1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Постанова


КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 4 червня 1992 р. N 306
Київ
( Постанова втратила чинність на підставі Постанови КМ N 781 від 18.09.93 )
Питання Державного комітету України по хлібопродуктах
Кабінет Міністрів України
постановляє:
1. Затвердити Положення про Державний комітет України по хлібопродуктах, що додається.
2. Дозволити Державному комітетові України по хлібопродуктах мати чотирьох заступників голови Комітету, в тому числі одного першого, а також колегію у кількості дев'яти чоловік.
3. Установити граничну чисельність центрального апарату Державного комітету України по хлібопродуктах у кількості 140 одиниць.
4. Визнати такою, що втратила чинність, постанову Кабінету Міністрів України від 18 грудня 1991 р. N 365 "Про затвердження Положення про Державний комітет України по хлібопродуктах".
Прем'єр-міністр України В.ФОКІН Міністр Кабінету Міністрів України В.ПЄХОТА
Інд. 22
ЗАТВЕРДЖЕНЕ
постановою Кабінету Міністрів України
від 4 червня 1992 р. N 306
ПОЛОЖЕННЯ
про Державний комітет України по хлібопродуктах
1. Державний комітет України по хлібопродуктах (Держхлібопродукт України) є центральним органом державної виконавчої влади, підвідомчим Кабінету Міністрів України. Комітет входить до складу агропромислового комплексу.
Комітет реалізує державну політику у галузі хлібопродуктів, сприяє структурній перебудові економіки, формує систему заходів щодо забезпечення економічної самостійності України.
Комітет, використовуючи економічні методи, будує свою діяльність за принципами розмежування функцій державної виконавчої влади та безпосереднього господарювання, що здійснюється підприємствами, організаціями, установами та об'єднаннями.
2. Держхлібопродукт України у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, постановами Верховної Ради України, указами і розпорядженнями Президента України, постановами і розпорядженнями Кабінету Міністрів України, а також цим Положенням. У межах своєї компетенції Комітет організує виконання актів законодавства України і здійснює систематичний контроль за їх виконанням.
Комітет узагальнює практику застосування законодавства з питань, що входять до його компетенції, розробляє пропозиції щодо його вдосконалення та вносить їх на розгляд Кабінету Міністрів України.
3. Головними завданнями Держхлібопродукту України є організація закупівлі в державні ресурси зерна, олійних культур, сортового насіння зернових та олійних культур, гібридного насіння кукурудзи, насіння трав, сіна і трав'яного борошна, їх нагромадження, раціональне розміщення, зберігання, використання та розподіл між Республікою Крим і областями, виробництво та поставка борошна, крупи, хлібобулочних, макаронних і кондитерських виробів, комбікормів, білково-вітамінних добавок і преміксів.
4. Держхлібопродукт України відповідно до покладених на нього завдань:
а) розробляє та обгрунтовує проекти цільових державних програм, короткострокових і довгострокових прогнозів динаміки форм власності та пов'язаних з цим змін і показників розвитку галузі;
б) визначає потребу в зерні, створює насінні фонди, забезпечує закладання хлібопродуктів у державний резерв та для інших державних потреб; формує і розміщує в установленому порядку державне замовлення на зернові та олійні культури;
в) разом з Мінсільгосппродом України розробляє порядок укладання колективними сільськогосподарськими підприємствами, радгоспами та іншими господарствами договорів контрактації на закупівлю зерна, олійних культур, сортового насіння зернових та олійних культур, гібридного насіння кукурудзи, насіння трав, сіна і трав'яного борошна;
г) розробляє баланси використання державних ресурсів зерна, продуктів його переробки, олійних культур з урахуванням замовлень споживачів цієї продукції;
д) координує роботу хлібоприймальних підприємств, спрямовану на безперебійне приймання зерна, доведення його до встановлених кондицій;
є) організує надання на договірній основі через об'єднання підприємств хлібопродуктів послуг колективним сільськогосподарським підприємствам, радгоспам та іншим господарствам по зберіганню, сушінню, очищенню, переробці, визначенню якості зерна та інших хлібопродуктів, розробляє рекомендації щодо вдосконалення взаємовідносин хлібоприймальних і зернопереробних підприємств з товаровиробниками;
ж) забезпечує регіональне використання державних хлібних ресурсів, їх розміщення на хлібоприймальних і зернопереробних підприємствах, виконання завдань по створенню державного хлібного резерву; здійснює оперативне маневрування державними ресурсами зерна;
з) готує пропозиції щодо асортименту та обсягів виробництва й поставок товарів та продукції, що виробляються підприємствами галузі для державних потреб, організує укладання із споживачами договорів на їх поставку, контролює виконання цих договорів;
і) організує виробництво з сировини державних ресурсів борошна, крупи, хліба, хлібобулочних, макаронних і кондитерських виробів, комбікормів, білково-вітамінних добавок, преміксів, сприяє збільшенню їх виробництва із додатково закупленої сировини;
к) здійснює координацію роботи, пов'язаної з розробкою нових видів продукції та прогресивних технологій, контролює впровадження їх у виробництво;
л) здійснює інспектування та державний контроль за якістю, зокрема хімічним і радіоактивним забрудненням, зерна, олійних культур, трав'яного борошна, інших видів сировини, що надходять в державні ресурси, в тому числі про експортно-імпортних операціях, з видачею в установленому порядку відповідних документів;
м) забезпечує формування в межах галузі єдиного підходу до економічних та технічних вимог і стандартів на зерно, продукти його переробки, хлібобулочні, макаронні й кондитерські вироби, насіння олійних культур, комбікорми, білково-вітамінні добавки, премікси, роботи і послуги;

................
Перейти до повного тексту