- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Розпорядження
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
від 26 травня 2004 р. N 332-р Київ |
Про затвердження Концепції поліпшення продовольчого забезпечення та якості харчування населення
( Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
N 884 від 23.09.2020 )
1. Затвердити Концепцію поліпшення продовольчого забезпечення та якості харчування населення, що додається.
2. Міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській і Севастопольській міським держадміністраціям розробити у тримісячний строк заходи щодо реалізації Концепції, затвердженої цим розпорядженням.
( Абзац перший пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
N 884 від 23.09.2020 )
Міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим інформувати щороку до 1 лютого Міністерство охорони здоров’я про стан виконання заходів щодо реалізації Концепції.
( Пункт 2 доповнено новим абзацом згідно з Постановою КМ
N 884 від 23.09.2020 )
МОЗ подавати узагальнену інформацію Кабінетові Міністрів України щороку до 1 березня.
Прем'єр-міністр України | В.ЯНУКОВИЧ |
ЗАТВЕРДЖЕНО
розпорядженням Кабінету Міністрів України
від 26 травня 2004 р. N 332-р
КОНЦЕПЦІЯ
поліпшення продовольчого забезпечення та якості харчування населення
1. Проблема
Харчування населення є глобальною соціально-економічною проблемою, розв'язання якої потребує консолідації зусиль на світовому, національному та регіональному рівні.
За оцінками експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), стан здоров'я людини великою мірою залежить від способу життя, в тому числі від харчування.
Світовий досвід свідчить, що нераціональне та незбалансоване харчування є одним з найважливіших факторів ризику у виникненні серцево-судинних та онкологічних захворювань, діабету, остеопорозу, карієсу, виснаження та інших патологічних станів.
Це було підтверджено на Саміті Тисячоліття, який проходив у Йоханнесбурзі у вересні 2002 року. На Саміті проголошено 8 найважливіших першочергових цілей у розвитку людства до 2015 року, з яких, зокрема, на забезпечення добробуту та харчування населення спрямовані:
викорінення злиднів і голоду;
продовольче забезпечення.
Питанням харчування людства було присвячено також Римську міжнародну конференцію, П'ятдесят третю та П'ятдесят п'яту (2000 і 2002 роки) сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я, Глобальний форум з питань продовольства (2002 рік).
На світовому рівні визначено основні проблеми у сфері харчування, що потребують розв'язання, зокрема:
наявність харчових продуктів у достатній кількості;
доступність харчових продуктів для всіх верств населення;
безпечність харчових продуктів для здоров'я;
раціональне харчування.
Стан харчування населення є однією з найважливіших проблем і для України.
2. Суттєві фактори
За даними Держкомстату (2003 рік), найбільша частка сукупних витрат домогосподарств припадає на харчування (близько 62 відсотків), але рівень споживання ними основних харчових продуктів залишається низьким, а раціони харчування - незбалансованими. Порівняно з 2000 роком на 10-15 відсотків скоротилося споживання м'яса, овочів, фруктів, яєць. При цьому фактичне споживання цих біологічно цінних продуктів залишається нижче фізіологічних норм. У той же час збільшилося споживання картоплі та рослинних жирів (на 10-15 відсотків).
Такі порушення режиму харчування у поєднанні з гіподинамією є основною причиною розвитку ожиріння (за останні 10 років майже у 2 рази).
Загальнодержавними на сьогодні є проблеми туберкульозу, хвороб органів травлення, новоутворень, ендокринних захворювань і порушень обміну речовин, патології вагітних та ряду інших захворювань, розв'язання яких неможливе без поліпшення харчування населення.
Зростає кількість хворих, які страждають на хронічну патологію, хвороби з обтяжливим перебігом, що потребує особливо витратних технологій лікування.
Особливе занепокоєння викликає стан харчування дітей. Сучасні наукові дослідження підтверджують, що завдяки повноцінному харчуванню у дитячому віці формуються механізми, які зумовлюють стан здоров'я у майбутньому.
Досвід багатьох країн світу свідчить, що спрямоване на забезпечення всіх груп населення повноцінне, раціональне харчування дає позитивні результати в зниженні рівня захворюваності та поліпшенні показників його здоров'я.
3. Мета і завдання Концепції
Метою Концепції є забезпечення зміцнення та збереження здоров'я населення, здійснення профілактики захворювань, пов'язаних з порушенням харчування, поліпшення демографічної ситуації в Україні.
Держава відповідальна за створення соціально-економічних умов, за яких людина може задовольнити свої потреби у повноцінному харчуванні, а також забезпечення функціонування дієвої системи контролю і нагляду за якістю та безпекою продовольчої сировини і харчових продуктів.
Предметом особливої уваги з боку держави є раціональне харчування дітей, як і стан їх здоров'я.
Одним із найважливіших є принцип розвитку найбільш перспективних напрямів фундаментальних і прикладних наукових досліджень з метою розширення знань про функції їжі, особливості її біологічної дії на організм, потреби людини в харчових речовинах та енергії, про новітні технології виробництва харчових продуктів, продовольчої сировини тощо.
Для досягнення поставленої мети необхідно створити відповідні соціально-економічні умови, зокрема:
забезпечити доступність харчових продуктів у достатній кількості і в широкому асортименті для всіх верств населення;
забезпечити функціонування ефективної державної системи контролю за якістю та безпекою харчових продуктів і продовольчої сировини;
здійснювати систематичне вивчення стану харчування дитячого і дорослого населення;
підвищити рівень культури харчування з урахуванням національних традицій і світового досвіду;
посилити пропаганду серед населення принципів раціонального харчування;
збільшити обсяги використання у вітчизняному виробництві харчової продукції високоякісної сировини і мінімізувати використання з цією метою генетично модифікованої сировини.
................Перейти до повного тексту