- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Постанова
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 24 березня 2021 р. № 305 Київ |
Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку
Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити такі, що додаються:
норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку;
Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.
2. Визнати такими, що втратили чинність, постанови Кабінету Міністрів України згідно з переліком, що додається.
2-1. Установити, що до 1 січня 2022 р. в разі наявності укладених до 7 квітня 2021 р. договорів на постачання харчових продуктів або надання послуг з харчування, строк дії яких встановлено до 31 грудня 2021 р., можуть застосовуватись норми харчування, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р.
№ 1591 "Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку" (Офіційний вісник України, 2004 р., № 47, ст. 3107).
3. Міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади в шестимісячний строк привести власні нормативно-правові акти у відповідність із цією постановою.
4. Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування, крім абзацу другого пункту 1 та пункту 2 цієї постанови, пунктів 1-3, 8-54 Порядку, затвердженого цією постановою, які набирають чинності з 1 вересня 2021 року.
Прем'єр-міністр України |
Д.ШМИГАЛЬ |
Інд. 73 |
|
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 24 березня 2021 р. № 305
НОРМИ
харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку
1. Енергетична та поживна цінність їжі (вміст макро- і мікронутрієнтів) у закладах дошкільної, загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (далі - заклади) повинна відповідати загальним віковим потребам здобувачів освіти/дітей згідно з
нормами фізіологічних потреб в основних харчових речовинах та енергії, визначеними МОЗ.
2. Планування частки калорійності їжі у загальних енергетичних потребах залежить від режиму (кратності) харчування в закладі.
3. У разі споживання лише сніданку калорійність повинна становити 25-30 відсотків добової потреби, відповідна частка для обіду збільшується до 30-35 відсотків. Орієнтовна кількість калорій на сніданок, обід та вечерю, добова калорійність для різних вікових груп наведена в таблиці 1.
Таблиця 1
Вікова група |
Енергетична цінність сніданку, вечері, ккал |
Енергетична цінність обіду, ккал |
Добова енергетична цінність, ккал |
1-4 роки |
350-415 |
415-485 |
1385 |
4-6 (7) років |
425-510 |
510-595 |
1700 |
6*-11 років |
525-630 |
630-735 |
2100 |
11-14 років |
600-720 |
720-840 |
2400 |
14-18 років |
675-810 |
810-945 |
2700 |
4. М’ясо, риба, молоко та молочні продукти, яйця, бобові та горіхи є основними джерелами білку. Додатковим джерелом корисних білків є злакові, зернові, бобові продукти. Орієнтовна кількість білків для сніданку, обіду та вечері, а також добова потреба в білку для різних вікових груп наведені у таблиці 2.
Таблиця 2
Вікова група |
Кількість білку на сніданок, вечерю, грамів |
Кількість білку на обід, грамів |
Добова потреба у білку, грамів |
1-4 роки |
13-15 |
15-18 |
53 |
4-6 (7) років |
14-17 |
17-20 |
58 |
6*-11 років |
18-21 |
21-25 |
72 |
11-14 років |
21-25 |
25-29 |
84 |
14-18 років |
23-27 |
27-32 |
93 |
5. Орієнтовну кількість жирів для сніданку, обіду та вечері для різних вікових груп наведено у таблиці 3.
Щонайменше дві треті жиру, який споживається здобувачами освіти/дітьми, повинен надходити у вигляді ненасиченого жиру (ненасичених жирних кислот). Ненасичені жири включають незамінні жирні кислоти та жиророзчинні вітаміни, тому їх споживання обов’язкове для належного структурного та функціонального стану організму та його органів і систем, зокрема головного мозку, нервової системи, серця, кровоносних судин, ендокринної системи, органу зору, шкіри та волосся.
Надходження насичених жирів повинно бути обмежено на рівні не більше ніж 10 відсотків загальної добової калорійності та калорійності окремих страв.
Зменшення споживання насичених жирів переважно тваринного походження асоційоване із зменшенням ризику захворювань системи кровообігу.
Доцільною є заміна насичених жирів тваринного походження ненасиченими жирами рослинного походження та регулярна присутність морської риби у чергуванні страв.
Таблиця 3
Вікова група |
Кількість жирів на сніданок, вечерю, грамів |
Кількість жирів на обід, грамів |
Добова потреба у жирах, грамів |
1-4 роки |
11-13 |
13-15 |
44 |
4-6 (7) років |
14-16 |
16-19 |
56 |
6*-11 років |
17-21 |
21-24 |
70 |
11-14 років |
21-25 |
25-29 |
84 |
14-18 років |
23-27 |
27-32 |
92 |
6. Здобувачі освіти/діти повинні регулярно споживати харчові продукти та страви з вмістом вуглеводів. Пріоритетними продуктами цієї групи є рослинні продукти з високим вмістом харчових волокон. Орієнтовну кількість вуглеводів для сніданку, обіду та вечері для різних вікових груп наведено в таблиці 4.
Вміст цукрів у харчових продуктах, призначених для продажу у буфетах, торговельних апаратах, які пропонуються здобувачам освіти/дітям у закладах, та у харчових продуктах, що використовуються для приготування готових страв, обмежується на рівні не більше 10 грамів на 100 грамів/мілілітрів харчового продукту.
Вміст цукрів, який міститься природно, не обмежується.
Під час приготування страв та виробів кількість цукрів, що додаються, не повинна перевищувати 5 грамів на 100 грамів/мілілітрів готової страви та/або виробу.
Харчові продукти, призначені для продажу у буфетах, торговельних апаратах, та страви, які пропонуються здобувачам освіти/дітям у закладах, повинні бути без додавання підсолоджувачів, синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсилювачів смаку та аромату.
Таблиця 4
Вікова група |
Кількість вуглеводів на сніданок, вечерю, грамів |
Кількість вуглеводів на обід, грамів |
Добова потреба у вуглеводах, грамів |
1-4 роки |
48-58 |
58-67 |
194 |
4-6 (7) років |
60-72 |
72-84 |
240 |
6*-11 років |
73-88 |
88-103 |
295 |
11-14 років |
81-98 |
98-114 |
327 |
14-18 років |
93-112 |
112-131 |
375 |
7. Під час організації в закладах одно-, дво-, три-, чотири- або п’ятиразового харчування розрахунок калорійності за окремими прийомами їжі, кількості білків, жирів та вуглеводів проводиться відповідно до таблиці 5.
Таблиця 5
Прийоми їжі |
Граничні норми добової калорійності для відповідної енергетичної та поживної (кількість білків, жирів та вуглеводів) цінності**, відсотків |
Сніданок |
25-30 |
Обід |
30-35 |
Сніданок та обід |
55-65 |
Сніданок, обід та вечеря |
80-100 |
Сніданок, другий сніданок, обід та вечеря |
85-100 |
Сніданок, другий сніданок, обід, підвечірок, вечеря |
90-100 |
У разі дотримання добової калорійності раціону та калорійності раціону за окремими прийомами їжі розрахунок кількості білків, жирів та вуглеводів не проводиться.
8. Ротація готових страв у примірному чотиритижневому сезонному меню планується відповідно до норм споживання основних груп харчових продуктів на сніданок/вечерю, обід та перекуси (другий сніданок/підвечірок), які наведено у додатках 1-9- 1, 11 і 14, з урахуванням вимог, встановлених додатком 15.
Маса порції солі, що наведена у додатках 5, 9 і 9- 1, застосовується з 1 січня 2023 року. Розрахунок додаткової норми солі для приготування готових страв у період з 1 вересня 2021 р. до 31 грудня 2022 р. проводиться відповідно до таблиці 6.
Таблиця 6
Період |
Додаткова норма |
З 1 вересня до 31 грудня 2021 р. |
75 відсотків норми для відповідної вікової групи |
З 1 січня до 31 серпня 2022 р. |
50 відсотків норми для відповідної вікової групи |
З 1 вересня до 31 грудня 2022 р. |
25 відсотків норми для відповідної вікової групи |
9. До груп харчових продуктів не включені харчові продукти (наприклад, борошно, дріжджі, спеції, прянощі, сухарі панірувальні, томатна паста, лимонна кислота, цукор ванільний, крохмаль, сода, оцет, хліб і яйця (як допоміжні інгредієнти для страв та виробів з м’яса або риби, або птиці, або сиру кисломочного), гірчиця, хрін), що використовуються для приготування страв та видаються згідно із технологічною документацією на страви та вироби, що включені до примірного чотиритижневого сезонного меню.
У разі приготування хліба для сніданку, обіду або вечері, страв та борошняних кулінарних виробів для другого сніданку та/або підвечірку закладом або оператором ринку харчових продуктів, який здійснює постачання послуг з харчування, харчові продукти, що використовуються для їх приготування, розраховуються згідно з технологічною документацією на страви та вироби, що включені до примірного чотиритижневого сезонного меню.
10. Під час комбінації харчових продуктів, що відносяться до однієї групи, їх маса нетто розраховується пропорційно до маси нетто однієї порції, що зазначені в додатках 1-2, 5-6, 9 і 9- 1 (наприклад, сирники із сметаною - сир кисломолочний дві треті порції та сметана одна третя порції або в іншій пропорції залежно від страви).
Відхилення маси нетто порцій груп харчових продуктів, зазначених у додатках 1-2, 5-6, 9 і 9- 1, для конкретного прийому їжі допускається на рівні 5-10 відсотків.
Протягом тижня повинна бути дотримана загальна маса порцій таких груп харчових продуктів, як риба, птиця, свинина, телятина та яловичина.
Норми харчування щодо солі, цукру, какао та чаю вважаються такими, що виконані, за умови досягнення виконання 50 і більше відсотків норми, зазначеної в додатках 1, 5, 9 і 9- 1.
11. Злакові, зернові, бобові та картопля, що використовуються для приготування перших страв, враховуються в загальну масу порцій злакових, бобових та картоплі для всіх прийомів їжі (сніданок, обід та вечеря) на тиждень.
12. Здобувачам освіти/дітям з харчовою алергією на молоко та молочні продукти (відповідно до медичної довідки, виданої лікарем загальної практики - сімейним лікарем чи лікарем-педіатром, в якій зазначено особливі дієтичні потреби здобувача освіти/дитини із встановленим діагнозом) для харчування пропонується молоко безлактозне або рослинні напої.
13. Для здійснення закупівель маса харчових продуктів, що використовуються для приготування страв, розраховується у брутто згідно з технологічною документацією на страви та вироби.
14. Згідно з нормами споживання основних груп харчових продуктів, що встановлені додатками 1-8, 11 і 14, з урахуванням вимог, встановлених додатком 15, також забезпечуються харчуванням діти, які перебувають в закладах сфери соціального захисту.
15. Норми споживання основних груп харчових продуктів для здобувачів освіти/дітей віком від 14 років і старше, що встановлені додатками 5-8, також поширюються на здобувачів освіти закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти.
16. Норми споживання основних груп харчових продуктів для здобувачів освіти/дітей віком від 14 років і старше, що встановлені додатком 8, поширюються на здобувачів освіти закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які відповідно до законодавства перебувають на державному забезпеченні, здобувачів освіти закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які відповідно до законодавства перебувають на повному державному забезпеченні або яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника, та інші категорії здобувачів освіти закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти відповідно до законодавства.
У разі відсутності можливості для організації повноцінного харчування категоріям здобувачів освіти, встановленим законодавством, у закладі освіти може виплачуватися грошова компенсація у розмірі вартості харчування у закладах освіти з цілодобовим перебуванням, у складі яких є пансіон, відповідного регіону з урахуванням торговельних націнок. Особам, яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника, виплачується вартість обіду.
17. Діти, хворі на туберкульоз та інфіковані мікобактеріями туберкульозу, забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р.
№ 1752 "Про норми харчування у протитуберкульозних закладах для осіб, хворих на туберкульоз, та малолітніх і неповнолітніх осіб, інфікованих мікобактеріями туберкульозу" (Офіційний вісник України, 2001 р., № 52, ст. 2366; 2012 р., № 87, ст. 3544).
18. Учні ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою забезпечуються харчуванням згідно з
нормою № 6 - ліцеїстська, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 р. № 426 "Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, поліцейських, осіб рядового та начальницького складу підрозділів Державної фіскальної служби, осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту" (Офіційний вісник України, 2002 р., № 14, ст. 739; 2014 р., № 97, ст. 2776; 2016 р., № 3, ст. 172, № 68, ст. 2281; 2018 р., № 88, ст. 2920).
19. Учні (студенти), які здобувають спортивну освіту у закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання, забезпечуються харчуванням згідно з
нормами та
Порядком, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 11 серпня 2021 р. № 823 "Деякі питання організації харчування у закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання".
__________
* Здобувачі освіти в закладах загальної середньої освіти.
** Енергетична та поживна цінність для кожного прийому їжі: сніданок - 25-30 відсотків; другий сніданок - 5-10 відсотків; обід - 30-35 відсотків; підвечірок - 5-10 відсотків; вечеря - 25-30 відсотків.
Додаток 1
до норм
НОРМИ
споживання основних груп харчових продуктів на сніданок, обід або вечерю у закладах дошкільної освіти у разі п’ятиденного перебування
Група харчових продуктів |
Характеристика |
Частота включення до складу сніданку, обіду або вечері |
Кількість порцій для відповідної вікової групи на тиждень |
Маса нетто порцій харчових продуктів для приготування готових страв та виробів або маса нетто порції готового виробу/страви (у разі зазначення) для відповідної вікової групи |
від 1 до 4 років |
від 4 до 6 (7) років |
Овочі |
різноманітні, сезонні, крім картоплі; свіжі, заморожені або квашені |
щодня на сніданок, обід та вечерю разом із зеленню квашені овочі можуть пропонуватися дітям, віком від 4 років не частіше ніж три рази на тиждень (по одному разу на сніданок, обід та вечерю) |
15 порцій |
60 грамів |
80 грамів |
Фрукти та ягоди |
різноманітні, сезонні, свіжі або заморожені |
щодня на сніданок або вечерю, а також на обід |
10 порцій |
60 грамів |
80 грамів |
Соки |
фруктові, овочеві, фруктово-ягідні, фруктово-овочеві пастеризовані соки без додавання цукрів та підсолоджувачів, повинні містити не більше 0,12 грама натрію або еквівалентну кількість солі на 100 мілілітрів готового продукту |
два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
дві порції |
120 мілілітрів |
180 мілілітрів |
Фрукти та ягоди сушені |
різноманітні, без додавання цукрів і підсолоджувачів |
три рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
три порції |
20 грамів |
25 грамів |
Злакові, зернові та бобові |
перевага надається злаковим, зерновим кашам та макаронним виробам з вищим вмістом харчових волокон, слід чергувати з бобовими, в перших стравах |
щодня у чергуванні із стравами з картоплі під час сніданку, обіду та вечері бобові пропонуються принаймні три рази на тиждень |
15 порцій |
80 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) |
100 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) |
Картопля |
відварена без шкірки, запечена, тушкована або картопляне пюре, в перших стравах |
під час сніданку, обіду або вечері з таким чергуванням: одна страва з картоплі на чотири - п’ять страв із злакових, зернових/бобових |
чотири порції |
80 грамів |
100 грамів |
Хліб |
цільнозерновий хліб з пшеничного або житнього борошна, з високим вмістом харчових волокон та з обмеженим вмістом солі, який не перевищує 0,45 грама на 100 грамів хліба |
щодня під час сніданку або вечері та під час обіду |
10 порцій |
30 грамів |
30 грамів |
Риба |
різні сорти морської риби, маса порції - розморожена риба розроблена на філе із шкірою без кісток, або розроблена на філе без шкіри та кісток |
два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
дві порції |
40 грамів |
60 грамів |
Птиця |
охолоджена/заморожена, крім водоплавної, маса порції без шкіри та кісток |
шість разів на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
по дві порції на сніданок, обід та вечерю |
45 грамів |
60 грамів |
Свинина, телятина, яловичина |
охолоджена/заморожена, нежирні (менше 15 грамів жиру на 100 грамів м’яса) частини тушки, маса порції без кістки |
два рази на тиждень під час обіду |
дві порції |
45 грамів |
60 грамів |
Яйця |
варені, смажені з додаванням мінімальної кількості жиру, приготовлені до повної готовності |
два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
дві порції |
одна штука |
одна штука |
Молоко та молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовини |
з кількістю цукрів не більше 10 грамів на 100 грамів, бажано молоко та молочні продукти, до яких додано вітамін D |
щодня по одній порції під час сніданку та вечері два рази на тиждень під час обіду |
10 порцій дві порції |
150 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 100 мілілітрів йогурту або кефіру, або 100 грамів сиру кисломолочного, або 10 грамів сиру твердого, або 15 грамів сметани 10 грамів сиру твердого або 15 грамів сметани |
200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисломолочного, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани 15 грамів сиру твердого або 25 грамів сметани |
Насичені жири тваринного походження |
масло вершкове, що містить не менше ніж 72 відсотки жиру |
щодня під час сніданку, обіду та вечері |
15 порцій |
2 грами |
2,5 грама |
Рослинні жири |
рафінована соняшникова або кукурудзяна олія, або інша рафінована олія, що містить більше 50 відсотків мононенасичених жирів і менше ніж 40 відсотків поліненасичених жирів |
щодня під час сніданку та вечері |
10 порцій |
4 грами |
4,5 грама |
|
щодня під час обіду |
5 порцій |
5 грамів |
5,5 грама |
Сіль |
кількість солі в готових продуктах і стравах обмежується, використовується лише йодована сіль |
щодня під час сніданку, обіду та вечері |
15 порцій |
0,7 грама |
1 грам |
Цукор |
обмежується додавання цукру та меду під час приготування страв і напоїв |
щодня під час сніданку, обіду та вечері |
по п’ять порцій на сніданок, обід та вечерю |
до трирічного віку додавання цукру не дозволяється від 3 до 4 років 7,5 грама на сніданок, 10 грамів на обід та 7,5 грама на вечерю |
7,5 грама на сніданок, 10 грамів на обід та 7,5 грама на вечерю |
Какао |
без додавання цукрів та підсолоджувачів |
два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
дві порції |
5 грамів |
6 грамів |
Чай |
без вмісту кофеїну, без додавання цукрів та підсолоджувачів |
два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
дві порції |
0,2 грама |
0,3 грама |
Додаток 2
до норм
НОРМИ
споживання основних груп харчових продуктів у складі другого сніданку та підвечірку у закладах дошкільної освіти у разі п’ятиденного перебування
Група харчових продуктів |
Характеристика |
Частота включення до складу другого сніданку або підвечірку |
Кількість порцій для відповідної вікової групи на тиждень |
Маса нетто порцій харчових продуктів для приготування готових страв та виробів або маса нетто порції готового виробу/страви (у разі зазначення) для відповідної вікової групи |
від 1 до 4 років |
від 4 до 6 (7) років |
Овочі |
різноманітні, сезонні, свіжі або заморожені, крім картоплі |
одна порція під час другого сніданку або підвечірку |
п’ять порцій |
60 грамів |
80 грамів |
Фрукти і ягоди |
різноманітні, сезонні, свіжі, сушені або заморожені |
п’ять порцій свіжих або заморожених фруктів або ягід під час другого сніданку або підвечірку |
п’ять порцій |
60 грамів |
80 грамів |
дві порції сушених фруктів або ягід під час другого сніданку або підвечірку |
дві порції |
20 грамів |
25 грамів |
Борошняні кулінарні вироби |
з вмістом солі до 0,3 грама на 100 грамів готового виробу, повинен містити не більше 5 грамів цукру, доданого під час приготування виробу, та не більше 10 грамів жиру на 100 грамів готового виробу |
одна порція під час другого сніданку або підвечірку |
п’ять порцій |
30 грамів готового виробу |
50 грамів готового виробу |
Молоко та молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовини |
з вмістом цукрів не більше 10 грамів на 100 грамів, бажано молоко та молочні продукти, до яких додано вітамін D |
одна порція під час другого сніданку або підвечірку |
п’ять порцій |
150 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 100 мілілітрів йогурту, або 50 грамів сиру кисломолочного |
200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту, або 70 грамів сиру кисломолочного |
__________ Примітки: |
1. Протягом дня повинна бути комбінація груп харчових продуктів з їх щоденною ротацією (наприклад, у разі п’ятиразового харчування: перший день - на другий сніданок борошняні кулінарні вироби та овочі, на підвечірок молоко та молочні продукти з фруктами і ягодами; другий день - на другий сніданок овочі та фрукти і ягоди, на підвечірок борошняні кулінарні вироби з молоком та молочними продуктами). 2. У разі чотириразового режиму харчування (з другим сніданком або підвечірком) повинна здійснюватися комбінація груп харчових продуктів (наприклад, перший день - овочі та борошняні кулінарні вироби, другий день - фрукти і ягоди з молоком та молочними продуктами, третій день - фрукти і ягоди та овочі, четвертий день - борошняні кулінарні вироби з молоком та молочними продуктами, п’ятий день - овочі і молоко та молочні продукти). |
Додаток 3
до норм
ОСОБЛИВОСТІ НОРМ
споживання основних груп харчових продуктів у закладах дошкільної освіти у разі шестиденного перебування
Група харчових продуктів |
Частота включення до складу окремих прийомів їжі |
Овочі різноманітні, сезонні, крім картоплі, свіжі, заморожені або квашені |
одна порція щодня під час сніданку, обіду, вечері, а також одна порція щодня під час другого сніданку або підвечірку протягом тижня квашені овочі можуть пропонуватися дітям віком від 4 років не частіше ніж чотири рази на тиждень (одна порція на сніданок, дві - на обід та одна - на вечерю) |
Фрукти та ягоди свіжі або заморожені |
по одній порції щодня під час двох прийомів їжі (на сніданок або на вечерю та обід), а також під час другого сніданку або підвечірку |
Соки фруктові, овочеві, фруктово-ягідні, фруктово-овочеві пастеризовані без додавання цукрів та підсолоджувачів, повинні містити не більше 0,12 грама натрію або еквівалентну кількість солі на 100 мілілітрів готового продукту |
дві порції на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
Фрукти та ягоди сушені |
п’ять порцій на тиждень під час сніданку, обіду або вечері, а також три порції на тиждень під час другого сніданку або підвечірку |
Злакові, зернові та бобові |
одна порція щодня під час сніданку, обіду, вечері, протягом тижня повинно бути дві - три порції страв з бобових злакові, зернові та бобові, що використовуються для приготування перших страв, враховуються в загальну кількість (масу) порцій на тиждень |
Картопля |
п’ять порцій на тиждень з такою частотою чергування: одна порція страви з картоплі на чотири - п’ять страв із злакових, зернових/бобових картопля, що використовується для приготування перших страв, враховується в загальну кількість (масу) порцій на тиждень |
Хліб |
одна порція щодня під час сніданку, обіду та вечері |
Риба морська |
три порції на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
Птиця охолоджена/ заморожена, крім водоплавної |
шість порцій на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
Свинина, телятина, яловичина охолоджена/заморожена |
три порції на тиждень під час обіду |
Яйця |
три порції на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
Молоко і молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовини |
по одній порції щодня під час сніданку і вечері, другого сніданку або підвечірку, а також три порції на тиждень під час обіду |
Борошняні кулінарні вироби |
одна порція щодня під час другого сніданку або підвечірку |
Насичені жири тваринного походження (масло вершкове, що містить не менше ніж 72 відсотки жиру) |
одна порція щодня під час сніданку, обіду та вечері |
Рослинні жири (олія) |
одна порція щодня під час сніданку, обіду та вечері |
Сіль |
одна порція щодня під час сніданку, обіду та вечері |
Цукор |
одна порція щодня під час сніданку, обіду та вечері |
Какао |
п’ять порцій на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
Чай |
п’ять порцій на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
__________ Примітки: |
1. Розмір порцій та характеристики груп харчових продуктів зазначені в додатках 1і 2 до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305. |
|
2. Приклад комбінації груп харчових продуктів для другого сніданку та підвечірку наведено у додатку 2 до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305. |
Додаток 4
до норм
ОСОБЛИВОСТІ НОРМ
споживання основних груп харчових продуктів у закладах дошкільної освіти у разі семиденного перебування
Група харчових продуктів |
Частота включення до складу окремих прийомів їжі |
Овочі різноманітні, сезонні, крім картоплі, свіжі, заморожені або квашені |
одна порція щодня під час сніданку, обіду та вечері, а також одна порція щодня під час другого сніданку або підвечірку протягом тижня квашені овочі можуть пропонуватися дітям віком від 4 років не частіше ніж шість разів на тиждень (дві порції на сніданок, дві - на обід та дві - на вечерю) |
Фрукти та ягоди свіжі або заморожені |
по одній порції щодня під час двох прийомів їжі (на сніданок або на вечерю та обід), а також під час другого сніданку або підвечірку |
Соки фруктові, овочеві, фруктово-ягідні, фруктово-овочеві пастеризовані без додавання цукрів та підсолоджувачів, повинні містити не більше 0,12 грама натрію або еквівалентну кількість солі на 100 мілілітрів готового продукту |
дві порції на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
Фрукти та ягоди сушені |
шість порцій на тиждень під час сніданку, обіду або вечері, а також три порції на тиждень під час другого сніданку або підвечірку |
Злакові, зернові та бобові |
одна порція щодня під час сніданку, обіду та вечері, протягом тижня повинно бути дві - три порції страв з бобових злакові, зернові та бобові, що використовуються для приготування перших страв, враховуються в загальну кількість (масу) порцій на тиждень |
Картопля |
шість порцій на тиждень з такою частотою чергування: одна порція страви з картоплі на чотири - п’ять страв із злакових, зернових/бобових картопля, що використовується для приготування перших страв, враховується в загальну кількість (масу) порцій на тиждень |
Хліб |
одна порція щодня під час сніданку, обіду та вечері |
Риба морська |
три порції на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
Птиця охолоджена/ заморожена, крім водоплавної |
сім порцій на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
Свинина, телятина, яловичина охолоджена/ заморожена |
чотири порції на тиждень під час обіду |
Яйця |
три порції на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
Молоко і молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовини |
по одній порції щодня під час сніданку та вечері, одна порція щодня під час другого сніданку або підвечірку, а також три порції на тиждень під час обіду |
Борошняні кулінарні вироби |
одна порція щодня під час другого сніданку або підвечірку |
Шоколад |
три порції на тиждень, шоколад пропонується дітям віком від 4 років |
Насичені жири тваринного походження (масло вершкове, що містить не менше ніж 72 відсотки жиру) |
одна порція щодня під час сніданку, обіду та вечері |
Рослинні жири (олія) |
одна порція щодня під час сніданку, обіду та вечері |
Сіль |
одна порція щодня під час сніданку, обіду та вечері |
Цукор |
одна порція щодня під час сніданку, обіду та вечері |
Какао |
п’ять порцій на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
Чай |
п’ять порцій на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
__________ Примітки: |
1. Розмір порцій та характеристики груп харчових продуктів зазначені у додатках 1 і 2 до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305. Розмір порції шоколаду становить 15 грамів. |
|
2. Приклад комбінації груп харчових продуктів для другого сніданку та підвечірку наведено у додатку 2 до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305. |
Додаток 5
до норм
НОРМИ
споживання основних груп харчових продуктів на сніданок, обід та вечерю в закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку у разі п’ятиденного перебування
Група харчових продуктів |
Характеристика |
Частота включення до складу сніданку, обіду або вечері |
Кількість порцій для відповідної вікової групи на тиждень |
Маса нетто порцій харчових продуктів для приготування готових страв та виробів або маса нетто порції готового виробу/страви (у разі зазначення) для відповідної вікової групи |
від 6 до 11 років |
від 11 до 14 років |
від 14 до 18 років |
Овочі |
різноманітні, сезонні, крім картоплі, свіжі, заморожені або квашені |
щодня на сніданок, обід та вечерю разом із зеленню квашені овочі можуть пропонуватися не частіше ніж три рази на тиждень (по одному разу на сніданок, обід та вечерю) |
15 порцій |
100 грамів |
100 грамів |
100 грамів |
Фрукти та ягоди |
різноманітні, сезонні, свіжі або заморожені |
щодня на сніданок або вечерю, а також на обід |
10 порцій |
100 грамів |
100 грамів |
100 грамів |
Соки |
фруктові, овочеві, фруктово-ягідні, фруктово-овочеві пастеризовані соки без додавання цукрів та підсолоджувачів, повинні містити не більше 0,12 грама натрію або еквівалентну кількість солі на 100 мілілітрів готового продукту |
два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
дві порції |
200 мілілітрів |
200 мілілітрів |
200 мілілітрів |
Фрукти та ягоди сушені, плоди шипшини сушені, горіхи, насіння |
різноманітні, без додавання цукрів і підсолоджувачів |
три рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
три порції |
25 грамів |
25 грамів |
25 грамів |
Злакові, зернові та бобові |
перевага надається злаковим, зерновим кашам та макаронним виробам з вищим вмістом харчових волокон, слід чергувати з бобовими, в перших стравах |
щодня в чергуванні із стравами з картоплі під час сніданку, обіду та вечері бобові пропонуються принаймні три рази на тиждень |
15 порцій |
120 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) |
150 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) |
150 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) |
Картопля |
відварена без шкірки, запечена, тушкована або картопляне пюре, в перших стравах |
під час сніданку, обіду або вечері з таким чергуванням: одна страва з картоплі на чотири - п’ять страв із злакових, зернових/бобових |
чотири порції |
120 грамів |
150 грамів |
150 грамів |
Хліб |
цільнозерновий хліб з високим вмістом харчових волокон та з обмеженим вмістом солі, який не перевищує 0,45 грама на 100 грамів хліба |
щодня під час сніданку або вечері та під час обіду |
10 порцій |
30 грамів |
50 грамів |
50 грамів |
Риба |
різні сорти морської риби, маса порції - розморожена риба (розроблена на філе із шкірою без кісток, або розроблена на філе без шкіри та кісток) |
два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
дві порції |
60 грамів |
90 грамів |
120 грамів |
Птиця |
охолоджена/заморожена, крім водоплавної, маса порції без шкіри та кісток |
шість разів на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
п’ять порцій під час сніданку або вечері, одна порція під час обіду |
70 грамів |
100 грамів |
120 грамів |
Свинина, телятина, яловичина |
охолоджена/заморожена, нежирні (менше 15 грамів жиру на 100 грамів м’яса) частини тушки, маса порції без кістки |
три рази на тиждень під час обіду |
три порції |
70 грамів |
100 грамів |
120 грамів |
Яйця |
варені, смажені з додаванням мінімальної кількості жиру, приготовлені до повної готовності |
три рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
три порції |
одна штука |
одна штука |
одна штука |
Молоко і молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовини |
з кількістю цукрів не більше 10 грамів на 100 грамів, бажано молоко та молочні продукти, до яких додано вітамін D |
щодня по одній порції під час сніданку та вечері |
10 порцій |
200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисломолочного, або 75 грамів сиру м’якого, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани |
200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисломолочного, або 75 грамів сиру м’якого, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани |
200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисломолочного, або 75 грамів сиру м’якого, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани |
три рази на тиждень під час обіду |
три порції |
75 грамів сиру м’якого або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани |
75 грамів сиру м’якого або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани |
75 грамів сиру м’якого або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани |
Насичені жири тваринного походження |
масло вершкове, що містить не менше ніж 72 відсотки жиру |
щодня під час сніданку, обіду та вечері |
по п’ять порцій на сніданок та вечерю |
3 грами |
4 грами |
4,5 грама |
п’ять порцій на обід |
3,5 грама |
4,5 грама |
5,5 грама |
Рослинні жири |
рафінована соняшникова або кукурудзяна олія, або інша рафінована олія, що містить більше 50 відсотків мононенасичених жирів і менше ніж 40 відсотків поліненасичених жирів |
щодня під час сніданку, обіду та вечері |
по п’ять порцій на сніданок та вечерю |
5,5 грама |
6,5 грама |
7,5 грама |
п’ять порцій на обід |
10 грамів |
11 грамів |
12 грамів |
Сіль |
кількість солі в готових продуктах і стравах обмежується, використовується лише йодована сіль |
щодня під час сніданку, обіду та вечері |
15 порцій |
1 грам |
1,5 грама |
1,5 грама |
Цукор |
обмежується додавання цукру та меду під час приготування страв і напоїв |
щодня під час сніданку, обіду та вечері |
по п’ять порцій на сніданок та вечерю п’ять порцій на обід |
7,5 грама |
7,5 грама |
7,5 грама |
10 грамів |
10 грамів |
10 грамів |
Какао |
без додавання цукрів та підсолоджувачів |
два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
дві порції |
6 грамів |
6 грамів |
6 грамів |
Чай |
без додавання цукрів та підсолоджувачів |
два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
дві порції |
0,5 грама |
0,5 грама |
0,5 грама |
Додаток 6
до норм
НОРМИ
споживання основних груп харчових продуктів у складі другого сніданку та підвечірку в закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку у разі п’ятиденного перебування
Група харчових продуктів |
Характеристика |
Частота включення до складу другого сніданку або підвечірку |
Кількість порцій на тиждень |
Маса нетто порцій харчових продуктів для приготування готових страв та виробів або маса нетто порції готового виробу/страви (у разі зазначення) для відповідної вікової групи |
від 6 до 11 років |
від 11 до 14 років |
від 14 до 18 років |
Овочі |
різноманітні, сезонні, свіжі або заморожені, крім картоплі |
одна порція під час другого сніданку або підвечірку |
п’ять порцій |
100 грамів |
100 грамів |
100 грамів |
Фрукти, ягоди, плоди |
різноманітні, сезонні, свіжі, сушені або заморожені |
п’ять порцій свіжих або заморожених фруктів або ягід для другого сніданку або підвечірку |
п’ять порцій |
100 грамів |
100 грамів |
100 грамів |
три порції сушених фруктів або ягід, або плодів шипшини для другого сніданку або підвечірку |
три порції |
25 грамів |
25 грамів |
25 грамів |
Борошняні кулінарні вироби |
з вмістом солі до 0,3 грама на 100 грамів готового виробу, повинен містити не більше 5 грамів цукру, доданого під час приготування виробу, та не більше 10 грамів жиру на 100 грамів готового виробу |
одна порція під час другого сніданку або підвечірку |
три порції |
60 грамів готового виробу |
80 грамів готового виробу |
80 грамів готового виробу |
Молоко і молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовини |
з вмістом цукрів не більше 10 грамів на 100 грамів, бажано молоко та молочні продукти, до яких додано вітамін D |
одна порція під час другого сніданку або підвечірку |
п’ять порцій |
200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту, або 100 грамів сиру кисломолочного |
200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту, або 100 грамів сиру кисломолочного |
200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту, або 100 грамів сиру кисломолочного |
Горіхи |
без додавання цукрів, меду та солі, заборонені у разі наявності алергії |
одна порція під час другого сніданку або підвечірку |
дві порції |
30 грамів |
30 грамів |
30 грамів |
__________ Примітки: |
1. Протягом дня повинна бути комбінація груп харчових продуктів з їх щоденною ротацією (наприклад, у разі п’ятиразового харчування: перший день - на другий сніданок борошняні кулінарні вироби та овочі, на підвечірок молоко та молочні продукти з фруктами і ягодами; другий день - на другий сніданок овочі та фрукти і ягоди, на підвечірок борошняні кулінарні вироби з молоком та молочними продуктами; третій день - на другий сніданок фрукти і ягоди з молоком та молочними продуктами, на підвечірок горіхи та овочі). |
|
2. У разі чотириразового режиму харчування (з другим сніданком або підвечірком) повинна здійснюватися комбінація груп харчових продуктів (наприклад, перший день - овочі та борошняні кулінарні вироби, другий день - фрукти і ягоди з молоком та молочними продуктами, третій день - овочі та горіхи, четвертий день - молоко та молочні продукти з фруктами і ягодами, п’ятий день - борошняні кулінарні вироби з молоком та молочними продуктами). |
Додаток 7
до норм
ОСОБЛИВОСТІ НОРМ
споживання основних груп харчових продуктів у закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку у разі шестиденного перебування
Група харчових продуктів |
Частота включення до складу окремих прийомів їжі |
Овочі різноманітні, сезонні, крім картоплі, свіжі, заморожені або квашені |
по одній порції щодня під час сніданку, обіду та вечері, а також під час другого сніданку або підвечірку протягом тижня квашені овочі можуть пропонуватися не частіше ніж п’ять разів на тиждень (одна - дві порції на сніданок, дві - три - на обід та одна - дві - на вечерю) |
Фрукти та ягоди свіжі або заморожені |
по одній порції щодня під час двох прийомів їжі (на сніданок або на вечерю та обід), а також під час другого сніданку або підвечірку |
Соки фруктові, овочеві, фруктово-ягідні, фруктово-овочеві пастеризовані без додавання цукрів та підсолоджувачів, повинні містити не більше 0,12 грама натрію або еквівалентну кількість солі на 100 мілілітрів готового продукту |
дві порції на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
Фрукти та ягоди сушені, плоди шипшини сушені, насіння |
п’ять порцій на тиждень під час сніданку, обіду або вечері, а також три порції на тиждень під час другого сніданку або підвечірку |
Злакові, зернові та бобові |
одна порція щодня під час сніданку, обіду та вечері, протягом тижня повинно бути дві - три порції страв з бобових злакові, зернові та бобові, що використовуються для приготування перших страв, враховуються в загальну кількість (масу) порцій на тиждень |
Картопля |
п’ять порцій на тиждень з такою частотою чергування: одна порція страви з картоплі на чотири - п’ять страв із злакових, зернових/бобових; картопля, що використовується для приготування перших страв, враховується в загальну кількість (масу) порцій за тиждень |
Хліб |
одна порція щодня під час сніданку, обіду та вечері |
Риба морська |
три порції на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
Птиця охолоджена/ заморожена, крім водоплавної |
сім порцій на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
Свинина, телятина, яловичина охолоджена/ заморожена |
три порції на тиждень під час обіду |
Яйця |
п’ять порцій на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
Молоко і молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовини |
по одній порції щодня під час сніданку і вечері, під час другого сніданку або підвечірку, а також три порції на тиждень під час обіду |
Борошняні кулінарні вироби |
три порції на тиждень під час другого сніданку або підвечірку |
Горіхи |
три порції на тиждень під час другого сніданку або підвечірку |
Насичені жири тваринного походження (масло вершкове, що містить не менше ніж 72 відсотки жиру) |
одна порція щодня під час сніданку, обіду та вечері |
Рослинні жири (олія) |
одна порція щодня під час сніданку, обіду та вечері |
Сіль |
одна порція щодня під час сніданку, обіду та вечері |
Цукор |
одна порція щодня під час сніданку, обіду та вечері |
Какао |
п’ять порцій на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
Чай |
п’ять порцій на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
__________ Примітки: |
1. Розмір порцій та характеристики груп харчових продуктів зазначені у додатках 5 і 6до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305. |
|
2. Приклад комбінації груп харчових продуктів для другого сніданку і підвечірку наведено у додатку 6 до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305. |
Додаток 8
до норм
ОСОБЛИВОСТІ НОРМ
споживання основних груп харчових продуктів у закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку у разі семиденного перебування
Група харчових продуктів |
Частота включення до складу окремих прийомів їжі |
Овочі різноманітні, сезонні, крім картоплі, свіжі, заморожені або квашені |
по одній порції щодня під час сніданку, обіду та вечері, а також під час другого сніданку або підвечірку протягом тижня квашені овочі можуть пропонуватися не частіше ніж шість разів на тиждень (одна - дві порції на сніданок, три - чотири - на обід та одна - дві - на вечерю) |
Фрукти та ягоди свіжі або заморожені |
по одній порції щодня під час двох прийомів їжі (на сніданок або на вечерю та обід), а також під час другого сніданку або підвечірку |
Соки фруктові, овочеві, фруктово-ягідні, фруктово-овочеві пастеризовані без додавання цукрів та підсолоджувачів, повинні містити не більше 0,12 грама натрію або еквівалентну кількість солі на 100 мілілітрів готового продукту |
дві порції на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
Фрукти та ягоди сушені, плоди шипшини сушені, насіння |
п’ять порцій на тиждень під час сніданку, обіду або вечері, а також три порції на тиждень під час другого сніданку або підвечірку |
Злакові, зернові та бобові |
одна порція щодня під час сніданку, обіду, вечері, протягом тижня повинно бути дві - три порції страв з бобових злакові, зернові та бобові, що використовуються для приготування перших страв, враховуються в загальну кількість (масу) порцій на тиждень |
Картопля |
шість порцій на тиждень з такою частотою чергування: одна порція страви з картоплі на чотири - п’ять страв із злакових, зернових/бобових; картопля, що використовується для приготування перших страв, враховується в загальну кількість (масу) порцій за тиждень |
Хліб |
одна порція щодня під час сніданку, обіду та вечері |
Риба морська |
три порції на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
Птиця охолоджена/ заморожена, крім водоплавної |
вісім порцій на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
Свинина, телятина, яловичина охолоджена/ заморожена |
чотири порції на тиждень під час обіду |
Яйця |
п’ять порцій на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
Молоко і молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовини |
по одній порції щодня під час сніданку і вечері, під час другого сніданку або підвечірку, а також три порції на тиждень під час обіду |
Борошняні кулінарні вироби |
чотири порції на тиждень під час другого сніданку або підвечірку |
Горіхи |
три порції на тиждень під час другого сніданку або підвечірку |
Насичені жири тваринного походження (масло вершкове, що містить не менше ніж 72 відсотки жиру) |
одна порція щодня під час сніданку, обіду та вечері |
Рослинні жири (олія) |
одна порція щодня під час сніданку, обіду та вечері |
Сіль |
одна порція щодня під час сніданку, обіду та вечері |
Цукор |
одна порція щодня під час сніданку, обіду та вечері |
Шоколад |
три порції на тиждень |
Какао |
п’ять порцій на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
Чай |
п’ять порцій на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
__________ Примітки: |
1. Розмір порцій та характеристики груп харчових продуктів зазначені у додатках 5і 6 до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305. Розмір порції шоколаду становить 20 грамів. |
|
2. Приклад комбінації груп харчових продуктів для другого сніданку і підвечірку наведено у додатку 6 до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305. |
Додаток 9
до норм
НОРМИ
споживання основних груп харчових продуктів для організації одноразового харчування (сніданок) в закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку у разі п’ятиденного перебування
Група харчових продуктів |
Характеристика |
Частота включення |
Кількість порцій для відповідної вікової групи на тиждень |
Маса нетто порцій харчових продуктів для приготування готових страв та виробів або маса нетто порції готового виробу/страви (у разі зазначення) для відповідної вікової групи |
від 6 до 11 років |
від 11 до 14 років |
від 14 до 18 років |
Овочі |
різноманітні, сезонні, крім картоплі, свіжі, заморожені або квашені |
щодня разом із зеленню квашені овочі можуть пропонуватися не частіше ніж один раз на тиждень |
п’ять порцій |
100 грамів |
100 грамів |
100 грамів |
Фрукти та ягоди |
різноманітні, сезонні, свіжі або заморожені |
щодня |
п’ять порцій |
100 грамів |
100 грамів |
100 грамів |
Соки |
фруктові, овочеві, фруктово-ягідні, фруктово-овочеві пастеризовані соки без додавання цукрів та підсолоджувачів, повинні містити не більше 0,12 грама натрію або еквівалентну кількість солі на 100 мілілітрів готового продукту |
один раз на тиждень |
одна порція |
200 мілілітрів |
200 мілілітрів |
200 мілілітрів |
Фрукти та ягоди сушені, плоди шипшини сушені, горіхи, насіння |
різноманітні, без додавання цукрів і підсолоджу-вачів |
два рази на тиждень |
дві порції |
25 грамів |
25 грамів |
25 грамів |
Злакові, зернові та бобові |
перевага надається злаковим кашам та макаронним виробам з вищим вмістом харчових волокон, рекомендується чергування з бобовими |
чотири рази на тиждень, при цьому бобові пропонуються принаймні один раз на тиждень |
чотири порції |
120 грамів готової каші або бобових, або макаронів |
150 грамів готової каші або бобових, або макаронів |
150 грамів готової каші або бобових, або макаронів |
Картопля |
відварена без шкірки, запечена, тушкована або картопляне пюре |
один раз на тиждень |
одна порція |
120 грамів |
150 грамів |
150 грамів |
Хліб |
цільнозерновий хліб з високим вмістом харчових волокон та з обмеженим вмістом солі, який не перевищує 0,45 грама на 100 грамів хліба |
три рази на тиждень |
три порції |
30 грамів |
50 грамів |
50 грамів |
Риба |
різні сорти морської риби, маса порції - розморожена риба розроблена на філе із шкірою без кісток, або розроблена на філе без шкіри та кісток |
один раз на тиждень |
одна порція |
60 грамів |
90 грамів |
120 грамів |
Птиця |
охолоджена/заморожена, крім водоплавної, маса порції без шкіри та кісток |
два рази на тиждень |
дві порції |
70 грамів |
100 грамів |
120 грамів |
Яйця |
варені, смажені з додаванням мінімальної кількості жиру, приготовлені до повної готовності |
один раз на тиждень |
одна порція |
одна штука |
одна штука |
одна штука |
Молоко і молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовини |
з кількістю цукрів не більше 10 грамів на 100 грамів, бажано молоко та молочні продукти, до яких додано вітамін D |
щодня |
п’ять порцій |
200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисломолочного, або 75 грамів сиру м’якого, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани |
200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисломолочного, або 75 грамів сиру м’якого, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани |
200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисломолочного, або 75 грамів сиру м’якого, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани |
Насичені жири тваринного походження |
масло вершкове, що містить не менше ніж 72 відсотки жиру |
щодня |
п’ять порцій |
3 грами |
4 грами |
4,5 грама |
Рослинні жири |
рафінована соняшникова або кукурудзяна олія, або інша рафінована олія, що містить більше 50 відсотків мононенасичених жирів і менше ніж 40 відсотків поліненасичених жирів |
щодня |
п’ять порцій |
5,5 грама |
6,5 грама |
7,5 грама |
Сіль |
кількість солі в готових продуктах і стравах обмежується, використовується лише йодована сіль |
щодня |
п’ять порцій |
1 грам |
1,5 грама |
1,5 грама |
Цукор |
обмежується додавання цукру та меду під час приготування страв і напоїв |
щодня |
п’ять порцій |
7,5 грама |
7,5 грама |
7,5 грама |
Какао |
без додавання цукрів та підсолоджувачів |
один раз на тиждень |
одна порція |
6 грамів |
6 грамів |
6 грамів |
Чай |
без додавання цукрів та підсолоджувачів |
один раз на тиждень |
одна порція |
0,5 грама |
0,5 грама |
0,5 грама |
Додаток 9-1
НОРМИ
споживання основних груп харчових продуктів для організації одноразового харчування (обід) в закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на відповідному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку у разі п’ятиденного перебування
Група харчових продуктів |
Характеристика |
Частота включення |
Кількість порцій для відповідної вікової групи на тиждень |
Маса нетто порцій харчових продуктів для приготування готових страв та виробів або маса нетто порції готового виробу/страви (у разі зазначення) для відповідної вікової групи |
від 6 до 11 років |
від 11 до 14 років |
від 14 до 18 років |
Овочі |
різноманітні, сезонні, крім картоплі, свіжі, заморожені або квашені |
щодня разом із зеленню квашені овочі можуть пропонуватися не частіше ніж раз на тиждень |
5 порцій |
100 |
100 |
100 |
Фрукти та ягоди |
різноманітні, сезонні, свіжі або заморожені |
щодня |
5 порцій |
100 |
100 |
100 |
Соки |
фруктові, овочеві, фруктово-ягідні, фруктово-овочеві пастеризовані соки без додавання цукрів та підсолоджувачів, повинні містити не більше 0,12 грама натрію або еквівалентну кількість солі на 100 мілілітрів готового продукту |
один раз на тиждень |
1 порція |
200 |
200 |
200 |
Фрукти та ягоди сушені, плоди шипшини сушені, горіхи, насіння |
різноманітні, без додавання цукрів і підсолоджувачів |
два рази на тиждень |
2 порції |
25 |
25 |
25 |
Злакові, зернові та бобові |
перевага надається злаковим, зерновим кашам та макаронним виробам з вищим вмістом харчових волокон, слід чергувати з бобовими, в перших стравах |
бобові пропонуються принаймні раз на тиждень |
4 порції |
120 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) |
150 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) |
150 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) |
Картопля |
відварена без шкірки, запечена, тушкована або картопляне пюре, в перших стравах |
один раз на тиждень |
1 порція |
120 грамів |
150 грамів |
150 грамів |
Хліб |
цільнозерновий хліб з високим вмістом харчових волокон та з обмеженим вмістом солі, який не перевищує 0,45 грама на 100 грамів хліба |
щодня |
5 порцій |
30 грамів |
30 грамів |
30 грамів |
Риба |
різні сорти морської риби, маса порції - розморожена риба (розроблена на філе із шкірою без кісток, або розроблена на філе без шкіри та кісток) |
один раз на тиждень |
1 порція |
60 грамів |
90 грамів |
120 грамів |
Птиця |
охолоджена/заморожена, крім водоплавної, маса порції без шкіри та кісток |
один раз на тиждень |
1 порція |
70 грамів |
100 грамів |
120 грамів |
Свинина, телятина, яловичина |
охолоджена/заморожена, нежирні (менше 15 грамів жиру на 100 грамів м’яса) частини тушки, маса порції без кістки |
три рази на тиждень |
3 порції |
70 грамів |
100 грамів |
120 грамів |
Яйця |
варені, смажені з додаванням мінімальної кількості жиру, приготовлені до повної готовності |
один раз на тиждень |
1 порція |
одна штука |
одна штука |
одна штука |
Молоко і молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовини |
з кількістю цукрів не більше 10 грамів на 100 грамів, бажано молоко та молочні продукти, до яких додано вітамін D |
три рази на тиждень |
3 порції |
75 грамів сиру м’якого або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани |
75 грамів сиру м’якого або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани |
75 грамів сиру м’якого або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани |
Насичені жири тваринного походження |
масло вершкове, що містить не менше ніж 72 відсотки жиру |
щодня |
5 порцій |
3,5 грама |
4,5 грама |
5,5 грама |
Рослинні жири |
рафінована соняшникова або кукурудзяна олія, або інша рафінована олія, що містить більше 50 відсотків мононенасичених жирів і менше ніж 40 відсотків поліненасичених жирів |
щодня |
5 порцій |
10 грамів |
11 грамів |
12 грамів |
Сіль |
кількість солі в готових продуктах і стравах обмежується, використовується лише йодована сіль |
щодня |
5 порцій |
1 грам |
1,5 грама |
1,5 грама |
Цукор |
обмежується додавання цукру та меду під час приготування страв і напоїв |
щодня |
5 порцій |
10 грамів |
10 грамів |
10 грамів |
Чай |
без додавання цукрів та підсолоджувачів |
один раз на тиждень |
1 порція |
0,5 грама |
0,5 грама |
0,5 грама |
................Перейти до повного тексту