1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Постанова


КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 13 березня 2002 р. № 324
Київ
Про затвердження натуральних добових норм харчування в інтернатних установах, навчальних та санаторних закладах сфери управління Міністерства соціальної політики
( Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 35 від 25.01.2012 № 499 від 08.08.2016 № 132 від 19.02.2020 )
( У назві і тексті Постанови слова "Міністерство праці та соціальної політики" в усіх відмінках замінено словами "Міністерство соціальної політики" у відповідному відмінку згідно з Постановою КМ № 35 від 25.01.2012 )
З метою вдосконалення організації харчування громадян, які проживають в інтернатних установах, навчаються у навчальних закладах та відпочивають у санаторіях сфери управління Міністерства соціальної політики, Кабінет Міністрів України
постановляє:
1. Затвердити такі, що додаються, натуральні добові норми харчування в установах і закладах сфери управління Міністерства соціальної політики:
в інтернатних установах для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації;
( Абзац другий пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 132 від 19.02.2020 )
у дитячих будинках-інтернатах I-IV профілю, професійно-технічних училищах для дітей з інвалідністю з фізичними, психічними, інтелектуальними або сенсорними порушеннями;
( Абзац третій пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 132 від 19.02.2020 )
для громадян, які відпочивають у санаторіях.
( Абзац четвертий пункту 1 в редакції Постанови КМ № 499 від 08.08.2016 )
2. Міністерству соціальної політики, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити дотримання натуральних добових норм харчування в межах асигнувань, що передбачаються у державному бюджеті та відповідних місцевих бюджетах на утримання установ та закладів, зазначених у пункті 1.
3. Визнати такими, що втратили чинність, пункт 1 і абзац другий підпункту 1 пункту 2 постанови Ради Міністрів УРСР від 11 січня 1989 р. № 14 "Про норми витрат на харчування і медикаменти в будинках-інтернатах для престарілих та інвалідів".
Прем'єр-міністр України А.КІНАХ
Інд. 26
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 13 березня 2002 р. № 324
НАТУРАЛЬНІ ДОБОВІ НОРМИ ХАРЧУВАННЯ
в інтернатних установах для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації сфери управління Мінсоцполітики
(грамів брутто на одну людину)
Перелік продуктів харчування Тип закладу
геріатричні будинки-інтернати, пансіонати, будинки-інтернати загального типу, вищі навчальні заклади психоневрологічні інтернати
1 2 3
Хліб житній 250 300
Хліб пшеничний 250 300
Борошно пшеничне 20 20
Крохмаль 5 5
Крупи, макаронні вироби, бобові 100 100
Цукор 45 45
Картопля 450 450
Овочі, усього 550 550
у тому числі:
буряк 80 80
морква 60 60
капуста 150 150
цибуля 60 60
інші свіжі овочі відповідно до сезону 100 100
квашені, консервовані овочі 100 100
Фрукти свіжі, у тому числі цитрусові 200 150
Фрукти сушені 20 20
Фрукти консервовані 50 50
Соки 150 150
М'ясо 100 100
М'ясні консерви, ковбасні вироби 20 20
Риба 100 100
Рибні консерви, оселедець 50 50
Молоко, кисломолочні продукти 450 450
Сир кисломолочний 50 50
Сир твердий 20 20
Сметана 20 20
Масло 25 25
Олія 35 35
Маргарин 5 5
Сало, смалець 20 20
Яйця, штук 1/3 1/3
Чай 1 0,5
Кава злакова 4 4
Кондитерські вироби 35 35
Какао 3 3
Сіль 10 10
Дріжджі 1 1
Спеції 2 2
Хімічний склад
Білки 115 118
Жири 118 121
Вуглеводи 425 455
Енергія, ккал 3222 3381
__________
Примітки:
1. Добова норма таких продуктів як ковбаса, сир, риба, дріжджі, мед тощо сумується за 7-10 днів і реалізується в 2-3 прийоми протягом цього періоду.
2. У разі відсутності необхідних продуктів харчування можна проводити їх заміну згідно із затвердженими МОЗ нормами заміни продуктів.
3. Для квашення овочів (огірків, помідорів, капусти тощо) та консервування овочів та фруктів використовують сіль і цукор згідно з рецептурами понад добову норму.
( Норми із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 35 від 25.01.2012, № 132 від 19.02.2020 )
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 13 березня 2002 р. № 324
НАТУРАЛЬНІ ДОБОВІ НОРМИ ХАРЧУВАННЯ
в дитячих будинках-інтернатах I-IV профілю, професійно-технічних училищах для дітей з інвалідністю з фізичними, психічними, інтелектуальними або сенсорними порушеннями сфери управління Мінсоцполітики
(грамів брутто)
Перелік продуктів харчування Норма на одного вихованця за віковими групами
3-7 років (дошкільний вік) 7-10 років (1-4 класи) 11-17 років (5-11 класи, учні ПТУ)
Хліб житній 100 150 200
Хліб пшеничний 150 200 250
Борошно пшеничне 35 35 40
Крохмаль 3 3 3
Крупи, макаронні вироби, бобові 50 65 80
Картопля 300 350 400
Овочі 300 350 400
Фрукти свіжі, у тому числі цитрусові 250 300 300
Фрукти сушені 15 20 20
Соки 200 200 200
Цукор 50 60 70
Мед 9 13 18
Кондитерські вироби 30 30 35
М'ясо 95 100 120
Птиця 30 30 40
Ковбасні вироби 20 25 25
Риба 75 85 100
Рибні продукти 7 10 15
Молоко, кисломолочні продукти 500 500 500
Сир кисломолочний 40 50 70
Сир твердий 12 15 20
Сметана 15 20 25
Масло 40 45 50
Олія 12 15 20
Сало 2 4 6
Яйця, штук 1 1 1
Кава злакова 4 4 4
Какао 1 2 3
Чай 0,2 0,5 1
Спеції 2 2 2
Дріжджі 1 1 1
Сіль 6 8 10
Хімічний склад
Білки 74 87 100
у тому числі тваринні 37 43 50
Жири 67 77 94
у тому числі олія 24 28 34
Вуглеводи 355 400 470
Енергія, ккал 2320 2640 3120

................
Перейти до повного тексту