40 |
40 |
168 |
Риба (3) |
100 |
100 |
99 |
Жири тваринні топлені, маргарин |
30 |
30 |
712 |
Олія |
15 |
15 |
899 |
Цукор |
20 |
20 |
379 |
Чай |
0,3 |
0,3 |
- |
Сіль (4) |
12 |
12 |
- |
Картопля |
600 |
600 |
80 |
Овочі, всього: |
300 |
300 |
|
в тому числі: капуста |
150 |
150 |
27 |
буряк |
30 |
30 |
42 |
морква |
40 |
40 |
32 |
цибуля ріпчаста |
40 |
40 |
41 |
огірки, помідори |
40 |
40 |
11 |
Лавровий лист |
0,1 |
0,1 |
- |
Томатна паста |
3 |
3 |
99 |
Сумарна енергетична цінність, ккал |
2503,71 |
2456,86 |
|
Вміст білків, жирів, вуглеводів в грамах |
|
|
|
Б - |
87,45 |
79,69 |
|
Ж - |
67,27 |
64,74 |
|
В - |
402,58 |
388,86 |
|
__________
Примітки:
(1)
(2)
(3)
(4) - Див. примітки до норми № 1.
За цією нормою харчування забезпечуються:
засуджені, які тримаються в приміщеннях камерного типу виправних колоній максимального рівня безпеки і не залучаються до роботи.
НОРМА № 5
для засуджених, які тримаються у виховних колоніях
(секторах для відбування покарання засудженими неповнолітніми, утворених у виправних колоніях мінімального та середнього рівнів безпеки)
(на одну особу на добу, грамів)
Найменування продуктів |
А |
Б |
Енергетична цінність 100 г продукту, ккал |
Загальна норма |
Норма дієтичного харчування |
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного 1 сорту |
350 |
350 |
189 |
Хліб пшеничний із борошна 2 сорту |
250 |
250 |
221 |
Борошно пшеничне 2 сорту |
10 |
- |
324 |
Крупа, всього: |
80 |
90 |
|
в тому числі: пшоняна |
20 |
- |
348 |
вівсяна |
15 |
10 |
303 |
рис |
10 |
30 |
330 |
манна |
10 |
30 |
328 |
інша (1) |
15 |
20 |
|
Бобові |
10 |
- |
298 |
Макаронні вироби |
40 |
40 |
335 |
М’ясо (2) |
120 |
120 |
168 |
Риба |
85 |
85 |
99 |
в тому числі оселедці |
15 |
15 |
173 |
Молоко |
300 |
300 |
52 |
Масло тваринне |
20 |
20 |
692 |
Сир |
60 |
60 |
159 |
Жири тваринні топлені, маргарин |
30 |
30 |
712 |
Олія |
20 |
20 |
899 |
Яйця курячі (штук) |
0,5 |
0,5 |
157 |
Цукор |
50 |
50 |
379 |
Чай |
1 |
1 |
- |
Сіль (4) |
10 |
10 |
- |
Картопля |
400 |
400 |
80 |
Крохмаль картопляний |
1 |
1 |
327 |
Овочі, всього: |
300 |
300 |
|
в тому числі: капуста |
150 |
150 |
27 |
буряк |
30 |
30 |
42 |
морква |
40 |
40 |
32 |
цибуля ріпчаста |
40 |
40 |
41 |
огірки, помідори |
40 |
40 |
11 |
Фрукти сушені |
15 |
15 |
217 |
Лавровий лист |
0,1 |
0,1 |
- |
Томатна паста |
3 |
3 |
99 |
Сумарна енергетична цінність, ккал |
3332,89 |
3325,31 |
|
Вміст білків, жирів, вуглеводів в грамах |
|
|
|
Б - |
112,92 |
109,7 |
|
Ж - |
114,31 |
113,76 |
|
В - |
461,64 |
465,26 |
|
__________
Примітки:
(1)
(2) - Див. примітки до норми № 1.
НОРМА № 7
для осіб, які тримаються в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках та інших приймальниках Національної поліції, що постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС
(на одну особу на добу, грамів)
Найменування продуктів |
Кількість |
Енергетична цінність 100 г продукту, ккал |
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного 1 сорту |
200 |
189 |
Хліб пшеничний із борошна 2 сорту |
550 |
221 |
Борошно пшеничне 2 сорту |
20 |
324 |
Крупа, всього: |
160 |
|
в тому числі: вівсяна |
40 |
303 |
рис |
20 |
330 |
манна |
20 |
328 |
гречана |
20 |
335 |
інша (1) |
40 |
|
Бобові |
20 |
289 |
Макаронні вироби |
40 |
335 |
М’ясо (2) |
120 |
168 |
Риба |
120 |
99 |
Молоко |
200 |
52 |
Масло тваринне |
20 |
692 |
Жири тваринні топлені, маргарин |
30 |
712 |
Олія |
20 |
899 |
Цукор |
45 |
379 |
Чай |
1 |
- |
Сіль (4) |
12 |
- |
Картопля |
500 |
80 |
Крохмаль картопляний |
1 |
327 |
Овочі, всього: |
500 |
|
в тому числі: капуста |
140 |
27 |
буряк |
90 |
42 |
морква |
110 |
32 |
цибуля ріпчаста |
40 |
41 |
огірки, помідори |
50 |
11 |
Гарбузові (гарбуз, кавун) |
70 |
22 |
Фрукти сушені |
15 |
217 |
Лавровий лист |
0,1 |
- |
Томатна паста |
3 |
99 |
Сумарна енергетична цінність, ккал |
3979,77 |
|
Вміст білків, жирів, вуглеводів в грамах |
|
|
Б - |
125,84 |
|
Ж - |
118,93 |
|
В - |
601,51 |
|
__________
Примітки:
(1)
(2)
(4) - Див. примітки до норми № 1.
Додатково до норми вказані особи забезпечуються на добу:
полівітамінами - 1 драже (типу аевіт, аскорутин та інші);
пектином - 2 г
або соками, які містять пектин (сливовий, абрикосовий, яблучний з м’якоттю) - 250 г.
НОРМА № 8
для хворих, які перебувають на лікуванні у закладах охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби
(на одну особу на добу, грамів)
Найменування продуктів |
А |
Б |
В |
Г |
Енергетична цінність на 100 г продукту ккал |
Загальна норма |
Для хворих на дистрофію, виразкову хворобу, авітаміноз, злоякісні новоутворення |
Для хворих на цукровий діабет |
Для засуджених, які тримаються у виховних колоніях (секторах для відбування покарання засудженими неповнолітніми, утворених у виправних колоніях мінімального та середнього рівнів безпеки) і перебувають на стаціонарному лікуванні |
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного 1 сорту |
250 |
200 |
250 |
250 |
189 |
Хліб пшеничний із борошна 2 сорту |
250 |
250 |
200 |
300 |
221 |
Борошно пшеничне 2 сорту |
10 |
10 |
10 |
10 |
324 |
Крупа, всього: |
70 |
70 |
70 |
70 |
|
в тому числі: пшоняна |
15 |
20 |
- |
5 |
348 |
вівсяна |
10 |
10 |
20 |
5 |
303 |
рис |
10 |
10 |
15 |
20 |
330 |
манна |
10 |
10 |
15 |
20 |
328 |
гречана |
- |
- |
20 |
10 |
335 |
інша (1) |
20 |
15 |
- |
5 |
|
Бобові |
5 |
5 |
- |
5 |
298 |
Макаронні вироби |
20 |
30 |
20 |
35 |
335 |
М’ясо (2) |
100 |
150 |
150 |
125 |
168 |
Риба |
100 |
100 |
100 |
100 |
99 |
Молоко, молочнокислі продукти |
250 |
500 |
500 |
300 |
52 |
Масло тваринне |
20 |
40 |
47 |
30 |
692 |
Сир |
- |
50 |
50 |
30 |
88 |
Жири тваринні топлені, маргарин |
15 |
10 |
- |
10 |
712 |
Олія |
20 |
20 |
15 |
20 |
899 |
Яйця курячі (штук) |
- |
0,5 |
1 |
0,5 |
157 |
Цукор (або ксиліт) |
40 |
45 |
20 (45) |
45 |
379 |
Чай |
1 |
1 |
1 |
1 |
- |
Сіль |
10 |
10 |
10 |
10 |
- |
Картопля |
450 |
450 |
450 |
450 |
80 |
Крохмаль картопляний |
1 |
1 |
- |
1 |
327 |
Овочі, всього: |
300 |
350 |
700 |
350 |
|
в тому числі: капуста |
150 |
150 |
500 |
150 |
27 |
буряк |
30 |
50 |
50 |
50 |
42 |
морква |
40 |
50 |
40 |
50 |
32 |
цибуля ріпчаста |
40 |
50 |
50 |
50 |
41 |
огірки, помідори |
40 |
50 |
60 |
50 |
11 |
Фрукти сушені |
15 |
15 |
35 |
15 |
217 |
Лавровий лист |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
- |
Томатна паста |
3 |
3 |
3 |
3 |
99 |
Сумарна енергетична цінність, ккал |
2726,33 |
3114,32 |
3106,75 |
3120,67 |
|
Вміст білків, жирів, вуглеводів в грамах |
|
|
|
|
|
Б - |
86,43 |
109,95 |
112,22 |
106,67 |
|
Ж - |
86,97 |
119,8 |
114,43 |
101,83 |
|
В - |
399,47 |
399,08 |
407,0 |
444,38 |
|
__________
Примітки:
(1)
(2) - Див. примітки до норми № 1.
За нормою 8-Б також забезпечуються особи, які перебувають на стаціонарному лікуванні у лікувальних закладах і медичних частинах установ Державної кримінально-виконавчої служби, на амбулаторному лікуванні з приводу виразкової хвороби, злоякісних новоутворень, дистрофії, авітамінозів незалежно від місця перебування.
За нормою 8-В забезпечуються хворі на цукровий діабет за висновком лікаря незалежно від місця перебування. Хворі на цукровий діабет не направляються на важкі роботи та роботи із шкідливими умовами праці.
НОРМА № 9
для вагітних жінок і матерів-годувальниць, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах
(на одну особу на добу, грамів)
Найменування продуктів |
А |
Б |
Енергетична цінність 100 г продукту, ккал |
Загальна норма |
Норма дієтичного харчування |
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного 1 сорту |
200 |
200 |
189 |
Хліб пшеничний із борошна 2 сорту |
300 |
300 |
221 |
Борошно пшеничне 2 сорту |
10 |
- |
324 |
Крупа, всього: |
70 |
80 |
|
в тому числі: пшоняна |
5 |
- |
348 |
вівсяна |
10 |
10 |
303 |
рис |
15 |
20 |
330 |
манна |
15 |
20 |
328 |
гречана |
10 |
10 |
335 |
інша (1) |
5 |
20 |
|
Бобові |
10 |
- |
298 |
Макаронні вироби |
20 |
20 |
335 |
М’ясо (2) |
125 |
125 |
168 |
Риба |
100 |
100 |
99 |
Молоко |
500 |
500 |
52 |
Масло тваринне |
40 |
40 |
692 |
Сир |
50 |
50 |
88 |
Жири тваринні топлені, маргарин |
10 |
10 |
712 |
Олія |
20 |
20 |
899 |
Яйця курячі (штук) |
1 |
1 |
157 |
Цукор |
60 |
60 |
379 |
Чай |
1 |
1 |
- |
Сіль (4) |
10 |
10 |
- |
Картопля |
450 |
450 |
80 |
Крохмаль картопляний |
1 |
1 |
327 |
Овочі, всього: |
350 |
350 |
|
в тому числі: капуста |
150 |
150 |
27 |
буряк |
50 |
60 |
42 |
морква |
50 |
50 |
32 |
цибуля ріпчаста |
50 |
50 |
41 |
огірки, помідори |
50 |
50 |
11 |
Фрукти сушені |
15 |
15 |
217 |
Лавровий лист |
0,1 |
0,1 |
- |
Томатна паста |
3 |
3 |
99 |
Сумарна енергетична цінність, ккал |
3284,23 |
3282,09 |
|
Вміст білків, жирів, вуглеводів в грамах |
|
|
|
Б - |
114,37 |
112,58 |
|
Ж - |
118,63 |
118,41 |
|
В - |
439,77 |
441,52 |
|
................Перейти до повного тексту